Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Saturday, January 24, 2009

41st Cairo International Book Fair

Posted by The Pamiesz® | Saturday, January 24, 2009 | Category: , , |

salam..

masa yang dinanti2 lama oleh para pencinta ilmu telahpun tibe.. kemarin telah bermulenye pesta buku sedunia kali ke-41 cairo international book fair di tapak ma3rad dauliah madinah nasr.. maktabah dari seluruh dunia berkumpul di sini untuk menjual kitab2 mereka.. juga para pencinta ilmu dan kitab turut sama berkumpul datang dari seluruh pelusuk dunia tak kira yang muslim yang non muslim yang ostat yang duktur yang bawab yang couple yang bawak anak2 kecit nak cari buku2 katon pendek kata sume peringkat masyarakat datang memeriahkan pesta buku ni..

sebenornye ma3rad ni dah mula daripada 21hb lagi.. dijangka sampai 5hb feb.. tapi biasanya dia lajakkan lagi smpai dekat2 sebulan.. tapi hari 1st tu dorang bukak untuk VIP jer.. sape ntah VIP tu ana pun tatau.. nak ngaku ana VIP takleh gak pasal dorang takde pun anto surat jemputan kat umah.. hehe.. jadik hari kedua tu lah baru dorang bukak untuk tatapan umum.. maka bedoyon2lah ikan doyong datang membeli kitab2 untuk memnuhkan rak maktabah mereka didalam laut tu.. [baca atau tak tu perbincangan dan perbahasan lain.. yang penting rak maktabah penuh dulu.. hehe..] termasuk la ana ngan geng2 ana menyerang ma3rad di hari pertama bersama ikan2 doyong tersebut..

adapun yang datang ke ma3rad ni sebenornye ada bermacam2 jenis orang.. ada yang datang tengok jer.. sekadar jalan2 nak bagi kaki lenguh dan penat pastu balik.. yang ni ana rasa memang paling bermanfaat lah keje diorang nih.. sebab dorang datang ke ma3rad untuk bersukan.. bagus2..

ada jugak yang datang terpinga2 tak tau pun nak beli kitab apa.. tapi bile tenampak tajuk2 yang best dia sambar terus beli sejibik dua pastu balik..

ada jugak golongan yang memang dah target nak beli kitab ape.. di tangan mereka dah ada list2 nama kitab yang panjang.. golongan ni besenye akan membuat 2 perkara.. pertama samada mereka akan datang mencari dan menservey2 harga kitab serta maktabah yang dikehendaki untuk dibeli kitab2 tu akan datang.. biasanya ni student2 yang minat dengan kitab dan ilmu tapi tak berape nak ade duit dalam poket maka servey2lah dulu.. tak dapat beli dapat tengok dulu kitab2 mutawalat tu pun jadi laa.. buat penenang hati.. kekeke.. [aku duk dalam golongan ni la nih kot.. sebey2 la dulu tengok2 mane la tau akan datang ada tetibe jutawan nak bagi semua harta dia kat aku bleh aku beli ma3rad tu terus.. hahaha..]

ataupun mereke yang telah ada siap list ditangan ni akan datang dengan duit berbelas2 ribu dalam poket redi untuk mass shopping kat ma3rad nih.. golongan yang ni besenye terdiri daripada mereka2 yang fully loaded samada student yang memang banyak duit sebab orang kampung bagi zakat bejuta2 mengharapkan dorang jadi ulama ataupun dorang ni terdiri dari kalangan lecturer, syeikh2, doktor2, pilot, ape2 jela yang memang kita tau banyak duit dan anytime dia nak beli kitab ape dia bleh beli..

tak kurang ada jugak yang datang bukan untuk membeli kitab tapi sekadar untuk berjumpa dengan para masyayikh yang kadangkala menjadi jemputan sesetengah maktabah sebagai promosi terhadap maktabah mereka.. maka bedoyon2lah golongan ini datang berebut2 untuk memintak sain daripada syeikh serta menangkap gambo sekeping dua tiga pat lima nam belas keping dengan syeikh tersebut.. basah tangan ngan pipi syeikh tu kene cium berejam2 ngan beribu2 maknusie..

ade jugak makluk Allah yang datang membawak duit yang sikit tapi pulang dengan membawa kitab2 yang sangat banyak.. aik? cemane plak tuh? set2 ni gi cari buku2 2nd hand yang harge 50sen atau segenih dan borong banyak2.. janji ada beli kitab sudeyy.. kata mereka.. duit tak banyak keluar kitab dapat banyak masuk.. hihihi.. cerdik2..

haa...tak ketinggalan.. ada jugak golongan yang teringin nak gi ma3rad tapi takde kesempatan takde orang nak bawak takde itu takde ini malas itu malas ini jadi sudahnye dorang tak pegi pun.. alah.. alasan je tuh.. sebenornye memang dah tak minat ngan kitab tu macam2 la cakap.. btui kan? kan? hehe..

ada jugak yang pegi skali jer sekadar nak bagi lepas sekurang2nye kalo orang tanye pasal ma3rad dia tau la rupe camne pasal dia penah pegi skali.. takde la kene drop dah 28 taun duk mesir tak penah gi ma3rad kutub kan..

pastu ada pulak 1 lagi golongan ni.. memang paling best lah.. diorang tak tau pun ada ma3rad kutub kat mesir ni jadi dorang duk diam jelah kat umah main game sambil terbahak2 gelak tengok cite jozan.. bile orang tanye ko tak gi ma3rad ke maka jawapan yang budak2 ni bagi adalah.. ma3rad tu ape? adakah ianya sejenis makanan?

agak2nye anda tergolong dalam golongan yang mana 1? sniri jawapla.. takkan nak aku jugak jawapkan.. semua nak harap kat orang.. lempang kang baru tau.. kakakaka..

apepun marilah kita layankan galeri ma3rad kali ke-41 ni.. taun ni tak tau la ade ke tak peruntukan ana sniri untuk tambahkan kitab kat atas rak ana yang dah melengkung tu.. tapi yang pasti ma3rad kali ni ana sememangnya sibuk dengan kitab2 orang yang beribu2.. ada rezeki ada le orang bagi duit untuk beli kitab untuk ana.. kalo takde rezeki tengok orang beli kitab pun kite dah cukup sonok.. dorang beli.. kita tumpang baca jelaa.. [kalau nak bace la.. harap2laa.. pengabisnye baca kulit je jugak.. hahaha..]

GALERI MA3RAD KUTUB KALI KE-41
_______________________________

pintu gerbang tapak ma3rad dauliah.. kitorang gerak dekat2 aso.. sampai2 je dengo azan aso.. rombongan kali ni adalah set2 kusza junior dan senior.. aku amin nyoi amer hakim ngan motak.. set2 khirrijin belaka dah ni.. aku je duk sangkut lagi.. huhu..

tiket masuk dan map.. taun lepeh ada jugak dorang bagi masuk pree untuk student.. tunjuk je kad matrik.. tapi kali ni tak lepeh pulak.. sume kene jugak bayo segenih.. gamak2nye sebab kitorang masuk kut pintu blakang kut.. kalo pintu depan dia bagi le pree.. kot..

orang takde le ramai mane lagi.. 1st day kan..

kalo maleh sangat nak jalan kat area ma3rad yang beso lueh gedabak ni.. kome naik la ketapi ni.. pusing2 area ni.. kalo tanak naik ketapi ni korang bawak la skateboard ke.. rollerblade ke.. tak pun beli keta sorong pastu suh la sape2 sorong korang.. hahaha..

salah satu solah (dewan) kat ma3rad..

aku kat maktabah dar fikr.. kat sini hakim beli fiqh islami.. taun ni harge naik.. taun lepeh 400 jer.. taun ni naik jadik 510.. nyesal tak beli taun lepeh.. huhu.. [aku rasa macam pipi aku dah naik donat la.. adakah ini bahana musim sejuk yang menyebabkan aku makan 6x sehari seterusnya menyebabkan peningkatan mendadak pada ketembaman aku?]

maktabah taufiqiah..

bebudak ni tengah deal nak beli kitab ramai2 pastu nak jek takhfid harge ramai2 asyan beli banyak..

begambo kenangan skek.. tak sangke aku berpakaian sekeping t-shirt semata di musim sejuk.. camne tah aritu bleh bepeluh plak basah2 blakang badan aku.. sebab musim sejuk dah nak abeh dah kot.. tak pun sebab badan aku punye musim yang dah tak betul.. hahaha..

rombongan berpisah.. sebelum maghrib tu akim amer ngan motak balik membawa berkotak2 kitab yang dah dibeli tadi dengan teksi.. aku amin ngan nyoi masih meneruskan penerokaan.. mase ni rehat kaki yang lenguh jap sementara tunggu jemaah pertama kat masjid yang penuh bersurai.. pas maghrib kitorang dah rasa kaki macam nak tecabut daripada badan maka kitorang pun balik la.. nanti pegi la lagi.. hehe..

malam tu udah janji dengan ust syafi3 daripada darussalam dia nak anto kitab yang ana dah oder untuk mahasiswa pondok pak teh kat melesia nun.. tunggu punye tunggu sampai tetido2.. pukul 10 malam baru pembantu die datang anto.. ust alang yang telepon suh turun kate orang dar salam dah sampai.. turun2 je bawah arab2 tu salahkan ana..

"apsal aku tanye orang2 kat sini sume tak kenal ko?"
"memang laa.. aku baru lagi kat sini.. aku orang zagzig.. hehe.."

maka layankanlah pulak galeri kitab2 yang banyak nih.. AB ni ha teman bagi pribiu kitab2 mike ngan kengkawan mike tuh.. sebelum dia sampe melesia mimpi2kanla dulu ye.. hehe..

GALERI KITAB
______________

dar salam packkan sume dalam 3 kotak beso.. berat gile.. abeh2 angkat naik kat bilik tu terus aku athma.. hahaha.. time kasihla nyoi amin ngan os tolong sama angkat..

nyoi ngan amin tolong unpack kitab..

aku plak nyusun kat ateh katil tepi dinding tu nak senang nak cek cukup tak jilidnye..

tafsir tabari..

ni lah dia sume kitab yang sampai malam tu.. alhamdulillah.. cukup..

pilihlah mane korang nak.. pree je.. pree tengok la.. amik takleh la.. hahaha..

seronok ngan kitab orang.. kitab sniri nak bli takde duit.. hehehe..

dah sonok2 tangkap gambo.. masuk susun balik la dalam kotak kargo redi untuk anto ke melesia nanti.. abehla cite.. lena tido malam tu sebab penat..

sebelum mengakhiri posting kali ni.. ana bagi sekeping gambo.. korang cuba tengok ape yang pelik kat dalam gambo ni.. pastu cube korang teka cerita yang berlaku disebalik kepelikan yang berlaku dalam gambo ni.. kalo sape2 yang cerita tepat dengan apa yang berlaku ana kasik adiah pakej pelancongan 3 hari 18 malam kat tempat tido korang sniri.. hahaha..


sekian.. jumpe lagi dilain mase.. arini ana stat kelas markaz nil mustawa 8.. pas abih kelas nak terus gi ma3rad.. ade sape2 nak ikut? jooom~ (^_^)

Currently have 22 Kata Komenan:

  1. mengapakah berus gigi tersebut berada di kalangan sudu dan garfu?? Dibuat menyedok sup ka??

  2. Salam..xsabar nak gi ni..huhuhu..budget 2 juta ni nak beli kitab..2 juta rupiah la..huhuhu..apa hel ko sampai pakai T-Shirt je??aku budget nak pakai 3 lapis ni..tak sejuk kat sana..myb badan ko dah tebal kot skrg ni..kueng2x..

  3. Never to forget, never to forgive to the muslim evil terror. Islam and freedom of speech don´t work. So NO islam in Europe. Watch and read mohammed T-shirt from Sweden at,
    http://www.mohammedt-shirt.com
    mail: mohammedt-shirt@europe.com
    tele: +46735563126

  4. banyak nyer kitab, bace ker...buat dekorasi semata..huhu..

  5. assalamu'alaikum...

    pecah perut baca blog dia ni...adoii leeerr...

    balik mesia nnt..masUk pertandingan raja lawak..ganti jozan...

    pada nyoi , amin , os dll...terima kasIh yer sebab tolong si pamies tu angkat kitab...lain kali jgn tolong..bio je dia angkat sorang..bio dia athma ...sebab depan ustazah...angkat motor pun dia larat...takkan angkat kitab yg ringan tu pun x larat...hihihi..

    jangan marah yek....

    wasSalam..

  6. udah lame tak mengkomen kat sini..
    mcm base ape jua peraduan @ silangkata ana akan sertai walau ape pun adiahnye.. huhu
    alkesahnya~~ tempat itu adalah milik berus gigi (yg sblh kiri)
    yg sblh tengah pulak tpt utk straw,
    yg sblh kanan aje tpt utk garpu sudu senduk sudip etc...
    tp sbb musim sejuk dorg pun dok himpit2 sbb nak crik aura...
    ngeh3
    basenye tgk org buh brus gigi kat tpt sudu sbb brus tu nak dibuat sental daki2 kat dapur..
    tp xtau la pulak sambil sental daki dapur bleh sental gigi gak sep bajet 2 in 1 :)

  7. ada lagi satu golongan yang wujud... aku termasuk dlm golongan tu... hmmm...

    pergi maarad buat mcm pi fun fair... pergi untuk makan2... -agnaf-

  8. This comment has been removed by the author.

  9. salam..

    akhirnya..tibalah masa yg ditunggu2...
    saudara merapek jua..
    saya nie pminat stia baca blog nie..(jangan bangger pulok...hehe)

    wasernyer...brus gigi tu digunakan sebab terdesak nok cuci priuk belanga yg sudah seminggu terbiar kotor kat bawah sink tu kan?kan?alah..saya tau lah..guna brus gigie sebab sponge lari skejap gi blakon dlm citer spongebob..hehe

  10. Kitab byk2 tu..habes ke bace akhi oi? Heh... Jgn dok bace dah le...
    Erm... Kes gambo last skali... P berus gg kat sinki dapuq...pastu mls nak letak balik dlm toilet... Tu yg letak situ tuh...heh..

  11. sya_ais: camne nak nyedok sup guna berus gigi?bleh tak tolong tnjuk ajo.agak2 bape ratus jam nk abiskn sup seperiuk kalo dcedok hanya mggunakan berus gigi?hahaha..jawapan anda ternyata meleset.sila cuba lagi kalo rajen.kekeke..

  12. al-amin: mu dakpe doh mantop.takdok kitab pun ilmu dah pnuh didada.tare2 aku ning ilmu fissutur laisa fissudur je.hehehe.

  13. pipit: dedua skali laaa..bace pn iye.dekorasi pn msuk skali le.hehe.yg pntg,ianya adalah utk research aku.mane la tau kan akn2 datang aku nak wat triple phD kan.hehehe.

  14. ab: usah le sampe nak pecah perut.kang perut nak simpan makanan katne plak.hehe.cet,mike ni tak abeh2 nak nyakat pasey ustazah.takde maknenye smua itu.kalo dpan ustzh,bukan takat moto je,kapal terbang pn teman pikul.hahaha.

  15. cik bella: ape punye kesah la tu.langsung tak kene.memang dasar kemerapuan yg tesasar jauh dari landasan kebenaran.hahaha.apepun,tahniah kerana mencuba.anda boleh tuntut adiah saguhati berupa wang kertas monopoly bernilai 2juta yg anda snri beli monopoly tersebut dengan wang hasil mata pencarian anda.ngahaha.tahniah skali lagi.kalo tak pueh hati,sila sertai lagi hingga anda pueh hati jantung limpa pankreas hempedu.kehkehkeh..

  16. agnaf: makan kat situ mahe,sikit dan tak sedap.baik aku gune duit utk makan kat situ untuk makan kat umah ataupn restoran2 terkemuka 29bintang dimerata2 tempat yg jauh lebih bes bepuluh ratus lipat gande daripade aku makan kat ma3rad tu.hahaha.

  17. syahira: trm ksh krn mjadi pminat tak tentu setia pd blog merapu raban ini.haha.jawapan anda kurang tepat.tolak 136markah menjadikan markah terkini anda -247.haha.sila cuba lagi untuk menjadikan markah anda semakin negatif.hahaha.

  18. nizaati: mustahil le buleh bace smue tu a to z.kitab2 ni rujukan bile dperlukan jer.bukan untuk habis dibace macam novel.hihi.jawapan enti tu hampir tepat tp tetap tak tepat.bleh cuba lagi kalo rase2 agak2 terer.kekeke.

  19. incik pamiesz..wawawa...xlarat dah bace post incik pamie lawak tahap cipan..jawapn kepada berus tu..tu berus gigi incik pamie..tul kan??cik pamie gosok gigi kat dapo..pasal senang lepas makan terus gosok gigi..maklumlah musim sejuk 6 kali masuk dapo..xgitu incik??

  20. ceh,punye la tinggi martabat lawak yg aku buat bleh plak dia samekan dgn lawak yang dibuat oleh cipan.ini uslub penghinaan ni.saman!saman!hahaha.

    apekehenye smue teka tak betui ni.truk btui.kome tau ke idak ni jalan cite sebeno ni? (mestila tak tau kalo tau takde la ko tanye dan takde la orang teka.aparaa -> mesti kome kate cenggini dalam ati kan?kan?hahaha)

  21. To Ibn Mohamed Amin: (haha suke2 je wat cm jwb dlm blog seniri)
    tade.. tade.. tade kate cmtu dlm hati pun ~~lalala
    brus gigi pun bwk msuk blog eh??
    nmpk sgt nak tarik perhatian nak bg org komen manyak2...
    tips bagus tu..
    nnt nak buh dlm blog berus kasut skolah yg ade kat dlm pasu kunyit..

  22. hahaha..ni la namenye strategi pemasaran..tula dulu org suh ngaji akaun maleh..asik monteng kelas je keje..kan dah tak tau cemane nak meningkatkan bilangan pengomen..len kali sipu ajo kat depan jgn duk tesipu2 je.bg la tmpuan spenuhnye.ade paham?kekeke.


Leave a Reply

There was an error in this gadget