Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Sunday, September 13, 2009

Kes Tak Puasa Kat Bank HSBC

Posted by The Pamiesz® | Sunday, September 13, 2009 | Category: , |

salam lailatul qadar..

dah dapat ke lailatul qadar malam 21 ngan 23 ramadhan smalam? ke nampak cam kabur jer terus jadik lailatul qada' smayang semua skali? agak2 la weh.. orang duk berebut2 wat semayang sunat.. takkan la kita nak berebut2 qada' semayang fardu yang saje2 ditinggalkan kot.. [tu pon kalo ndak qada.. bese ade sesetengah biawak ni dah tinggal semayang pon tak kesior nak diqadonye.. tunggu mati katak kot baru nak insap..] kesian katak dan biawak menjadi mangse dalam kes ini sedangkan mereka senantiasa berzikir kepada Allah Subhanahu wa Taala..

arini aku nak citer sikit pasal kejadian yang menimpa aku petang kemarin.. blog ni dah jadik cam blog bercerita la pulak kan? rasa2 masa sekolah rendah dulu aku takdek pon masuk pertandingan bercerita sang kancil.. apatah lagi untuk masuk pertandingan menggubah bunga raya menjadi bunga-bunga cinta.. pertandingan menggubah sapu tangan menjadi bunga hantaran lagi la aku takde kene mengena dan tak pernah amek tau pon..

kesahnye macam ni..






........


haa.. macam tu la kesahnye.. kesian kat aku kan? hahahaha..


betul2 la woih.. kitorang nak dengo citer ko nih.. jangan sampai pelempang kitorang sampai kat kepala lutut kiri dan kanan ko.. tu kire oke la kitorang nak landingkan pelempang kat kepala lutut.. kalo kitorang landingkan penerajang kat telinge ko agak2 bleh kebas tak buku lali? [lagi la takde kaitan..]

yelah2.. kisahnya bermula begini..

macam biasala setiap hari aku akan pergi ke bank HSBC untuk memasukkan duit untung meniage yang dapat diperolehi.. maka pada hari itu aku pon dengan muke bangge dan riak memasukkan duit untung kedalam mesin ATM sebanyak RM400.. mesin yang sengal itu pula setelah transaksi berlaku dengan pantas ia mengeluarkan resit.. aku pon mengambik resit itu dengan tangan yang lembut bak sutera membelah pantai.. lalu ku selitkan celah dompet khas dimana aku menyumbatkan semua duit2 pecah singgit lime hengget dan seploh hengget yang setebal 2 inci umpama tebal mekap dan bedak bapuk2 cun yang mahu mengorat pelanggannya..

sedang aku asyik menyelitkan resit dalam dompet.. secara tentibe.. jengjengjeng..

keceburrrrrr~~!! [bunyi macam orang menceburkan diri dalam swimming pool je iye dak?]



duit pecah aku yang bebanyak tu betabur setabur2nya atas lantai depan ATM tu.. kelam kelibut la aku mencangkung mengutip duit2 yang besepah tu bagaikan seorang pengemis yang dibaling oleh orang kaye dengan 1 milion duit dari atas pentas..

kene pulak tetibe masa tu ade sorang mamat india ni ade tengah tunggu bini dia masuk duit kat ATM seblah.. maka dia pun berbuat ramah dengan aku dengan mengajak sembang2 sambil aku dan mata aku yang khusyuk mengutip wang ketas yang bertebaran di muka bumi Allah itu..

"waaaaa~ banyak duit woooo.. u meniaga kaaa?"

"haaa laa saya itu meniaga punya orang laaa.."

"u meniaga mana haa? bole tukar duit sama saya kaa?"

"woooo tara bole laa.. ini duit saya pakai laa.. saya meniaga itu kurma la seblah itu bank CIMB.. u tau kaa?"

"ooo itu kedai kaa.. saya tara tau la.."

"itu kedai kueh ada apa ada semua ada.. situ sajaaa"

"saya itu orang meniaga juga.. tapi saya jual kambing.."

"oooooo.."

setelah itu aku yang tak tahu kenapa tetibe bleh keluar pelat2 kelin plak mase becakap tadi pon berdiri tegak dan menghulurkan tangan untuk mengambil kad ATM aku.. kemudian aku pon melihat takde sebarang kad pon yang terjojol keluor daripada mulut ATM tersebut..

lalu aku terpikir dalam hati..

"eh sebenornye tadi aku dah tarik kad ke belum ek? rasa2 macam dah tarik je.. tapi rasa macam kuat pada belum tarik la pulak.."

lalu aku pon membuat roadblock pada dompet aku untuk mengkompemkan bahawasanya aku dah tarik kad tu dan ianya berada dalam dompet aku.. setelah ku sportcek disana sini ku dapati ianya tadek.. yilek yingga poringge..

maka aku pasti lah bahawasanya aku masih belum menarik lagi kad tu.. akan tetapi yang menjadi misteri naga skang ni.. mengapakah kad itu tiada pada kedudukan asal mulut ATM tersebut? aku mula curiga.. perasaan suuzzhon yang menebal dalam diri mula menghantui diri..

"penyedut hampagas punye kelin.. berani dia buat2 ramah ngan aku dalam masa yang sama die curik kad ATM aku.. ciss bedebah.."

"yinchekkk! u ada nampak saya punya kad kaa?" jerit aku kepada beliau

"tara laa.. u letak mana? adaa laa jatuh skali dalam u punya beg tu.. baik u chek betul2.."

aku yang memandang sinis akan beliau pun menyelongkar beg laptop yang ku bawak.. ketika itu beliau pon membelahkan diri dan boleh pulak dia wat ramah ngan amin kat luar..

"hey u punya member kat dalam tu dia punya kad sudah hilang deyy.. baik u pigi tengok kasi"

lalu amin pun masuk ke dalam bank dan bertanye aku:

"apekehenye yob?"

aku pon menceritakan kes yang berlaku lalu dengan sesukahati menuduh india tadi mencurik kad aku.. giler wooo.. dalam akaun tu duit beriban2.. bukan duit aku plak tuh.. kalo dia dapat pecahkan passwd kad aku.. mampos aku nak ganti balik duit meniage kedai sepanjang bulan nih..

diketika itu aku pon rasa dah mati akal.. dah lame tak rasa perasaan cuak camnih.. kat mesir aku bawak cash 15,000 geneh dalam poket bawak gi darussalam relek jer.. kat sini duit punye selamat dalam bank tinggal kad je yang ilang pon aku dah rase cuak macam jantung aku terasa nak melekat kat jantung pisang..

lalu aku terpikir satu solution untuk cube merepot pada tok kadi.. repot kat pak gad la.. tok kadi watpe.. aku pon bergegas mengetok pintu blakang bank.. [bank dah tutup dah mase tuh] pakgad yang diketika itu mencurigai muke aku yang dianggapnye sebagai muke pecah rumah yang cuba nak memecahkan bank pulak membukak hanya sedikit ruang dipintu dan sekadar mengintai beliau bertanye:

"nak ape nih?"

"errr.. encik.. kad saya kene curi la tadi"

"datang hari isnin."

bammm.. pintu ditutup dengan segera.. hampeh.. muke aku sikit punye baik suci bersih camni dianggap cuba membuat percubaan rompakan bersenjata..

aku lagi mati akal.. ape aku nak wat nih.. lalu aku pon mintak kad ATM amin dan mencarik2 nombor yang bleh ditelepon.. maka jumpelah kat situ nombor yang tertulis "for stolen card call this number"

aku pon menelepon dan sorang operator amoi yang sweet2 suaranya mengangkat..

"yes can i help u sir?"

"awak ada nombo telepon tak? ehh silap.. saya nak wat repot kad saya kene curik tadi.."

"cuba encik telangkan secala detail macamana kad incik buleh kene culik?"

"saya tadi masuk duit blablablablablabla..." [citer a-z dalam keadaan emo..]

"incik.. saya mau kasitau sama incik satu perkala yang incik perlu ambil pelhatian.. semua mesin ATM kat malaysia ini kita ada satu sistem.. setelah incik selesai membuat transaksi kalau incik tak talik kad dalipada ATM dalam masa 10 saat mesin akan secala otometik menelan semula kad.. ini bagi menjamin keselamatan pelanggan bank.. halap incik dapat aware dengan perkala ini.. saya tidak lasa kad incik diculik.. akan tetapi saya melasakan kad incik ditelan oleh mesin ketika incik sibuk mengutip wang incik yang betabulan diatas lantai.."

laaaahhhhh.. apsal tak kabo awalll2??? ni kes mesin ATM tak puase la nihhh! kuang hajo tak menghormati ramadhan.. berani dia telan kad di siang2 hari bulan ramadhan.. makan dikhalayak ramai.. cis.. ko tanggung la dosa tak pose ni.. jawap la ngan Allah kat akhirat nanti.. hampeh punye mesin ATM.. [padahal dah malu dah ni.. tak memasal jer brader india jual kamben tadik tu jadi mangse suuzzon aku.. nasib bek aku tak tahan die wat spotcek kat seluruh tubuh badan die tadik.. hahaha]

besok aku kene gi bank untuk tuntut balik kad yang selamat bermukim dalam mesin tu selama 3 hari ni.. apepun pada hari tersebut segalanya aku akhiri dengan kelegaan dan ucapan Alhamdulillah.. :)

moral of the story: wat keje janganla kelam kabut.. bertenang.. relek2 beb.. hehehe..

Currently have 21 Kata Komenan:

  1. adoyai..sakit pancreas dok gelak~~

  2. salam..
    hhe..
    ingtkan org yg xpose..
    papepown..
    selamt2..
    ;))

  3. adoiyai...ko nih wat saspen jela pamie..mesin atm tu blm baligh lagi so tak wajib nak pose..tak baik ko kate dosa..padehal mesin atm tu dah selamatkan ko taw..kalo dosa pn ko la sebab bg mesin tu makan..hahaha..

  4. salam tok ketue,

    adehhhh.. sangat sakit perut.. lawak nak mati.. guling2 lagi.. mesti abg sy rase sy dh tak siuman sebab gelak dalam bilik sensorang, dh la x bkk lampu.. "kisian adik haku..ishk2"..
    pape pon, kalo suh kak pem jgn suuzzhon kat ostat L, awk pon jgn suuszzhon kat sensape. same goes for me la..

  5. mie mie...

    tak memasal tuduh macha tu...

    padahal mike yg raban teben...

    moral of the story : jgn duk lama lama kat kedai mamak gulam rasul...nanti terikut cakap tamil...


    sekian...

    3.30 petang ( ahad )
    rumah bonda

  6. waaa....inie kesss pon ada kaaa????

    xtahu nk komen apa dah...hihihihihi

  7. laa..lopa lak..thx syeikh AB..

    dalam bilik,
    dpn lattop,
    rumah mak ayh (ye r,duit mereke kn),
    1632 hour

  8. kedai pamin
    5.23petang
    penat angkat kotak
    maleh nak baleh komen kome
    sekati kome la nak cakap ape
    hahahahaha..

  9. pa alip dal nun space bar mim wau kap alip.. hahahaa

    umah mk ayh lg,
    dpn lattop gk,
    2018 hr
    (epppp..x p tarawikh ka?)

  10. Haa...tu la..lame sgt dok mesir...tu pun xtau =P

  11. kelam kelibut la aku mencangkung mengutip duit2 yang besepah tu<--- siap berenang lagi atas lantai tu...hihi

    [padahal dah malu dah ni.. tak memasal jer brader india jual kamben tadik tu jadi mangse suuzzon aku.. nasib bek aku tak tahan die wat spotcek kat seluruh tubuh badan die tadik.. hahaha]<--- nasib bek tak kena pelempang dengan macha tu...kalau tak..dapat angpau free...

    lalu aku terpikir satu solution untuk cube merepot pada tok kadi.. repot kat pak gad la.. tok kadi watpe.. aku pon bergegas mengetok pintu blakang bank.. [bank dah tutup dah mase tuh] pakgad yang diketika itu mencurigai muke aku yang dianggapnye sebagai muke pecah rumah yang cuba nak memecahkan bank pulak membukak hanya sedikit ruang dipintu dan sekadar mengintai beliau bertanye:

    "nak ape nih?"

    "errr.. encik.. kad saya kene curi la tadi"

    "datang hari isnin."<--- pak gad pun malas nak layan..haha..

    bammm.. pintu ditutup dengan segera.. hampeh.. muke aku sikit punye baik suci bersih camni dianggap cuba membuat percubaan rompakan bersenjata..<--- suci ke?..kalau suci takkan pak gad tu tak layan...banyak debu kot..pasey tu pak gad acuh tak acuh je...

    pasni pamie mesti cari macha tu..sebab nak mintak maaf..hahaha...siap bawak kuih raya lagi...pasey rasa bersalah yg teramat sangat...

    jangan marah ekk mie...

    pasni kalau pamie masuk rancangan RAJA LAWAK MUSIM KE 3...korang vote dia tau...dia nak ganti JOZAN...


    2.53 pagi ( isnin )

    rumah bonda

  12. Happy birthday... Nak kabo, jumaat lps turun Teluk Intan jumpa mysahabat. Then ajak die cr CIMB bank utk singgah kedai pamin. Mr Fahmi busy sambil memalu mlyn seorg makcik bsame anak daranya. Just to say happy dpt visit pamin shop. Selalu bc blog jek.. hehe. Allah bless u :)

  13. Happy birthday... Nak kabo, jumaat lps turun Teluk Intan jumpa mysahabat. Then ajak die cr CIMB bank utk singgah kedai pamin. Mr Fahmi busy sambil memalu mlyn seorg makcik bsame anak daranya. Just to say happy dpt visit pamin shop. Selalu bc blog jek.. hehe. Allah bless u :)

  14. Happy birthday... Nak kabo, jumaat lps turun Teluk Intan jumpa mysahabat. Then ajak die cr CIMB bank utk singgah kedai pamin.<-- punye pemes pamies ni...sampai org jauh sanggup datang teluk mak anson...semata mata nak tgk wajah beliau yg kacak tu...hihi..kalau masuk raja lawak...toksah cakap la...berduyun org serbu kedai pamin...

    Mr Fahmi busy sambil memalu mlyn seorg makcik bsame anak daranya.<--dia saja je buat bz tu...padahal bukan bz beno...kontrol ayu le katakan...hihi...

    jgn marah ekk mie...

    10.02 pagi ( isnin )

    rumah bonda

  15. hahahahaha,,,adoi...macam2..neway happy birthday la ye my pren..semoga berjaya dunia akhirat..cepat2 dpt cucu..eh?? bile ko kawen??

  16. erkk.. siap ade yang datang menspy tuuuu.. hehehe.. anyway thanx.. :)

  17. kelako la citer die ni..mesti muke cuak giler kan..aku pantang tgk org menggelabah..aku akan gelak teguling2..

  18. tak pasai2 kelinnnn jugak yang kena... huahuahua

  19. tak pasai2 kelinnnn jugak yang kena... huahuahua

  20. memang le cuak.. time tu aku tak pikir lain dah.. dalam muke berkerut2 aku pikir dekat sapa yang aku bleh pinjam 10 ribu nak bayo balik duit bos aku.. hahaha..

  21. adoy....da2..cukup xtahan da nak buang isi perut...huhuhu..lawak nye cite...pape pun slamat ulang tahun yg 23 khas tuk ustaz pamie..


Leave a Reply

There was an error in this gadget