Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Friday, December 26, 2008

City Stars Bandar Berbintang

Posted by The Pamiesz® | Friday, December 26, 2008 | Category: , |

salam..

uih.. lame juge le tak ngintai skodeng2 blog ni.. ade jugak ghopenye kome* menjenguk blog keme* ni.. awak* idak le banyak beno mase nak ngapdet.. almaklumle orang bizi nak exam.. hobi2 lagha2 ni tinggey la kejap.. tapi tak ngape le.. teman* pun rase kengkadang tu banyak beno dah ngadap buku.. [padahal buku yang banyak ngadap aku..haha] jadi awak* luangkan le sikit mase ni untuk nulih blog.. lame pulak rase dah tebio.. bile udah besepah2 beserabut blog ni.. maka kene la "simpun" bak kate orang banjor.. kemeh balik la tu.. takkan sume bende nak kabo.. pempaham sniri udahla.. kalo tak paham nasibla sape suh name kome* bukan fahmi.. patut pun tapaham.. hahaha..

*antara kata ganti diri yang digunakan oleh orang perak:
aku = teman / keme / awak [mesti pelik kalau orang luar dengo awak ni.. sebab dalam bahse standard awak ni maksudnye ngko.. terlabik labik.. hohoho..]
engkau = mike
kamu semua = kome
mereka semua = deme

Si Pulan 1: jom gi city stars jap
Si Pulan 2: watpe?
Si Pulan 1: ber**
Si Pulan 2: laa..pegi jauh2 naik bas takkan nak ber** je?
Si Pulan 1: ho la.. jom la weh.. jamban awam sana best sikit.. grand sket.. takde jamban terbaik kat mesir ni melainkan kat citystars.. takkan nak ber** kat jawazat zagzig kot.. [sila rujuk entri ini untuk mengetahui apa yang berlaku di jawazat zagzig..]
Si Pulan 2: hahaha.. mungukss.. alasan mardud!
Si Pulan 3: eh, jomla.. aku pun nak pegi jugak..
Si Pulan 2: ha, ko nak pegi watpe plak?
Si Pulan 3: aku nak beli berus gigi..
Si Pulan 2: berus gigi? hahaha.. takde tempat lain ke nak beli berus gigi?
Si Pulan 3: grand sket berus gigi kat sana.. aku nak beli kat butik adidas.. baru la nanti bila aku gosok je gigi aku terasa grand je gigi aku ni.. hahaha..

arini teman nak bawak kome sume gi jenjalan jap.. setelah penat berempeh puleh [berhampas pulasan] ngan kitab2 dan mukoror2 yang nak dihapal tapi tak terapal2.. maka marilah kita gi jenjalan shopping2 jap kat tempat paling grand kat mesir ni.. takde yang grand melainkan grand brilliance ni.. kawasan ni kire kawasan elit la kat mesir ni.. [bukan skuad elit.. yang tu gaya je lebih.. haha..] mase memula sampai sini dulu.. awak rasa tegezut gak.. tak sangke plak mesir yang berabuk dan kunon kuno ni ade tempat2 yang cenggini.. namun janganlah dirasa sangat kejutan itu kerana sesungguhnya kejutan letrik itu lebih dahsyat kejutannya daripada tegezut melihat bangunan sebeso mid valley di tengah2 padang pasio ni..

area ni jugak menempatkan sebuah hotel yang beso gedabak bak jentere jentolak.. [jentolak beso ke? hotel beso jentolak tu kire beso jugak ke ha? hahaha..] hotel ape tah.. rasanya grand continental.. kalau salah.. maknanya hotel orang2 mental la tu.. hahaha.. tak pun hotel seri mesir.. cawangan antarabangsa hotel seri malaysia.. wakakaka.. yang penting ianya memang sebuah hotel yang beso gedabak.. jalur gemilang pun ade terkibar megah kat situ..

bangunan soping kompleks yang macam mid valley kat malaysia ni digelar citystars.. femes dikalangan student2 sini dengan panggilan CS.. bukan counterstrike mahupun photoshop cs3.. itu semua tiada kaitan harap maklum.. adapun perlulah diketahui tempat ini bukanlah tempat beradanya para masyayikh mahupun alim ulama kerana tempat ini penuh dengan manusia2 yang bakal membersihkan mata para pengunjungnya.. orang2 masihi yang seksi meksi temasuk jugaklah muslimah2 arab yang bagaikan membalut tubuh seperti membalut nangka akan dapat kelihatan disana sini.. maka dapatlah kita simpulkan disini bahawa tempat ini bukanlah tempat menuntut ilmu yang berkat yang perlu dilepak oleh para pelajar azhari setiap hari.. jika mahu mencari syeikh Usamah.. syeikh Imad.. syeikh Syaltut.. syeikh Ali Jumaah.. maka janganlah anda membongokkan diri anda dengan mengatakan "kami gi citystars hari hari manalah tahu terserempak dengan syeikh Syaltut.. bleh talaqqi kat situ.." sesungguhnya anda silap beso kerana meminggirkan rawaq berhabuk masjid Azhar di Hussein itu dan mengutamakan bangunan besar cantik indah namun penuh dengan pencuci mata yang memberikan anda dosa pree itu..

abes ngko gi sane watpe? saje cari dosa? idak le ghope itu.. hehe.. saje je jenjalan cari barang.. actualy kat dalam citystars ni ade 1 supermarket.. kire kalo kat malaysia tu macam giant tu la.. name supermarket ni spinneys.. barang2 kat sini pun kire murah la nak banding kat kedai2 runcit bese tu.. [murah sikit la.. beze bape kupang je pun.. tapi kalo beli banyak.. kire dapat jimat la jugak kan..] kat sini banyak juey barang2 malaysia.. kitorang yang selalu aje sangapkan makanan2 malaysia ni setiap bulan kesini la mencari stok barang dapor untuk sebulan.. contoh macam kicap kacang soya.. sos tiram.. taucu.. tongkat ali poweroot ali kafe.. bijirin sarapan cornflakes.. sup cendawan.. jajan2 malaysia macam rota.. double decker.. superring.. [tapi kopok2 ni tak payah mimpi la nak beli.. sbungkus dekat 7 geneh.. baik aku buat makan nasik.. lagi kenyang dan berhasiat.. haha.. lagipun banyak lagi jajan2 mesir yang sedap2 dan murah2.. ngeh3..] dan lain2 lagi bebarang malaysia yang muleh didapati disana.. adapun kedai2 lain dan butik2 dalam shoping kompleks yang amat meluas tu kitorang bleh tengok jela.. nak beli harap2 la.. takkan tetibe nak beli bawak balik LCD monitor 33" balik asrama kot.. harga pun murah sangat 50,000 geneh.. kalau harga dia up lagi bleh la jugak nak sambar sebijik dua.. ngahahaha..

untuk tidak memanjangkan rapuan.. marilah kita melayan gambo2 yang sempat ditangkap sepanjang beberapa kali teman pegi ke citystars ni..

GALERI BANDAR BINTANG CITYSTARS
______________________________

rombongan kali ni adelah aku, ostat khirwan, ostat nyoi ngan ostat otai serta cameraman ostat boan.. kitorang tunggu bas pendek kale ijau no 196 daripada hayyu asyir terus ke awal makram dengan bayaran tambang LE1.50..

jalan kaki skek daripade turun bas kat awal makram pastu masuk lorong dalam sket lalu depan hotel seri mesir tadi tu pastu kona kiri pastu nampak la pintu pago city stars yang besonye ade la macam pintu kebun blakang umah..

ntah ade bape banyak tah madkhal (pintu masuk) dia ni tapi yang aku slalu masuk memang ikut yang no 7 ni la..

haa.. ni namanya main entrance.. dalam bahasa omputihnya pintu masuk kompleks.. dalam bahasa melayu kita orang tua2 panggil madkhal..

city stars.. ataupun stars centre.. kilahuma sohih..

dalam kompleks..

butik2 kapas disitu.. butik ke putik?

memula datang dulu sesat.. ntah kemane2 tah semua wat kepalatau.. maka apabila sesat.. carilah peta..

kadang2 tu peta pun tak reti nak bajet kat mane.. maka seeelok2nye tanya jela kat kaunter pertanyaan.. maka akan ketemulah ngkorang ngan arab educated yang pabila ditanya arah dalam bahasa arab maka beliau akan menjawab dalam bahasa omputih dengan nada bangga walaupun sebutan power menjadi bawerrrr.. tapi bila kita baleh cakap omputih pulak udah dia plak tak paham.. maka berkata2lah ia kembali dalam bahasa kebangsaannya itu hinggalah kedua2 pihak memasing tak paham antara satu sama lain dan buat2 tak tau terhadap pihak masing2.. hahaha..

shopping skek kat spinneys.. tongkat ali laa sambor dulu.. musim2 stadi overnite dah nak exam ni kan.. [padahal overnite pasal overmaingame.. hahaha..]

ni namanya daun bawang.. korang tau ke tak? nampak sangat korang tak reti masak dan tak penah masuk dapo.. daun bawang pun tak kenal.. chetporahh.. ngahahaha..

ni mase pegi ngan amin, shaher ngan sham mase musim panas arituh..

antara tujuan sampingan lagi untuk ke citystars ni adalah kerana kat sini terdapat atm HSBC tempat nak cucuk dinding ntuk mengeluarkan senjata cybercop.. erks.. bukan.. ntuk mengeluarkan duit la..

orang kaya macam dia ni je yang layak pegi beli berus gigi kat tempat2 grand macam city stars tu.. [AB.. teman pinjam posing pake duit kitab mike jap ye.. jangan mare.. ngeh3..]

sabtu ngan ahad ni ana final markaz nil mustawa 7.. ada banyak lagi kene wat untuk final nih.. kene wat sebijik lagi insya' (karangan) n then kene hafal banyak mufradad daripada kamus n then kene ready untuk syafawi..kena baca artikel ataupun paper arab dengan nahu yang betul.. kena ceritakan banyak benda.. ada bahagian kena dengar potongan kisah sejarah plak then jawab soklan.. istima3.. pastu kene ingat balik qawaid yang lepas2 yang dah lajo untuk jawap tahriri.. lepas habis imtihan tu pulak ana nak kene ke alex pulak dorang mintak jadi tenaga pengajar madah naqdu adabi untuk taun 4 kat sane.. subjek kritikan sastera.. ntah ape tah yang nak diajo ana pun tak tau.. takpela nanti kalau kita baca kitab sama2 tak paham kita ganti blajo masak2 je udahla ek.. hahahaha.. pas habis tu plak nak balik ke kampung kat zagzig untuk wat urusan cop visa dan urusan wat slip nak masuk pekse dan tepat pada 17 ribulan 1 maka akan berlangsunglah pulak lagi imtihan naqdu adabi untuk mukoror ana sniri pulak.. jadi.. korang sume tolong2la doakan supaya Allah senantiasa mempermudahkan urusan ana dan jugak urusan kita semua agar berjalan lancar seperti yang dirancang.. kepada sahabat2 lain.. bittaufiq wannajah la pada sume untuk menghadapi imtihan fasa ni.. jangan lupe usaha dan yang paling penting skali tawakal.. setelah kita berusaha sehabis mungkin.. maka terserahlah pada Allah untuk memberikan apa yang terbaik buat kita.. redhalah kita dengan apa sahaja ketentuan-Nya.. teringat dan tertarik akan satu kalam hikmah yang pernah tertulis kat whiteboard dinding umah amin kat mansurah dulu..

Kejayaan dengan usaha suatu anugerah Tuhan
Kegagalan dengan usaha suatu ujian
Kejayaan tanpa usaha suatu kebetulan
Kegagalan tanpa usaha suatu kepastian

ingat tuuu..
jangan lupee senyum sokmo~ (^_^)

Currently have 12 Kata Komenan:

  1. incik pamie...

    mati2 aku ingt CS tuh city square kat jB..

    hahaaaaaa.......

  2. kire tak jadi mati la tuh? hahaha..

  3. ingatkan central square kat sg petani kedah yg byk kes black metal tue...

    moga2 bleh jwb dgn lancar exam yer...all the best...

  4. LE2200 dalam tangan. Cukup untuk empat bulan setengah tuh!

  5. Sya_ais:

    arab sini tak layan black metal.. dorang layan gelek jer.. hehehe.. btw,thanx 4 the doa.. :)

  6. Rdhanz:

    teeeettt.. salah! tolak 28markah.. ekeke.. duit kat tangan beliau itu sebenarnye lebih banyak daripada yang telah disebutkan.. jika anda mahupun sesape saje bijak bistari.. sila sebutkan nilai yang tepat beserta dengan senarai nama kitab yang nak dibeli dgn duit tersebut.. kmpem takde sape dapat jawab btul.. ngahahaha..

  7. main game main gak... study jgn main2... time belajar Pamie serius ke?... entri kali ni kurang merapek... nmpaknya memang tgh serius... stress sbb study byk sgt yea?... bagus!!...bagus!!... rajin2 belajo ye dik...

    semoga cemerlang dlm exam kali ni.

  8. tahniah2x..incik bejaye wat sayer ketawa smbil kuar air mate..tahniah skali lg...

  9. ingat duet die..duet kitab ropanye ye..kalo duet hang buleh cek pinjam beli eskrem..

  10. baru tahu daun bawang bulat..daun bawwang spinney memg rope tu ye yop??

  11. along:

    ketawa kuar air mate tu sebab sedih kan? ooo..paham3..

    bintu hassan:

    takkan la 3000genih semua nak wat beli eskrem..tak mampunye ngko nak makan..baru makan 30genih punye eskrem pun gerenti dah muntah monggek..hahaha..

    tu dah jelas sangat la tu menunjukkan akhawat2 skang ni tak rajin masuk dapo..ish3..daun bawang pun tak penah kenei..sian tol tengok akhawat2 skang..cemane la nak belaki sok..hahaha..

  12. Salam kenalan...

    gelihati juga baca dan lihat gambo2 ni..


Leave a Reply

There was an error in this gadget