Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Thursday, May 22, 2008

Sahabat : Rapat Dekat Terikat dan Melekat

Posted by The Pamiesz® | Thursday, May 22, 2008 | Category: |

Ehem2..uhuk2..aaaaa...uuuuu...AAAAAA...[intro yang baik..suara mantap dah ni..bleh stat..bleh..bleh..]

Selama Ini Ku Mencari-Cari Teman yang Sejati
Buat Menemani Perjuangan Suci
Bersyukur Kini Pada Mu Ilahi
Teman Yang Dicari Selama Ini Telah Kutemui

Dengannya Di Sisi Perjuangan Ini
Senang Diharungi Bertambah Murni Kasih Ilahi
Kepada Mu Allah Ku Panjatkan Doa
Agar Berkekalan Kasih Sayang kita

Kepadamu Teman
Ku Pohon Sokongan
Pengorbanan Dan Pengertian
Telah Kuungkapkan Segala-Galanya

Dengannya Di Sisi Perjuangan Ini
Senang Diharungi Bertambah Murni Kasih Ilahi
Kepada Mu Allah Ku Pohon Restu
Agar Kita Kekal Bersatu

Kepadamu Teman
Ku Teruskan Perjuangan
Pengorbanan Dan Kesetiaan
Telah Kuungkapkan Segala-Galanya
Itulah Tanda Kejujuran Kita

Ku Mencari-Cari Teman Yang Sejati
Buat Menemani Perjuangan Suci

huuuuuuuuu.....huuuuuuuuu....huuuuuuuuu....[pergh..sedap abes suara aku..]

"one more plieess...one moreee!pliiiissssss...."
"okeeyy~eberibadiii..put your ears back to ur head..i'll entertain you all with the next nasyid..if guruh bedentum or kilat sabung menyabung ayam yang disabung or hujan hutan khatulistiwa happened..plis put your headphone and listen well to the real nasyider..dont blame me because you all requested it..my voice reaaaally merdu and vereeey veeery nice k..ok readdyy?"

[ish..korang ni..aku ingat nak bawak 1 lagu je..k la k la..atas request daripade peminat setia sume aku akan nasyidkan jugak..dengarlah..]

Sahabat
Dalam kabut ku tercari-cari cahaya
Akhirnya ku temui sinar ceria diraut wajahmu

Andainya alam ini mampu berkata-kata
Pastilah pujian buat dirimu
Di waktu itu akulah yg bertuah
Punya sahabat sepertimu

Sahabat
Kau bimbing la ku menuju cahaya ilahi
Sahabat
Aku lemah mangharungi ranjau dunia

Sahabat
Aku ingin seperti mu dalam ketenangan
Menghadapi hidup ini

Sahabat ku bersyukur kerna mengenali dirimu
Ku harap moga kitakan bersama
Harungi segala suka duka
Moga kejayaan milik kita
Agar hidup menuju mulia

"waaaa...sedapnye suare diee..[buweeekkksss~]"
"we want more! we want more! we want more!"
"woi..ngkorang ingat ni konsert ke? aku benasyid ni ade sempena tau tak..bukan saje2 nak menayangkan suara aku yg aurat nih.."
"wi dong ker..wi dong ker..wi won mooooree..."
[degil betul korang nih..nak sangat ye..nah sebijik lagi utk korang..]

~~~Mou daijoubu shinpainai to naki sou na watashi no sobade
Itsumo kawaranai egaode sasayaite kureta
Mada mada mada yareru yo
Datte itsu demo kagayaiteru

Toki ni wa isoki sugite miushinau koto mo aru yo shikatanai
Zutto mimamotte iru karatte egaode
Itsumo no you ni dakishimeta
Anata no egao ni nando tasukerareta darou
Arigatou arigatou Best Friend

Konna ni takusan no shiawase kanjiru toki wa shunkande
Koko ni iru subete no nakama kara saikou no purezento
Mada mada mada yareru yo
Datte itsu demo minna soba ni iru

Kitto ima kokode yaritokerareru koto
Donna koto mo chikara ni kawaru
Zutto mimamotte iru karatte egaode
Itsumo no you ni dakishimeta
Minna no egao ni nando tasukerareta darou
Arigatou arigatou Best Friend

Toki ni wa isoki sugite miushinau koto mo aru yo shikatanai
Zutto mimamotte iru karatte egaode
Itsumo no you ni dakishimeta
Anata no egao ni nando tasukerareta darou
Arigatou arigatou Best Friend

Zutto zutto zutto Best Friend

"ape ni..tak paham langsung..yg kitorang tau best friend je..ape kejadah?"
"memang saje nak bagi korang tak paham pun..nasib la..nak paham gi la blajo bahse jepun.."
"woi..ape ni..paling kurang pun bagi la translation.."
"aaahh...leceyy la..yela2.."

I don't have to worry anymore, cause you will be by my side when I cry
You always smile at me
I am blessed because you always shine before me
Things that we have missed hastily at time, that's the way it is
Faces that always being looked at
Forever hugging each other
Your smile has helped me endless time, you know
Thank you thank you Best Friend

These plenty happiness that I felt at this moment
All the friends that I have here, you the best present
I am blessed because you always be by our side
Surely things that I have accomplished here, those things too give me strength (change to strength)
Faces that always being looked at
Forever hugging each other
All of your smile has helped me endless time, you know
Thank you thank you Best Friend

Things that we have missed hastily at time, that's the way it is
Faces that always being looked at
Forever hugging each other
Your smile has helped me endless time, you know
Thank you thank you Best Friend

Always always always my Best Friend

[plies la weh..tak larat dah laaa..suara aku dah abes dah..cukup..cukup..bas keda..bas..]

tema posting kali ini adalah mengenai sahabat..tu ana nyanyi sebijik due lagu dulu tu..buat intro pade pebincangan kite pade kali ni..dengan harapan blehla konon2nye amik feel sikit sebelum merapu dalam posting..

bersahabat kerana Allah..ukhwah fillah..antara ayat2 yang kita sering dengarkan bermain-bermain dalam sms mahupun dituturkan secara live mahupun siaran tertunda daripada lidah2 kita terhadap sahabat mahabat mahupun sedara mara kita..daripada kecik lagi kita didedahkan untuk mencari sahabat..lepas kita melalui sistem tarbiah daripada ibu bapa..iaitu bila kita sampai pada tahap kite kene pegi skolah..[walaupun aku mase tadika dulu merampuih2 tanak gi skolah sampai kene hanger ngan abah..] sedor ataupun tak mase tu kita akan banyak abeskan mase dengan kawan2 lebih daripade mase yang kite abiskan ngan mak bapak kite..maka kesimpulan kat sini..pentarbiah kedua kita lepas mak bapak..adalah kawan2..makne kate..peranan kawan2 tu besor jugak tuh..peranan guru sebagai pentarbiah kita boleh letakkan kat ranking no 3..sebabnye..guru bukannye bersama kita setiap masa..dalam waktu skolah pun period guru tu ngan sesebuah kelas abes2 banyak pun 3jam sehari..tapi kawan2? hampir separuh hari..kita senantiasa bersama kawan2..ade yang liar sikit plak..hampir sehari penuh bersama dengan kawan2..hanya beberapa jam balik daripade skolah..dah malam..makan ngan mak abah..masuk bilik..tido..sok pagi sebelum gi skolah makan ngan mak abah..gi skolah balik..jumpe kawan2..malam pulak baru balik..tu pun kalau yang mak bapak keje siang..kalo yang mak bapak keje malam..langsung tak jumpe anak..kalau nak becakap ngan anak die pun..die becakap ngan peti ais..[tampal nota pesanan pada anak dengen melekatkan pesanan dengan magnet berupa bentuk binatang mahupun sayur2an dipintu peti ais..] pendek kate..masa ni dah stat dah pengaruh mak bapak dah kurang pada anak2..yang stat kuat bagi pengaruh..adalah yang dikatakan kawan2..sahabat2..teman2..geng2..member2..

bape banyak kes kita dah dengo pasal anak melawan mak bapak sebab ikut member2 punye pasal..tak terkire dah! yang member tadi tu plak..mane datang lak perangai huduh buruk die tu? member pade member die la yang efek pengaruh die..member pade member die tu plak..apsal bleh jadi perangai serupe langsuyor tuh? member die punye member punye member la yang bagi kesan..dah tu member die punye member punye member tu sape yg menyebabkan die berperangai tak senonoh tu? member pade member die punye member punye kawan member punye member punye kawan la yang pengaruh die..[dah la tuu..kalau aku tanye jawab tanye jawab lagi soalan ni aku rase posting aku ni sampai melimpah keluo kat monitor korang pun takkan abes2..]

tu zaman skolah..skarang ni kite bukan skolah lagi beb..ana rasa yang baca blog ana ni pun takde budak skolah..bebudak yang nak nganto anak ke skolah meybe ade yg bace..tapi rasenye mengikut kajian saintifik yang tak pernah dilakukan oleh ana sepanjang 22taun ana idup dimuke bumi ni..majoriti yang bace blog ana ni adalah dari kalangan kanak2 yang dah bekerje..bebudak U..kanak2 kolej..kalau ade pun meybe skolah menengah..tu pun kes2 nadir yang biasanya tidak termasuk dalam perkiraan aghlabiah..yaaa~walaupun ana citer tadi pada zaman skolah..tapi basic zaman skolah rendah tu la yang bawak efek sampaila ke zaman bebudak kecik tu dah tua krepot skarang ni..

mase skolah rendah efek pengaruh sahabat takde la power mane lagi..[aku rase aku bleh consider ni utk mase bebudak zaman aku dulu..bebudak yg lahir 80-an..bebudak alaf baru ni usah dikenang kuang hajonye lebih pade yakuza jepun lagi..kecik2 dah buat perangai yang menyebabkan smua orang rasa nak sorong pelempang kat muke dorang..] kire kalau nak tashbihkan mase skolah rendah tu otromen punye lampu kat dade die tu tak menyala lagi la..kalau otai2 pun dengan cekgu takut gile2..tengok cekgu bawak rotan pun dah tekencin beberapa titik dalam seluar..menyebabkan kalau ade time cekgu yang muke cam bonzer yang garang nak mampos tepakse pakai pempers gi kelas takut2 tekucil tak tentu pasal..[kes ni tak pernah jadi kat aku tapi aku tau penah jadi kat korang..kan?kan?ngaku jelaa..dah terbongkar segala rahasiee..haha] tengok masuk skolah menengah apa crita..standard remaja mula dah nak tunjuk otai..simpan rambut la..stokin tak pakai la..bawak moto rem2 cekgu la..calor kete cekgu la..tak puas ati tumbuk2..gadoh2 kat asrama la..walaupun disebabkan seketul biskut..pedulik hapee..janji boleh tombok! kalau disebabkan pempuan..lagi syok gaduh..mati pun no hal..no prob..cume..cume beza ngan bebudak zaman skarang..bebudak zaman kite dulu bagi la otai2 camne pun..ngan cekgu disiplin kalo kene rotan ngan kene tampo tak penah plak cekgu disiplin tu dapat penampo balik..jangan kate penampo..jentik telinge cekgu disiplin tu pun takde sape berani buat..depan2 smua akur..ngaku seniri silap..[sungguhpun dalam ati tu terasa membako2 semangat nak bakor tangki minyak moto cekgu pastu amek kaberator tebako yang tengah panas tu suap masuk dalam mulut die..] budak skang? baru kene suh keluo kelas..baru jentik bulu idung die..baru cabut selai bulu ketiak..dah balik repot mak bapak..amik tindakan kat cekgu..yang telebih samseng..dia dulu jadik polis..tak sempat repot mak bapak..dia dulu tolong pihak polis amik tindakan kat cekgu yang tarik bulu idung dia sebab dia kuang hajo tu..dapat besi ke..kayu ke..tunggu kluo skolah..folo..blasah! dasat lagi..dalam skolah je blasah..tak de sebarang perasaan cuak pun..malah berbangge pulak beliau memblasah cekgu yang lemah lembut tak mahu menempelempang bebudak sedemikian..hanya sekadar mencubit di ujung tali kasut..dah kene blasah..kesian cekgu2 zaman skarang..beso cabaran pendidik..ana doakan para pendidik ni terus istiqamah dan teguh mendidik anak bangsa kita sekarang ni..perjuangan antum akan memberi kesan yang mendalam terhadap pembentukan akhlak dan modal insan yang kita mahukan selama ini..[aku ni nak citer pasal sahabat ke nak citer pasal cekgu..melalut jauh lagi..balik woi! balik! beli apam balik! kali ni kalau ko nak beli apam balik kat mesir gi jumpe budak johor kat asyir ade jual..tak pun lepak slalu ngan Ustaz Aidil pasal beliau selalu dapat free..tehehe..]

moral of the melalut story: sebenonye sahabat memang main peranan yang sangat penting untuk bagi pengaruh pada kita..tak kire la daripade sekolah rendah..skolah menengah..dah masuk kolej..dah masuk u..dah keje..dah kawin..dah mengandung..dah beranak..dah becucu..dah mati..ade je peranan sahabat kat setiap step kat situ..

macamane plak peranan sahabat dalam dakwah? peranan dan pengaruh sahabat pada akhlak diri sendiri pun dah hebat..ni kan lagi peranan dalam dakwah..

Firman Allah Subhanahu Wa Taala dalam Al-Quranul Karim mafhumnya:
para sahabat pada hari itu satu dengan lain bermusuh-musuhan melainkan orang-orang yang bertaqwa (memelihara diri dari kejahatan)
Surah Az-Zukhruf : 67

semenjak menulis dalam blog ni..ana banyak dapat sahabat2 baru..sahabat2 seperjuangan yang alhamdulillah buat masa ni menyokong usaha ana yang sedikit ni untuk menulis sekadar mana yang termampu..sahabat2 yang tak putus2 memberikan idea dan semangat pada ana untuk berkongsi ilmu dan pengalaman..syukran jazillan ana ucapkan pada antum semua..yang bercerita..yang bagi pendapat..yang komen..yang tegur..alhamdulillah..antara ciri2 teman yang sejati dan sebenar2 teman..tegur depan2..puji belakang2..[sila tegur directly if i've spoken something thats not right..and sila jangan puji depan2 because on the spot my seluar will torn out..jenuh pulak aku nak mencarik bundle nak beli sluar tetiap minggu..bengkrap2!haha]

baru2 ni gak ada salah sorang sahabat baru ana yang menghantar emel pada ana bertanyakan tentang hal sahabat ni..ana baru pikir nak posting pasal sahabat ni..tetibe kebetulan plak dia antar emel bertanyakan tentang masalah yang berkaitan..jadi rasanya tak salah kalau ana kongsi bersama dengan para pembaca yang len kan..kalau ana jawap pada beliau sorang je..beliau sorang je yang dapat manfaat..tapi kalau ana tulis dalam blog ni..kan beribu2 orang yang boleh dapat manfaat..beliau pun boleh dapat pahala sama sebab berkongsi ilmu dengan orang lain..

soalan beliau seperti berikut:
bercakap tntg sahabat sy sndr tk pasti brp org yg betul2 mnjadi sahabat sy krn Allah. dan brp org yg sy bsahabat krn Allah. Mncari sahabat yg sm2 ign mndukung agamaNya juga amtlah susah. Shbt2 yg ada skrg, masyaAllah..tlalu lari dr jln kbenaran. Berada bersama mreka tkut plak diri ini yg terikut2 mreka mmndgkan iman diri yg sgt lemah. Meninggalkan mreka? seringkali terpikir yg that is not a good idea. Sbnrnya teringin nk tarik mreka untuk sm2 berada & bjuang di jlnNya. Tp diri ini juga sprti mreka dulunya dan seringkali bnda itu di ungkitkan mrk mnybbkan niat itu tersekat di situ. Alangkah bagusnya kalau mreka mpunyai sm matlamat dgn kite dan alangkah bgusnya kalau mreka dtg bsama2 kite. sm2 berjuang dmi agama yg satu ini. Mgkin sy perlu mncipta environment baru. Tak pun mncri environment yg mnyokong matlamat sy. Ntahla..moga Allah permudahkan segala urusan. Ameen.

kita ni takkan jadi kuat kalau kita berseorangan..masa dengan mak bapak..diorang la jadi semangat kita..masa dengan kawan2..dorang la semangat kita..masa dah bekeluarga sniri..isteri ataupun suami dan anak2 la semangat kita..masa berseorangan..kalau kita kuat..Allah la semangat kita..[hakikatnya..masa kita bersama mak bapak..kawan2..suami isteri dan anak2 pun..tetap Allah akan jadi semangat utama kita..manusia yang lain2 tu jadik asbab je..] tapi kalau masa kita lemah? sapa lagi yang akan amik ruang dalam hati kita tu kalau tak syaitan..jangan bagi..jangan bagi satu zarah pun ruang untuk natang laknatullah tu..kita tak dapat nafikan kita manusia biasa..iman naik dan turun..masa iman naik..kita rasa dekat sangat ngan Allah..tapi masa iman turun..kadang2 boleh bawak sampai nak jatuh aqidah dicucuk oleh iblis laknatullah..jadi..carilah tempat2 yang kita boleh rasakan kita dekat ngan Allah..buatlah ape2 pun yang kita rasa mampu tenangkan hati kita daripada gangguan syaitan..dan jangan lupa untuk lazimkannya dan istiqamah dengan perbuatan tersebut..bila kita dah biasa berbuat baik..kita akan nampak perbuatan jahat tu macam magnet utara sesame utara..takleh nak dekat langsung..

pernah dengar cerita tentang seorang pemuda penjaga kandang kuda? satu hari beliau lalu kat depan kedai minyak atar..minyak wangi..tetibe beliau pengsan..macam2 cara orang sekeliling kat situ buat nak bagi beliau sedar beliau tak sedar2 jugak..last2 ade sorang pegi kandang kuda dia amik taik kuda pastu buh kat idung dia..terus dia tersedar..sebab pe bleh jadi gitu? sebab idung dia tak penah cium bau minyak wangi..jadi dia teperanjat..terus pengsan..bile letak taik kude..bau yang ari2 dia cium baru idung die leh terime..camtu gak ngan hati manusia ni..kalau dah ari2 buat jahat..gelumang ngan dosa yang busuk..dia tak sedo dan tak rasa dah tu satu dosa..dah biase..ati dah gelap..macam penjaga kandang kuda tadi..dia tak rasa dah bau taik kuda tu busuk..bahkan dia rasa minyak wangi tu plak bau yang pelek..orang yang ati gelap..gitulah..dia plak merasakan yang kebaikan tu satu benda yang pelik..

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam pernah bersabda yang mafhumnya:
perumpamaan teman yang baik dan teman yang tidak baik ialah umpama pembawa wangi-wangian dan tukang besi. adapun pembawa wangi-wangian samada dia memberimu sedikit ataupun kamu membeli daripadanya sedikit ataupun kamu dapat mencium daripadanya bau yang wangi manakala tukang besi samada dia membakar bajumu ataupun kamu akan mencium daripadanya bau-bauan yang busuk (H.R. Bukhari dan Muslim)

jadi..bila kita tau dah kita takkan mampu berseorangan..carilah teman yang mampu membawa kita supaya kita lupa pada maksiat..dan senantiasa mengingati Allah Subhanahu Wa Taala dan senantiasa juga hati kita merindui Nabi Muhammad Sayyidul Anbiya selawat dan salam keatas Baginda..

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam juga pernah bersabda mafhumnya:
seseorang itu akan terpengaruh dengan temannya maka hendaklah seseorang kamu itu memilih siapa yang harus dijadikan teman (H.R. At-Tirmidzi)

tentang perkara jahiliah yang kita dah lakukan di zaman silam..nila masalah utama yang melanda para daie kita..banyak dikalangan para daie kita yang merasakan satu pressure yang amat tinggi apabila terkenangkan kembali dosa2 yang pernah dilakukan dizaman silam..kita manusia..sememangnya tak pernah lari daripada kesilapan..bahkan pepatah juga banyak mengatakan orang yang belajar daripada kesilapan itu sebenarnya adalah lebih baik..ingat balik bahawasanya Allah itu Maha Menerima Taubat..janji kita bertaubat dengan sebenar taubat nasuha..tidak sekali-kali mengulangi kejahilan kita dulu tu..insyaAllah Allah masih buka pintu rahmatNya..manusia sememangnya tak sunyi mulutnya daripada mengata mengungkit dan manusia jugak tak sunyi hatinya daripada terasa sensetif dengan kata2 manusia yang lain terhadap dirinya..namun..yang sepatutnya..tidakkah kita merasa kalam Allah yang patut kita utamakan kepercayaannya daripada kalam manusia yang ntah belum tentu betul atau tak..Allah janjikan pengampunan pada orang yang bertaubat..dalam masa yang sama kawan2 mengata mengungkit tentang dosa kita seolah-olah takde pengampunan untuk kita..kita nak pecaya cakap Allah ke nak pecaya cakap kawan kita tu? tentulah Allah yang lebih aula dan terlebih2 aula kita utamakan..dengan syarat..kita dah berubah..tak perlu rasa down..tak perlu rasa lemah semangat..bahkan kene rasa lebih kuat semangat untuk berdakwah dan ajak mereka ikut jejak langkah kita yang berubah..sebab kita dah lalui dosa tu..kita tau apa rasanya nikmat keluar daripada kepompong kegelapan kepada cahaya..maka kita lebih memahami perasaan orang yang sedang berada dalam keadaan gua dosa tersebut..kita ada pengalaman..banyak je contoh orang2 yang dulunya macam hampeh..berubah dan berubah sungguh2 dan jadi sorang daie yang berjaya..macam Ust Akhil Hayy..Ali setan Azmil Mustafa..banyak lagi la kalau kita tengok artis2 pun..ingat mereka tak lalui ke cemuhan2 oleh kawan2 yang melihat perubahan mereka tu..

sahabat yang menunjukkan kebaikan kepada kamu adalah sahabat yang baik dan sahabat yang menunjukkan kesalahan kamu adalah sahabat yang paling baik (hukama) supaya kita boleh mengubah kesalahan kita tu kepada kebaikan..menahan nafsu daripada melakukan dosa..satu jihad yang besar tu!

perlu diingat jugak..sambil mencari kawan ataupun environment yang baik yang mampu buat adalah kita berubah dan istiqamah dengan perubahan tu..kita takleh tinggal terus kawan2 kita yang bersama2 kita diwaktu jahiliyah dulu..kena care kat dorang..tarik dorang..pelan2..walaupun dorang tanak ditarik..jangan putus asa..sambil2 kita berdoa dan solat hajat memohon Allah membuka pintu hati mereka untuk berubah..lama kelamaan insyaAllah hati mereka lembut..dalam masa yang sama..cari kekuatan kita..dengan majlis2 ilmu..bergaul dengan orang2 alim..dengar ceramah..baca Quran..banyakkan bersedekah..dan apa2 jelah benda baik yang kita boleh buat..supaya kita ada satu kekuatan yang menghalang kita daripada 'ditarik'..oleh kerana kita mahu 'menarik'..seorang 'penarik' mesti ada stamina dan kegagahan serta kekuatan untuk 'menarik' barang yang mahu 'ditarik'..jika tidak..seorang 'penarik' takkan digelar sebagai 'penarik' jika tak mampu lagi 'menarik'..menarik dan tertarik betul falsafah tarik2 ni..[teh tarik satuu!]

ana pun dah ada cakap dalam entri sebelum ni..kalau nak kate teruk sangat ujian yang kita kena..Nabi kita dulu teruk lagi kena..tak pernah pun putus asa..tengok siapa yang akhirnya memeluk Islam..para sahabat yang dahulunya berada di pihak kuffar..dengan seorang yang dikatakan berperibadi paling garang seperti Umar Al-Khattab..masuk Islam hanya dengan mendegar bacaan Quran..panglima perang yang hebat seperti Khalid Al-Walid..juga menyertai pakatan Islam..[macam pakatan rakyat lak..hehe] dan..antara kepimpinan Quraisy yang hebat menentang Rasulullah..walaupun lewat..akhirnya juga menerima Islam..ni boleh jadi satu tasyji3 ataupun motivasi pada kita..untuk tak penah rasa down terhadap diri sendiri..dan terus berdakwah dan berdakwah dan berdakwah..

Allah Subhanahu Wa Taala berfirman lagi dalam Al-Quranul Karim yang bermaksud:
berkata temannya "wahai Tuhan kami, aku tiada membawanya kepada kejahatan akan tetapi dia sendiri membawa dirinya kedalam kesesatan yang jauh"
Surah Qaf : 27

yang penting kita usaha nak merubah mereke..Allah bukan nak tengok natijah daripada apa yang kita buat..tapi yang Allah pandang adalah perjalanan perbuatan kita itu betul ataupun tidak atas jalanNya..kalaupun mereka mengungkit..katakanlah itu sudahpun lame berlalu..dan tidakpun berlaku lagi sekarang ni..kenapa perlu lagi mengungkit benda yang sudahpun berlalu..bak kata pepatah arab (ma faat faat wa ma maat maat) maksudnye yang dah berlalu tu biarkanlah ia berlalu..yang sudah tu sudah la..dan insyaAllah jika kawan2 sume juge bersama2 dengan kita..menyokong perjuangan kita..sampai bila2 kita takkan kembali jatuh kedalam jurang yang sama..insyaAllah..umpama lidi yang sebatang kalau dipatahkan tersangatlah mudah..namun kalau penyapu lidi yang berikat tu takde sape pulak yang teringin tangannye nak gi matahkannye..pasai smua tau serupe membuat keroje yg sie sie..kerana lidi yang berikat tu kukuh dan utuh..begitu juga persaudaraan dan persahabatan..perlu diikat dengan ikatan tali 'ukhwah fillah' iaitu 'bersabahat kerana Allah' barulah ianya kukuh..jika jalan persahabatan menuju Allah..itulah ukhwah fillah..sebaliknya jika jalan persahabatan itu bukan kerana Allah..maka itu bukanlah ukhwah fillah sebaliknya adalah ukhwah pi..blahhh!

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu Anhu yang maksudnya bahawasanya ada seorang lelaki yang pergi menziarahi temannya disebuah kampung yang lain lalu Allah Subhanahu Wa Taala menyuruh malaikat untuk memerhatinya didalam perjalanan lalu malaikat itu bertanya kepada lelaki itu "hendak kemana engkau" lalu lelaki itu menjawab "aku mahu menemui seorang sahabatku dikampung itu" malaikat bertanya lagi "adakah bagimu budi kepadanya yang engkau menharapkan balasan daripadanya?" lelaki itu menjawab "tidak, aku mencintainya kerana Allah Taala" maka berkatalah malaikat kepadanya "bahawa sesungguhnya aku adalah utusan Allah kepada engkau..bahawa sesungguhnya Allah Taala telah mencintaimu sepertimana engkau mencintai dia kerana Allah (H.R. Muslim)

cukuple dulu buat mase ni..ana rase pelik jugak musim2 piksa ni pulak rajin ngapdet blog..kitab kuliah ade yang tak bukak lagi..hadooo~ doa2kanla kullu khair..ade 5paper lagi ni weiihh..pas ni nahu pulak..moga2 Allah menenangkan hati ana untuk menjawab peksa ni..

"menjawab peksaa? tak elok doh menjawab..derhaka" kate pamie kepada pamie.
"kepale hotakauu..derhake ape bende pulak..jawab peksa tu tanggungjawab laaa.." balas pamie kasar.
"kepala hotak aku kepala hotak kau jugak..wawawawawawawwawaa..." seloroh pamie yang konon2 nak buat lawak tapi tak lawak pun..
"hahahahhahaha lawaaak lawaaak lawaaaaaakk wakakakakkakak.." pamie gelak dengan muke serius sekadar nak amik ati takut pamie kecik ati buat lawak tak menjadi..

sekian dulu buat mase ni..hingga bertemu lagi di entri yang len..[istareh kejap la nulis entri..tgkla sbulan due ke..nak bagi korang time untuk rindukan posting daripade aku..tehehehe..]

wassalam..

Currently have 2 Kata Komenan:

  1. salam..
    heh..sy pon bru nk tnya anta psl sahabat gak
    tp anta da tulis dulu da..
    tp blog anta kali ni x jwb sgt apa yg blegar2 dlm otak sy ni..
    soklan nye adalah..jeng..jeng..jeng.. :p

    sy ni idup kat bndar..
    so taw2 la prangai bdak2 bndar ni cmne kn..
    most of kwn sy x ikut pon cra idup islam yg sbnar..
    sy tpikir2 cra nk bdakwah kt mereka..
    sbb diorg ni kdg2 basic ilmu agama pon x de kot since mak bapak pon x ikut ajaran islam yg sbnar
    kalu stakat solat tu bleh kata cnfirm la x ckup 5 kali sehari..
    pastu dgn pakaian yg x ckup kain..
    bkn nk mngata kwn sndiri..
    tp sy sdih tgk diorg yg smmgnya da tpngaruh ngn cra barat
    sy syg kt diorg
    nk tarik blk ikut cra islam sush tp x mustahil..
    sy x taw cmne nk stat bdakwah kt diorg
    kalu sy x dkwah kt diorg n tegur
    cnfirm2 kat akhirat sy kna tarik ngn diorg n sy x dpt msuk surga..
    guane ek

  2. salam..
    haah biasenye mmg gitula yang berlaku..
    kawan2 saya pun banyak yang duk situasi cam awak nih..
    tapi yg saya respek awak dan dorang sumer masih ada semangat nak berdakwah pada kawan2 sekeliling awak dan dorang..
    walaupun benda tu memang sungguh payah..
    dakwah pada orang yang paling dekat ngan kita adalah satu yang amat berat..
    pada kawan2 rapat..dan pada family sendiri..
    tak cakap..kita rasa salah..
    cakap kang..kita kene salah plak..

    biasenye memang menjadi masalah utama dan masalah besar kita bile masalah sosial yang berlaku berpunca daripada kurangnye didikan mak bapak..
    biasa orang yg ade basic agama..
    walau jauh mane dia tersimpang..
    dia tau cara nak patah balik..
    cuma nak ataupun taknak je..
    sebab dia ade basic..
    tapi kalau orang yang takde basic agama..
    mak bapak pulak acuh tak acuh dalam mendidik anak..
    kita boleh kategorikan dorang ni dalam kategori kawan2 yang buat salah tapi dorang tak tau benda2 tu salah..sebab kurangnye didikan tersbut..
    diorang bersalah namun bukanlah mereka itu orang yang patut dipersalahkan..faham kan?
    bila kurangnya didikan tersebut..
    dorang tak anggap tiru cara barat tu salah..
    dorang tak anggap tak tutup aurat tu salah..
    aurat pun ntah dorang tau ke tak..
    kadang2 smue just pikir ikut logik kan..tudung..pakai tak pakai same je..tetap kes rogol berlaku..malah yg kena rogol pun yg bertudung jugak..
    logik..tapi langung tak masuk tajuk dan lari abis daripade realiti konsep aurat yg dibawa oleh Islam..
    gitulah bila orang jahil yang bercakap..

    cara yang terbaik saya rasakan..
    awak sebagai center yang boleh dikatakan berilmu agama..
    awak duduk dalam lingkungan kawan2 yang kurang berilmu dalam agama..
    maka awak kena jadikan diri awak sebagai idola untuk dorang ikuti..
    tegur tetap kene tegur..
    cakap tetap kene cakap..
    biarpun secara perlahan2..
    secara berperingkat2..
    namun cakap dan teguran itu perlulah disertakan lagi dengan satu unsur..
    Nabi berdakwah bukan sekadar berceramah dan menegur..
    malah Baginda juga berdakwah melalui unsur qudwah hasanah..
    Baginda sendiri menujukkan contoh bagaimana beramal dengan Islam dengan mengamalkannya sendiri..
    hingga para sahabat cuba mengikuti apa yang Nabi buat..
    dan kita doa2lah moga Allah lembutkan hati mereka untuk mengikut kita dan moga Allah keraskan hati kita pula untuk tak terikut mereka..

    contoh eh..cite ni diceritakan oleh ahli bait saya..
    dia ada sorang member yang kes lebeh kuang awak le..
    memula bebudak umah dia sume tak smayang..die sorang je smayang..
    at last..Allah nak tunjuk jalan..
    berlaku kes kene rasuk kat umah tu..
    slow2 dia tarik bebudak umah tu ajak smayang..jemaah sesame..
    dia sebagai center sorang yang ade ilmu agama..
    tarik yang lainnye spy folo die..
    lastnye sume alhamdulillah ok..
    sikit demi sikit..
    kene sabar lah kan..
    setiap kesabaran tu Allah pasti sertakan dengan ganjaran..insyaAllah..
    percaya dan yakin je..
    dan senantiasa lengkapkan usaha kita yang sedikit tu dengan doa moga2 mereka dapat hidayah Allah..
    insyaAllah biiznillah..=)


Leave a Reply

There was an error in this gadget