Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Tuesday, June 24, 2008

Isu Panas : Memanaskan Kepanasan Yang Sedia Panas

Posted by The Pamiesz® | Tuesday, June 24, 2008 | Category: , |

huh..panasnye..suhu dah mencecah 100 darjah celsius nih..suhu air dalam cerek kat atas dapur tu la..bukan suhu cuace musim panas kat mesir nih..adapun suhu kat mesir ni tidaklah ana ketahui kerana ana ni hanyalah manusia biasa yang terasa panas bila cuaca panas dan ana bukanlah sebuah termometer yang mampu mengukur kepanasan cuaca..bagi golongan yang begelar 'artis' masa panas2 macam ni la banyak perabih duit beli losyen kulit la..konon2 takut kulit gelap..pakai la losen banyak mane pun..kalau dah nak gelap tu die gelap gak..kalau taknak gelap..pakai la jilbab dan niqab..gerenti kulit terpelihare..hehe..

alhamdulillah..sebenarnya ana baru je sampai daripada kaherah balik ke zagzig..punye la panas..tapi zagzig takdela sepanas kaherah..mase duk di syoubra..panas siap dengan angin berbahang macam duk tepi oven lagi..larat la..duk saje2 pun bunt** [atas permintaan mereka yang sensitif..aku tepakse sensoredkan pekataan ni..] bleh bepeluh..baring lagi la 1badan bepeluh..takkan nak bediri je..tapak kaki plak bepeluh..hadeh..

masa chating smalam ngan member ana Hariz yg study kat UK..beliau ade tanye..
"ni first time ko summer kat oversea eh..?"
"haah la..aku datang mesir ni tak sampai staun pun lagi..bulan 9 taun lepas datang..masa tu winter sonata lagi.."
"bape suhu kat sane?"
"aku agak ade la dalam 40 kot..duk saje pun bunt** bepeluh.."[sesukamulut aku je berbicara tentang ramalan cuace tersebut...haha]
"huyoo..paneh tu..paneh2 gitu jangan kuo umah.."

takkan la ana tak kuo umah..kalo tokmiah abes..sape nak gi bli..kalau teringin nak minum asob (air tebu) takkan la sayyid tokey kedai tebu tu nak buat delivery air tebu plak..kalo ade akhawat mintak tolong..sape lagi nak gi tolong kalau bukan ana..[poyo..padahal tak penah tolong pun..hahaha] pastu datang lak idea si Hariz ni mencadangkan pada ana satu solution untuk menyelesaikan masalah bunt** berpeluh tersebut..sangatlah bernasnye idea beliau itu..

"ape kate ko pakai pampers?"
"ko ingat aku kencin dalam suor ke..dah2..udah2 le ngarut tu..cube ko contohi aku ni ha..serius je..tak penah merepek semenjak dari dalam rahim ibu aku lagi..haha.."

dah lame tak menaip so arini saje bawak topik panas..topik panas kita hari ni adalah tentang panas..panas betul dengan topik ni..taip pun terase panas je..mase balik tadi..dalam pijot (kenderaan awam utama kat mesir) ana ngan pet duk blakang skali..pijot blakang skali tingkap memang takleh bukak..so kalau nak kene angin pun mengharap daripada tingkap pihak tengah jela..kitorang betolak daripade mahattah (stesyen) abud pade pukul 9 pagi..ana duk di seat belah kanan..ana lupe ini adalah waktu pagi..apabila waktu pagi matahari memancar daripade belah kanan..ahh..sudah..silap parking nih..hangus tebako la camni 2 jam dalam pijot..dah nak wat camne..tak kesahla..harap2 ade la angin daripade orang depan..tapi ana takla mengharapkan angin kentut beliau..kerana angin jenis itu hanya akan menambahkan panas hati dikala kepanasan..yang ana harapkan angin daripada tingkap orang depan ana tu..

tentibe nak dijadikan cerite budak arab depan ana ni gi pusing plak tombol tingkap tu..die gi naikkan tingkap tu sampai tinggal cenonet je lubang angin leh masuk..pak arab depan pet langsung tak bukak tingkap..lagi la panas..takpe2..mungkin dengan berzikir boleh mengurangkan kepanasan sepanjang perjalanan ni..ternyata matahari makin terik memancar..tepat2 kene kat badan ana sorang je..panas dalam zikir dah ni..masih terasa panas..takleh jadik nih..

"lau samah..iftah dah syuwaya..keda har.."
(exkius mi..leh tak ko bukak skit tingkap ni..paneh ni totak..)

selambe je budak tu kate kalo bukak tingkap ni angin memukui2 muke die..[agaknye dia tak tau yang kalau angin pukui muke die tu lagi sedap daripade aku pukui muke die sampai tengkurak die retak..] dan dengan itu beliau yang sangat mulia tak membukak tingkap tesebut melainkan sedikitlah sangat..serupe tak payah pusing..langsung tak kene angin pun..ana mulalah menenangkan hati sniri..sabo pamie..sabo..2 jam je..tak lame..dalam sabo2 tu pun..dalam ati ni memacam dah ngate ni..selfish punye arab..pentingkan diri sniri..mangkuk..padahal die sniri pun duk kibas2 baju die menandakan die pun panas..tapi yang bongok tanak bukak tingkap tu aku pun taktau ngape..akhirnya berkat kesabaran sampai juga ana ke zagzig tu dalam keadaan basah dalam peluh..keluo2 je daripade pijot tu..kene angin.. fuuuh..lega..badan basah kene angin..baru la rase nikmatnye.. alhamdulillah.. takpelah tu..panas pun panasla..skurang2nye arab2 tu tak kentut kat dalam pijot tu..dah kire ok lah tu..


mamat pakai cap belah kanan pakcik tu la yang tanak bukak tingkap hingga menyebabkan aku hampir separuh tebako.. hampeh pnyer bdak..


sempena version kepanasan ni..ana saje nak bawak beberapa situasi kat mesir ni yang mungkin kita takkan dapat tengok dan rasa kat malaysia..bagi yang baru2 sampai..gerenti akan terasa panas ati bile melalui situasi2 ini..[temasukla aku dulu..skang aku dah bleh terima dah adat2 idup dorang yang ntahpape nih..hehe] tapi setelah melalui zaman kepanasan tersebut..situasi2 ni hanya akan jadi buah tawa kita kerana kalau pikir2 balik apa yang dorang buat ni memang terase lawak..

SITUASI 1
Tentang jalan raya


kat mesir ni mane ade istilah wrongway..jalan sehale ke dua hale ke lapan belas hala ke dengan selambe je kenderaan2 mereka melaluinya dan datang daripada pelbagai arah..tinggal yang datang daripade langit ngan daripade dalam tanah je yang takde..kalau ade polis pun dorang leh wat selambe lagi..kebanyakan jalan raya kat sini takde line putih putus2 macam kita kat malaysia tu..so most of them kita tak tau ade bape lorong 1 hala..yang mantapnye dorang ni..jalan bersaiz 2 lorong macam kita kat malaysia..kalau kat sini boleh up 2 kali ganda jadi 4lorong..kengkadang bleh up jadi 6lorong..kete jalan rapat2 kaw2 punye..yg peliknye tak eksiden plak..bayangkanla jalan raye 2 lorong yang macam 6 ni..bile kite nak menyeberang..rase2 panas ati ke tak..ana kat zagzig ni tetiap kali nak ke kuliah atau nak ke mahattah..kene menyeberang satu jalan..dan jalan ni tetiap kali nak menyeberang mesti ana mengucap sebab rasa nak mati dah..


sebelah sane tu jem pasal sume nak balik kampung.. raye beb raye..

ni time2 balik keje la nih.. lebeh kuang cam kat KL je..


SITUASI 2
Tentang kereta

kengkadang rase kat mesir ni banyak jugak orang kaye2..kete yang paling glemer kat sini orang pakai adalah mitsubishi lancer ngan bmw..selain daripada kete fiat dan pijot yang buruk dan menanti runtuhnya enjin..terdapat jugak kete2 lain yang kurang pemes namun masih digunapakai seperti proton..daewoo..espiranza..dan hyundai..tapi nak citenye..semahal2 kete kat sini pun..ade 2 benda yang tak pernah tinggal mesti ade pade setiap kete di mesir ni..iaitulah KEMEK dan CALAR..kedua2nya adalah perkara wajib yang perlu ada pada setiap kerete dek kerana 'telalu pakar' dalam pemanduan di jalan raya..dan kete2 ni..kalau jalan dalam kampung pun payah nak tengok yang bawak kete bawah daripade 100km sejam..[mubalaghah ni..nak kabonye dorang ni bawak kete bapak punye laju..] panas betul..satu lagi..dorang ni ade satu tabiat ataupun hobi yang sangat befaedah..iaitu menekan hon..kete kalau takde brek pun takpe..janji jangan takde hon..rasanya purata dalam seminit mesti 4 5 kali dorang tekan hon..kona pun tak bagi signal..tapi tekan hon..kalau hon tu bunyi belah kanan maknenye die nak kona kanan la tu..tapi kalau hon bunyi belah kiri.. die nak kona kiri la tu..kalau bebunyi kiri kanan..maknenye die nak terus la tu..kalau nak tengok kete kona tak payah tengok signal kete depan..pasang telinge je pun dah cukup..haha..[aku sangat takut akan keadaanku bile balik malaysia nanti..yelah..baru dekat staun aku kat sini dah terlalu lali ngan bunyi hon..sampai arab nak langgo aku mengehon pun aku leh buat tak tau disebabkan ketidakfunctionan telinge dan hati aku terhadap bunyi hon..bile kene hon dah tak rasa tekejut ngan cuak dah..rase cam takde pape yang belaku..korang punye pasal la ni..sape suh beperangai pelik suke sangat men hon..]

front view mitsubishi lancer yang boleh kate ramai jgak la rakyat mesir ni pake..

rear view mitsubishi lancer yang boleh kate aku minat gak la design die..


SITUASI 3
Tentang moto

kat sini moto yang ade jename ntahpepe je..kalo ade yang best pun moto polis jela..yamaha ngan suzuki..kalo moto2 penduduk tempatan ni..jename yang ade dayun..jawa..entah ape2 tah lagi..moto made in china..yang bikin panasnye..moto2 ni cuba nak buat aksi2 rempit macam kat malaysia..tapi takleh lawan la malaysia..cume dorang ni kuat sangat mencilok sampai celah2 orang jalan kaki pun dorang mencilok dengan kelajuan 80km sejam..boleh kate kalau diukur jarak cilokan antara side mirror ataupun handle moto dengan pejalan kaki tesebut hanyalah beberapa milimeter sahaje..cekap tak dorang ni? cekapla..tapi yang jalan kaki tu boleh gugor jantung sebab terlalu teruja dengan jarak beberapa milimeter tersebut yang kebanyakannye datang daripade belakang..memang cukup memanaskan..[terutama kepada aku sebagai pejalan kaki tersohor di mesir ni..]


ni la moto jawa.. jangan memain.. penah ke korang tengok moto kat malaysia ade 4 absorber? haa.. ada beran mau sprint test?


SITUASI 4
Tentang beskal


yang ni lagi la ntahapehape.. memandangkan hobi diorang ni mengehon.. jadi hobi ni tak dapat diaplikasikan pada kenderaan bername beskal.. kerana ianya tak mempunyai hon.. penunggang2 beskal kat mesir ni sumenye penah masuk petandingan Xgames.. semua penunggang2 extreme nih.. dorang boleh kayuh beskal kat tengah2 jalan raya laju2 secara wrongway mengenepikan semua kenderaan2 gedabak yang lain temasuk lori treler dan juga pejalan kaki [aku jugak lagi jadi mangse] dengan hanya berbekalkan hon semualajdi mereka iaitu mulut.. hon dorang ni bunyinya ‘sangatlah kuat’ hingga mampu memecahkan gegendang telinga.. bunyinya begini.. “pssstt..pssssttt….pssssttt…” ataupun “ssshhhh…ssshhhhh…ssssshhhhhh…” memang sangat memanaskan telinge yang mendengar bunyi yang ‘kuat’ ini hinggakan jika tak sempat nak mengelak kehadiran beskal tersebut maka akan dimaki dengan makian yang sangat menyejukkan telinge pule..


ni beskal pegawai syuun kuliah lughah zagzig.. pagi beliau keje syuun gi nek beskal.. pepetang beliau bawak teksi sekitar zagzig.. psssstt... pssstt... pssssttt..


SITUASI 5
Tentang bas

Situasi ni memang kompem korang takkan dapat rasa kat malaysia.. kalau korang teringin nak naik bas kat sini.. jangan harapla bas tu nak berenti untuk memuliakan korang menaiki tangge setapak demi stapak.. tak dapat le.. sebaliknye.. korang kene ikat tali kasut ketat2.. lari laju2.. lompat naik atas bas dengan kaki kiri.. sambar tiang kat pintu bas.. naikkan masuk kaki kanan.. dan terus melangkah kedalam bas lalu membayar ugrah (tambang) bas pade konduktor yang duduk di seat khas di belakang.. adapun jika korang melompat naik dipintu depan.. lalu korang dapati keadaan terlalu sesak untuk korang gi kebelakang nak bayo ugrah.. silalah passing2kan duit tu pade penduduk yang duduk dalam bas tu.. duit korang akan dengan lajunye sampai kebelakang dan dengan lajunye jugak tiket akan sampai balik kedepan.. tu cite nak naik.. cite nak turun plak.. korang kene pandai lompat turun landing tapak kaki kat atas jalan dengan selamat dan sejahtera.. ade kes budak salah landing kaki terus tepeleot kaki die.. ana sniri punye pengalaman plak tesalah landing tempat.. lompat2 je rupe2nye bas tu tak ketepi.. maka landingan ana tu adalah ditengah2 jalan raya yang mane dikiri dan dikanan ana kerete2 melibas laju.. [kalau aku telajak sikit je landing aritu gerenti posting ni takkan ade..sebab aku pun dah takde.. huhu..alhamdulillah la Allah masih sayangkan aku..]


bas2 cengginila yang memerlukan penumpang yang mempunyai kaki yang tough lagi kental untuk melompat..

tengok makcik tuh melompat turun bas.. pempuan bleh la.. spesel la skit.. dapat layanan bes.. takyah lompat bas.. laki je yang merasa pengalaman tu..


SITUASI 6
Tentang tremco

Jugak dipanggil sebagai servis.. merupakan sebijik van yang mempunyai lebeh kuang 10-15 buah kusi.. namun jangan disangke ia hanya memuatkan 10-15 orang penumpang.. terkadang kala kapasiti 15orang mampu memuatkan sehingga 25orang.. termasuk bergayut di luar pintu tremco juga dibahagian tayar spare kat pintu blakang.. kalau korang mencuba adegan gayutan ni ternyata korang mampu masuk rancangan fear factor tanpa ada sedikit pun rase takut dihati.. dengan kelajuan kurang sikit daripade buraq.. tremco ini menjadi pilihan hati rakyat dek kerana murahnye tambang dan.. memang takde kenderaan len dah nak wat camne..


mahattoh.. hettoh.. mektok.. zeraah.. zerafah.. taal.. taalii..


SITUASI 7
Tentang kholli..kholli..

Pekataan yang paling femes didengari apabile berlaku saje muamalah tak kirela antara bebudak melesia ngan arab ataupun arab ngan arab skalipun.. tak kire la kedai runcit ke.. kedai buncit ke.. kedai potostet ke.. kedai plastik ke.. naik teksi ke.. silap mesin air tin takleh becakap je.. kalau mesin air tin becakap.. pekataan ni mesti kuar jugak punyelah.. hehe.. bile selesai muamalah.. sbaik saje duit dihulurkan.. pekataan femes ni pun akan terpacullah daripada mulut peniage ataupun pemandu teksi..
“kholli..kholli..” (eh..takyah susah2 laa..)
“haqqan? Wallah?” (betui ni pree? Wallah?)
“kholli..kholli..”
Bebudak kita pantang sangat la dengo pekataan pree2 ni.. gerenti syukran dan blah terus.. tapi silapnye.. pekataan ni taklah seindah yang kita sangkakan.. sebab tu ana kate kita takkan jumpe kat malaysia cara gini.. konon2nye arab ni cara dia mesra dengan pelanggan dengan cara gitulah.. konon2 tanak duit.. padahal memang nak.. penah jadik kat sahabat ana b*** dan p** dan a*** [tepakse distarkan name demi menjaga maruah dorang..haha] dalam kes2 yang berlainan setiap sorang.. kita mulakan dengan kes p**.. beliau membeli roti di kedai ‘tuuuuut’ [tepakse di sensoredkan demi menjaga kemajuan bisnes kedai..haha] bile nak bayo.. penjual pun kate.. “kholli..kholli..” lalu beliau pun bertanye balik.. “haqqan?” cam biase penjual tu tetap mengatakan “kholli..kholli..” sambil menolak duit yang beliau sedang hulurkan.. lalu dengan pantas beliau berterima kasih dan memblahkan diri dari situ bersama2 ana yang menanti behampiran ujung jalan.. hampir beliau sampai diujung jalan.. penjual tadi panggil balik jerit2 kat beliau dan seluruh org kampung sambil mencanangkan bahawa beliau amik barang tak bayo dan blah gitu saje.. hahaha.. dengan muke tepinge2 beliau patah balik dan tokey kedai tu mintak balik duit tadi sambil berkate banyak cantek muke ko ambik barang tak bayo.. alangkah bengkeknye beliau dituduh sedemikian rupa.. haha.. kes kedua dan ketige plak kes a*** dan b*** lebih kuang je.. cume bezanya kes dorang lagi bes daripada kes p**.. tokey kedai tu mintak duit balik kat b*** dengan cara berlari mengejo beliau yang telah belalu pergi dalam jarak yang agak jauh.. semata hanya untuk memintak duit yang telah dikhollikan sebentar tadi..haha.. sedangkan a*** pulak paling bes sebab besok hari nye beliau lalu kedai tu baru dia mintak balik duit yang dah dikhollikan smalam..haha.. yang ana masih belum penah dengo lagi.. kisah mintak balik duit yang dah dikhollikan minggu lepas ataupun bulan lepas.. agak2 ade ke kes camtu aa? Kalau ade memang bes lah sape yang kene tuh..haha.. tapi ana pernah gak bernasib baik satu ari aritu makan kat pizza alexandria kat blakang masjid fatah zagzig ni.. makan ramai2 malam tu.. ada la 5 ke 6 orang.. cam biase la bile nak bayo kumpui2 duit kat ana tolong gi bayo kat kaunter.. bile ana ulur 50geneh (matawang mesir).. tokey tu kate kholli.. ana tanye yeke ni.. bior betui ni.. tak memain ke.. die kate ye sungguh.. dan kitorang blah ramai2 pun die tak kejo dan tak mintak balik duit tu sampaila skang pun bile kitorang datang kali yang ke seterusnya pun same.. yang tu memang namenye rezeki lah tu.. lagipun muke ana ni muke bawak rezeki kot.. nampak2 cam jelas2 sikit cahaya iman kot.. tu kholli berjaye tu.. hehe.. kadang2 payah nak tentukan kholli dorang ni memain ke serius ke gurau ke lawak ke.. jadi ana pun mengambil inisiatif.. ana perati arab2 yang muamalah yang kene kholli gak.. ape yg diorang cakap.. biase dorang kate “la kholli” ataupun “faddhal” sambil hulurkan jugak duit tu tanpa tarik2.. dengan segeranya penjual akan mengambik duit tersebut.. dan ana cube aplikasikan skill ni dan boleh kate berjaye la jugak supaya tak membuang mase dengan gurauan ramah yang kita tak rase macam ramah pun tu..haha.. hakikatnye ni memang dah adat dorang beramah mesra.. nak panas pun takleh.. terime jela walaupun kita rasa macam takleh terima jadik adat kita.. huhu..

SITUASI 8
Tentang gadoh

Syok tengok arab ni gaduh.. semangat gile2 dorang gaduh.. ape yang ade kat keliling sume dorang capai.. batu ke.. kayu ke.. sejadah ke.. kejadah ape ke.. kalau dah takde bende nak baling dapat tombok skali ke.. lepuk kepale skali ke pun jadi la..tapi awas.. jangan tengok dekat2.. kang kene skali.. haha.. ana penah la skali tengok sorang bdak laki ngan budak pempan.. tengah gado la kot.. tak niat pun nak tengok dorang gado.. dah ana lalu situ nak gi kedai krib.. dorang tengah baling2 batu.. batu beso lak tu.. kurang sikit je daripade saiz batu bate.. kene kepale wajib kiok.. memule pempan tu baling.. pastu dia lari kat depan ana.. [mase ni aku dah cuak dah.. baju besi dah la lupe pakai..haha] skali budak laki tu dengan penuh perasaan dan muke yang geram baling batu tu.. nasib bek ana sempat ngelak.. terbang batu tu kat seblah ana je.. [kalau kene kepale atas.. huh.. mental aku.. kalau kene kepale bawah.. lagi la.. bleh mandull woo.. haha] cecepat ana nasihatkan bebudak tu.. oi budak2.. dengo sini.. kalau nak sangat baling2 batu.. kumpui duit banyak2.. pastu gi haji.. kat jamrah nanti bleh la baling batu puas2.. ade paham? [aku nasihat dalam hati jela.. hakikatnye pas batu tu fly seblah aku lari cecepat blah dpd situ..hahaha] tu baru bebudak gaduh.. kalau tengok orang tue gaduh lagi bes.. jalan raya pun boleh jem macam orang nak balik raya.. dorang bukan kire ape orang len nak kate.. tetengah jalan pun jadii.. dreber bas kalo tengah gaduh.. bas pun die rentikan merentang jalan.. orang blakang duk hon2.. sampai jem.. die pedulik hape.. janji setelkan gaduh dulu.. baru jalan balik.. haha.. mane nak dapat kat malaysia camni.. naik tremco pun gitu gak.. drebar ngan konduktor leh betekak2 dulu.. 5 10 menet.. yang penumpang2 ni duk tengok jela bodo2.. kalo dah lame sangat.. arab penumpang plak masuk campo.. betekak ngan dorang plak suh jalan cepat.. abes riuh tremco tapi tak jalan2 pun.. [bebudak baik cam aku jugak yang senyap dan menunggu dengan sabar.. masuk campo kang tetibe kene suh barrah tak pasal aku jalan kaki.. haha] kengkadang gaduh sebab ntahape2 je.. pasal tak bayo doposen.. pasal mintak tawo harge.. pasal yang tak memasal masal lah.. tapi yang besnye.. walaupun panas ati je tgk dorang ni gaduh.. dorang ni tak bedendam macam orang kita.. haa yang ni kelebihan orang melayu la plak kan.. gaduh gerenti simpan dalam ati pnye lah.. tapi dorang ni time gado lepas sume abes.. stok kalau tgk memang salah sorang akan mati punye lah.. tapi.. setel je gaduh terus leh duk same2 gelak2 minum syai (teh) ataupun ahwah (kopi) kat kedai kopi.. tula kelebihan gaduh kat mesir.. hehe.. [aku=tak suke gadoh2 tapi amat suke makan gado2..hehe.. mane nak cari gado2 kat mesir ni aa?]


hah.. tu gadoh la tu.. aku lepuk smue ngan tayar bas tu kang baru tau..


SITUASI 9
Tentang pemintak sedekah

Mesir ni pun terkenal gak sebagai sebuah negara yang miskin.. disane sini banyak pemintak sedekah.. banyak kite dapat tgk orang2 tue ke mude ke tido tepi2 jambatan.. tepi2 jalan.. belalat2.. compang camping.. tapi walaupun begitu.. pemintak2 sedekah kat mesir ni.. kalau kita rasa nak bagi sedekah.. kita bagi.. tapi kalau kita rasa taknak bagi.. jangan hina atau kutuk dorang.. sebab berkemungkinan ada antara dorang ni yang merupakan wali Allah.. ada jugak yang terdiri daripade budak2 kecek.. cume yang buat panasnye.. kengkadang dorang ni selagi tak dapat duit daripade kite dorang akan begayut kat lengan kita kemane je kita gi.. ana pun penah skali mase tu pakai baju putih plak tu.. sorang budak ni gayut kat ana sampai itam lengan baju tu.. die gayut.. telepas.. gayut.. telepas.. tapi ana relek jela.. takde la nak marah2 budak tu.. balik basuh sudah.. nak panas2 watpe.. mase tu musim sejuk pun.. hehe.. ala kulli hal pun pemintak2 sedekah ni sebenarnye bagi peluang kita nak beramal jariah.. ape sangatla yang dorang mintak tu.. bagi rubuk (25irsh = 25sen mesir) pun dorang amik dan doakan kita macam2 dengan doa yang baik.. mane le tau doa2 dorang ni makbul kan.. tapi bukanla doa mintak kita punye result dapat maqbul.. kurang2 misti mau jayyid jiddan.. hehe..

SITUASI 10
Tentang bukrah

Pekataan ni pulak femes kita akan dengar di syuun2 mahupun idarah2 kerajaan.. (pej pentadbiran) ble kita buat urusan contoh cam nak wat kad matrix ke.. ataupun nak barukan visa kat jawazat (imegresyen) ke.. memang kite akan terasa panas bilemane kita menunggu dan beratur seawal pagi dan bile sampai giliran kita.. beliau menyambut kita dengan perkataan yang amat2 kita fobia untuk dengari..iaitu “bukrah” (ko datang besok jela) pegawai2 ni pulak bekerja hanya 3 jam sehari.. masuk keje pukui 9.. tutup pejabat pukui 12.. best kan? Dan dalam mase 3 jam tu pun.. beliau menggunakan masa tersebut bukan sepenuhnya untuk kerje sebaliknya sambil lepak2.. sembang2.. minum syai lagi.. tak masuk gaduh2 lagi.. memang panas.. tapi kalau kita tau sebab apa diorang keje camni.. panas kita tu akan reda dengan senirinya.. ustaz Aidil cite kalau gaji cekgu tu.. kalau ade ijazah.. baru 150geneh.. pastu kalau ade master.. tambah 10geneh lagi je.. baru 160.. dengan gaji yang camni punye sikit.. agak2 camne la dorang nak bagi komitmen keje yang padu.. jadi dorang buat ala kadir jela.. pegawai2 kerajaan pun lebih kurang tu jugaklah gajinye.. sebab tu la.. sampai je masa dia tutup pejabat.. takdenye die nak bermurah hati nak menguruskan jugak hal korang sampai setel.. akibatnya.. korang akan mendapat perkataan hikmat.. “bukrah” dan korang memang kene datang besoknye la.. lagi bes kalau korang kene bukrah berkali2.. selama seminggu berturut2.. last skali dia tak cakap bukrah dah.. korang akan dapat satu kata hikmat baru plak.. “tigi usbuk gai” (ko datang minggu depan jelaa..) sabo jela.. name pun mesir.. terdiri daripada 3 huruf.. mim.. sod.. ro..= misr.. mim untuk musibah.. sod untuk sobar.. ro untuk redha.. jadik.. bile dilanda musibah2 seperti kene bukrah bekali2 ni.. jalan yang patut kita amik adalah sabar jela yop.. redha jela.. kalau takleh sabar dan redha.. takyah duk mesir lah.. huhu..

SITUASI 11
Tentang jamban awam

Kat sini janganla korang cuba2 nak carik tandas awam berbayar macam kat malaysia.. jamban awam kat sini free dan terlalu banyak dimerate2 tempat.. jamban awam bagi menatang seperti himar dan kuda adalah di tengah2 jalan raya.. mereka melepaskan permata2 hikmat mereka dimana2 sahaja dijalanan menyebabkan terlalu banyak roadblock yang terbentuk dijalanan.. bagi pejalan kaki yang mempunyai tapak kasut yang lawa dan bersih suci.. maka wajiblah atas mereka ini mengelak daripada terkena roadblock ini kerana mereka akan disaman dek kerana terpijak permata2 bernilai tersebut.. bagi manusie plak.. tak jauh beze sangat pun dengan natang2 tersebut.. cume bezenye jamban awam mereka ini terletak di bucu2 dinding.. tiang2.. lubang2 longkang.. dan mane2 yang dan la.. jaga la kalau korang tengok tempat tesorok2 sikit tu.. kalau ade bau2 hancing tu.. haa maknenye tempat tu pernah dijadikan jamban la tuh.. ana sniri pernah [bukan pernah wat keje tak senonoh camtu..] pernah nampak permata tersebut yang masih fresh.. nak tau kat mane? Kat sebelah kaunter jawazat.. boleh bayang la kaunter pejabat kerajaan tepi2 tu ade ta** orang.. memang harumm! Haha.. selain daripada jawazat tu.. ana pernah jugak nampak benda harum tersebut kat atas jambatan.. kat stesen bas.. hadoo dorang nih.. tempat2 awam tuh.. mane dan je.. memang takde kesedaran sivik btul.. huhu..

nilah die kaunter jawazat.. sangat eksklusif kan.. kat bawah aircond tu la salah satu 'jamban awam' dorang nih.. kat situlah aku nampak ta** orang tu.. satu tempat lagi kat tempat ketas jatuh tu.. hadehh.. sangat menggelikan bile aku kenang2 balik..


SITUASI 12
Tentang tang tang tang..


Lain kali pulak la.. banyak lagi situasi nak sebut ni tapi dah maleh nak menaip.. haha..

Ape2 pun biarkanlah cuaca sahaja yang panas.. jangan kita selalu memanaskan hati dan emosi kita bersama-sama cuaca kerana sebenarnya idup baran2 ni tak syok.. asik nak mengamuk je.. nak melenting je.. duk dalam zoo la ngan rimau ngan singe.. baru tau sape amuk lagi best.. duk sesame manusia ni.. idup kene sokmo ceria.. hepi2.. tenang je.. baru hati kita dan orang2 disekeliling kita terasa bahagia idup dalam dunia yang sekejap sangat je kita duduk didalamnye ni..

Jumpe lagi kengkawaaaann~

Ingat.. senyum sokmoo~

(^_^)

Currently have 6 Kata Komenan:

  1. kaung ajo pamie..ko dh menyebabkan aku naik seizure [sawan] membaca post ko kalini..struktur bahasa ko dlm menginterpretasikan kisah mesir yg disayangi ini mmg meminta lempangan manja dariku..kelaka mcm nak kene sepak..

    aku nak copy post ko ni..nak jd sumber rujukan dilen mase..kalo aku boring2 aku pastekan kat blog aku ke..

  2. Haha.. Copyla.. Bnd2 baik camni tak elok bace sensorang.. Alang2 ko dh nek seizure tu ape kate ko seizurekn org len sblum ko rawat dorang sbg doktor yg tsohor.. Hohoho.. [kunanti pelempang manjemu itu..haha..]

  3. Hehe.. tulah yang orang cakap, jauh berjalan luas pandangan :)

  4. tapi kat mesir ni lagi best..
    jalan tak jauh pun pandangan dah melampau2 luas..ngeh3..

  5. perkhh..situasi 5 tuh...konfem danial kreg pon tkleh celen...

  6. salam ya ustaz...

    salam perkenalan ye.. tersenyum2 sy baca posting ustaz ni...

    menarik minat sy nak baca lagi...


Leave a Reply

There was an error in this gadget