Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Wednesday, November 4, 2009

Lama Pulak Aku Nak Mikir Nak Bubuh Tajuk Ape Posting Ni Lastnye Ni Aje Tajuknye

Posted by The Pamiesz® | Wednesday, November 4, 2009 | Category: , |

kisah pengalaman ini diceritakan semula oleh kak afzanim yang menjaga perekse subjek agama pada ketika itu. kelas mane aku pon tak ingat. yang penting paper tu aku la penggubal soklannyer neh.

"cekgu..soalan ni sebenornye nak ape cekgu?" tanya sorang budak sambil garu2 kepala dia yang tak gatal pon.

"nyatakan jenis2 najis dan cara menyucikannya. hah, najis ade berapa jenis?" cekgu afzanim menjawap soklan dengan memberikan soklan.

"banyak cikgu" masih menggaru2

"yelah banyak tu berapa" potong cekgu afzanim

"dua!" jerit budak sebelah

"tiga la woih" kata yang lain

"eh bukan lima ke?" ada lagi yang menyampuk

"kamu tengoklah markahnye tu berapa. 6markah. biasa 1 jawapan kan 2 markah. bajet2 la jawapan ikut markah tuh." memberi klue.

"banyak lah cikgu. takkan nak tulis semua?" yakin budak tuh dengan jawapannye yang banyak sangat melimpah2 idea gamaknye.

"ape mende yang banyak sangat jenisnye najis tu?" cekgu pulak yang garu kepale yang tak gatal tapi buat2 gatal jugaklah.

"najis kude najis lembu najis kamben najis kencing najis anjing najis babi najis tapir najis cencurut najis mengkarung najis iguana najis dadah. takkan nak tulis semua cekgu?"

hahahaha. kalau macam tu 34,000 jenis binatang punye najis ngko tulih pon gerenti tak dapat markah seketul pon. penat2 aku sebut hari2 dalam kelas buat latihan dalam buku soal sorang2 masa amali. adeh.. ape die lah yang korang ingat nehh..

bila aku tanye secara lisan dalam kelas sume bole jer jawap. tapi pasal ape yang bila tulih dalam ketas pekse korang jadi cam blur jer?

Soalan: berikan 4 contoh air mutlak

a) wuduk
b) air mani
c) haid dan nifas
d) akil balil

agak2 dekat jawapan yang mana 1 yang aku nak bagi markah? ke aku nak bagi pelangkung jer kat budak neh? 1 lagi, korang tau tak BALIL tu ape? balik bukit jalil ke? hahaha.

budak yang bagi surat cinta haritu pon datang jumpe aku dengan muka mencebik masam mencuka + muke tak pueh hati + muke macam dah seminggu dah senggugut.

"ustat! pasal ape markah saya banyak ni je! dulu masa dengan ustazah saya dapat A tau! ni 67 je markah ustat bagi?! dahla ustat conteng ketas saya. huh!"

"hahahaha. sape suh awak conteng surat cinta untuk saya dulu. tu dah habeh bonus dah la saya bagi markah tu. takat tu je kemurahan hati saye. nak lebeh taun depan awak bole cuba lagi dengan jayanya. hahahaha"

sorang lagi budak pompuan yang markahnye 79% cuba membuat percubaan untuk 'menggosok2' demi mendapatkan 1 markah yang mampu meningkatkan prestasi beliau daripada B kepada A.

agak2 korang aku bagi tak?

antara jawapan yang korang akan bagi:
- blah laaa mentang2 pompuan 10 markah pon ko bagi kan?
- tak bagi kot. setau aku ko tegas orangnye.
- apsal pulak aku pulak nak kene agak ko bagi ke tak?
- ko nak bagi ke tak ke bukannye efek kat pointer exam diploma aku ni pon
- jawapan aku: agak2
- aku rasa jawapan aku: korang kot

hahaha. sukati korang lah.

lagi lagi lagi..

Soalan: apakah cara untuk mensyukuri nikmat Allah?

a) semayang dengan kusut

aduhai.. kenapa pulak nak kene kusut time semayang.. nak serabai time solat? nasib baik aku paham yang budak ni sebenornye nak tulis KHUSYUK. aku bulatkan beso2 kat pekataan tu. dan... aku bagi jugak markah. pemurah kan aku?

cerita yang ni pulak diceritakan semula oleh cekgu azam yang penin kepale merait kertas karangan BM yang rata2nya budak fail. antara ayat yang agak penin2 kentang dan pitam2 ubi untuk dirait adalah seperti berikut:

"dia manabang pokok guna kapal korek"

mana pigi bang.. manabang? hahaha.

woih! kapal korek mane ade orang buat tebang pokok laa. orang buat korek idung jer! hahaha.

dahlah. letih la aku nak gelak mengenangkan kenangan aku jadik cekgu skolah menengah nih. tak lama dah pon keberadaan aku kat situ. ada 16 hari jer lagi. tolak cuti sabtu ahad tinggalla 11 hari jer lagi aku akan berkhidmat kat skolah tuh. tak sampai 2 minggu pon.

lepas habis kontrak aku kat situ macam2 orang cadangkan aku suh wat. ada yang ajak apply sambung lagi khidmat kat skolah tuh. ada yang cadangkan suh aku apply jadi cekgu kat skolah menengah aku sniri - SMK Seri Perak. ada jugak yang cadangkan untuk aku bukak bisnes. ada jugak yang cadangkan suh aku bekerja sendiri. ada yang ajak sambung belajor. macam2 ada.

aku rasa wat masa skang nih aku stick to the plan asal. ape plannye? pegi la tanye pelukis plan. tanye kat aku watpe. ngahahahaha.


GALERI HARI PENUTUPAN KEDAI PAMIN
_____________________________


nilah rupenye kedai yang telah siap dipacking barang2 untuk dihangkut naik lori balik KL. kata tuan punye kedai sewa, "macamana kitorang bagi dulu macamtu lah korang pulangkan balik" ternyata masa korang bagi dulu kedai ni kotor. tapi kitorang pulangkan balik kedai ni sangat bersih. baik tak hati kitorang?

ni namanya cirit tikus! sebijik perangai macam korang. suka cirit merata2. hahaha.

dengan kak amy, bini en. jamal bos kitorang yang lebih sinonim dengan panggilan pak arab

amin.. bole tak tunjukkan aku kat mana rumah hj munir? hahahaha. kalau tak tau cube ko tanye kat kak amy. hahahahaha.


Kedai PAMIN in memory.. time kasih kak amy dan tuan jamal kerana bagi kami peluang dan pengalaman yang amat bernilai untuk kami terus menempuh hidup yang serba mencabar nih. doakan kami berjaya dalam hidup.. :)

Currently have 7 Kata Komenan:

  1. adui la..
    xleh nk benti gelak membacanyer.
    ape la bdk2 ni..
    mintak2 ler, ank muridku tdk sebegitu nnti..huhuh

  2. sabo je la mmbacanya..
    tak tau ape jd if ana yg face benda ni ..gelak sampai nangis kot..hehe

  3. jangan tak benti gelak..sat gi elok2 orang ingat orang lansung orang ingat langsuyir. haha.

    kalo awak face mende ni mesti awak akan rasa macam facebook. ataupun bunkface pon ye gak kot. kekeke

  4. salam..

    apsal kalo tunjuk/berkait gambar2 berbaur unsur-unsur busuk/cirit/mr.tan/cik toi, muke awak mesti tersenyum melampau?? mengapa?? mengapa??!! DOSHTE??!! LIMAZA??!! NANDRE (ni tima kaseh dalam tamil.tatau 'kenapa' dalam tamil.hantam ni,buleh la)??!!

    ahhahaa..mulut n tangan ni rase cam gatai ja nak heboh pasai kes 'i kno wut u did las deepabali'..huahuaaa.. leh jadi bahan ugutan neh.. bwahaaaa.. "bak eskrem tuh seketol, kalo tak...." bwahahahaaaaaaa (nak tulih 'wahahahaabiii'..tapi cam isu sensitip ja..sensitip x?kene pakai pencuci muke jename hape aa?)

  5. ciskeju kuang hajau cuba mengugut seorang budak baik.

    yelah2 bape milion awak nak untuk saya rasuah awak tutup mulut?air suam kedai mamak sudahlah.

  6. haha xde keje btol...siyes bdk2 ni jawab soklan mcm tu?

    kalo sy keje jd ostazah mau mati sebab gelak baca jawapan bdk2..eh tp siyes kite kene betolkn derg..cayok ostat cayok


Leave a Reply

There was an error in this gadget