Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Monday, July 28, 2008

Sape Nak Blajo Wat Blog Angkat Tangan

Posted by The Pamiesz® | Monday, July 28, 2008 | Category: |

salam sume~
posting kali ini adalah diciptakan khas buat mereka yang mempunyai kaki..kaki ape? kaki2 yang seperti berikut adalah kaki2 yang dimaksudkan itu:

1. kaki2 tenet..(jenih yang dalam 24 jam yang beliau ada, 23 jam 59 minit beliau abihkan masa depan tenet menenet..)
2. kaki2 blog..(jenih yang suke merepek tentang diri sniri dan masyarakat sekeliling dalam blog jua yang tak rajin merepek tapi rajin baca orang lain merepek dalam blog..)
3. kaki2 pukul..(jenih yang slalu pukul orang len bile beliau sniri tak reti nak wat blog tapi suke nasabkan kesalahan kat orang len yang reti wat blog tapi tanak ajo camne nak wat blog..)
4. kaki2 perfection taste (janji ade blog dahla tapi jenih kaki yang ni tanak yang simple2 nak yang perfect dan takde orang len yang wat blog macam beliau wat..)
5. kaki2 cuba try test (jenih yang suka mencuba benda2 baru jua benda2 lama yang beliau sniri tak tau jadi bagi beliau baru la tu..)
6. kaki2 yang tak reti putus asa (jenih yang bila memblog tapi takde sorang pun masuk blog dia tetap tak rasa pape perasaan nak delete blog tu..)
7. kaki2 glemer (jenih yang ni nakkan nama semata2..bila blog glemer bangga tak memasal pasal 50ribu orang visit beliau punye blog padahal beliau sniri yang set counter bilang pelawat blog start from 50 ribu..)
8. kaki2 yang berbau stokin (jenih yang ni gerenti stokin tak penah basuh sejak beli 18 taun yang dulu)..
9. kaki2 dakwah (jenih yang ni bagus..ingin memanipulasikan teknologi semata2 untuk kemajuan Islam..sebenarnya aku harap tergolong dlam golongan ni la..insyaAllah..)
10. kaki2 judi (renti2kanla bejudi tu..buang masa buang duit buang pahala..baikla buat blog..)
11. kaki2 botol (sambil2 menaip blog minum berbotol botol air mineral..bagus untuk musim2 panas ni..demi menjaga kesihatan ginjal..)
12. kaki2 tpu (kalau dah buat blog janganla menipu buh cite2 gosip la ngumpat2 la tipu2 orang la..dosa tuh..)

jika anda mempunyai salah satu atau salah dua atau salah tiga atau salah pat atau salah lime atau salah nam atau sampai slah doblas atau anda mau tambah lagi kaki2kukukakiku sampai bape ratus juta kaki ikut suka lah..maka silalah baca posting ini..ngeh3..

actually ana akan pecahkan tutorial blog ni kepada beberapa part..kita start from the basic k..ana akan cube update dari masa ke semasa..insyaAllah biiznillah..dan ana bukanlah seorang yang pakar dalam bidang memblog ni..goblog lagi sebenarnya..[goblok cakap jawa ape maksudnye?bukan bodo tak memasal k..jahil skit2 je..jahil la kene blajo kan?everyone start from zero rite?]

becakap tentang sejarah ana memblog..ana mula menseriuskan diri ana yang jarang sekali serius ni dalam bidang blog ni hanya pabila ana berada di mesir..actualy daripada malaysia lagi tingin nak wat blog..tapi dok tahu starang..dok reti kebende..tanye2 orang sume tanak ajo..sume ngaku tak tau..[tanggung la korang bahana menyorokkan ilmu..kitman!] jadi hasrat tu terpendam jela dalam lubuk hati ana yang lebih dalam daripada lubuk tupah ni..hinggala ana berada di mesir..alkisahnya member lama ana teman semerempit masa zaman skolah dulu telahpun masuk MMU..nak sebut ke name beliau? tak payahla..kang beliau bangge plak..kita panggil beliau shamama je..takyah buh name penuh..sat gi beliau plak yang glemer di blog ana..tenggelam lak populariti ana yang tak brape nak populer ni..[tolong la weh aku bukan gile glemer] shamama ni pada suatu hari beliau mempromot kat ana yg beliau telahpun mengetest2 buat blog..dan meminta ana mengomen hasil kerja beliau..ana bukak dan ana terus terpegun dengan blog beliau yang kononnya amat mengancam pada masa itu..[padahal biase2 je..tak best mane pun..hahaha jgn marah sham..] lalu dengan excitednya ana meminta beliau jangan sep ilmu dan mengongsikannya dengan ana..dia tanpa banyak cakap dan berdolak dalih terus mengajar ana cemane nak buat menatang yang dinamakan blog ini..dan sedikit basic cara2 camne beliau mengetemplatkannya..[ape punye bahasa tah aku pakai ni..kalau dewan bahasa dan pustaka nampak ni mau kene saman..huhu..] sekalung tahniah ana ucpkan pada beliau kerana sanggup dan sudi mengajar ana yang dhaif lagi jahil ini..[tahniah pebende lak aku nak cakap time kasih..hahaha]

pamie..plis jangan cakap banyak..sudah2la..kate tadi nak ajo wat blog..ni cite ape lagi panjang2? takkan nak tunggu keyboard ni hinggap kat kepala tu? hah? tak cukup keyboard? nak kene baling cpu ke? [mesti korang cakap camni dalam ati kan?kan?ngaku jela yang korang memang tak suke aku taip panjang2..hahahaha] lets get started!

blog ni ada banyak domain..2 domain paling glemer dalam dunia blog adalah blogspot dan wordpress..tapi ada jugak domain lain yang tak berape nak berjaye masuk ranking macam blogdrive.. bloghang.. bloggingsambiljoging.. blogaritma.. bloggyandthecockroaches.. goblok..dan lain2 lagi..dengan itu ana memilih tutorial blog ini berdasarkan domain blogspot dek kerana ana mahir sikit [sikit je pun tak payah la belagak teraa] dalam blogspot berbanding ngan bloghang blogaritma blablabla apekebendejadahtah tu..jadi kalau tingin nak wat kat wordpress ke ape ke tanye kat orang len la eh..ana leh ajo blogspot je sebab tu je yg ana tau..hok lain2 tu dah tak tau takkan la nak ajo bende yang tak tau kan? apekah?

kita mulakan..bismillahirrahmanirrahim..bende yang pertama skali anda kene ada adalah akaun email kat gmail..sila buka http://www.gmail.com dan tanpa segan silu silalah mendaftarkan akaun anda disitu dengan jayanya..jika anda telah pun ada akaun email kat gmail..dok dendiam dan jangan lupa username ngan password pulak..[kang kalo tu pun nak tanye aku sila lepuk lutut anda seniri dengan monitor 22 inci sehingga skrunya longgar..aku maleh nak layan kes2 kecik camtu..haha..]

setelah ada akaun email di gmail.. sila buka http://www.blogger.com maka anda akan mendapat paparan seperti ini..


murid2..tengok gambarajah dibawah ni yee..cekgu dah tandakan merah pada tempat2 yang perlu diberi perhatian..segala yang perlu dilakukan akan diterangkan dibawah gambarajah..jangan conteng gambar yang cekgu bagi tu yee..kalau tak cekgu rotan tapak kasut awak sumee sebanyak 19 kali beturut2 tanpa henti~


1. isikan username iaitu email yang telahpun korang punyai sebelum ni..contohnya emel ana kat situ blogpamie@gmail.com jadi cuma isikan blogpamie as username..
2. sila isikan pasword email korang tadi kat dalam kotak password..
3. tekan create your blog now..


1. kat bahagian display name ni bubuh la name yang korang nak kuar sebagai nama penulis posting yang akan korang postkan pada tetiap posting yang akan korang postkan sebagai posting postmen postoffice postkod postmortem dan lain2 post yang ada kat dunia ni..
2. tandakan rait pada jawapan yang betul..mane de jawapan btul salah kat situ..tanda je la rait kat i accept tu..tanda korang stuju ngan apa yang korang sniri isi..kalo korang snri tak stuju sampai bile pun tak jadi blog tu..
3. proceed dengan menekan butang continue..


1. buh la tajuk ataupun nama blog korang yang korang idam2kan selama ni..contohnye: blogku yang hampeh ke..ataupun aku seorang manusia ke..ataupun jangan baca blog aku ni ke..ataupun aku seorang blog ke..ataupun blog ni bukan blog bapak hang ke..ikut suka la..blog korang bukan blog aku..hahaha..
2. buh satu nama yang akan jadik korang punye address ataupun url untuk orang masuk blog korang..cam blog ana ni ana daftarkan atas nama http://blogpamie.blogspot.com jadi ana buh blogpamie kat dalam kotak tu..
3. untuk memastikan nama kita tu masih takde sape yang guna..tekan la check availability tu..kalau dia kata takleh pakai..tanda dah ada orang lain yang guna adress tu..tukar la lain..macam la takde nama lain..yang nak sama nama ngan aku tu jugak apekehal?


1. bila dah kompem takde orang pakai nama tu..tanda kita buleh pakai la nama tu..dia akan tulih this blog address is available..
2. maka teruskanlah proceed dengan menekan butang continue..


seterusnya..anda akan diberi pilihan templat basic ataupun design2 asas pada blog anda..pilihla yang mane kaler berkenan..ade orang kenan kaler itam..buh la itam..ade yang kenan ijo..ikut la citarasa memasing..kalau tu pun nak tanye pendapat aku aku ketuk telinge kome ngan headphone..bile dah pilih..tekan la butang continue..


dia pun kate blog kome dah siap dicipta..tekan la pulak stat memblog..tunggu ape lagi..dah 90% siap dah tu..sikit lagi..jangan bangga dulu..sabo2 la dulu..kot iye pun..tak menyabo..kang aku pelangkung siku tu ngan sesiku L kang tau plak nangeh..ce bawak2 besabo..


1. dengan ini anda dikehendaki mengepost posting yang pertama..sebagai step akhir sebelum blog diview..pada bahagian title buhla tajuk posting korang yang korang nak pos guna fedex tu..[Us Aidil sila jangan rasa bebulu mendengar perkataan fedex..hehehe..]
2. ni toolbar macam ms word tu..untuk edit2 posting korang tu la..nak tuko font ke..nak kekiri kekanan ke..nak buh gambo ke..bideo ke..sini la button2nye..
3. tulis la ape2 yang korang rasa nak luahkan kat sini..nak luah ke nak ludah ke nak muntah ke aku tak care..dok amik cakne..ikut ah gane2 pun..
4. ni bahagian kategori..korang isi la kot2 dikendian hari nak asingkan artikel2 korang ikut kategori..kot2 blog korang ni banyak sangat jenis artikel kan..ada yang ilmiah..ada yang merapu..tanak bagi campo2..so kat kotak ni la korang nak letakkan kategori tuh..supaya mudah sok pembaca nak cari artikel ikut selera diorang..
5. siap sedia untuk dipublish dan disiarkan dikhalayak ramai..


dia pun kata blog ko dah pun tersiar..sila tekan view blog tanpa segan silu dan malu2 kucen dikejar kamben..kalau nak dia bukak ikut window lain tanpa kaco window yang sedia ada..silalah tekan in a new window..


siapla menatang yang dinamakan oleh orang ramai sebagai belog~ pasni baru la korang leh bangge ngan blog korang yang dah wujud dalam alam semesta nih..satu dunia beb baca blog korang ni..mau tak bangge..[padahal kosong lagi tu..biokan jela..baru nak sonok janganla potong stim kasik lemah semangat dorang plak..] bravooo~ bravooo~ tahniah kerana anda sudahpun mempunyai belog~~

cukup dulu stakat nih..sebagai asas..insyaAllah kita sambung dalam siri2 yang akan datang..slamat membelog pada mereka yang baru je nak menceburi bidang belog membelog nih..ahlan2~ (^_^)

Currently have 0 Kata Komenan:


Leave a Reply

There was an error in this gadget