Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Saturday, January 24, 2009

41st Cairo International Book Fair

Posted by The Pamiesz® | Saturday, January 24, 2009 | Category: , , | 22 Kata Komenan

salam..

masa yang dinanti2 lama oleh para pencinta ilmu telahpun tibe.. kemarin telah bermulenye pesta buku sedunia kali ke-41 cairo international book fair di tapak ma3rad dauliah madinah nasr.. maktabah dari seluruh dunia berkumpul di sini untuk menjual kitab2 mereka.. juga para pencinta ilmu dan kitab turut sama berkumpul datang dari seluruh pelusuk dunia tak kira yang muslim yang non muslim yang ostat yang duktur yang bawab yang couple yang bawak anak2 kecit nak cari buku2 katon pendek kata sume peringkat masyarakat datang memeriahkan pesta buku ni..

sebenornye ma3rad ni dah mula daripada 21hb lagi.. dijangka sampai 5hb feb.. tapi biasanya dia lajakkan lagi smpai dekat2 sebulan.. tapi hari 1st tu dorang bukak untuk VIP jer.. sape ntah VIP tu ana pun tatau.. nak ngaku ana VIP takleh gak pasal dorang takde pun anto surat jemputan kat umah.. hehe.. jadik hari kedua tu lah baru dorang bukak untuk tatapan umum.. maka bedoyon2lah ikan doyong datang membeli kitab2 untuk memnuhkan rak maktabah mereka didalam laut tu.. [baca atau tak tu perbincangan dan perbahasan lain.. yang penting rak maktabah penuh dulu.. hehe..] termasuk la ana ngan geng2 ana menyerang ma3rad di hari pertama bersama ikan2 doyong tersebut..

adapun yang datang ke ma3rad ni sebenornye ada bermacam2 jenis orang.. ada yang datang tengok jer.. sekadar jalan2 nak bagi kaki lenguh dan penat pastu balik.. yang ni ana rasa memang paling bermanfaat lah keje diorang nih.. sebab dorang datang ke ma3rad untuk bersukan.. bagus2..

ada jugak yang datang terpinga2 tak tau pun nak beli kitab apa.. tapi bile tenampak tajuk2 yang best dia sambar terus beli sejibik dua pastu balik..

ada jugak golongan yang memang dah target nak beli kitab ape.. di tangan mereka dah ada list2 nama kitab yang panjang.. golongan ni besenye akan membuat 2 perkara.. pertama samada mereka akan datang mencari dan menservey2 harga kitab serta maktabah yang dikehendaki untuk dibeli kitab2 tu akan datang.. biasanya ni student2 yang minat dengan kitab dan ilmu tapi tak berape nak ade duit dalam poket maka servey2lah dulu.. tak dapat beli dapat tengok dulu kitab2 mutawalat tu pun jadi laa.. buat penenang hati.. kekeke.. [aku duk dalam golongan ni la nih kot.. sebey2 la dulu tengok2 mane la tau akan datang ada tetibe jutawan nak bagi semua harta dia kat aku bleh aku beli ma3rad tu terus.. hahaha..]

ataupun mereke yang telah ada siap list ditangan ni akan datang dengan duit berbelas2 ribu dalam poket redi untuk mass shopping kat ma3rad nih.. golongan yang ni besenye terdiri daripada mereka2 yang fully loaded samada student yang memang banyak duit sebab orang kampung bagi zakat bejuta2 mengharapkan dorang jadi ulama ataupun dorang ni terdiri dari kalangan lecturer, syeikh2, doktor2, pilot, ape2 jela yang memang kita tau banyak duit dan anytime dia nak beli kitab ape dia bleh beli..

tak kurang ada jugak yang datang bukan untuk membeli kitab tapi sekadar untuk berjumpa dengan para masyayikh yang kadangkala menjadi jemputan sesetengah maktabah sebagai promosi terhadap maktabah mereka.. maka bedoyon2lah golongan ini datang berebut2 untuk memintak sain daripada syeikh serta menangkap gambo sekeping dua tiga pat lima nam belas keping dengan syeikh tersebut.. basah tangan ngan pipi syeikh tu kene cium berejam2 ngan beribu2 maknusie..

ade jugak makluk Allah yang datang membawak duit yang sikit tapi pulang dengan membawa kitab2 yang sangat banyak.. aik? cemane plak tuh? set2 ni gi cari buku2 2nd hand yang harge 50sen atau segenih dan borong banyak2.. janji ada beli kitab sudeyy.. kata mereka.. duit tak banyak keluar kitab dapat banyak masuk.. hihihi.. cerdik2..

haa...tak ketinggalan.. ada jugak golongan yang teringin nak gi ma3rad tapi takde kesempatan takde orang nak bawak takde itu takde ini malas itu malas ini jadi sudahnye dorang tak pegi pun.. alah.. alasan je tuh.. sebenornye memang dah tak minat ngan kitab tu macam2 la cakap.. btui kan? kan? hehe..

ada jugak yang pegi skali jer sekadar nak bagi lepas sekurang2nye kalo orang tanye pasal ma3rad dia tau la rupe camne pasal dia penah pegi skali.. takde la kene drop dah 28 taun duk mesir tak penah gi ma3rad kutub kan..

pastu ada pulak 1 lagi golongan ni.. memang paling best lah.. diorang tak tau pun ada ma3rad kutub kat mesir ni jadi dorang duk diam jelah kat umah main game sambil terbahak2 gelak tengok cite jozan.. bile orang tanye ko tak gi ma3rad ke maka jawapan yang budak2 ni bagi adalah.. ma3rad tu ape? adakah ianya sejenis makanan?

agak2nye anda tergolong dalam golongan yang mana 1? sniri jawapla.. takkan nak aku jugak jawapkan.. semua nak harap kat orang.. lempang kang baru tau.. kakakaka..

apepun marilah kita layankan galeri ma3rad kali ke-41 ni.. taun ni tak tau la ade ke tak peruntukan ana sniri untuk tambahkan kitab kat atas rak ana yang dah melengkung tu.. tapi yang pasti ma3rad kali ni ana sememangnya sibuk dengan kitab2 orang yang beribu2.. ada rezeki ada le orang bagi duit untuk beli kitab untuk ana.. kalo takde rezeki tengok orang beli kitab pun kite dah cukup sonok.. dorang beli.. kita tumpang baca jelaa.. [kalau nak bace la.. harap2laa.. pengabisnye baca kulit je jugak.. hahaha..]

GALERI MA3RAD KUTUB KALI KE-41
_______________________________

pintu gerbang tapak ma3rad dauliah.. kitorang gerak dekat2 aso.. sampai2 je dengo azan aso.. rombongan kali ni adalah set2 kusza junior dan senior.. aku amin nyoi amer hakim ngan motak.. set2 khirrijin belaka dah ni.. aku je duk sangkut lagi.. huhu..

tiket masuk dan map.. taun lepeh ada jugak dorang bagi masuk pree untuk student.. tunjuk je kad matrik.. tapi kali ni tak lepeh pulak.. sume kene jugak bayo segenih.. gamak2nye sebab kitorang masuk kut pintu blakang kut.. kalo pintu depan dia bagi le pree.. kot..

orang takde le ramai mane lagi.. 1st day kan..

kalo maleh sangat nak jalan kat area ma3rad yang beso lueh gedabak ni.. kome naik la ketapi ni.. pusing2 area ni.. kalo tanak naik ketapi ni korang bawak la skateboard ke.. rollerblade ke.. tak pun beli keta sorong pastu suh la sape2 sorong korang.. hahaha..

salah satu solah (dewan) kat ma3rad..

aku kat maktabah dar fikr.. kat sini hakim beli fiqh islami.. taun ni harge naik.. taun lepeh 400 jer.. taun ni naik jadik 510.. nyesal tak beli taun lepeh.. huhu.. [aku rasa macam pipi aku dah naik donat la.. adakah ini bahana musim sejuk yang menyebabkan aku makan 6x sehari seterusnya menyebabkan peningkatan mendadak pada ketembaman aku?]

maktabah taufiqiah..

bebudak ni tengah deal nak beli kitab ramai2 pastu nak jek takhfid harge ramai2 asyan beli banyak..

begambo kenangan skek.. tak sangke aku berpakaian sekeping t-shirt semata di musim sejuk.. camne tah aritu bleh bepeluh plak basah2 blakang badan aku.. sebab musim sejuk dah nak abeh dah kot.. tak pun sebab badan aku punye musim yang dah tak betul.. hahaha..

rombongan berpisah.. sebelum maghrib tu akim amer ngan motak balik membawa berkotak2 kitab yang dah dibeli tadi dengan teksi.. aku amin ngan nyoi masih meneruskan penerokaan.. mase ni rehat kaki yang lenguh jap sementara tunggu jemaah pertama kat masjid yang penuh bersurai.. pas maghrib kitorang dah rasa kaki macam nak tecabut daripada badan maka kitorang pun balik la.. nanti pegi la lagi.. hehe..

malam tu udah janji dengan ust syafi3 daripada darussalam dia nak anto kitab yang ana dah oder untuk mahasiswa pondok pak teh kat melesia nun.. tunggu punye tunggu sampai tetido2.. pukul 10 malam baru pembantu die datang anto.. ust alang yang telepon suh turun kate orang dar salam dah sampai.. turun2 je bawah arab2 tu salahkan ana..

"apsal aku tanye orang2 kat sini sume tak kenal ko?"
"memang laa.. aku baru lagi kat sini.. aku orang zagzig.. hehe.."

maka layankanlah pulak galeri kitab2 yang banyak nih.. AB ni ha teman bagi pribiu kitab2 mike ngan kengkawan mike tuh.. sebelum dia sampe melesia mimpi2kanla dulu ye.. hehe..

GALERI KITAB
______________

dar salam packkan sume dalam 3 kotak beso.. berat gile.. abeh2 angkat naik kat bilik tu terus aku athma.. hahaha.. time kasihla nyoi amin ngan os tolong sama angkat..

nyoi ngan amin tolong unpack kitab..

aku plak nyusun kat ateh katil tepi dinding tu nak senang nak cek cukup tak jilidnye..

tafsir tabari..

ni lah dia sume kitab yang sampai malam tu.. alhamdulillah.. cukup..

pilihlah mane korang nak.. pree je.. pree tengok la.. amik takleh la.. hahaha..

seronok ngan kitab orang.. kitab sniri nak bli takde duit.. hehehe..

dah sonok2 tangkap gambo.. masuk susun balik la dalam kotak kargo redi untuk anto ke melesia nanti.. abehla cite.. lena tido malam tu sebab penat..

sebelum mengakhiri posting kali ni.. ana bagi sekeping gambo.. korang cuba tengok ape yang pelik kat dalam gambo ni.. pastu cube korang teka cerita yang berlaku disebalik kepelikan yang berlaku dalam gambo ni.. kalo sape2 yang cerita tepat dengan apa yang berlaku ana kasik adiah pakej pelancongan 3 hari 18 malam kat tempat tido korang sniri.. hahaha..


sekian.. jumpe lagi dilain mase.. arini ana stat kelas markaz nil mustawa 8.. pas abih kelas nak terus gi ma3rad.. ade sape2 nak ikut? jooom~ (^_^)

Thursday, January 15, 2009

Setadi Exam Kitab dan Asyura

Posted by The Pamiesz® | Thursday, January 15, 2009 | Category: , , , , , | 7 Kata Komenan

salam..

"syuara wa tajarub nahu manhaj takamuli fi naqdi tatbiqi" dikarang oleh ustaz doktor Sobir Abdul Dayim amid (dekan) kuliah lughah arabiah universiti al-azhar cawangan zagzig.. sering kali ku tenung kalimah2 ini yang tertera kemas di kulit kitab berwarna ungu yang terletak kemas bersama kamus tebalku..

"mi.. aku tengok ko dah 3jam dah stadi.. besungguh nampaknye.. tapi kenapa daripada tadi kat mukasurat kulit depan tu je ko stadi tak berselak2? tak begerak2 gi mukasurat lain pun.. ko stadi kulit kitab ke? siap ngan i'rab skali aku tengok tu.. piksa kali ni ko kene kritik kulit kitab ye.. ke kene baca apa yang tertera kat kulit kitab tu dengan bacaan qiraat jamak? patutlah aku tengok besungguh ko stadi kulit kitab tu.. kagumlah aku dengan ko.. ilmu daqiq.. alim allamah.." kata seorang maknusie dengan nada memuji padahal semua orang tau dia memerli.. [kengkawan macam ni la yang kita nak pasal dia sering menyedarkan kita dikala kita malas2 nak belajar.. mengembalikan semangat untuk kita lebih proaktif dan menyedarkan kita bahawa kita ini adalah seorang pelajar.. bukan computer technisyen mahupun pengkritik movie tanahair dan antarabangsa..]

"300 mukasurat kat dalam ni sume aku dah hapal.. tinggal kulit depan ni je aku asik telupe.. tu aku fokus banyak sket kat kulit depan ni.. ish.. janganla kate gitu.. ko alim lagi.. dengo2 skarang tengah tahqiq tafsir munir lidduktur wahbah zuhaili kan? dengo2 kata dah nak siap dah 32jilid tu.." cuba berterima kasih kerana diperli..

"ish.. janganla cakap camtu syeikh.. ko tu rendah diri sangat.. aku pun tau ko baru lagi siapkan syarah dan hasyiah kepada mu'jam lisanul arabi lil imam ibn manzur.. bape jilid ko syarah aritu? 43 kan? sebab tu ko takde masa sangat nak stadi kan.. ko sibuk dengan kitab2.." cuba menambah perlian dan mematahbalikkan ucapan terima kasih yang diberikan tadi.. [mane ade orang buat syarah ngan hasyiah kamus.. nampak sangat tak lojik.. kakakaka]

"tapi taklah macam ko.. aku baru2 jer nak mula jinak2 dengan ilmu jer.. macam ko tengoklah kitab2 ko pun beribu2 kat dalam bilik ni.. baru tengok kitab banyak.. kitab pun dah banyak ni.. ilmu ko.. apatah lagi.. mesti lah lagi menggunung.." tak mengaku kalah.. [dah mula la tuh.. nak kona jauh dah tuh merapu meraban..]

"aku beli jer kitab2 beribu ni tapi belum penah bukak lagi.. yang habis baca semua kitab2 aku ni ngko kan? aku tengok berdhobit belaka semua kitab2 aku ni.. paling penuh kitab siaru alam nubala lil imam zahabi.. aku dengo2 ko gi talaqqi kitab ni daripade mula sampai habis kan? mantap btul ko kan.." menambah pujian tak munasabah.. [mane ade orang wat talaqqi kitab siaru alam nubala tu.. hahaha.. kitab tu kitab rujukan tokoh jer.. minal mustahil an naqra'a kullaha minal alif ilal ya'..]

"yelah.. tapi aku ni cuma takat habis baca kitab2 ko kat sini jer.. tapi aku dengo2 ko pulak dah habis baca semua kitab kat maktabah terbeso kat dunia kat alexanderia tu kan? masyaAllah tabarakAllah.. luasnya pengetahuan ko.." [santek ah ade point lagi nak balas..]

maktabah alexanderia

"aku habis baca jer kitab kat maktabah kat alex tu.. tapi masa aku mengkhatamkan pembacaan aku semua tu kerani maktabah tu bagitau yang sebenornye sebelum aku dah ade sorang yang habis baca semua kitab kat semua maktabah kat dunia ni termasuk semua makhtutat2 di arkib2.. nama dia ostat pamie katenye.. kire aku kalah ngan dia la.. memang tak tekejor kealiman dia.." [chet.. ade aje idea ngko yer..]

"yelah2.. aku stadi laaaa~ melampau2 benor perli aku.. hahaha.." akhirnya mengaku kalah gak si pamie.. kakakakaka.. [tapi mengaku kalah tak beerti kalah yer.. cuma malas nak memanjang2kan kalam tak berpaedah serta pujian2 tak menasabah.. hehehe..]

saje je bawak kesah dialog dua makhluk Allah ni.. nak bagi semangat kat diri sniri ngan kengkawan supaye stadi le.. tengah2 fatrah exam ni kan.. besela kengkadang kite lemah semangat.. rase tak mampu le.. rase nak balik melesia le.. rasa nak benti blajo le.. rase nak kawen ler.. memacam rase le ade.. namun jangan dibiarkan rase2 itu semua menghantui diri kita kerana kita tak takut hantu.. yang kita takut hanyalah bayang2 diri kita sniri jer.. pecayalah pada diri sniri bahawa kita mampu melakukan yang terbaik.. kalo kita tak pecaya diri kita sniri cemane la orang len nak pecaya kat kita kan? kan?

jadi.. jangan tensen2 time exam.. exam dunia je pun ni.. nak tensen2 apenye kan.. exam akhirat tu yang patut dipikir2kan serius.. jadik.. no tensen in life okeee~ hihihi

sebelum mengakhiri posting ini marilah kite lihat sket galeri gambo asyura.. pagi 10 muharram aritu ade majlis amik hadis musalsal asyura kat umah penang.. ana tulung hangkut 100 kitab hadith musalsal ust Husni Ginting ke situ.. petang tu pulak kami gi dengo hadis musalsal asyura daripada muhaddith mesir yang masyhur Syeikh Mahmud Said Mamdouh di rumah beliau..

GALERI ASYURA 1430H
__________________

ust Husni Ginting membacakan musalsal awaliah kendian musalsal asyura kendian beberapa musalsal lain lagi..

khusyuk la kunon mamat ni dengo sambil menyandor kat dinding yang sejuk macam peti ais..

antara jemaah yang hadir ke majlis.. selesai jer majlis tak lama pas jemaah beredar pulang ust Husni menelepon Syeikh Usamah Said Al-Azhari dan kendian tu kami mendengarkan musalsal asyura dari beliau dengan menggunakan perantaraan hempon yang diloudspeakerkan..

pas aso kami gerak dari umah penang ke umah Syeikh Mahmud Said Mamdouh.. tahan 1 tremco sumbat kitorang sume dekat 20 orang dalam tu terus ke umah Syeikh.. gambo ni mase tengah jalan dekat2 ngan umah Syeikh dah..

pintu masuk imarah umah Syeikh..

Alim Allamah Muhaddith Mesir Syeikh Mahmud Said Mamdouh

beliau membacakan kami musalsal asyura sebanyak 2 kali sebab ade yang datang lambat tak sempat nak dengo yang 1st time tu..

sempat la kejap begambo kat ruang tamu umah Syeikh a.k.a maktabah beliau yang penuh dikelilingi kitab2..

countdown to exam.. tinggal 2 hari.. arini dan besok.. ada 4 tajuk nak kaber.. banyak wooo~ al-imtihan sayakunu fi yaum sabt.. doa2kan kami disini agar najah belaka.. nasalullah an yaj3alana minannajihin wal faizin wal mutafawwiqin fil imtihan ameen ya Rabbal alamin..

Friday, January 9, 2009

Spesel Promo Untuk Waseem

Posted by The Pamiesz® | Friday, January 9, 2009 | Category: | 2 Kata Komenan

salam..

arini gi cc kejap jer.. nak telepon mak.. rasa rugi plak kalo tak hapdet.. jadi hapdet jugaklah walaupun sikit.. orang tue2 kata sikit2 lama jadi bukit.. tapi kalau aku dapat bukit aku sniri pun tak tau nak buat ape ngan bukit tu.. hahaha..

jadi dikesempatan yang sempit ni aku cume nak promot blog saing rodong aku ni.. beliau ning member yang aku kenal kat dalam iluvislam.. same2 dak lughah macam aku.. tapi tatau la beliau ske melaghah macam aku ke tak.. tengok2 gaya macam lebih lagi je.. haha.. mantap beliau ni sebenarnye.. beliau ni dah 60 taun duk mekah.. lama tu.. buang kosong tu lah.. aku suke bace blog beliau ni sebab aku suke lah.. perlu ke ade sebab terhadap ape yang aku suke? idak kan? kan? haha.. jadi aku nak korang suke jugak mende yang aku suke.. aku dok kire.. aku nak pakse gak korang suke.. kalo korang tak suke.. aku tarik telinge korang ngan playar.. haha..

beliau ade seketul bini dan seketul anak comel yang bernama waseem.. impian aku agar satu hari nanti aku dapat cubit pipi donat waseem sampai dia wat muke gumbire macam dalam gambo kat promo banner kat bawah nih.. ngehehe.. [bukan porno banner.. bace leklok la sket woi.. hahaha]

Photobucket



ni aku dah takde keje boring bace buku naqad aku gi bukak potoshop lalu terdesign plak menatang ni.. jadi aku sedekahkan jelah pade ostat kamitaken.. memandangkan ko pun ade promot blog aku wat iklan pree maka dengan ini aku dengan sukacitanya mengadiahkan kat ko mende nih.. kalo ko nak suh orang len promot jugak ko bagi la kod html ni kat sesape yang ko nak supaya bilangan manusia yang dapat bagi ko singgit sorang tu dapat bertambah.. tapi bahagian aku kire balash la singgit tu ek.. kire aku ganti singgit tu ngan promo banner ni udahla.. kekeke.. selamat mempromott~

bile aku nak balik zagzig neh? tak ingat nak pekse ke woih.. tiket masuk pekse dahla tak hambek lagi.. haduuhhh~

Tuesday, January 6, 2009

Alexanderiarasa - Fathallah Montaza

Posted by The Pamiesz® | Tuesday, January 6, 2009 | Category: , | 6 Kata Komenan

salam..
sambung lagi citer..

hari pertama di alex menampilkan ana dan nyoi yang agak keletihan dimalam hari itu meneruskan perjuangan dalam saratoga usai solat subuh.. ngeh3.. sedap weh tido sejuk2 pas subuh.. dorang kate kelas stat lambat sket.. 930pagi.. nak ihtiram ostat la kunon bagi rehat jap baru2 sampai lagi kan.. jadi pagi tu nyenyak jela kitorang tido tanpa memikirkan yang mukoror kitab tu masih belambak2 lagi tak bace.. ntah ape ntah nak diajo tu kang.. hohoho..

tepat 930 [lebih2 sket la.. takde la tepat mane.. hehe..] kaki ini melangkah penuh deboran.. setapak demi setapak.. mengelak lecah2 dijalanan.. sampaila kat markaz DPMI (dewan perwakilan mahasiswi iskandariah).. lalu dengan lajunya tangan mengetuk pintu sambil kaki menekan loceng.. [ceh.. ceruk mane kaki nak tekan loceng.. haha..] lalu munculllah seorang daripada akhawat dalam tu membukak pintu dan membiarkan ana masuk sniri tanpa dijemput.. dengan ati yang penuh debaran getaran dan cabaran bagaikan nak masuk pintu bilik pada malam pertama pernikahan.. [lebih2 la pulak mamat nih.. hahaha..] sebenornye takde mende pun.. dengan lafaz assalamualaikum ana masuk terus jela pas ustazah tu bukakkan pintu.. [rasa kuat dah bagi salam tu.. tapi rasa macam takde orang yang jawab jer.. ke masa tu cuak ngat sampai bagi salam tak kuar suara tak tau la plak kan.. ngehehe..] tengok2 masuk tu dah ade 1 grup tengah stadi.. ramai la jugak.. tapi takde nampak macam orang ngajo pun.. senyap jer memasing.. tunggu ana la tu kot.. takpe2.. ana pun stay jela tecegat kat situ.. setelah beberapa ketika ana terasa macam pelik plak.. apsal takde sape peduli kat aku ni.. macam takde orang nampak aku jer.. rasenye pagi tu tak sempat nak transform jadik hollow man.. lalu mata ini tajam melilau kepada kumpulan akhawat yang sedang membelakangi ana tu.. tetibe ade sorang yang pandang ana.. tapi tak cakap ape pun.. senyap macam takde pape yang berlaku jer.. lalu dengan pantas ana mengambil perhatian ustazah tu sambil bertanya:

"errr..ustazah..saya ni ngajo kat mane yer?"

dengan sekelip mata ustazah tu menjawab..

"tirai sebelah"

puh..nasib baik la ana tak wat bijak datang2 terus gi depan dorang dan terus bukak majlis.. hahaha.. upe2nye tu bukan group ana.. jadi ana pun selak lah tirai sebelah dan nampak pulak 1 lagi kumpulan akhawat yang ramainye lebeh kurang grup tadi tu la jugak.. tapi kali ni semua mata tertumpu pada ana yang menyelak tirai tu secara tentibe.. lalu keluarlah soalan yang lebih kuang sama.. [memang sama la pun.. haha..]

"errr..ustazah..saya ni ngajo kat mane yer?"
"ustaz ngajo budak syukbah ape?"
"lughah"
"sini lughah la ni.." [dalam ati kecit ni berkate.. ha.. sini la nih.. aduh.. ramainye.. saspen lak rasa..]
"ustaz ngajo taun bape?"
"pat"
"kitorang taun 1 ustaz.."
"erkss..abes saya ni kat mane ni?" [ceh.. salah grup lagi upenye.. penat je saspen awal.. haha..]
"mane la kitorang tau..ustaz janji ngan dorang kul bape?"
"930.."
"tak datang lagi la tu kot..ustaz tunggu jela kat situ.."

lalu ana pun duduk jela balik tirai tu sambil menyelak2 kitab jap.. tak sampai seminit pun ana duk.. tetibe terasa pelik.. hati kecit terus meragui.. ish..tak logik la takde sorang pun dak taun pat yang tunggu kat sini.. aku dahla lewat.. patut mesti ada yang dah tunggu paling kurang pun sorang due.. rasa segan la plak.. bek aku blah dulu.. haha..

lalu ana pun dengan sepantas buraq keluo dan turun kat bawah dan telepon balik kak nad.. upe2nye dia baru betolak dari umah.. [patutla lambat.. dia bertolak.. kalau berlari ataupun berbasikal mungkin lebeh laju kot.. haha..] dia suh tunggu kat restoran bawah markaz tu.. tak lama seminit dua pastu muncullah kelibat beliau diseberang jalan.. lalu beliau mengisyaratkan untuk memfollow beliau terus ke arah sana.. aik? bukan ke arah markaz nih? ana pun ngikut je le sambil hati ini mula berpikir dan terimbas kembali kenangan di malam tadi..

baru aku ingat.. malam tadi janji ngan kak nad kelas pukul 930 jer.. mane ade janji kelas nak wat kat mane.. hahaha.. makne kate aku telahpun memandai2 wat pandai mengatakan ianya akan berlangsung di markaz maka aku telahpun malu sendirian berhad.. hahaha..

upe2nye kelas naqdu adabi untuk bebudak lughah taun pat buat kat umah akhawat.. ngeh3.. sekian dimaklumkan..

moral of the story:
1. jangan memandai2 wat pandai..
2. bila dah debor.. abeh semua bende kita tak ingat..
3. nak janji tu bior ler sebut habih.. tarikh.. tempat.. masa.. tempoh.. [padanlah muke aku pon gatey tak tanye..haha..]

adapun ape yang ana ajo kat dalam 2jam kelas pagi dan 2jam kelas petang tu tidaklah ana mahu statekan disini.. kome tanyela sape yang blajo ngan ana tuh.. dorang tau la ape yang ana repekkan sepanjang waktu itu.. dilalahnye.. ade yang menguap macam mulut rimau.. ade yang nyuruk balik kusyen.. ade yang blajo khusyuk pejam mata.. ade yang buat muke menyampah.. ade yang teringin nak baling selipar.. ade yang rasa menyesal datang kelas ostat ni.. ade yang itu.. ade yang ini.. betui tak wahai anak2 murid skaliann? hahaha.. tau ngkorang tensen lajo madah yang tak paham ni.. dahla tak paham.. dapat plak ostat yang ngajo lagi tak paham daripade yang belajo.. hahaha.. apepun time kasih banyak2 la kat korang sume kerana mengajo ana.. aik? ana mengajo ke ana diajo? dedua skali lahh.. bukan sume mende ana tau kan.. jadi mengajo sambil belajo la.. ni la baru namanya KBKK.. Ku Belajar Ku Kenaajar.. hahaha..

makanan dorang bagi lunch ngan dinner pun alhamdulillah sedap2.. pandai korang masak.. elok dah tu nak jadi bini orang.. tunggu lama2 lagi watpe.. gi la taqdim ostat2 bujang tu melambak2 lagi yang single.. yang single telajak pun ade.. laki orang pun ade jugak kut2 nak jadik no 2.. pilih aje mane ndak.. hahaha..

malam pirst day tu pulak menyaksikan ostat nyoi mengajak ana keluo kejap jenjalan kat area montazah yang beberapa langkah jer daripada umah tu.. maka sebelum mengakhiri posting ini layankanlah gambo kitorang jenjalan malam tu..

GALERI FATHALLAH MONTAZA
_________________________

fathallah gomlah.. gomlah2 ni maksud dia supemarket borong le.. macam giant tesco makro kejadah2 tu la.. tapi hok ni idak le beso mane.. kecit jer tapi bole tahan la murah bebarang die..

aku yang kesejukan didepan fathallah

nyoi yang kegelapan didepan fathallah [beliau bengang sebab bila tangkap gambo aku elok jer cerah.. bila tangkap gambo dia.. gelap.. nampak sangat wajah aku penuh cahaya iman.. hahaha..]

pintu gerbang masuk istana raja farouq

aku kat depan pintu gerbang

nyoi beposing depan tu.. [abeh2 muka kitorang bedua je.. abeh sape lagi yedak dah gi pun bedua jer.. aku tangkap gambo nyoi.. nyoi tangkap gambo aku.. antu tangkap gambo kitorang.. haha..]

bangunan fathallah seblahnye ade hutel..

tembok montazah.. beso kawasan dalam tembok ni.. nak masuk sorang 5 geneh.. ade taman ngan pantai dalamnye.. dulu aku gi dah.. mase jaulah maqam ngan ust husni.. nak tengok bleh rujuk sini.. [entri jaulah alex]

aku depan kubri ketapi ayam montaza..

nak balik dah tu.. balik setadi kejap untuk hape yg nak ajo besok pastu tido terus tanpa banyak cakap..ngeh3..

sekian dulu..ade lagi sambungan hari kedua tiga empat lima belas seratus tige puloh lapan blablabla.. jangan lupe senyum sokmoo~ dan jangan lupa untuk sentiasa mendoakan untuk sahabat2 kita yang sedang berjuang di ghazah.. Allahummansuril Islam wal Muslimin fi Ghazah.. Allahumma ya Munzilal Kitab.. wa ya Mujriyassahab.. wa ya Hazimal Ahzab.. ihzimhum wansurna alaihim..

Sunday, January 4, 2009

Alexenderiarasa - Arrival Day

Posted by The Pamiesz® | Sunday, January 4, 2009 | Category: , , | 6 Kata Komenan

salam sume..

alhamdulillah ana telahpun selamat sampai ke kaherah setelah 4hari berkampung jap kat alexanderiarasa ataupun iskandariah.. nak pekse2 pun sempat lagi jalan jauh..

flashback balik kebelakang.. ana ditaqdim oleh senior ana seniri mase bahtera kat kusza dulu untuk ngajo bebudak akhawat taun pat di alex untuk madah naqdu adabi (kritikan sastera).. [bukan taqdim ajak kawen yer..] maka setelah ditimbang2 dipikir2 walaupun agak berat untuk menerima taklifan ni akhirnya ana terima la jugak.. sebabnyer silibes yang dorang blajo taun ni tak banyak beze pun dengan silibes yang ana dah blajo taun lepeh.. so.. sikit sebanyak bleh la tolon2 dorang ape yang patut.. [abes takkan nak tolong ape yang tak patut?] sambil2 nak cube2 try ngajo.. orang kate first step la kan.. sebabnye ana teringat abah ana pernah cakap.. ngajo ni bukan senang.. nak becakap depan orang.. nak sampaikan apa yang kita tau.. kita paham tu satu mende yang lain.. nak memahamkan orang tu pulak satu mende yang lain.. orang2 yang tak bese ngajo ni bleh ketor lutut ngan kaku.. yang ada darah gemuruh tahap kronik tu silap2 bleh sakit jantung.. haha.. jadi untuk mengasah skill yang masih takde ni.. ana dengan rela hati menerima taklifan tersebut walaupun hakikatnye silibes dorang ngan silibes ana taun ni tak sama.. kalau sama bagus la jugak kan sebab dapat "killing two birds with one stone".. ala kulli hal asyan ilmu takpe la kot.. pas stadi madah dorang stadi la madah ana pulak..

jadi ana pun dibekalkan dengan sebijik kitab yang dikarang oleh 2orang duktur yang ngajo kat situ.. masa memula dapat kitab tu agak tekanan jugakla pasal kitab dah la tebal.. 302ms.. tulisan dahla kecik2.. pastu dibagitau plak "kullu muqoror" (satu kitab kene baca sebab semua masuk pekse) bila ana kompemkan balik ngan kak nad.. dia kabo masa tu blajo baru sampai ms100 lebeh.. jadi dengan sesukahati jantung limpa pankreas ana menyatakan bahawa kita akan baca daripada mula sampai situ jelah.. malas nak bace semua.. ngeh3.. dorang bagi buku tu awal jugak.. sebulan stengah yang lalu ade la lebeh kuang.. jadi memandangkan ana agak bizi dengan kelas markaz nil dan pengajian ngan syeikh.. [plus maleh..] jadi selalu telupe je tentang kitab tu.. dalam pemikiran ana yang mulus ni.. dorang suh bace 100 muke lebeh je.. kejap je kut leh bace.. lagipun mende dah lajo taun lepeh.. tinggal nak refresh sket2 jer.. jadi ana pun bace kitab tu ala2 kadir jela..

setelah bape kali tangguh tarikh nak datang.. akhirnya kak nad nelepon untuk mengompemkan semula..
"fahmi.. awak bile nak datang sini ni.. kitorang madah2 lain sume dah setel tau.. tinggal nak tunggu awak jer ni.. pekse dah dekat ni.. akak tak kesah.. takut bebudak lain ni la kang bisin kelamkabut.. nak menghafal lagi.."

jadik dalam kekelamkabutan ana sniri yang nak pekse nihaie markaz nil tu ana pun tetapkanlah tarikh pas habis exam markaz nil kita watlah kelas.. hari yang sama ana menamatkan mustawa 7 dengan exam yang agak mudah tapi ade jugak salah.. hari itu jugaklah ana bertolak ke alex.. pekse abis pas asar.. balik umah.. kemas2 barang pastu terus gerak ke alex.. kalau ikut planning asal.. disebabkan ana tak berape tau jalan ke alex.. ana ajak le amin ngan nyoi.. tapi planning tu berubah.. amin tak jadik nak ikut sebab dia dahpun berjaya melepasi mustawa 6 dan kelas mustawa 7 dia dahpun start.. maka tinggallah ana dan nyoi je yang pegi.. nasib bek la nyoi dah agak bese gak ngan alex.. budak damanhur la katekan.. ngeh3.. jadi ana telahpun memperguna2kan beliau sebagai penunjuk jalan supaya ana tidak tersesat dan tersasar jauh dari arah tujuan.. heheh..

ah..lupe nak kabo.. pekse mustawa 7 ana alhamdulillah.. dapat mumtaz.. hehe.. markah 92.. tapi tak pueh ati jugaklah sikit pasal budak kazakhstan yang name die ayyub tu lagi tinggi daripada ana.. dia dapat 95.. huhu.. wat malu budak lughah azhar jer.. kalah ngan budak bukan azhar.. banyak main le ni.. huhu.. tapi takpe2.. akan datang leh pertingkatkan lagi.. insyaAllah.. azam nih.. azam taun baru kunon.. ngeheheheh..

dengan bayaran sebanyak LE17 kitorang pun menaiki basikal di ramsis menuju ke alex.. eh.. bukan basikal.. bas.. sesampai jer di alex dalam kul 10malam kat mahatah sidi gaber.. kitorang pun naik la pulak ketapi ayam yang malu2 ayam je jalannye.. sehinggalah sampai di mahatah asofirah.. kat situ pulak kitorang hambek plak sebijik tremco yang dibayo hanye ngan rubuk geneh untuk menuju ke mandarah.. sampai je kat mandarah kitorang terus ke markaz amik makanan kerana perut pun sudah bergetar2 dek gempa bumi [gempa perut sebenonye..] yang mengancam dunia [perut] pada 18skala ritcer.. oh..sangat bahaya.. kemudian kitorang pun diguidela oleh sorang pak adam [gelaran pak adam kat mesir ni adalah untuk mereka yang sudah kawen..] yang menunjukkan kitorang katne kitorang nak tido sepanjang percutian ilmiah kat alex ni.. memula tengok pakdam tu rasa macam kenal.. upe2nye memang kenal.. abg si zizi aqso.. hohoho.. maka dia pun bawak la kat umah sewe baru PMRAM.. yang dinamakan bait muhajirin.. rumah orang2 yang berhijrah.. memang umah tu jadik tempat singgah mereka yang bermusapir le pun.. apepun.. jom kite layan gambo la pulak.. kolokot le ngkome nak nengok mane rupe nye umah sewe PMRAM ni..

GALERI BAIT MUHAJIRIN ALEXANDERIA
________________________________

buruk btol tulisan.. sape punye tulisan tah ni.. hahaha.. buat la banner mahal2 sket ker.. carik la sponsor.. haha..

ikut qoror ni.. jangan wat ikut suker jer.. dah tau adat menumpang.. wat la cara orang menumpang.. hahaha.. aku duk sini pree jer.. pasal tenaga pengajar.. tapi kalo kome datang ngan tujuan peribadi.. kome kene la bayo 1 malam 5geneh.. kalau nak bayo 50 geneh pun bole.. 5 geneh bagi kat DPM.. 45 geneh lagi bayo kat aku.. hahahaha..

ni ruang tamu.. kecit comey je sebenonye umah ni.. kalo nak tido 43orang skali memang kompemlah tak muat.. ekekeke..

ni dapor.. takde sape nak masak pun.. ustazah ramai anto makanan.. lunch ngan dinner pree.. nak watpe susah payah masak masakan sniri yang tak berape nak sedap kalau dah ade air tangan yang lagi sedap memasak.. ye dak? hahaha..

ish.. gambo jamban pun nak letak.. hantam jela.. kot2la korang nak tengok kan.. tanak tengok tutup jela mata.. ngehehehe..

ni bilik utama.. mase memula sampai tu 2orang ust indon yang duk kat bilik ni.. dorang ngajo 6 madah kat alex.. sorang name ust hasbi.. sorang lagi ust ibnu khaldun.. best gak dengo hasbi cakap sebab dia cakap style cam malaysia sket.. bunyi A baku sume dia tuko E.. jadi cam lawak la sket.. sayeeee orang indonesieeee.. hihihi..

ni plak bilik yang belum lagi dikemeh.. macam stor je aku nengok.. baru lagi pun PMRAM amek umah ni.. umah lama dulu dah kene barrah kan..

haaa.. ni la bilik tempat port kitorang bermaharajalela.. katil amek sorang sekor.. maleh nak tido sekatil ngan nyoi.. takut dia merayap dalam selimut malam2.. tau jela musim sejuk ni.. cari pemanas.. nanti aku plak jadi mangse pelukan erat beliau.. ngahahahaa..

lemari ni jela rasanye satu2nye aksesori yang ade kat dalam umah ni.. pastu ade la seketul radio yang tak function..

sejuk2 duk stadi dalam saratoga memang besh.. hihihi..

malam first tu kitorang relek2 jer.. tido.. penat jugak datang alex ni.. ingat dekat jer.. upe2nye dan la tido dalam bas tu 18x.. apepun sambung citer lagi nanti wokeyy.. banyak lagi citer nak citer n gambo yang nak dikongsi.. teruskan menanti.. hehe..

There was an error in this gadget