Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Tuesday, May 27, 2008

Mesir Oh Mesir

Posted by The Pamiesz® | Tuesday, May 27, 2008 | Category: | 1 Kata Komenan

salam kawan-kawan..
petang yang indah ni ana terasa nak bersajak plak..sementara menunggu maghrib ni..datang plak zouq nak besastera..dengar jela eh..

mesir oh mesir
tak kusangka aku kini di mesir
mesir pun tak menyangka aku kini di mesir
satu negara yang penuh pasir
debu-debu berterbangan berbutir-butir
perjalananku yang getir
menuntut ilmu bukan sihir
turath ulama difikir-fikir
siapa lah aku nak dibanding hampir
dengan masyayikh ulama pemikir
Islam dijulang ilmu ditadbir
aku hanya seorang musafir
berkelana jauh memikir-mikir
mencari ilmu milik mutlak Faathir
apa yang ada aku takkan kikir
apa yang tak ada takkan kututurkan dibibir
amanah ilmu takkan ku mungkir
ilmu umpama madu secangkir
manis nikmatnya bagi si sobir

bukan semua benda aku tahu
bukan semua benda aku tak tahu
bukan semua benda aku tak nak ambil tahu
bukan semua benda aku boleh dapat dari orang yang tahu
bukan semua benda aku tak dapat dari orang yang tak tahu
bukan semua orang yang tahu beramal dengan apa yang dia tahu
bukan semua orang yang tak tahu terus tak mahu tahu
bukan semua orang tahu dan terus mahu tahu
bukan semua orang makan tauhu
tahu ke tak tahu?
nak ke tak nak tahu?
aku tetap nak tahu

sahabat yang baik sentiasa memotivasi
sahabat yang 'terlebih baik' suka buat muka basi
tak payah lah nak terus berhipokrasi
kita sememangnya serasi
janganlah tuding jari
muhasabahlah diri
salahkan sendiri
kerana tak mampu berdiri
berlari dan berdikari
nikmat dan kekuatan Allah dah beri
ilmu yang banyak tinggal nak cari
tapi kenapa kita tak cari
kita yang malas hati tak berseri
bersainglah sihat ilmu dikejari
agar kedudukan tetap selari
ulama terbilang impian suatu hari

sekian dari meja sastera banjari

azan maghrib dah pun bergema..kalau ikutkan melimpah-limpah ruah lagi idea ni nak bersajak..tapi kang orang duk usha pelik apekehe pulak besajak besastera megrib2..kene rasuk ke..mane nak buatnye..dah time ni tentibe datang zouq nak bersastera..tapi takpe..zouq sastera ana ni..kana khadi'an li as-syariah al-Islamiyah..sastera yang tunduk pada syariat Islam..ana idak le nak ngikut zouq besastera sampai ninggal smayang megrib bejemaah..itu bukan bijak..itu bangang namenye..jadi..wahai pembaca sumer..the time has come..ayuh kita ke mesjid! marilah kita tunaikan kewajipan kita sebagai hambaNya..=)

Thursday, May 22, 2008

The New Life of Muhammad Fahmi

Posted by The Pamiesz® | Thursday, May 22, 2008 | Category: | 0 Kata Komenan

salam ceria~ :D
bersempena wajah baru safhah ana ni..
saje je buat satu posting pendek..
just to inform whats new in the 'new' life of Muhammad Fahmi..
[new life bukannye maksud aku mati idup balik..itu the next life..bukan the new life..new kat sini maksudnye new version la tu lebeh kuang..new widget..hehe]

Updated:
New green 'sejuk mate mandang plus ceria2 looking' template [biru dah nak jatuh dahh..hehe]
New 'dua budak kecik dalam utan yang indah' header
New added 'bulan sabit green clock'
New added 'green gregory calendar'
New added 'Komuniti Ibn Amin'
New added 'Galeri Ulama' (menampilkan gambar2 ulama dan masyayih beserta namanya)
New added 'Galeri Zikrullah' (menampilkan gambar2 alam yang indah beserta zikir)
New added 'Galeri Release Tension' (kalo korang rajin wat senaman ni korang gerenti sehat..haha)
New added 'Download Center' (muat turun favorite korang terus daripada blog ni)
- Qasidah (sila tekan mouse kiri untuk play terus qasidah bebudak arab comey ni secara streaming dan sila tekan mouse kanan utk download)
- Document (kitab-kitab, artikel-artikel, novel-novel pilihan)
- Software (beberapa plugin dan software2 ringan)

sekian dulu update yang terbaru..kalau ade lagi rajin ana nak tambah ana inform la..
k, pls enjoy surfing and reading my blog..wassalam..=)

Sahabat : Rapat Dekat Terikat dan Melekat

Posted by The Pamiesz® | | Category: | 2 Kata Komenan

Ehem2..uhuk2..aaaaa...uuuuu...AAAAAA...[intro yang baik..suara mantap dah ni..bleh stat..bleh..bleh..]

Selama Ini Ku Mencari-Cari Teman yang Sejati
Buat Menemani Perjuangan Suci
Bersyukur Kini Pada Mu Ilahi
Teman Yang Dicari Selama Ini Telah Kutemui

Dengannya Di Sisi Perjuangan Ini
Senang Diharungi Bertambah Murni Kasih Ilahi
Kepada Mu Allah Ku Panjatkan Doa
Agar Berkekalan Kasih Sayang kita

Kepadamu Teman
Ku Pohon Sokongan
Pengorbanan Dan Pengertian
Telah Kuungkapkan Segala-Galanya

Dengannya Di Sisi Perjuangan Ini
Senang Diharungi Bertambah Murni Kasih Ilahi
Kepada Mu Allah Ku Pohon Restu
Agar Kita Kekal Bersatu

Kepadamu Teman
Ku Teruskan Perjuangan
Pengorbanan Dan Kesetiaan
Telah Kuungkapkan Segala-Galanya
Itulah Tanda Kejujuran Kita

Ku Mencari-Cari Teman Yang Sejati
Buat Menemani Perjuangan Suci

huuuuuuuuu.....huuuuuuuuu....huuuuuuuuu....[pergh..sedap abes suara aku..]

"one more plieess...one moreee!pliiiissssss...."
"okeeyy~eberibadiii..put your ears back to ur head..i'll entertain you all with the next nasyid..if guruh bedentum or kilat sabung menyabung ayam yang disabung or hujan hutan khatulistiwa happened..plis put your headphone and listen well to the real nasyider..dont blame me because you all requested it..my voice reaaaally merdu and vereeey veeery nice k..ok readdyy?"

[ish..korang ni..aku ingat nak bawak 1 lagu je..k la k la..atas request daripade peminat setia sume aku akan nasyidkan jugak..dengarlah..]

Sahabat
Dalam kabut ku tercari-cari cahaya
Akhirnya ku temui sinar ceria diraut wajahmu

Andainya alam ini mampu berkata-kata
Pastilah pujian buat dirimu
Di waktu itu akulah yg bertuah
Punya sahabat sepertimu

Sahabat
Kau bimbing la ku menuju cahaya ilahi
Sahabat
Aku lemah mangharungi ranjau dunia

Sahabat
Aku ingin seperti mu dalam ketenangan
Menghadapi hidup ini

Sahabat ku bersyukur kerna mengenali dirimu
Ku harap moga kitakan bersama
Harungi segala suka duka
Moga kejayaan milik kita
Agar hidup menuju mulia

"waaaa...sedapnye suare diee..[buweeekkksss~]"
"we want more! we want more! we want more!"
"woi..ngkorang ingat ni konsert ke? aku benasyid ni ade sempena tau tak..bukan saje2 nak menayangkan suara aku yg aurat nih.."
"wi dong ker..wi dong ker..wi won mooooree..."
[degil betul korang nih..nak sangat ye..nah sebijik lagi utk korang..]

~~~Mou daijoubu shinpainai to naki sou na watashi no sobade
Itsumo kawaranai egaode sasayaite kureta
Mada mada mada yareru yo
Datte itsu demo kagayaiteru

Toki ni wa isoki sugite miushinau koto mo aru yo shikatanai
Zutto mimamotte iru karatte egaode
Itsumo no you ni dakishimeta
Anata no egao ni nando tasukerareta darou
Arigatou arigatou Best Friend

Konna ni takusan no shiawase kanjiru toki wa shunkande
Koko ni iru subete no nakama kara saikou no purezento
Mada mada mada yareru yo
Datte itsu demo minna soba ni iru

Kitto ima kokode yaritokerareru koto
Donna koto mo chikara ni kawaru
Zutto mimamotte iru karatte egaode
Itsumo no you ni dakishimeta
Minna no egao ni nando tasukerareta darou
Arigatou arigatou Best Friend

Toki ni wa isoki sugite miushinau koto mo aru yo shikatanai
Zutto mimamotte iru karatte egaode
Itsumo no you ni dakishimeta
Anata no egao ni nando tasukerareta darou
Arigatou arigatou Best Friend

Zutto zutto zutto Best Friend

"ape ni..tak paham langsung..yg kitorang tau best friend je..ape kejadah?"
"memang saje nak bagi korang tak paham pun..nasib la..nak paham gi la blajo bahse jepun.."
"woi..ape ni..paling kurang pun bagi la translation.."
"aaahh...leceyy la..yela2.."

I don't have to worry anymore, cause you will be by my side when I cry
You always smile at me
I am blessed because you always shine before me
Things that we have missed hastily at time, that's the way it is
Faces that always being looked at
Forever hugging each other
Your smile has helped me endless time, you know
Thank you thank you Best Friend

These plenty happiness that I felt at this moment
All the friends that I have here, you the best present
I am blessed because you always be by our side
Surely things that I have accomplished here, those things too give me strength (change to strength)
Faces that always being looked at
Forever hugging each other
All of your smile has helped me endless time, you know
Thank you thank you Best Friend

Things that we have missed hastily at time, that's the way it is
Faces that always being looked at
Forever hugging each other
Your smile has helped me endless time, you know
Thank you thank you Best Friend

Always always always my Best Friend

[plies la weh..tak larat dah laaa..suara aku dah abes dah..cukup..cukup..bas keda..bas..]

tema posting kali ini adalah mengenai sahabat..tu ana nyanyi sebijik due lagu dulu tu..buat intro pade pebincangan kite pade kali ni..dengan harapan blehla konon2nye amik feel sikit sebelum merapu dalam posting..

bersahabat kerana Allah..ukhwah fillah..antara ayat2 yang kita sering dengarkan bermain-bermain dalam sms mahupun dituturkan secara live mahupun siaran tertunda daripada lidah2 kita terhadap sahabat mahabat mahupun sedara mara kita..daripada kecik lagi kita didedahkan untuk mencari sahabat..lepas kita melalui sistem tarbiah daripada ibu bapa..iaitu bila kita sampai pada tahap kite kene pegi skolah..[walaupun aku mase tadika dulu merampuih2 tanak gi skolah sampai kene hanger ngan abah..] sedor ataupun tak mase tu kita akan banyak abeskan mase dengan kawan2 lebih daripade mase yang kite abiskan ngan mak bapak kite..maka kesimpulan kat sini..pentarbiah kedua kita lepas mak bapak..adalah kawan2..makne kate..peranan kawan2 tu besor jugak tuh..peranan guru sebagai pentarbiah kita boleh letakkan kat ranking no 3..sebabnye..guru bukannye bersama kita setiap masa..dalam waktu skolah pun period guru tu ngan sesebuah kelas abes2 banyak pun 3jam sehari..tapi kawan2? hampir separuh hari..kita senantiasa bersama kawan2..ade yang liar sikit plak..hampir sehari penuh bersama dengan kawan2..hanya beberapa jam balik daripade skolah..dah malam..makan ngan mak abah..masuk bilik..tido..sok pagi sebelum gi skolah makan ngan mak abah..gi skolah balik..jumpe kawan2..malam pulak baru balik..tu pun kalau yang mak bapak keje siang..kalo yang mak bapak keje malam..langsung tak jumpe anak..kalau nak becakap ngan anak die pun..die becakap ngan peti ais..[tampal nota pesanan pada anak dengen melekatkan pesanan dengan magnet berupa bentuk binatang mahupun sayur2an dipintu peti ais..] pendek kate..masa ni dah stat dah pengaruh mak bapak dah kurang pada anak2..yang stat kuat bagi pengaruh..adalah yang dikatakan kawan2..sahabat2..teman2..geng2..member2..

bape banyak kes kita dah dengo pasal anak melawan mak bapak sebab ikut member2 punye pasal..tak terkire dah! yang member tadi tu plak..mane datang lak perangai huduh buruk die tu? member pade member die la yang efek pengaruh die..member pade member die tu plak..apsal bleh jadi perangai serupe langsuyor tuh? member die punye member punye member la yang bagi kesan..dah tu member die punye member punye member tu sape yg menyebabkan die berperangai tak senonoh tu? member pade member die punye member punye kawan member punye member punye kawan la yang pengaruh die..[dah la tuu..kalau aku tanye jawab tanye jawab lagi soalan ni aku rase posting aku ni sampai melimpah keluo kat monitor korang pun takkan abes2..]

tu zaman skolah..skarang ni kite bukan skolah lagi beb..ana rasa yang baca blog ana ni pun takde budak skolah..bebudak yang nak nganto anak ke skolah meybe ade yg bace..tapi rasenye mengikut kajian saintifik yang tak pernah dilakukan oleh ana sepanjang 22taun ana idup dimuke bumi ni..majoriti yang bace blog ana ni adalah dari kalangan kanak2 yang dah bekerje..bebudak U..kanak2 kolej..kalau ade pun meybe skolah menengah..tu pun kes2 nadir yang biasanya tidak termasuk dalam perkiraan aghlabiah..yaaa~walaupun ana citer tadi pada zaman skolah..tapi basic zaman skolah rendah tu la yang bawak efek sampaila ke zaman bebudak kecik tu dah tua krepot skarang ni..

mase skolah rendah efek pengaruh sahabat takde la power mane lagi..[aku rase aku bleh consider ni utk mase bebudak zaman aku dulu..bebudak yg lahir 80-an..bebudak alaf baru ni usah dikenang kuang hajonye lebih pade yakuza jepun lagi..kecik2 dah buat perangai yang menyebabkan smua orang rasa nak sorong pelempang kat muke dorang..] kire kalau nak tashbihkan mase skolah rendah tu otromen punye lampu kat dade die tu tak menyala lagi la..kalau otai2 pun dengan cekgu takut gile2..tengok cekgu bawak rotan pun dah tekencin beberapa titik dalam seluar..menyebabkan kalau ade time cekgu yang muke cam bonzer yang garang nak mampos tepakse pakai pempers gi kelas takut2 tekucil tak tentu pasal..[kes ni tak pernah jadi kat aku tapi aku tau penah jadi kat korang..kan?kan?ngaku jelaa..dah terbongkar segala rahasiee..haha] tengok masuk skolah menengah apa crita..standard remaja mula dah nak tunjuk otai..simpan rambut la..stokin tak pakai la..bawak moto rem2 cekgu la..calor kete cekgu la..tak puas ati tumbuk2..gadoh2 kat asrama la..walaupun disebabkan seketul biskut..pedulik hapee..janji boleh tombok! kalau disebabkan pempuan..lagi syok gaduh..mati pun no hal..no prob..cume..cume beza ngan bebudak zaman skarang..bebudak zaman kite dulu bagi la otai2 camne pun..ngan cekgu disiplin kalo kene rotan ngan kene tampo tak penah plak cekgu disiplin tu dapat penampo balik..jangan kate penampo..jentik telinge cekgu disiplin tu pun takde sape berani buat..depan2 smua akur..ngaku seniri silap..[sungguhpun dalam ati tu terasa membako2 semangat nak bakor tangki minyak moto cekgu pastu amek kaberator tebako yang tengah panas tu suap masuk dalam mulut die..] budak skang? baru kene suh keluo kelas..baru jentik bulu idung die..baru cabut selai bulu ketiak..dah balik repot mak bapak..amik tindakan kat cekgu..yang telebih samseng..dia dulu jadik polis..tak sempat repot mak bapak..dia dulu tolong pihak polis amik tindakan kat cekgu yang tarik bulu idung dia sebab dia kuang hajo tu..dapat besi ke..kayu ke..tunggu kluo skolah..folo..blasah! dasat lagi..dalam skolah je blasah..tak de sebarang perasaan cuak pun..malah berbangge pulak beliau memblasah cekgu yang lemah lembut tak mahu menempelempang bebudak sedemikian..hanya sekadar mencubit di ujung tali kasut..dah kene blasah..kesian cekgu2 zaman skarang..beso cabaran pendidik..ana doakan para pendidik ni terus istiqamah dan teguh mendidik anak bangsa kita sekarang ni..perjuangan antum akan memberi kesan yang mendalam terhadap pembentukan akhlak dan modal insan yang kita mahukan selama ini..[aku ni nak citer pasal sahabat ke nak citer pasal cekgu..melalut jauh lagi..balik woi! balik! beli apam balik! kali ni kalau ko nak beli apam balik kat mesir gi jumpe budak johor kat asyir ade jual..tak pun lepak slalu ngan Ustaz Aidil pasal beliau selalu dapat free..tehehe..]

moral of the melalut story: sebenonye sahabat memang main peranan yang sangat penting untuk bagi pengaruh pada kita..tak kire la daripade sekolah rendah..skolah menengah..dah masuk kolej..dah masuk u..dah keje..dah kawin..dah mengandung..dah beranak..dah becucu..dah mati..ade je peranan sahabat kat setiap step kat situ..

macamane plak peranan sahabat dalam dakwah? peranan dan pengaruh sahabat pada akhlak diri sendiri pun dah hebat..ni kan lagi peranan dalam dakwah..

Firman Allah Subhanahu Wa Taala dalam Al-Quranul Karim mafhumnya:
para sahabat pada hari itu satu dengan lain bermusuh-musuhan melainkan orang-orang yang bertaqwa (memelihara diri dari kejahatan)
Surah Az-Zukhruf : 67

semenjak menulis dalam blog ni..ana banyak dapat sahabat2 baru..sahabat2 seperjuangan yang alhamdulillah buat masa ni menyokong usaha ana yang sedikit ni untuk menulis sekadar mana yang termampu..sahabat2 yang tak putus2 memberikan idea dan semangat pada ana untuk berkongsi ilmu dan pengalaman..syukran jazillan ana ucapkan pada antum semua..yang bercerita..yang bagi pendapat..yang komen..yang tegur..alhamdulillah..antara ciri2 teman yang sejati dan sebenar2 teman..tegur depan2..puji belakang2..[sila tegur directly if i've spoken something thats not right..and sila jangan puji depan2 because on the spot my seluar will torn out..jenuh pulak aku nak mencarik bundle nak beli sluar tetiap minggu..bengkrap2!haha]

baru2 ni gak ada salah sorang sahabat baru ana yang menghantar emel pada ana bertanyakan tentang hal sahabat ni..ana baru pikir nak posting pasal sahabat ni..tetibe kebetulan plak dia antar emel bertanyakan tentang masalah yang berkaitan..jadi rasanya tak salah kalau ana kongsi bersama dengan para pembaca yang len kan..kalau ana jawap pada beliau sorang je..beliau sorang je yang dapat manfaat..tapi kalau ana tulis dalam blog ni..kan beribu2 orang yang boleh dapat manfaat..beliau pun boleh dapat pahala sama sebab berkongsi ilmu dengan orang lain..

soalan beliau seperti berikut:
bercakap tntg sahabat sy sndr tk pasti brp org yg betul2 mnjadi sahabat sy krn Allah. dan brp org yg sy bsahabat krn Allah. Mncari sahabat yg sm2 ign mndukung agamaNya juga amtlah susah. Shbt2 yg ada skrg, masyaAllah..tlalu lari dr jln kbenaran. Berada bersama mreka tkut plak diri ini yg terikut2 mreka mmndgkan iman diri yg sgt lemah. Meninggalkan mreka? seringkali terpikir yg that is not a good idea. Sbnrnya teringin nk tarik mreka untuk sm2 berada & bjuang di jlnNya. Tp diri ini juga sprti mreka dulunya dan seringkali bnda itu di ungkitkan mrk mnybbkan niat itu tersekat di situ. Alangkah bagusnya kalau mreka mpunyai sm matlamat dgn kite dan alangkah bgusnya kalau mreka dtg bsama2 kite. sm2 berjuang dmi agama yg satu ini. Mgkin sy perlu mncipta environment baru. Tak pun mncri environment yg mnyokong matlamat sy. Ntahla..moga Allah permudahkan segala urusan. Ameen.

kita ni takkan jadi kuat kalau kita berseorangan..masa dengan mak bapak..diorang la jadi semangat kita..masa dengan kawan2..dorang la semangat kita..masa dah bekeluarga sniri..isteri ataupun suami dan anak2 la semangat kita..masa berseorangan..kalau kita kuat..Allah la semangat kita..[hakikatnya..masa kita bersama mak bapak..kawan2..suami isteri dan anak2 pun..tetap Allah akan jadi semangat utama kita..manusia yang lain2 tu jadik asbab je..] tapi kalau masa kita lemah? sapa lagi yang akan amik ruang dalam hati kita tu kalau tak syaitan..jangan bagi..jangan bagi satu zarah pun ruang untuk natang laknatullah tu..kita tak dapat nafikan kita manusia biasa..iman naik dan turun..masa iman naik..kita rasa dekat sangat ngan Allah..tapi masa iman turun..kadang2 boleh bawak sampai nak jatuh aqidah dicucuk oleh iblis laknatullah..jadi..carilah tempat2 yang kita boleh rasakan kita dekat ngan Allah..buatlah ape2 pun yang kita rasa mampu tenangkan hati kita daripada gangguan syaitan..dan jangan lupa untuk lazimkannya dan istiqamah dengan perbuatan tersebut..bila kita dah biasa berbuat baik..kita akan nampak perbuatan jahat tu macam magnet utara sesame utara..takleh nak dekat langsung..

pernah dengar cerita tentang seorang pemuda penjaga kandang kuda? satu hari beliau lalu kat depan kedai minyak atar..minyak wangi..tetibe beliau pengsan..macam2 cara orang sekeliling kat situ buat nak bagi beliau sedar beliau tak sedar2 jugak..last2 ade sorang pegi kandang kuda dia amik taik kuda pastu buh kat idung dia..terus dia tersedar..sebab pe bleh jadi gitu? sebab idung dia tak penah cium bau minyak wangi..jadi dia teperanjat..terus pengsan..bile letak taik kude..bau yang ari2 dia cium baru idung die leh terime..camtu gak ngan hati manusia ni..kalau dah ari2 buat jahat..gelumang ngan dosa yang busuk..dia tak sedo dan tak rasa dah tu satu dosa..dah biase..ati dah gelap..macam penjaga kandang kuda tadi..dia tak rasa dah bau taik kuda tu busuk..bahkan dia rasa minyak wangi tu plak bau yang pelek..orang yang ati gelap..gitulah..dia plak merasakan yang kebaikan tu satu benda yang pelik..

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam pernah bersabda yang mafhumnya:
perumpamaan teman yang baik dan teman yang tidak baik ialah umpama pembawa wangi-wangian dan tukang besi. adapun pembawa wangi-wangian samada dia memberimu sedikit ataupun kamu membeli daripadanya sedikit ataupun kamu dapat mencium daripadanya bau yang wangi manakala tukang besi samada dia membakar bajumu ataupun kamu akan mencium daripadanya bau-bauan yang busuk (H.R. Bukhari dan Muslim)

jadi..bila kita tau dah kita takkan mampu berseorangan..carilah teman yang mampu membawa kita supaya kita lupa pada maksiat..dan senantiasa mengingati Allah Subhanahu Wa Taala dan senantiasa juga hati kita merindui Nabi Muhammad Sayyidul Anbiya selawat dan salam keatas Baginda..

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam juga pernah bersabda mafhumnya:
seseorang itu akan terpengaruh dengan temannya maka hendaklah seseorang kamu itu memilih siapa yang harus dijadikan teman (H.R. At-Tirmidzi)

tentang perkara jahiliah yang kita dah lakukan di zaman silam..nila masalah utama yang melanda para daie kita..banyak dikalangan para daie kita yang merasakan satu pressure yang amat tinggi apabila terkenangkan kembali dosa2 yang pernah dilakukan dizaman silam..kita manusia..sememangnya tak pernah lari daripada kesilapan..bahkan pepatah juga banyak mengatakan orang yang belajar daripada kesilapan itu sebenarnya adalah lebih baik..ingat balik bahawasanya Allah itu Maha Menerima Taubat..janji kita bertaubat dengan sebenar taubat nasuha..tidak sekali-kali mengulangi kejahilan kita dulu tu..insyaAllah Allah masih buka pintu rahmatNya..manusia sememangnya tak sunyi mulutnya daripada mengata mengungkit dan manusia jugak tak sunyi hatinya daripada terasa sensetif dengan kata2 manusia yang lain terhadap dirinya..namun..yang sepatutnya..tidakkah kita merasa kalam Allah yang patut kita utamakan kepercayaannya daripada kalam manusia yang ntah belum tentu betul atau tak..Allah janjikan pengampunan pada orang yang bertaubat..dalam masa yang sama kawan2 mengata mengungkit tentang dosa kita seolah-olah takde pengampunan untuk kita..kita nak pecaya cakap Allah ke nak pecaya cakap kawan kita tu? tentulah Allah yang lebih aula dan terlebih2 aula kita utamakan..dengan syarat..kita dah berubah..tak perlu rasa down..tak perlu rasa lemah semangat..bahkan kene rasa lebih kuat semangat untuk berdakwah dan ajak mereka ikut jejak langkah kita yang berubah..sebab kita dah lalui dosa tu..kita tau apa rasanya nikmat keluar daripada kepompong kegelapan kepada cahaya..maka kita lebih memahami perasaan orang yang sedang berada dalam keadaan gua dosa tersebut..kita ada pengalaman..banyak je contoh orang2 yang dulunya macam hampeh..berubah dan berubah sungguh2 dan jadi sorang daie yang berjaya..macam Ust Akhil Hayy..Ali setan Azmil Mustafa..banyak lagi la kalau kita tengok artis2 pun..ingat mereka tak lalui ke cemuhan2 oleh kawan2 yang melihat perubahan mereka tu..

sahabat yang menunjukkan kebaikan kepada kamu adalah sahabat yang baik dan sahabat yang menunjukkan kesalahan kamu adalah sahabat yang paling baik (hukama) supaya kita boleh mengubah kesalahan kita tu kepada kebaikan..menahan nafsu daripada melakukan dosa..satu jihad yang besar tu!

perlu diingat jugak..sambil mencari kawan ataupun environment yang baik yang mampu buat adalah kita berubah dan istiqamah dengan perubahan tu..kita takleh tinggal terus kawan2 kita yang bersama2 kita diwaktu jahiliyah dulu..kena care kat dorang..tarik dorang..pelan2..walaupun dorang tanak ditarik..jangan putus asa..sambil2 kita berdoa dan solat hajat memohon Allah membuka pintu hati mereka untuk berubah..lama kelamaan insyaAllah hati mereka lembut..dalam masa yang sama..cari kekuatan kita..dengan majlis2 ilmu..bergaul dengan orang2 alim..dengar ceramah..baca Quran..banyakkan bersedekah..dan apa2 jelah benda baik yang kita boleh buat..supaya kita ada satu kekuatan yang menghalang kita daripada 'ditarik'..oleh kerana kita mahu 'menarik'..seorang 'penarik' mesti ada stamina dan kegagahan serta kekuatan untuk 'menarik' barang yang mahu 'ditarik'..jika tidak..seorang 'penarik' takkan digelar sebagai 'penarik' jika tak mampu lagi 'menarik'..menarik dan tertarik betul falsafah tarik2 ni..[teh tarik satuu!]

ana pun dah ada cakap dalam entri sebelum ni..kalau nak kate teruk sangat ujian yang kita kena..Nabi kita dulu teruk lagi kena..tak pernah pun putus asa..tengok siapa yang akhirnya memeluk Islam..para sahabat yang dahulunya berada di pihak kuffar..dengan seorang yang dikatakan berperibadi paling garang seperti Umar Al-Khattab..masuk Islam hanya dengan mendegar bacaan Quran..panglima perang yang hebat seperti Khalid Al-Walid..juga menyertai pakatan Islam..[macam pakatan rakyat lak..hehe] dan..antara kepimpinan Quraisy yang hebat menentang Rasulullah..walaupun lewat..akhirnya juga menerima Islam..ni boleh jadi satu tasyji3 ataupun motivasi pada kita..untuk tak penah rasa down terhadap diri sendiri..dan terus berdakwah dan berdakwah dan berdakwah..

Allah Subhanahu Wa Taala berfirman lagi dalam Al-Quranul Karim yang bermaksud:
berkata temannya "wahai Tuhan kami, aku tiada membawanya kepada kejahatan akan tetapi dia sendiri membawa dirinya kedalam kesesatan yang jauh"
Surah Qaf : 27

yang penting kita usaha nak merubah mereke..Allah bukan nak tengok natijah daripada apa yang kita buat..tapi yang Allah pandang adalah perjalanan perbuatan kita itu betul ataupun tidak atas jalanNya..kalaupun mereka mengungkit..katakanlah itu sudahpun lame berlalu..dan tidakpun berlaku lagi sekarang ni..kenapa perlu lagi mengungkit benda yang sudahpun berlalu..bak kata pepatah arab (ma faat faat wa ma maat maat) maksudnye yang dah berlalu tu biarkanlah ia berlalu..yang sudah tu sudah la..dan insyaAllah jika kawan2 sume juge bersama2 dengan kita..menyokong perjuangan kita..sampai bila2 kita takkan kembali jatuh kedalam jurang yang sama..insyaAllah..umpama lidi yang sebatang kalau dipatahkan tersangatlah mudah..namun kalau penyapu lidi yang berikat tu takde sape pulak yang teringin tangannye nak gi matahkannye..pasai smua tau serupe membuat keroje yg sie sie..kerana lidi yang berikat tu kukuh dan utuh..begitu juga persaudaraan dan persahabatan..perlu diikat dengan ikatan tali 'ukhwah fillah' iaitu 'bersabahat kerana Allah' barulah ianya kukuh..jika jalan persahabatan menuju Allah..itulah ukhwah fillah..sebaliknya jika jalan persahabatan itu bukan kerana Allah..maka itu bukanlah ukhwah fillah sebaliknya adalah ukhwah pi..blahhh!

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu Anhu yang maksudnya bahawasanya ada seorang lelaki yang pergi menziarahi temannya disebuah kampung yang lain lalu Allah Subhanahu Wa Taala menyuruh malaikat untuk memerhatinya didalam perjalanan lalu malaikat itu bertanya kepada lelaki itu "hendak kemana engkau" lalu lelaki itu menjawab "aku mahu menemui seorang sahabatku dikampung itu" malaikat bertanya lagi "adakah bagimu budi kepadanya yang engkau menharapkan balasan daripadanya?" lelaki itu menjawab "tidak, aku mencintainya kerana Allah Taala" maka berkatalah malaikat kepadanya "bahawa sesungguhnya aku adalah utusan Allah kepada engkau..bahawa sesungguhnya Allah Taala telah mencintaimu sepertimana engkau mencintai dia kerana Allah (H.R. Muslim)

cukuple dulu buat mase ni..ana rase pelik jugak musim2 piksa ni pulak rajin ngapdet blog..kitab kuliah ade yang tak bukak lagi..hadooo~ doa2kanla kullu khair..ade 5paper lagi ni weiihh..pas ni nahu pulak..moga2 Allah menenangkan hati ana untuk menjawab peksa ni..

"menjawab peksaa? tak elok doh menjawab..derhaka" kate pamie kepada pamie.
"kepale hotakauu..derhake ape bende pulak..jawab peksa tu tanggungjawab laaa.." balas pamie kasar.
"kepala hotak aku kepala hotak kau jugak..wawawawawawawwawaa..." seloroh pamie yang konon2 nak buat lawak tapi tak lawak pun..
"hahahahhahaha lawaaak lawaaak lawaaaaaakk wakakakakkakak.." pamie gelak dengan muke serius sekadar nak amik ati takut pamie kecik ati buat lawak tak menjadi..

sekian dulu buat mase ni..hingga bertemu lagi di entri yang len..[istareh kejap la nulis entri..tgkla sbulan due ke..nak bagi korang time untuk rindukan posting daripade aku..tehehehe..]

wassalam..

Sunday, May 18, 2008

Dakwah Bukan Islam : Antara Tuntutan dan Manhaj

Posted by The Pamiesz® | Sunday, May 18, 2008 | Category: | 2 Kata Komenan

salam pade sume kawang2 dang saing2..arining ambe nok kecek ganu skek buleh kang?rasa rindu kak KUSZA tepak ambe blajo 3 taung dinung..macang2 pengalamang ambe buleh mase duk dinung..rindu ke kawang2 saing2 seme..banyok ambe buleh daripade ukhwah kite bersama..rindu nok lepak kat pata tok jemba ngan pata tapang petang2..makang kepok leko ngan goreng pisang..sambil menghirup bayu laut petang..fuuhh..mane nok carik kepok leko kat mesir ning?apepung arap2nye kawang2 seme sokmo hepi ngan kehidupang masing2..ade hok kije doh..ade yang blajo gi sambung ijazoh..ade gok keje sambil blajo..ade nok kawing doh lele ning..dok tunggu ambe balik pung nok kawing..sapa ati..hehe..rase rindu ke pesyaroh2..ilmu dang pengalamang yang mereke seme wi ke ambe memang tak ternilai..rase rindu ke sejid KUSZA tepak ambe iktikaf sambil stadi tuh..rasa rindu ke bilik ambe kak ostel tok jembal..ATB4-16..hok sokmo kene tsunami besepah2 tu..hok ore duk gelor 'muzium' ngan 'zoo' tu..rindu ke moto kapcai honda70 ambe yang ambe penoh bawok mengembare daripade utare turung ke selatang tuh..kapcai tuh lening duk tsada kak stor blakang umoh..takdok sape nok paka..seme kat umoh tuh ade kete blake..takpe2..tunggu ambe balik kekgi ambe stat ye..bawok pusing malaysia pulok..hehe..rindu blake sume2 tuh..

lama tak kecek ganu..inilah kelebihan mengembara ke tempat2 orang..kita akan dapat menambah tharwah dan kebolehan berbahasa kita dengan lebih mantap..bila kita duduk di tempat orang..atas keperluan muamalat dengan masyarakat setempat kita akan menggunakan bahasa ataupun lahjah mereka..dengan itu secara tak langsung kita sudahpun menambah satu demi satu bahasa baru dalam hidup kita..hanya apabila kita sanggup mengembara dan cuba hidup dan memahami budaya setempat..di malaysia sendiri terdapat banyak lahjah..kesemuanya bahasa melayu..namun lahjahnya berbeza..ore kelate dengan kecek klatenye..orang ganu dengan kecek ganunye..oghang peghak ngan cakap peghaknye..orang nogori ngan cakap nogorinyo..apo2 la jang..heheh..pendek kate masing2 negeri ade lahjah masing2..yang man
e biasenye orang yang lahir di bandar2 besar..membesar di bandar..hidup di bandar..bermastautin di bandar..tidak akan faham dengan lahjah2 ini kecuali dengan pulang ke kampung ataupun sanggup berhijrah ke tempat2 lain atas tujuan belajar atau bekerja atau sebagainya..mengembaralah..carilah pengalaman dan bergaullah dengan masyarakat setempat supaya banyak pengalaman yang kita boleh kutip semasa pengembaraan kita tu..

citer pasal mengembara ni..ana teringat tajuk citer doremon..'mengembara ke alam dinasour'..ade kaitan ke?sebenarnye takde kaitan..tapi saje nak sebut..sebab anak2 buah ana gemor benor nengok cite doremon ni..[sambil2 dorang nengok tu paksu dorang ni pun joinla skali..best jugak kengkadang tu..hehe..] yang ana nak cite pasal mengembara ni..kali ni ana nak ulas sikit pasal pertanyaan sorang sahabiah kita yang mengutarakan persoalan dalam shoutbox ana ni..beliau cuma menamakan diri beliau sebagai humaira..seorang ustazah j-qaf yang mengembara ke bumi sarawak untuk menjadi pendidik anak bangsa..banyak je kawan2 ana yang dapat posting ke sabah dan sarawak..tapi ana pun tak dengo kabo dorang sume..kawan2 lame banyak menyepi..ramai yang bz..takde pun nak contact2 ana..harap2 sume ok la dengan life masing2..

ustazah humaira telah menzahirkan kesedihan beliau terhadap segelintir masyarakat di sana yang menganggap Islam itu liberal..ya..kita memang sedih dengan segelintir golongan yang menganggap sedemikian..hakikatnya..fahaman ni dahpun menular dimerata-rata
tempat..golongan yang berfahaman sebegini hakikatnya adalah golongan yang kurang daqiq pemahamannya terhadap ilmu agama..berbekalkan ilmu yang sedikit..mereka terasa fanatik dan excited untuk menyampaikan apa yang mereka tahu dengan apa yang ditakwilkan oleh akal mereka semata-mata..antara isu-isu yang diperjuangkan oleh puak-puak ni contohnye macam kes aminah wadud dulu..wanita menjadi imam bagi lelaki..persamaan hak lelaki dan wanita..memperjuangkan sistem monogami..tudung tak relevan lagi..dan macam2 lagi la..

kita dapat lihat di negara kita malaysia pendedahan terhadap memahamkan masyarakat terhadap ilmu-ilmu agama masih lagi kurang..amat ramai lagi masyarakat bukan Islam yang kurang memahami bahkan tidak langsungpun memahami apa yang cuba dibawa oleh Islam tu sendiri..kalau mereka faham kesyumulan apa yang dibawa oleh Islam nescaya mereka akan terbuka hati dengan mudah untuk menerima Islam..tentunya atas hidayah daripada Allah..namun, waqi3 yang berlaku..mereka tidak faham..kenapa? kerana masyarakat Islam sendiri kurang memahami Islam..jadi bagaimanakah masyarakat bukan Islam nak memahami Islam sedangkan kita yang tamam Islam ni pun masih mutaradid dengan apa yang dibawa oleh ajaran Islam?
jadi..tanggungjawab siapakah ini? kita yang berada dalam bidang agama terutamanya..mutakharrij pengajian Islam..guru-guru j-qaf..ustaz-ustaz..daie-daie..begitu juga mereka2 yang berada dibidang profesional..doktor doktor..engeneer..pesawah ladang..pekebun getah..nelayan..paling penting..sesiapa sahaja setiap individu yang bergelar 'Muslim'..kita memikul satu tanggungjawab yang berat untuk menyampaikan kepada mereka dengan satu jalan..jalan dakwah..

berpatah balik ke belakang..mari kita selusuri sebentar dengan apa yang dikatakan jalan dakwah Rasulullah S.A.W. selepas perutusan Baginda sebagai rasul..Baginda menghadapi satu cabaran dakwah yang amat berat..3 tahun Baginda berdakwah secara sirr..10 tahun selepas itu barulah Baginda berdakwah secara terang terangan di makkah..diteruskan 10tahun lagi di madinah..dan apakah kita menyangka dalam 23 tahun dakwah Rasulullah S.A.W ini adalah sesuatu yang amat mudah semudah mengupas kacang koci? [kacang koci pun payah nak
kupas..bagi orang2 yang malas la..] Baginda dicaci dimaki dibaling najis diboikot di itu di ini..dan pernahkah kita dengar Baginda berputus asa? tidak sekali-kali..atas dasar Baginda meyakini ajaran yang Baginda bawa itu adalah haqq dan kebenaran yang amat pasti..Baginda terus berdakwah dan berdakwah..hinggalah kita dapat lihat hari ini..jumlah umat Islam..jumlah umat Nabi Muhammad S.A.W. yang melaut..yang Baginda bakal banggakan di hari kiamat kelak..bagaimana boleh sampai pada tahap seperti ini? hanya atas kerana kesabaran Baginda dalam menyampaikan dakwah..kita dapat lihat Islam berkembang diseluruh dunia seperi yang kita dapat lihat pada hari ini..point yang ana nak sebut kat sini..cumalah untuk tasyji3 para daie..para ustaz..para guru..para alim ulama..untuk tak berputus asa dan jangan sesekali rasa jemu untuk berdakwah..Baginda Rasulullah yang diuji sedemikian rupa pun tak pernah berhenti berdakwah..inikan lagi kita yang hanya diuji sebesar zarrah ni..

Rasulullah S.A.W. bersabda : ((Ballighu anni walau ayah)) sampaikanlah apa2 ajaran yang dibawa olehku walaupun satu ayat

atas tuntutan inilah blog ini tercipta..ana bukanlah orang yang penuh dan banyak ilmu untuk berbicara hebat disini..sekadar berkongsi apa yang ana tahu..dan ana juga masih belajar..sesiapa yang mempunyai ilmu dan pengalaman apa2 yang masih ana tak ketahui..ana alu2kan untuk berkongsi bersama-sama ana..ana amat berbesar hati untuk dikritik..dikomen..dan diajar tentang ilmu2 yang haqq yang masih banyak tidak ana ketahui..

disini juga ana terasa terpanggil untuk menjawab pertanyaan yang diajukan oleh ustazah humaira..ustazah humaira bertanya pada ana.."manusia asal dari tanah kan, dan ada kwn ana iban kat cni kata, kalau mcm 2 dia pun Islam la, kalau anta , ditanya sedemikian macam mana nak buat penerangan dekat orang bukan Islam?"


sebenarnye soalan2 gini ana kene tanye ustazah lebih lanjut..ade beberapa soalan yang menjadi perkaitan kalau nak diberi jawapan..antaranye..sebab ape die kate gitu..adekah untuk memahami Islam..ataupun sesaje nak radd Islam..dan memacam lagi soalan yg bleh ditimbulkan..tapi takpe..takpe..ana cuba jawap jugak melalui ihtimal yang boleh diambil..ihtimal ana..adakah maksud ustazah die mengatakan hanya Islam yang mengatakan teori manusia berasal daripada tanah? ataupun mungkin bagi dia dia menerima dengan apa yang dikatakan teori darwin? manusia berasal daripada monyet? gitu eh..ana consider gitu la eh..

ana balik dulu pada persoalan umum..tentang macamana nak menerangkan perkara agama kepada orang bukan Islam..pertamanya kita kene tengok dulu niat asal si penanya..kita kenalpasti..melalui cara pendekatan psikologi biasanye kita dah boleh agak si penanya biasa bertanya untuk ape..si penanya ni boleh jadi termasuk salah satu antara dua golongan..


golongan pertama : dia bertanya untuk mengetahui bende yang die tak tau dan dia rasa2kan nak sangat tau..

golongan kedua : die bertanya kerana saje2 nak tengok kita gelabah tak dapat jawap dengan soklan tentang agama kita sendiri..kadang2 tanya untuk hina agama kita..

jenis yang pertama ni..Allah sudah mula bukakan jalan hidayah untuk dia..golongan yang pertama tadi tu..kita kene layan soalan2 dia agar jalan yang Allah mula nak buka tu jadi semakin luas..makin lame dia makin faham..jalan makin luas..makin luas..makin lebar..sampai ahkirnya jadi highway..yang mana dia dapat merentasi highway tu kemana2 yang dia suka selagi ade jalan yang betul..hingga akhirnya dia sampai ke destinasinya..iaitu Allah bukakan sepenuhnya jalan hidayahNya dengan membukakan hatinya untuk menerima Islam..tapi kalau si penanya bertanye dengan niat yang kedua..maka golongan kedua ini boleh pulak kita settle kan dengan dua jalan..

jalan yang pertama adalah sesuai bagi orang2 yang penuh dengan ilmu..penuh dengan hikmah dan kesabaran dalam berdakwah..yang kuat hatinya dan kalamnya..golongan kedua ni
biasanya akan mengeluarkan hujah2 yang membantai agama kita..jika ingin memahamkan mereka dijalan ini..kebiasaannya kita perlulah mempunyai ilmu dan fakta yang cukup untuk membidas kembali hujah2 mereka agar mereka akur dan tunduk di akhir mujadalah..kalaupun mereka tak tunduk diakhir mujadalah..hujah tak semestinya kuat..tapi berhikmah dan penuh dengan ciri2 psycho..yang terkadang mampu membalikkan hujah mereka sendiri keatas batang idung mereke sendiri..point diorang tapi diorang terkena balik..thats what i mean..

ana sebutkan 1 contoh..kisah ni diceritakan oleh abah ana sewaktu pengajian di surau kampung..masa jalan2 dalam kerete pun abah selalu ulang cerita ni..cerita ni jadi pada beliau seniri..jalan ceritanya begini..sorang apek telah menemui abah ana didepan pasar besar teluk intan..pasar lame..depan ayam dinding..skarang dah jadi kompleks menara condong..[kalao korang tau la..kalau korang tak penah sampai kat tempat menara senget tu..sila2lah datang berkunjung..aku sniri dah 22 taun idup pun tak penah naik lagi menara senget tu..haha]

then apek ni tanye la kat abah ana..
"ostat..wa mau tanya sama ostat laaaa..ostat bule jawap kaa.."
"yaaaa~ apa lu mau tanyaa.."
"itu olang Islam aaa..apa pasat luorang simayang tulun naik tulun naik...luolang cari luorang punya Tuhan tala jumpa kaa" [yang dimaksudkan adalah rukuk ngan sujud yang diumpamakan seperti mencari barang kecik dan halus yang ilang di lantai]

kalau antum rase..soalan camni kita nak letakkan dalam kategori camne? apek ni termasuk dalam golongan pertama ke kedua? cuba asah ilmu psikologi antum..kalau antum semua kene tanye camni nak jawap camne? kalau nak letak dalam kategori golongan pertama..antum habiskanlah masa yang panjang untuk menerangkan pada apek tersebut tentang solat dan ibadah
kita pada Allah..kalau apek tu faham terime roger n out..alhamdulillah..tapi abah ana tak guna pendekatan tu..

sambung citer..abah ana pun dengan selambenye menjawap kat apek tu..
"ooooo...lu mau tau kaa..kita orang Islam semayang itu rukuk sama sujud kita mau tunjuk kat kitaorang punya Tuhan..kita punya bontot manyak bersih..bile berak mau kasi basuh bilisih baeeeek punyaa..itu kita olang Islam manyak bagus.."

apek tu tak tau nak tanye ape dah..tekene batang idung die sniri yang puak2 die memang berak tak berape nak basuh..sekian dimaklumkan.

adapun jalan kedua untuk menyetelkan persoalan yang diajukan oleh golongan kedua ni..lebih sesuai diaplikasikan oleh mereka2 yang dirasakan masih kurang berilmu [termasukla aku..] camne nak jawap kalau golongan ni tanye kita dan berhujah dengan kita macam2 tentang agama kita tujuan saje nak hina agama kita?

kata alim ulama: (silahul ulama la adri) senjata para orang alim adalah dengan mengatakan "aku tak tau"

mudah..tak payah kita nak perabih umur nak jidal dengan dia..die duk keluar point nak hentam agama kita..tak payah layan..cakap aku tak tau..sudah..kita pun diam..dia pun malas nak tanye banyak dah sebab dia tau kita tak tau..daripada kita berjidal dengan dia tanpa ilmu..baik kita diam dan mempertahankan akidah yang kita pegang..dia nak kate ape lantak la die..janji kita tau hati kita tetap dengan Allah..tetap dengan Islam..sebabnye kalau kita jidal jugak dengan dia..berkemungkinan dia keluarkan hujah2 akal yang akhirnya mampu menggoyahkan aqidah kita pulak..tujuan asal kita nak dakwah die..tup2 die tak masuk Islam..kita pulak yang terbabas..nauzubillah min zalik..

Islam tak efek ape pun kalau puak2 kapir camni tak nak masuk Islam..tapi Islam akan terkesan kalau orang2 Islam sendiri yang sentiasa mudah goyang keutuhan institusi
aqidahnye..Islam dah cukup kuat dan syumul walaupun puak2 ni tak masuk Islam..tapi Islam akan terkesan bile orang2 Islam sendiri nak murtad..nak keluar agama..taknak amalkan ajaran agama..bla bla bla...same jugak konsep tu dengan konsep universiti alazhar ni..alazhar satu2nya universiti yang amat unik dari segi toriq pengambilan pelajarnya..satu2nya universiti didunia yang takde bagi surat tawaran pada pelajar yang nak masuk..sebab apa gitu?same je konsep tadi..alazhar dah utuh sebagai tempat produce ulama..satu dunia dah tau..jadi..bagi alazhar..sesiapa yang teringin untuk menjadi ulama..kuat semangat untuk belajar..mencari redha Allah..tafaddhal untuk menyertai alazhar dalam manhaj pembentukan ulama nya..tapi kalau taknak..tak payah nak sebok2 nak cela manhaj alazhar..alazhar tak efek ape pun kalau puak2 camtu tak duduk dalam institusi pembentukan ulama alazhar..same goes to the azhariyun inside the alazhar..kalau azhari yang buat taik..alazhar akan terkesan dengan perlakuan azhari tersebut..so..tanbih lakum ayyuhal azhariyin..janganlah kita mencemarkan nama baik alazhar sebaliknya kitalah sepatutnye menjadi contoh yang dibanggakan oleh alazhar..

[aaaaahhhh...jauhnye melalut..dah2..balik! balik!] ana berbalik smula pada soalan ustazah humaira tadi..[yela2..aku balikla ni..bape kali berbalik2 dah..bli apam balik kang..mane ade jual kat mesir ni?]

kalau ana la kene tanye soalan camtu..ana tanye la die balik..
"awak kate kalau manusia daripada tanah awak pun Islam kan? awak nak masuk Islam ke? meh saya Islamkan awak.." hehehe..

ataupun
"awak ingat kalau jadi daripade tanah je Islam ye? abis labu sayung ngan mangkuk claypot tu pun Islam la ye?" hehehe..

ataupun tanye die ngan soalan mencabar betubi-tubi sampai die penin dan mereng..
"Islam dengan tanah ade kene mengene tak agak2 awak?"
"kalau tanah kita sumbatkan dalam badan manusia rasenye boleh tak jadi gemuk?"
"ape pendapat awak tentang tanah gambut yang subur yang diusahakan oleh manusia?"
"tanah kalau jual sistem barter ngan basikal rasenye menguntungkan tak?
"kalau manusia jadi daripade tanah, tanah plak jadi daripade ape?"
"kalau tanah dibuat manusia, manusia tengah buat ape skang ni?"
"kalau manusia main tanah liat, orang panggil tanah tu tanah ke orang panggil tanah tu manusia?"
"tanah merah ade kat klantan, tanah gambut ngan tanah liat kat negri mane pulak?"
"manusia yang pecah tanah adakah dikira zalim kerana memecahkan diri sendiri?"
hambek ko..nak sangat soalan mencabar..jawap la kalau terer..hahaha..[sungguh aku pun pengsan kalau kene soal ngan soalan2 'mencabar' camni betubi2..so plis dont ask me this kind of question..hehe]


sebenarnya bagi ana kawan ustazah humaira tu kita boleh kategorikan dalam golongan yang pertama..maybe dia tak tau tentang hal tersebut dan ingin nak tau..bukan dengan tujuan nak hina agama kita..[pendek kate tak payah la korang bagi soalan2 mencabar kat atas ni suh dia jawap..kesian pulak dia nanti gastrik ngan migrain nak mikir jawapannye..] mungkin dalam situasi ini ustazah bolehlah amik masa terangkan pada dia..slow2..pandangan Islam mengatakan manusia berasal daripada tanah..sebab apa..sebab dah terang2 disebut dalam Quran..dah terang2 disebut oleh Nabi..tentang proses kejadian manusia..tentang kisah Nabi kita Adam Alaihissalam diciptakan..tentang malaikat maut yang mengambil beberapa jenis tanah bumi untuk diciptakan oleh Allah satu lagi makhluk dalam dunia ni..iaitu manusia..one more..dia mengatakan..kalau manusia dijadikan daripada tanah..maka dia Islamlah..terangkanlah padanya..syarat2 untuk seseorang itu digelar Islam bukanlah sekadar percaya pada asal usul manusia daripada tanah..dia perlu melaui dengan apa yang dikatakan rukun Islam..rukun iman..kene tau apa tu ihsan..dah lengkap sumer tu baru la bleh ngaku Islam..bukan semudah teori manusia daripada tanah terus kaitkan dengan pengakuan diri sebagai Islam..tapi kene lah amik masa sikit terangkan pada dia..kalau dia berminat untuk meluangkan masa dia untuk dengar..maknanya Allah dah mula buka hati dia untuk memahami Islam..jangan sia-siakan peluang yang ada..

kita daie..kita ade tanggungjawab..selagi ada tanda2 minat yang ditunjukkan untuk Islam daripada mereka..selagi tulah kita kene sambar peluang ni..terutama bagi daie2 yang berada di tempat2 pedalaman yang masih belum terdedah kepada Islam..dedahkanlah mereka kepada Islam..dedahkanlah mereka kepada akhlak Islam..biar kita jadi contoh mereka..dengan akhlak yang kita pamerkan..mereka akan mengatakan Islam itu indah jika semua muslim menampilkan akhlak yang mulia seperti yang kita bawa..samalah seperti dakwah Rasulullah..Baginda adalah qudwah hasanah yang menjadi contoh tauladan seluruh umat..hanya dengan melihat akhlak Baginda kita dapat lihat satu contoh peribadi muslim yang sejati..satu peribadi yang amat mulia..yang kita amat2 sangat teringin jadi seperti Baginda..maka kita juga boleh berdakwah dengan toriq tersebut..pamerkan akhlak terindah dan termampu kita pamerkan pada orang bukan Islam..mereka akan mudah tertarik untuk mendekati kita dan akhirnya menjadi sebahagian daripada kita..

bagi yang berada di luar pedalaman pula..kukuhkan lagi institusi dakwah kita dengan mengukuhkan ilmu2 agama kita..supaya kita dapat sampaikan pula kepada masyarakat bandar yang semakin rosak akhlaknya..akidah dah molek dah..akhlak pulak buat hal..dengan masalah sosial yang bagaikan takde jalan penyelesaian..[ade je jalan..kalau semua amalkan Islam sungguh2 kompem takde banyak masalah sosial..kalau didikan agama daripada institusi rumah dah utuh..kompem tak banyak remaje yang terbabas dan tersasar..] janganlah kita sekadar duduk sahaja memerhatikan gelagat masyarakat tanpa ada sesuatu yang tangan kita lakukan untuk amar makruf nahi mungkar..buat takat mana yang kita mampu..jika kita mampu daripada segi kuasa memerintah..jalankanlah kuasa tu..jika kita mampu dari segi penulisan..tulislah apa2 yang patut dan sebarkanlahnya supaya dakwah Islamiah kita sampai tujuannya..[aku rase aku duk dalam kategori ni kot..hehe] kalau mampu daripada segi kewangan..bantulah institusi2 pengajian..pondok2..dan maahad2 serta banyakkanlah bersedekah..kalau mampu dengar ceramah je bagi hati sendiri tak lalai..dengarlah..kalau mampu menghalang maksiat yang berlaku depan mate dalam hati je pun..terpulanglah...janji tak sunyi kita daripada menjalankan dakwah..walaupun sekadar dakwah kepada diri sendiri..

"udah pamie udah..panjang dah merepek2..tengkuk ko tu aku tengok cam tengkuk zirapah dah..tak lenguh ke duk depan pc menaip?" kate pamie kepada dirinya sendiri.
"yela2 aku nak stop la ni..aku pun nak stadi gak kejap2 lagi.." balas pamie.
"eh paper ko pagi tadi camne?" tanye pamie.
"alhamdulillah..menenangkan..paper Quran..ade 5 soalan..semua aku tak dapat jawap.." balas pamie.
"baguslah..eh? tak dapat jawap? apekesehal lak? aje pelik ngko nih.." jawab pamie lagi.
"dah tak ngapal..nak jawap apenye..aku tulis ape yang aku hafal jela..selebihnye..tawakkaltu alallah.." pamie menjawab cakap pamie.
"ko tawakal dengan takde usaha langsung apekesehal?" marah pamie.
"usaha ade..ko tau ape..ko nampak ke aku ngafal bile..just aku tak ske la mengafal untuk piksa..kalau aku nak hafal biar aku ikhlas sungguh2 nak ngafal k..takde tekanan piksa.." tegas pamie melawan cakap pamie.
"ikut suke ko la..orang nasihat tanak terime..blaaaaa!" pamie terase bengang.
"weh2..ko nak gi mane tuh..aku bukan tanak terime nasihat ko..cume nasihat ko tu daripada diri sendiri jugak..so..tak payah la nak marah2 lelebih.." pamie meredakan keadaan.
"yela2..janji ngan aku ko akan besungguh ade 7paper lagi nih..kalaupun ko taknak blajo kerana piksa..aku nak ko mantapkan diri ko ngan ilmu sebelum ko balik malaysia ni..tu yg paling penting..supaya ko dapat sampaikan dakwah pada masyarakat.." tasyji3 pamie kepada pamie tu.
"yela2 aku janji la..memang tu pun ghayah aku..tak payah ko sebut pun aku tau..dahla gi balik la..takde keje ke duk umah orang lelame.." balas pamie spontan.
"umah orang ape plak..umah ko sniri la ni.." pamie menjawab lagi dan lagi.
"betulla umah orang..aku kan orang..dah ko ingat aku ni ape? almari perhiasan?" pamie tak puas hati balik pulak..
[berterusan la monolog dalaman tersebut tanpa henti2 24jam sejari 7hari seminggu 30 hari sebulan 365 hari setaun selame bertahun2 lamanya..]

jumpe lagi dalam entri yang akan datang..setia bersama saya..host paling berkualiti di alam semesta..abang pamie~ =)

Sunday, May 11, 2008

The Language of My Life

Posted by The Pamiesz® | Sunday, May 11, 2008 | Category: | 5 Kata Komenan

salam to all of you..

how do u do everyone?hopefully everyone feel happy..always feel happy..in every situation you're in..really hope all of u didn't stress out your brain and pluck out your anger to the people around u or to the wall surrounding u also including the animals and insects in front of u..[do u really release ur anger to that kind of place?if so..you're really cruel! and maybe the stupid one..]


don't forget to thank Allah for all of the nikmats..for the nikmat of Islam..for the nikmat of Iman..for the nikmat of our health..for the nikmat of relaxation of mind and heart..and for all the nikmats that He gave to us..also don't forget to selawat with more and more selawat to our precious beloved Prophet Muhammad (Peace and Bless Upon Him)..we're hoping to have syafaat from him in the Hereaf
ter..so..show our love to him with a very easy-to-do way..berselawatlah!

i don't know..this time i just feel like talking in english..so long i left this language unused by my tongue..i knew if i speak in english..everything will go wild..its a broken one u know..even the ants will run away from me because of the un-understandable language of my speaking..u know its really pain to speak in the same time u want the people that u speak with understand u really well..but..i don't know..just feel like it..then just read it if u wanna read it..if u think u didn't understand what i say..then you'll need to learn a little bit to understand it..go to school..find the teachers..don't let the teachers find u..hehe..


i don't wanna talk about something serious or a long story or a complicated articles here in this post..its because i really didn't have a talent to write in english..but i still wanna write it..sorry ride the lorry [sori naik lori] if my grammar is completely out of tune and pitching..just enjoying myself in writing..any comments and complaints..just left in in your small heart..don't say to me..it'll break my heart..haha..


i learns and use many kind of language since my birth..so today i want to share with all the readers bout the stage of my language..


STAGE 1


when i still small..i talked with the 'cry language'. if i wanna eat..i'll cry..if i wanna go to toilet..i'll cry..[do u think i went to toilet when i want to qada my hajat since my birth?if u think so..then you're the weird one!] ofkos i wear napkin or pampers when my age is still 'at the year of corn' [setaun jagung -> terjemah sebijik2..haha] if i wanna sleep..i'll cry..if i want everything that i want..i'll cry..and i think all of us talked with this kind of language when everyone of us still at the early age of our birth to this temporary world..more importantly..i think all of us know already..the one who understands this kind of language very very well is the only one..our beloved mother..[saaaayaaang mak!]

STAGE 2


when i grow more and more bigger..my language changed..slowly..i talked a little bit the way everyone talked..but it is quite different from the usual standard language..'bahasa pelat2'..thats the kind of language that i used..
"aak..ak mam" whats the meaning? just telling my mom that i wanna eat rite now..that's the simplest language i ever talked with..comes from "mak..saya nak makan" after cut it became very short..simple and very understanding..[of course to my mom] heheh..even now i still use this language when i talk to my friends to make them see me like mengada2 or mintak kene sepak..but i have never been slapped although i make a face that really looks like i want to be slapped..that's my friends who understands me very well..they just know when i became like that its already time to call 'budak ini tengah penin..plis jangan layan kepeningan beliau'

STAGE 3


i didn't talk with the pelat2 language for a long period of time..after learning and learning to say the rite words..slowly i talk with a normal way that everyone talked with..at this stage..my dearly parents start to teach me how to mengaji..they introduced me to one more language in my life..arabic language..i start to know alif..ba..ta..reading muqaddam..hafaz fatihah..reciting in solat..its all the basic of introducing me to the ibadah way..although in laziness..i still hafaz them all..because my dad will tarik my telinge and sebat with hanger if i'm lazy to learn and solat..that's a best education and tarbiyah from my parents that still affected my heart now and forever..i'll remember that very well..even now if i feel malas to solat..i will feel like my dad standing beside me holding the hanger ready to hit me with all his heart..[but thats my minor feeling only..in hakikat..i'm more scared with azab Allah S.W.T. if i left my solat undone without reason..]

STAGE 4


after a few years of growth..i talked as everyone talked..as a normal conversation for a boy..i go to school..talking with teachers..at home talking with my family..[dad and mom talked in banjar while i replied in bahse perak] i really didnt have a talent to talk in banjar although i really understand almost all of the banjar words..maybe it is because of my friends who sometimes are closer to me than my beloved parents..as a result..i talked to them in bahse perak..and it affect my conversation in family..at this stage..i learnt to speak more language than my mothertongue language..after malay and banjar..and arabic [secara tak langsung].. teachers in school introduced me to the language that i'm writing rite now..english language..i learns to speak..to read..to write..and i don't know why..i really like to learn about language..


STAGE 5


unrealizing me..i knew how to learn and use 4 languages when i'm in high school..and majoring my education in one of them..arabic languages..since form 1..i feel really comfortable learning this Quran language..and my spirit and azam are really heated sitting in this major..special thanx to my precious ustaz2 and ustazah2 who taught me how to love this language of Heaven..ustaz Ramli..ustazah Nawal Syifa..ustazah Zakiah..also not forgotten ustazah Laila..Ustazah Mariam..Ustaz Azlan..and all of my teachers.. [sorry i cant write down all of your names but please just know that all of u will never be forgotten by me..]


STAGE 6


after graduating from high school..time to make a choice to step advance to the next level of education..i didn't see choices other than majoring in arabic language because of my kebongokan in science..my science paper always failed..its my rezeki that my spm science paper..chemistry and physics didn't failed but it was almost failed..see how bengong i am with science..i really think i didn't have chemistry with that subject..just forget it..everyone has their weak point and strong point..rite? realizing that i feel like knowing my chemistry with arabic language..ustazah Zakiah also realized that and she gave me opinion to take major in arabic language at KUSZA..which her education take place some time ago..she also see the talent inside of me..thanx once again ustazah for extracting whats hidden inside me..at this stage..my love for arabic language became even more high..and really strong..i'm guided by a well-motivated lecturers..thanx to ustaz Azhar..ustaz Sofiyuddin..ustazah Zainab..ustazah Sharifah Hamadiah..ustaz Engku..and all of my lecturers [sorry i cant write down all of your names but please just know that all of u will never be forgotten by me..] all of them are my inspiration..


also at this stage..i was introduced a little bit to one more language..japanese..to release my stress at study..i like to watch japanese anime..while watching..i took a chance to understand the language they used..as a result..i can catch up to a few words and their way of conversation..and i think i fell in love with japanese language..hoping that some other time in my life..wanna go to their country..wanna learn their language more..[but the arabic language which is the Hereafter language is the most loved one..]


STAGE 7


here i am..in egypt..in Al-Azhar..swimming diving more deep into the sea of arabic language..i really have fun studying here..have a arabic surrounding while learning their language..learn to be patient to their perangai yang ntahpape..learn to their culture..well..i'm still learning..and will still learning..till my last breath..and most important thing that cant be denied..i reaaaaaallllyyy love arabic language!


i think thats all for today's post..insyaAllah at the next post..i'll write in malay..its really hard to write in english because i left it unused at a very long period of time..when i wanna think about a word in english..i cant take it out easily as an arabic words that appear in my thought..but u know..i never open a dictionary for writing this..just try to remember and write..and sometimes..ask nigi my dear friends a few words that i forgot..maybe i'll write a maqal in arabic next time..lame giler dah tak nulih maqal..hilang skill..heheh..


okeh sume kengkawan..hingge bertemu lagi dalam polisentri yang akan datang..i'll sitting my final exam this week..all about language..pray for my success and peacefulness in mind..sayonaraaaaa~

There was an error in this gadget