Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Sunday, January 4, 2009

Alexenderiarasa - Arrival Day

Posted by The Pamiesz® | Sunday, January 4, 2009 | Category: , , |

salam sume..

alhamdulillah ana telahpun selamat sampai ke kaherah setelah 4hari berkampung jap kat alexanderiarasa ataupun iskandariah.. nak pekse2 pun sempat lagi jalan jauh..

flashback balik kebelakang.. ana ditaqdim oleh senior ana seniri mase bahtera kat kusza dulu untuk ngajo bebudak akhawat taun pat di alex untuk madah naqdu adabi (kritikan sastera).. [bukan taqdim ajak kawen yer..] maka setelah ditimbang2 dipikir2 walaupun agak berat untuk menerima taklifan ni akhirnya ana terima la jugak.. sebabnyer silibes yang dorang blajo taun ni tak banyak beze pun dengan silibes yang ana dah blajo taun lepeh.. so.. sikit sebanyak bleh la tolon2 dorang ape yang patut.. [abes takkan nak tolong ape yang tak patut?] sambil2 nak cube2 try ngajo.. orang kate first step la kan.. sebabnye ana teringat abah ana pernah cakap.. ngajo ni bukan senang.. nak becakap depan orang.. nak sampaikan apa yang kita tau.. kita paham tu satu mende yang lain.. nak memahamkan orang tu pulak satu mende yang lain.. orang2 yang tak bese ngajo ni bleh ketor lutut ngan kaku.. yang ada darah gemuruh tahap kronik tu silap2 bleh sakit jantung.. haha.. jadi untuk mengasah skill yang masih takde ni.. ana dengan rela hati menerima taklifan tersebut walaupun hakikatnye silibes dorang ngan silibes ana taun ni tak sama.. kalau sama bagus la jugak kan sebab dapat "killing two birds with one stone".. ala kulli hal asyan ilmu takpe la kot.. pas stadi madah dorang stadi la madah ana pulak..

jadi ana pun dibekalkan dengan sebijik kitab yang dikarang oleh 2orang duktur yang ngajo kat situ.. masa memula dapat kitab tu agak tekanan jugakla pasal kitab dah la tebal.. 302ms.. tulisan dahla kecik2.. pastu dibagitau plak "kullu muqoror" (satu kitab kene baca sebab semua masuk pekse) bila ana kompemkan balik ngan kak nad.. dia kabo masa tu blajo baru sampai ms100 lebeh.. jadi dengan sesukahati jantung limpa pankreas ana menyatakan bahawa kita akan baca daripada mula sampai situ jelah.. malas nak bace semua.. ngeh3.. dorang bagi buku tu awal jugak.. sebulan stengah yang lalu ade la lebeh kuang.. jadi memandangkan ana agak bizi dengan kelas markaz nil dan pengajian ngan syeikh.. [plus maleh..] jadi selalu telupe je tentang kitab tu.. dalam pemikiran ana yang mulus ni.. dorang suh bace 100 muke lebeh je.. kejap je kut leh bace.. lagipun mende dah lajo taun lepeh.. tinggal nak refresh sket2 jer.. jadi ana pun bace kitab tu ala2 kadir jela..

setelah bape kali tangguh tarikh nak datang.. akhirnya kak nad nelepon untuk mengompemkan semula..
"fahmi.. awak bile nak datang sini ni.. kitorang madah2 lain sume dah setel tau.. tinggal nak tunggu awak jer ni.. pekse dah dekat ni.. akak tak kesah.. takut bebudak lain ni la kang bisin kelamkabut.. nak menghafal lagi.."

jadik dalam kekelamkabutan ana sniri yang nak pekse nihaie markaz nil tu ana pun tetapkanlah tarikh pas habis exam markaz nil kita watlah kelas.. hari yang sama ana menamatkan mustawa 7 dengan exam yang agak mudah tapi ade jugak salah.. hari itu jugaklah ana bertolak ke alex.. pekse abis pas asar.. balik umah.. kemas2 barang pastu terus gerak ke alex.. kalau ikut planning asal.. disebabkan ana tak berape tau jalan ke alex.. ana ajak le amin ngan nyoi.. tapi planning tu berubah.. amin tak jadik nak ikut sebab dia dahpun berjaya melepasi mustawa 6 dan kelas mustawa 7 dia dahpun start.. maka tinggallah ana dan nyoi je yang pegi.. nasib bek la nyoi dah agak bese gak ngan alex.. budak damanhur la katekan.. ngeh3.. jadi ana telahpun memperguna2kan beliau sebagai penunjuk jalan supaya ana tidak tersesat dan tersasar jauh dari arah tujuan.. heheh..

ah..lupe nak kabo.. pekse mustawa 7 ana alhamdulillah.. dapat mumtaz.. hehe.. markah 92.. tapi tak pueh ati jugaklah sikit pasal budak kazakhstan yang name die ayyub tu lagi tinggi daripada ana.. dia dapat 95.. huhu.. wat malu budak lughah azhar jer.. kalah ngan budak bukan azhar.. banyak main le ni.. huhu.. tapi takpe2.. akan datang leh pertingkatkan lagi.. insyaAllah.. azam nih.. azam taun baru kunon.. ngeheheheh..

dengan bayaran sebanyak LE17 kitorang pun menaiki basikal di ramsis menuju ke alex.. eh.. bukan basikal.. bas.. sesampai jer di alex dalam kul 10malam kat mahatah sidi gaber.. kitorang pun naik la pulak ketapi ayam yang malu2 ayam je jalannye.. sehinggalah sampai di mahatah asofirah.. kat situ pulak kitorang hambek plak sebijik tremco yang dibayo hanye ngan rubuk geneh untuk menuju ke mandarah.. sampai je kat mandarah kitorang terus ke markaz amik makanan kerana perut pun sudah bergetar2 dek gempa bumi [gempa perut sebenonye..] yang mengancam dunia [perut] pada 18skala ritcer.. oh..sangat bahaya.. kemudian kitorang pun diguidela oleh sorang pak adam [gelaran pak adam kat mesir ni adalah untuk mereka yang sudah kawen..] yang menunjukkan kitorang katne kitorang nak tido sepanjang percutian ilmiah kat alex ni.. memula tengok pakdam tu rasa macam kenal.. upe2nye memang kenal.. abg si zizi aqso.. hohoho.. maka dia pun bawak la kat umah sewe baru PMRAM.. yang dinamakan bait muhajirin.. rumah orang2 yang berhijrah.. memang umah tu jadik tempat singgah mereka yang bermusapir le pun.. apepun.. jom kite layan gambo la pulak.. kolokot le ngkome nak nengok mane rupe nye umah sewe PMRAM ni..

GALERI BAIT MUHAJIRIN ALEXANDERIA
________________________________

buruk btol tulisan.. sape punye tulisan tah ni.. hahaha.. buat la banner mahal2 sket ker.. carik la sponsor.. haha..

ikut qoror ni.. jangan wat ikut suker jer.. dah tau adat menumpang.. wat la cara orang menumpang.. hahaha.. aku duk sini pree jer.. pasal tenaga pengajar.. tapi kalo kome datang ngan tujuan peribadi.. kome kene la bayo 1 malam 5geneh.. kalau nak bayo 50 geneh pun bole.. 5 geneh bagi kat DPM.. 45 geneh lagi bayo kat aku.. hahahaha..

ni ruang tamu.. kecit comey je sebenonye umah ni.. kalo nak tido 43orang skali memang kompemlah tak muat.. ekekeke..

ni dapor.. takde sape nak masak pun.. ustazah ramai anto makanan.. lunch ngan dinner pree.. nak watpe susah payah masak masakan sniri yang tak berape nak sedap kalau dah ade air tangan yang lagi sedap memasak.. ye dak? hahaha..

ish.. gambo jamban pun nak letak.. hantam jela.. kot2la korang nak tengok kan.. tanak tengok tutup jela mata.. ngehehehe..

ni bilik utama.. mase memula sampai tu 2orang ust indon yang duk kat bilik ni.. dorang ngajo 6 madah kat alex.. sorang name ust hasbi.. sorang lagi ust ibnu khaldun.. best gak dengo hasbi cakap sebab dia cakap style cam malaysia sket.. bunyi A baku sume dia tuko E.. jadi cam lawak la sket.. sayeeee orang indonesieeee.. hihihi..

ni plak bilik yang belum lagi dikemeh.. macam stor je aku nengok.. baru lagi pun PMRAM amek umah ni.. umah lama dulu dah kene barrah kan..

haaa.. ni la bilik tempat port kitorang bermaharajalela.. katil amek sorang sekor.. maleh nak tido sekatil ngan nyoi.. takut dia merayap dalam selimut malam2.. tau jela musim sejuk ni.. cari pemanas.. nanti aku plak jadi mangse pelukan erat beliau.. ngahahahaa..

lemari ni jela rasanye satu2nye aksesori yang ade kat dalam umah ni.. pastu ade la seketul radio yang tak function..

sejuk2 duk stadi dalam saratoga memang besh.. hihihi..

malam first tu kitorang relek2 jer.. tido.. penat jugak datang alex ni.. ingat dekat jer.. upe2nye dan la tido dalam bas tu 18x.. apepun sambung citer lagi nanti wokeyy.. banyak lagi citer nak citer n gambo yang nak dikongsi.. teruskan menanti.. hehe..

Currently have 6 Kata Komenan:

  1. tandas pon nak promote ker??len kali cuci bg bersih br tangkap gmbo..hahahaha..pape la labu..

  2. salam...ustaz nak jadi cikgu ka bila balik malaysia nanti???ka nak up skit jadi pensyarah????

    betul gak, nak ngajar mmg susah untuk pahamkan org kan...tapi tak pa kalau kita berusaha insyaALLAH akan dipermudahkan yer tak....

  3. hana:

    bukan promot.. saje tayang sambil2 nak cari sape2 volunteer yang sanggup nak cuci.. hahaha.. tu pun nasib bek tak tayang skali yang dalam mangkuk tu.. ngahaha..

  4. sya_ais:

    ntah ler.. skang ni pikir nak carik ilmu jer.. sok2 dah ade ilmu takyah cari keje pun, keje datang cari kite kan.. hehe..

    apepun doa2lah supaya saye mampu jadi pendidik.. pendidik anak2 bangse.. pendidik masyarakat yang mahukan Islam.. ameen ya rabb..

  5. baik bebeno kome ngan nyoi ye..cantik pe tulisan bait muhajirin tu..tulisan font verdana tu..haha..banyak sungguh gelak tadi..astaghfirullah..best ler ade org masak..kui3..

  6. ingatlah bahawasanya..
    kathratud dhahak tumitul qalb..jangan banyak ngat gelak satgi hati mati..

    "dah sape suh ko wat orang banyak gelak.." kata mereka didalam hati..

    tuan hakim..saya tidak mengaku bersalah dalam masalah ini..kerana saya tidak niatpun nak buat mereka semua gelak..sape suh dorang gelak..kekeke..


Leave a Reply

There was an error in this gadget