Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Sunday, November 30, 2008

Student Life Back To School

Posted by The Pamiesz® | Sunday, November 30, 2008 | Category: , |

salam..

ramai yang bertanya.. [3orang pun dah dikire ramai kan.. sebab dalam bahse arab lebih daripada 2 dah dikire jamak.. ngeh3..] ape aje yang nko buat skang ni pamie.. asik duk kate bizi sane bizi sini.. takat bizi bodi tak payah le.. ape pulak bizi bodi nye.. ana skang ni bukan takat bizi bodi.. bizi bodi and mind skali.. as a student sebenarnya kita tak ada banyak masa lapang untuk dibazirkan.. takdirnya jika Allah memberikan kita 48 jam dalam sehari pun kita takkan ada masa yang cukup untuk melepak2 dan membazir2 waktu.. banyak lagi objektif yang mana kita perlu berusaha keras untuk mencapainya yang memerlukan masa yang banyak..

teringat kata2 ust Hairul Nizam satu ketika dulu..

"seorang pelajar itu jika masanya dihabiskan banyak bukan untuk tujuan belajar maka dia itu tidaklah dinamakan pelajar.. seorang pelajar yang menghabiskan masanya dalam sehari untuk belajar lebih sedikit daripada dihabiskan untuk mende2 lain maka dia bukanlah pelajar sebaliknya dia hanyalah seorang insan biasa yang hobinya belajar.. adakah seorang nelayan boleh digelar sebagai nelayan jika menangkap ikan hanya sekadar hobinya? sudah tentu tidak.. begitu jugalah dengan seorang yang bergelar sebagai pelajar.."

teringat pulak lagi kata2 Us Aidil Azwal satu ketika dulu..

"pelajar yang otaknye asik duk syaghal mikir pasal pempuan mikir pasal nak kawen maka sebenarnya masa yang dia ada dia tak guna sungguh2 untuk belajar.. sebab kalau otak dan hatinya hanya untuk ilmu.. dia takkan ada banyak masa lapang untuk memikirkan bende2 lain selain dari menuntut ilmu.. tak sempat.."

rasa2 dalam sehari memang banyak lagi ana wat mende lain daripada blajo.. rasa2 seblum ni memang banyak je masa lapang nak mikir pasal kawen.. kire senang citenye macam tekena jugak kat la kata2 dorang tuh kat ana nih.. sedo diri.. terus maleh dah pikir pasey nak kawen dulu.. huhuhu.. [dah mintak greenlite pun asik dapat redlite je.. bio le maleh nak mikir.. sampai timenye kang ade le tu jodoh aku.. hehehe]

sungguh benar apa yang dikata oleh mereka itu.. kini ana dapat merasakan.. pabila diri disibukkan dengan ilmu.. memang kita takkan ada banyak mase untuk memikirkan bende2 lain yang kita je rasa macam penting tapi sebenonye takde le penting mana pun.. ada mende yang patut kita utamakan dan ada mende yang patut kita kurang utamakan dan ada jugak mende yang kita tak payah utamakan langsung.. tapi kengkadang kita tak pandai nak bezekan yang mana lebih utama untuk diselesaikan terlebih dahulu.. lalu jadilah kita mengutamakan bende yang sepatutnya kita tak perlu amik cakne langsung sedangkan mende yang sangat2 penting kita tinggalkan dan kita tangguhkan jauh kebelakang..

skarang ni ana sedang merasakan kembali kehidupan back to school.. hehe.. actualy dah dua minggu lebeh ana bizi dengan kelas harian.. memandangkan masa yang agak dirasakan lapang setelah duduk dikaherah ni ana dengan rasminya telah mendaftar untuk mengambil sijil bahasa arab di markaz bahasa arab an-nil di hayyu sabiek.. orang kata sijil markaz nil ni kat melesia kira diiktiraf taraf diploma.. tak tau le betui ke tak.. orang le kate.. kalau ayam yang kate bleh tolak terus pendapat tu.. haha.. apepun tu tak penting.. yang penting ana cume nak refresh balik apa yang ana dah blajo slame ni.. pastu nak asah sikit le skill bahse arab fushah.. asik duk dengo bahse ammi mesir je.. lupe banyak dah uslub fushah.. huhu.. untuk mendapatkan sijil ni.. kesemua skali mustawa yang ana perlu habiskan adalah 11 mustawa.. alhamdulillah setelah menduduki peperiksaan penentuan mustawa (level).. ana berjaya melompat untuk terus masuk mustawa 7.. kire tinggal lagi 5 mustawa jela nak kasik habes..

KELAS DIWAJIBKAN 5 hari seminggu dan 3 jam sehari.. ana kene habiskan 50 jam untuk satu mustawa dengan bayaran sebanyak LE150 bagi setiap mustawa.. tang part ni yang ana rasa macam back to school ni.. hehe.. yela bukan pe.. kat zagzig dulu kuliah tak wajib so dulu sokmo je maleh nak gi..[please dont try this at home.. perangai buruk ini silalah jangan ditiru..] kalau gi pun dalam seminggu ade la skali dua.. lebihnye stadi sniri kat umah jela.. sampai masa masuk je pekse.. tapi skang ni pulak.. kelas gi hari2.. skali 3 jam plak tuh.. stat pukul 2petang pas magrib baru balik umah.. yang paling besnye.. hari2 ade homework.. bagi arini besok anto cekgu rait ataupun cekgu tanya balik.. siyess rasa macam budak skola.. hahaha.. kene hafal kalimah la.. kene wat karangan la.. nasib tak kene piat telinge ataupun rotan ke.. ngeh3..

kelas mustawa 7 dikondak oleh ustaz abdul hakim.. ustaz sempoi.. rajin melawak ngan drop orang.. [kena sangatla tu bila dia drop orang lain aku tukang gelak.. hahaha.. tapi bila aku kene drop aku wat muka kesian terus dorang tak sampai ati nak gelakkan aku.. hahaha..] classmate ana pulak ade 5 orang.. 3 daripadanya dari kazastan.. ayyub, sharif ngan agharis.. sorang lagi dari monggolia namanya akhozi dan sorang lagi dari tajikistan namanye mirza.. memula masuk terasa jugak la rendah diri pasal dorang ni mantap2 gak cakap fushah.. ana la yang tekedek2 tegagap2 pasal ana ni kan pemalu.. haha.. lepeh dua tiga hari dah serasi baru rasa ok sket nak komunikasi.. seronok gak sembang ngan dorang ni.. memasing bawak cite pasal negara memasing.. [dorang jela yang rajin cerita.. aku rajin dengo je.. ngeh3..] nanti kalau ade masa ana ceritakanla tentang perihal negara2 dorang ni.. menarik..

itula rutin harian ana buat masa ni selain dari menghadiri kelas tafaqquh umum disana sini.. adapun masa2 selain dari kelas dan membuat homework tu ana cuba habiskan masa dan membizikan waktu untuk perkara2 berikut:

1. tido [ceh.. tido comes first.. mentang2la musim sejuk..]
2. menghafal Quran [tanak fail dah taun ni.. hehe..]
3. membelek2 kulit kitab naqdu.. [pun tanak fail lagi taun ni.. tapi yang dibelek asik kulit kitab je.. cemane tuh? haha..]
4. menterjemah kitab [projek yang paling lambat bejalan]
5. menghafal 3 hadis sehari [pas hafal lupe balik.. payah tol otak lembab ngapal nih..]
6. nengok cite katun [yang ini laju aje pun..]
7. ngapdet blog [semakin hari semakin maleh.. huhu]

ooh satu lagi.. seminggu skali ana akan balik ke zagzig untuk menghadiri stadi group madah naqdu bersama2 bebudak lughah taun pat disana.. ntah bleh istiqomah ke tak tak tau le.. maleh aje rase nak berebut2 tremco ngan arab2 ni tetiap kali nak balik zagzig.. apepun.. masa dah tak banyak.. sebulan lebih lagi bebudak azhar nak exam.. ada kampus yang dah keluar jadual pekse.. tapi rata2 nye belum la lagi.. yang dah keluar tu kata awal bulan 1.. so.. pempaham snirila.. masa takde banyak dah nak bepoya2 lebih..

"ijtahid katir ya fahmi!" (ko ni besungguh sikit la pamie oii!) bak kata syeikh Abdunnabi setiap kali ana mengakhiri talaqqi Quran bersama beliau.. dah dekat 2 bulan dah ni tawaquf tak pegi2 umah beliau.. padahal tinggal sejuzuk je lagi nak abes.. ate asik maleh aje kerojenye apekehe yop?

cukuple dulu stakat ni.. layan gambo la plak.. jumpe lagi dilain mase dan waktu.. [kalau ade le..] (^_^)

GALERI STUDY MARKAZ NIL DAN NAQDU
________________________________

budak agharis ni kengkadang memang suke wat pelik blajo duk blakang ustaz..

ustaz abd hakim tengah menerangkan pada mirza yang bertanya tentang hazaf huruf illah pada perkataan taala feel amar..

ni la keje aku tetiap malam.. wat homework.. kalo tak siap atau maleh aku bawak la ke pagi plak.. pas balik dari klas ustaz aidil.. kalo dah maleh beno aku sambung buat dalam saratoga jela.. hahaha..

amin la ni teruja benor nengok aku stadi aritu semangat dia gi tangkap gambo tetiap angle.. macam la aku stadi tu merupakan suatu keajaiban dunia.. huh~

dari tepi..

dari atas.. [dah macam artis plak aku rase..]

ostat paek ngan ostat pett.. hok ni lak gambo masa stadi grup naqdu yang first aritu.. discusion kali pertama bertempat di bait andalusia.. umah ostat pett.. bekas umah aku la tuh.. terasa tesilap masuk bilik lak aritu bila aku masuk bilik aku tengok2 ada doktor tengah stadi kat dalam tu.. haha.. bekas bilik jela.. tinggal kenangan.. dah jadi bilik orang len pun.. huhu.. [blah la pett sorok laptop baru.. saje la tuh tanak bagi aku main tenet pree.. takpela.. aku tau la aku ni siapa dimata ko.. aku sedar aku hanya seorang pencari rumah yang mempunyai tenet pree.. hahaha..]

ostat aizam.. ostat sapuan.. ostat sham.. ostat zul.. mantap2 belaka nih.. macam2 ikhtilaf nuqqad keluor malam tuh.. tegang2 urat tengkok.. aku jugak sedap landing atas katil pett.. haha..

nampak je menayandor kat pintu tu camtu.. hebat tu.. ostat topek martopo.. hehe..

kitab taun lepeh ngan kitab taun ni.. berbeza.. perbahasan yang dibahaskan dalamnye pun agak lebih detail pada kitab yang baru ni.. moga2 Allah permudahkan untuk najah taun ni.. ameen..

Currently have 2 Kata Komenan:

  1. Asslmkm syeikh. heheh..wah.!! Kat markaz nile tu ada kenal sama ostat abdul mun'im ka? skang nih mustawa berapa? Beberapa perkara sebab mesir perlu dirindui :

    1. Maidah Rohman turunkan belanja time bulan poser.
    2. Boley selit sekali bila ada org open table najah dlm imtihan kat Genena Mall.
    3. Makan, kos idop n kos kawen murah.
    4. Ilmu memang murah melimpah kecuali sesiapa yang memahalkannya. hehe..
    5. menguatkan otot kaki bila sentiasa berlari naik bas.

    Tahun depan, summer Insyaallah saya turun Mesir. Bley la buat bisnes wedding photography sesamer. HoHOho..

  2. wsalam.. ostat abdul mun'im ade.. beliau duk di dur thani.. tapi idak le teman kenei yang mane satu.. hehe.. skang ni mustawa 7..

    5 sebab mesir perlu dirindui.. hehe.. yang 4 tu memang sokong la.. tapi yang 1 ni rasa tak berapa nak sokong sket.. part yang ni..

    3. Makan, kos idop n kos kawen murah.

    memang murah.. tapi kalau bagi yang jenih tak tahan napsu makan melantak restoran ari2 macam teman ni memang payah sketla nak kate jimat.. huhuhu..

    bleh2.. bisnes ape lagi nak wat.. bisnes tolong2 kawenkan orang pun bleh.. haha..


Leave a Reply

There was an error in this gadget