Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Tuesday, February 3, 2009

Gile Ma3rad

Posted by The Pamiesz® | Tuesday, February 3, 2009 | Category: , , |

salam..

tak berape ade mase nak cakap banyak.. [padahal blog ni tak becakap pun kan.. dia bertulis jer.. hahaha..] jadi layankanlah saki baki daki gambo2 ma3rad kutub yang ade ni.. hampir hari2 aku berulang alik gi tempat ni.. memang gile ma3rad tol aku ni.. takpelah maleh cakap banyak.. lain kali la pun kalo nak aku tulis artikel pepanjang.. semenjak dua lapan belas menjak ni memang bizi.. nak mandi pun tak sempat.. melainkanlah time2 'eksiden' tu memang terpakse sempatkan jugaklah mandi.. ngahahaha..

GALERI KEBIZIAN DI MUSIM MA3RAD
______________________________

duit yang bakal dispendkan di ma3rad pada kebesokan harinye.. hampir LE5000.. approx RM3500

pada malam itu nyoi mengambil kesempatan untuk bermanje2 dan meniduri duit tersebut sebelum ianya lesap ke tangan pemilik maktabah..

ape kite panggil menatang ni.. signboard? whiteboard? skateboard? ntah.. hantam jelah kome nak panggil ape2 pun..

ni pintu depan maarad.. bese kalo nak masuk ikut pintu depan ni ataupun nak balik sabiek ikut depan ni naik la bas atabah.. bas pendek yang bernombor 134.. tapi jalan depan ni sesak nak mampos.. payah gile nak dapat teksi.. kalo dapat pun.. kene kapak ngan minyak cap kapak..

ni pintu belakang pulak.. kalo nak gi daripada asyir ataupun sabiek.. tahan jela tremco yang menjerit2 panggil kate gi abbasiah ghamrah ramsis.. tak pun kalo maleh sangat tunggu je bas no 1 dekat2 bawah kompleks asrama asyir tu.. direct dia bawak sampai bawah kubri tu pepandai la kome turun cari jalan nak gi ma3rad.. nak balik pulak camne? takkan itu pun nak kene ajo.. kate dah 87 taun duduk kat mesir kalo itu pun tak reti tanam kepala dalam tanah cam burung kawasari la weh.. hahaha.. [kawasari? macam kawasaki je bunyi.. kasawari laaa.. kekeke]

ni orang kire sikit jugak lagi ni.. time ni tengah2 lagi.. kalo dah minggu last ma3rad takdenye orang ghope ini.. sesak trepik jem kaw2 punye.. siap ada polis jaga buat lampu isyarat 3 4 bijik kat situ untuk pejalan kaki.. [aku tipu je ni..jangan pecaya tau..]

nak kabo punye lueh nye kawasan kat dalam ni sampe diorang sediakan khidmat bas secara pree dalam area ma3rad.. bagi sape2 yang rasa kaki dia dah patah ataupun lutut dia dah retak ataupun telinge dia dah luke ataupun lubang idung dia ade dua bleh la naik bas ni untuk istirahat.. tapi jangan tido plak dalam bas tu kang tau2 dah sampai kuala terengganu.. hahaha..

ni area depan masjid.. depan solah 4b..

kat mana2 pun boleh solat.. tak muat dalam masjid.. luar masjid ada bentang tikar mengkuang.. tak muat jugak tikor mengkuang.. atas tar pun ape masalah.. kuang kuang kuang..

manusia gile buku.. [padahal dorang ni ramai2 datang bekelah jer.. bukan beli sangat pun buku.. hihi..]

haa..budak yang tarik troli ni kompem gile buku.. [ostat otai.. kalo tak larat tarik kang ganti2 la ye.. tapi bukan dengan aku la.. hahaha..]

"apekehe pulak tayar troli ni bulat?" - kata ostat otai sambil membelek2 tayar itu.. "banyaknyee kitab aku....bawak." kate ostat amin pulak.. "lantak korang la aku nak tangkap gambo jer.." kata hati kecik aku pulak.. hahaha..

solah (dewan) 4.. aku tak rajin masuk pun..

solah 5.. dalam ni ada darul maarif ngan ahram.. leceh nak masuk sini.. takleh bawak masuk beg.. kene tinggal kat kaunter.. maleh aku..

solah 7.. dimana terdapatnye banyak maktabah2 yang bukan daripada mesir.. antara yang pemes yang dikunjungi dalam solah ni adelah dar ibn hazm dan jugak dar basyair islamiah.. ade lagi dar ibn kathir.. dar yamamah.. dar ape tah lagi takkan la semua nak suruh aku nak ingat..

tejumpa set2 mansurah yang tengah nak tangkap gambo.. terus aku serbu untuk mewujudkan kelibat aku didalam gambar tersebut.. tapi malangnye ade pulak makhluk bernama amin ni.. lalu dia bersungguh2 cuba menghalang kewujudan aku yang dianggap bakal mencemar gambar itu..

namun.. akhirnya aku tetap berjaya bergambar bersama2 mereka dengan jayanya.. hahaha.. [sebuk jelah kau amin.. pi main jauh2 laa..]

ni pulak dalam solah 6.. cuba kome teka pukul bape aku gi maarad ni.. time ni takde orang lagi.. hehehe.. padahal solah ni la hok sesok kali.. antara yang ade dalam solah 6 ni adalah dar hadith.. muassasah mukhtar.. maktabah qayyimah.. dar aqidah.. maktabah adab.. maktabah azhariah litturath.. dar salam.. wizarah awqaf.. blablabla..

ostat jali tengah nengok kitab sahih muslim bisyarhi annawawi.. memula tengok jerla.. pastu beli terus..

dar basyair islamiah.. kat solah 7..

haa.. hok ni wase pemes kali dikalangan pengunjung2 ma3rad.. solah milik saudi.. beso dan lawo.. memacam la maktabah duk kat dalam tu.. kitab pun semua cetakan lawo2 dan harge dia pun.. lawooooo...

janah2 dalam solah saudi..

ni janah dar minhaj.. pemes dikalangan bebudak melayu.. tetiap kali datang sini ade jer bebudak melayu duk belek2 kitab kat sini.. cetakan terbaik la wat masa ni.. kitab lawa.. isi lawa.. harga pun boleh tahan.. antara kitab yang mendapat sambutan sangat hangat adalah syarah yaqut nafis dan mawahib laduniah syarah syamail muhammadiah.. kejap je habis.. antara kitab yang kebanyakan orang datang untuk mengkaguminye aje adalah nihayatul matlab karangan imam haramain aljuawini yang berharge LE750 dan terbaru syarah sahih muslim karangan alharari berharge LE900.. sembang ngan tokey dar salam aritu pun dia sebut pasal syarah muslim ni.. "si3rul maganin.." katenye.. gile punye harge..

rugi la tak tangkap gambo kan.. main activity selain daripada beli kitab.. kekeke..

ni pulak solah dar salam.. bebudak melayu pun rajin gi sini.. padahal dar salam depan azhar ngan kat pejabat pmram tu dah tecongok sekian lama takde plak dorang nak gi.. saje memeriahkan ma3rad le katekan.. ngehehehe.. patut time2 ma3rad ni cari la kitab2 yang tak jumpa kat mesir.. dar salam bebila pun boleh gi.. maleh gi telepon je suh deme anto kitab kat umah.. ni gi dar salam beli tafsir munir ngan fiqh islami.. itu2 aje le.. huhuhu..

Quran ni aku kene sebey untuk jemaah kampung yang ndak bukak keleh pengajian tajwid.. deme ndak harge LE100.. dalam 100 orang le oder.. tapi masalahnye takndaknye dibagi rege LE100 walaupon oder banyak.. akhir kalam LE110..

Mushaf Quran bertajwid siap ngan terjemah melayu skali.. cetakan dar makrifah terjemahan hak milik dar fikr malaysia.. gini le ghope dalamnye..

ni plak kamus mawrid moden arab-bi.. tiap2 taun ada pertambahan kalimah jadi tiap2 taun la cetakan berubah..

malam peh magrib udah tutup solah2.. kosong sunyi sepi jer.. tapi ni masa awal2 ma3rad jugak lagi.. dah minggu2 last ni rase sampai subuh dorang bukak.. [korang tunggu la sampai subuh kalo nak tau dia bukak ke tak.. hahaha..]

udah tak dapat masuk solah yang tutup.. nangkap le gambo skepin due..

ini le main activity sebenornye.. memborong kitab.. tempat sasaran pada hari itu adalah maktabah taufiqiah..

ni semua kitab yang diorder..

kene chek dulu.. takut2 dia bagi jilid lain2 ker.. kaler lain2 ker.. [suke ngko yer aku beli banyak2 kat ko..] lepas daripade beli tu terus jadi geng.. tetiap kali deme nampak je muka aku terus serbu tanye nak kitab ape.. kengkadang tu aku saje je masuk padahal takde nak beli ape pun.. saje nak bagi nampak pemes.. hahahaha..

inilah dia jumlah kitab yang diborong pada hari itu.. macam nak mati angkat kotak2 ni.. nasib baik la ilmu.. disebabkan kekuatan dan stamina aku yang melimpah2 dalam badan maka aku pun dengan bangganya mengupah arab tolong angkat kitab ni keluar untuk cari teksi.. hahaha.. 4 orang tolong angkat.. aku bagi LE50 tak cukup.. nak lagi.. hampeh.. gaduh2 kejap.. last2 bagi jugak LE70.. boleh beli bidayah wannihayah dah tu.. huhuhu..

muka2 dan watak2 yang membantu dalam penghangkutan kotak2 yang tersangat ringan ini.. terima kasih kerana menjayakan movie ini.. kita pasti akan dapat box office! cayalaahh~

malam tu pulak menyaksikan aku membelanje pulak kengkawan yang telah membantu sampai patah2 siku dorang.. tempat sasaran adalah RSK bawabah talata di asyir.. tempat mi bandung dan mi hongkong yang paling feeling sampai tebawak2 dalam mimpi.. aku kalo sangap sini la aku gi sorang2 makan.. hehehe.. inilah menu pebret aku.. mi bandung RSK.. pekat.. likat.. mengancam.. aduh.. meleleh air liur aku atas keyboard.. mane tisu ni..

menu aku sampai dulu.. yang lain dah tak tahannnn.. hahaha..

dorang pun tak tahan.. aku apetah lagi.. hahaha.. sorila kengkawan.. aku ngap dulu la yee.. hihihi.. bismillah..

kini beginilah rupe rumah aku yang hanya tinggal 1 laluan sempit untuk ke jamban dek kerana penuh dengan kitab2 yang bakal dikargo mungkin ujung bulan ni.. ini pun ade list dekat 20riban lagi aku nak kene beli.. sok luse nanti mungkin aku ngan amin akan tido dalam jamban ataupun dapur dek kerana bilik kami dah jadi stor kitab.. hahaha..

apepun ma3rad ni ada 2hari lagi.. rebut cepat2 peluang ni.. gi lah cepat cari kitab apa yang belum cari tu.. tak tau le kan taun ni dia nak lanjut lagi tarikh ke tak.. kalo lanjut.. bagus jugak.. ade can lagi nak tangkap2 gambo.. hahaha..

sekian dahulu berita warta perdana.. kita bertemu lagi dalam episod akan datang dalam musim baru prison break.. tattaaaa~

eh.. lupe plak nak cite pasal kesah sebenar pasal berus gigi celah2 sudu tu.. sebenornye gini.. teman bangun lambat.. mamai2.. udah telambat nak gi keleh.. skali ade orang dalam jamban.. pastu pulak orang itu plak jenih yang suka menetap lama2 dalam jamban.. setelah diketuk dan dipakse kuor beberapa kali juga tak ndak dia kuor.. jadi untuk mengelakkan kelambatan itu berterusan.. teman pun amik keputusan maleh mandi dan gi gosok gigi jelah kat dapo.. pas abis gosok gigi tu teman terasa macam baru lepas makan.. jadi memandangkan tengah mamai dan dah terbiasa pas makan terus basuh.. teman pun basuh berus gigi tu macam teman basuh sudu.. ingatkan dia sudu.. jadi terus la paking kat bekas tu.. kehkehkeh.. bile balik bilik dah siap2 pakai baju baru terperasan yang tadi tu bende yang teman basuh adelah berus gigi.. sekian cerita dongeng hikayat si janggut perang.. semoga terhibur.. hahaha..

wassalam.. (^_^)

Currently have 13 Kata Komenan:

  1. giler betol. patotlah tajuk dia giler ma3rad. memang giler sungguh..hahaha

    best arr. aku ada satu masalah sepanjang duk di saudi ni. iaitu aku tak minat kitab. bengong tak? aku nak ubah prinsiplah skang nih. aku nak beli kitab pulak. jeles tengok maktabah hang. ish.. ajar aku sket camner nak kasi aku tahu nama2 kitab utk dibeli nih..

  2. salam..wahhh..banyak duet tu..bak sini separuh..hehe..banyak sangat bergambo..kome xletih ke??lawak la kome ni..keyboard komputer mike pon gelak sekali..huhu..ooo..berus gigi tu sipih-sipih jawapn ambe tu..kire dapat 99peratus la markah..haha

  3. assalamu'alaikum...

    kepada syeh fahmi yg dihormati...( bakal mufti perak akan dtg...)

    teman ade musykil skit la kat statment syeh diatas tu...kemusykilan itu adalah seperti berikut :

    "semenjak dua lapan belas menjak ni memang bizi.. nak mandi pun tak sempat.." < --- bukan ke syeh memang selalu tak mandi dan malas mandi? tak caya tanya amin dan nyoii...hihi

    ----------------------------------
    melainkanlah time2 'eksiden' tu memang terpakse sempatkan jugaklah mandi..<--- apa maksud eksiden tu ekk? apa syeh dah buat sampai eksiden? pastu kena mandi jugak...tak boleh tidak kena mandi jugak...buleh terangkan takrif mandi itu? mandi berniat ke idak ?...hihihi..( nyoii dgn amin musti sokong statement teman ni )...

    -----------------------------------
    pada malam itu nyoi mengambil kesempatan untuk bermanje2 dan meniduri duit tersebut sebelum ianya lesap ke tangan pemilik maktabah..<--- ade ke cakap nyoii MENIDURI DUIT? x patut sungguh la...sian nyoiii...perkataan meniduri ni apa takrifnya ekk?..buleh syeh fahmi huraikan?..musti buleh punya kan..kan...ye la..kamus pun dia buleh buat syarah dan hasyiah...ni kan pula perkataan meniduri...kacang je tu...hihi..tak gitu syeh fahmi..?

    -----------------------------------
    kini beginilah rupe rumah aku yang hanya tinggal 1 laluan sempit untuk ke jamban dek kerana penuh dengan kitab2 yang bakal dikargo mungkin ujung bulan ni.. ini pun ade list dekat 20riban lagi aku nak kene beli.. sok luse nanti mungkin aku ngan amin akan tido dalam jamban ataupun dapur dek kerana bilik kami dah jadi stor kitab.. hahaha..<--- BUKAN KE SYEH FAHMI SUKA BERKURUNG LAMA LAMA DALAM J****N ? ..x caya tanya nyoii dan amin...hihihi..

    ------------------------------
    sekian dahulu berita warta perdana.. kita bertemu lagi dalam episod akan datang dalam musim baru prison break.. <---peminat prison break rupanya...patut le...

    ---------------------------------
    eh.. lupe plak nak cite pasal kesah sebenar pasal berus gigi celah2 sudu tu.. sebenornye gini.. teman bangun lambat.. mamai2.. udah telambat nak gi keleh.. skali ade orang dalam jamban.. pastu pulak orang itu plak jenih yang suka menetap lama2 dalam jamban.. setelah diketuk dan dipakse kuor beberapa kali juga tak ndak dia kuor.. jadi untuk mengelakkan kelambatan itu berterusan.. teman pun amik keputusan maleh mandi<---PENGAKUAN SYEH FAHMI SENDIRI..YG MENGATAKAN DIA MEMANG MALAS MANDI..HIHI.. dan gi gosok gigi jelah kat dapo..<---tah tah x gosok...kabo je gosok...pastu saja tayang berus gigi untuk kuatkan fakta...hihihi..

    --------------------------------
    abis la teman...silap2..tak dikargonya kitab yg dipesan tu...sebab nak balas dendam...hihihi..jgn marah yek dato mufti...

    -------------------

    sekian...

    pada nyoii , amin dan geng geng lain..jutaan terima kasih sebab tolong syeh fahmi beli dan angkut kitab...

    akhir kata..sama sama lah kita tunggu buku hasyiah dan syarah kamus munjid dipasaran..dari syeh fahmi...30 jilid rasanya...tak gitu syeh?..hihihi


    ----------------------------------

  4. assalamu'alaikum...

    kepada syeh fahmi yg dihormati...( bakal mufti perak akan dtg...)

    teman ade musykil skit la kat statment syeh diatas tu...kemusykilan itu adalah seperti berikut :

    "semenjak dua lapan belas menjak ni memang bizi.. nak mandi pun tak sempat.." < --- bukan ke syeh memang selalu tak mandi dan malas mandi? tak caya tanya amin dan nyoii...hihi

    ----------------------------------
    melainkanlah time2 'eksiden' tu memang terpakse sempatkan jugaklah mandi..<--- apa maksud eksiden tu ekk? apa syeh dah buat sampai eksiden? pastu kena mandi jugak...tak boleh tidak kena mandi jugak...buleh terangkan takrif mandi itu? mandi berniat ke idak ?...hihihi..( nyoii dgn amin musti sokong statement teman ni )...

    -----------------------------------
    pada malam itu nyoi mengambil kesempatan untuk bermanje2 dan meniduri duit tersebut sebelum ianya lesap ke tangan pemilik maktabah..<--- ade ke cakap nyoii MENIDURI DUIT? x patut sungguh la...sian nyoiii...perkataan meniduri ni apa takrifnya ekk?..buleh syeh fahmi huraikan?..musti buleh punya kan..kan...ye la..kamus pun dia buleh buat syarah dan hasyiah...ni kan pula perkataan meniduri...kacang je tu...hihi..tak gitu syeh fahmi..?

    -----------------------------------
    kini beginilah rupe rumah aku yang hanya tinggal 1 laluan sempit untuk ke jamban dek kerana penuh dengan kitab2 yang bakal dikargo mungkin ujung bulan ni.. ini pun ade list dekat 20riban lagi aku nak kene beli.. sok luse nanti mungkin aku ngan amin akan tido dalam jamban ataupun dapur dek kerana bilik kami dah jadi stor kitab.. hahaha..<--- BUKAN KE SYEH FAHMI SUKA BERKURUNG LAMA LAMA DALAM J****N ? ..x caya tanya nyoii dan amin...hihihi..

    ------------------------------
    sekian dahulu berita warta perdana.. kita bertemu lagi dalam episod akan datang dalam musim baru prison break.. <---peminat prison break rupanya...patut le...

    ---------------------------------
    eh.. lupe plak nak cite pasal kesah sebenar pasal berus gigi celah2 sudu tu.. sebenornye gini.. teman bangun lambat.. mamai2.. udah telambat nak gi keleh.. skali ade orang dalam jamban.. pastu pulak orang itu plak jenih yang suka menetap lama2 dalam jamban.. setelah diketuk dan dipakse kuor beberapa kali juga tak ndak dia kuor.. jadi untuk mengelakkan kelambatan itu berterusan.. teman pun amik keputusan maleh mandi<---PENGAKUAN SYEH FAHMI SENDIRI..YG MENGATAKAN DIA MEMANG MALAS MANDI..HIHI.. dan gi gosok gigi jelah kat dapo..<---tah tah x gosok...kabo je gosok...pastu saja tayang berus gigi untuk kuatkan fakta...hihihi..

    --------------------------------
    abis la teman...silap2..tak dikargonya kitab yg dipesan tu...sebab nak balas dendam...hihihi..jgn marah yek dato mufti...

    -------------------

    sekian...

    pada nyoii , amin dan geng geng lain..jutaan terima kasih sebab tolong syeh fahmi beli dan angkut kitab...

    akhir kata..sama sama lah kita tunggu buku hasyiah dan syarah kamus munjid dipasaran..dari syeh fahmi...30 jilid rasanya...tak gitu syeh?..hihihi


    ----------------------------------

  5. baru nak tanya yg part 'eksiden' tu... tp dah ada yg bertanya... agak2 akak lah ustaz pamie ni still ada problem biasa mcm budak2 kecik yg lain... hehehe... tilam tu kena slalu jemur kat tgh panas ke??...

    p/s: ni kira dah x de masa nak nulis... punyalah panjang lebar tinggi... semua cukup...

  6. SASHA MENULIS :-

    baru nak tanya yg part 'eksiden' tu... tp dah ada yg bertanya... agak2 akak lah ustaz pamie ni still ada problem biasa mcm budak2 kecik yg lain... hehehe... tilam tu kena slalu jemur kat tgh panas ke??...<---TIAP - TIAP HARI BERJEMUR...MUSIM SEJUK PUN TERPAKSA JUGAK JEMUR...KALAU X JEMUR...MALAM NANTI TAKDE TILAM LE JAWABNYA..SILAP2 SYEH FAHMI REMBAT TILAM AMIN...HIHI...

    ------------------------------
    KEPADA SYEH FAHMI YANG DIHORMATI...

    LUPAKANLAH SENGEKETA LAMA...BUANG YANG KERUH..AMBIL YANG JERNIH...HIHI...

    -------------------------------

    SEKIAN...

  7. kamitaken:

    mung takde kitab pun dakpe dah sebab mung punye ilmu dah mantap ade blake dah dalam pale otok.. cam aku ni lain la.. ilmu sume dalam kitab.. tak lekat2 pun dalam pale otok ning.. al ilmu fi sutur laisa fi sudur kang.. haha..

  8. bintu hassan:

    selambe je nak mintak duit.. orang penat becucuk tanam membanting peluh nak cari duit banyak2 senang2 je nak mintak pree.. tade2.. gi cari keje pat time.. haha..

    tangkap gambo mende seronok takkan le letih kot.. ate teruk benor ke pun staminanye sampe nak nekan shutter camera pun dokrok cetong? haha..

    ambik la nak sangat markah 99 peratus tu.. teman bagi kat mike 999 terus.. ambulan.. hahaha..

  9. ab:

    agak2 ah mike ab.. tau la semangat nak ngutuk teman tapi toksah la telebih semangat sampai 2x tekan.. haha..

    nak kene jawab belaka ke kemusykilan2 mike tu? takpela memandangkan teman ni tukang mop mopti.. teman jawap jugak lah.. kang sat gi mike tak pueh ati plak kan.. nak bagi hati mike tenang jugak takpe teman jawap..

    1. walaupun hakikat itu benar bahawasanya teman maleh mandi.. almuhim teman wangi.. so mandi atau tak tak jadi persoalan pun.. hahaha..

    2. memandangkan mike baru berumor 13 maka ada kebarangkalian mike masih belum eksiden.. hahaha.. jadi teman akan terangkan pade mike secara sequence.. eksiden jenih ini berlaku apabila seorang lelaki yang sudah baligh memandu sebuah kenderaan di lebuh raya sambil bermimpi.. bawak lori pastu tido.. mesti la eksiden.. mane ade orang bawak kete tutup mata daripada highway johor sampai perlis tak penah eksiden.. takkan tu pun tak reti nak kene kabo.. gi masuk tadika balik lah.. hahaha.. takrif mandi tu pulak mike cari la sniri dalam kitab2 fiqh belambak2.. yang penting ia sememangnya berniat.. sekian dimaklumkan.. bab ni takleh cite panjang2.. menyentuh sensitiviti kaum lelaki.. hahahaha.. [jawapan ni jugak menjawap kepada soalan kak sasha yang pure2 tak tau dan saje2 wat2 bertanya tentang hal ni.. haha..]

    3. orang suh blajo bm leklok mase skola tadika dulu tanak.. takkan tak ingat takrif meniduri ni kita dah blajo masa pekse tengah taun tadika pasti dulu.. hahaha.. meniduri ni maksudnya nyoi dodoikan duit tu supaya duit tu dapat tido ngan tenang dan jauh daripada gangguan mr satan.. catat tu.. sat gi nanti mike nak syarah kitab teman plak bleh tambah qaul teman ni.. hahaha..

    4. teman tak suka bekurung dalam jamban.. banyak iblis.. teman suke lagi bekurung kat dapo.. banyak bilis.. boleh goreng pastu ratah.. hahaha..

    5. takde le minat mane prison break tu.. tapi kene tengok jugak nak redy kot2 balik malaysia nanti jemaah masjid tanya sape nama sebenar maikel skopil.. bape kali mak dia tukokan pampers dia mase dia kecik.. dan soalan2 lain drpd orang kampung yang kita takleh nak jangka.. hahaha..

    6. gosok la.. walaupun maleh mandi.. gigi teman idak le maleh nak gosok.. biorpun kunen.. haha..

    udah pueh hati? kalo blum pueh lagi ni nak tambah satu lagi jawap yang bawah ni pulak.. tunggu dendiam kat situ.. jangan lari.. hahaha..

  10. sasha: [ab skali]

    aah kak.. biasa la problem tu.. normal tu.. laki yang dah baligh pun dia kencing malam gak kadang2.. tapi jenih kencing dia lain la sket.. kaler putih.. laki kalo tak kencing malam jenih yang ni.. tak berapa nak normal la tu.. hahaha..

    cuma takde la sampai nak jemur tilam.. jemur kain pelikat jela.. hahaha..

    ab..udah2 le tu mencari poin.. banyak lagi keje lain mike bleh wat.. hahaha..

    sekian dimaklumkan.

  11. assalamu'alaikum..

    syeh fahmi...

    hihi...ok ok...teman x cari point dah buat masa ini...kasi can kat mike yg merayu rayu untuk tidak di sakat di blog ini...

    sekian dimaklum kan..

    * takrif kencing malam yg dimaksudkan oleh syeh fahmi ialah = ihtilam...akronim/singkatan dari perkataan KENCING ATAIH TILAM <-- dirujuk dari syarah kamus karangan syeh fahmi..

    tak gitu syeh?... hihi

  12. seronok tengok org pegi. bila da pegi, jadi buntu. terpaku. hee.insyaallah nex year nkpulun bukuuu

  13. salam..seronok baca tulisan 'jujur' awak..salam perkenalan :)


Leave a Reply

There was an error in this gadget