Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Sunday, February 22, 2009

Mengetag

Posted by The Pamiesz® | Sunday, February 22, 2009 | Category: | 2 Kata Komenan

salam..

skang ni ana ade kat zagzig.. saje holidey jap balik kampung.. dah lame tak balik kampung kan.. lama duk bando dah lupa asal usul kita orang kampung.. haha.. skang ni tengah sebok diadakan piala presiden kat sini.. tapi macam biaselah orang kampung yang kaki bangku cam ana ni mane nak melibatkan diri ngan aktibiti2 sukan ni.. baik ana sukan dalam saratoga jer.. wat maraton straight 90km dalam tu daripada pagi sampai malam.. hahaha..

takde ape nak citer pun.. kat umah nigi ni ade tenet.. sedap sketla nak berblog.. tapi nak tulih panjang2 pun maleh plak.. kite main2 tag jela ek.. ade 2orang kasik tag suh jawap ni.. satu berbentuk celen.. [bukan celeng tau.. celeng kalau dalam bahse jawe tu natang haram jadah tu.. haha..] satu lagi berbentuk soklan cam bese jelah..

TAG PERTAMA

datangnye daripada eyena.. budak ini dulu satu skola menengah ngan ana.. budak keleh seblah.. budak sain.. keje dia menyain je.. haha.. celen dia berbunyi camni..

1) go to your picture holder in your computer.
2) go to 6th folder of photos
3) go to 6th picture of that folder
* put the picture on your blog n description of it..
* invite six friends to join the challengge..

memandangkan ana skang ade kat zagzig dan laptop yang ana guna ni pun laptop nik.. jadi dengan selambe dan sesukahati ana menukor solaan celen ni kepada soalan begini:

1) go to nik's picture holder in nik's laptop.
2) go to 6th folder of photos
3) go to 6th picture of that folder
* put the picture on your blog n description of it..

folder nik pun takpe jer.. penuh jugak gambo2 ana kat dalam ni.. tapi soklan yang last skali tu tak pasal2 je ana hazafkan skali pasalnye dah maleh dah nak wat keje tag2 orang ni.. kene tag pun belum tentu nak layan nikan lagi nak tag2 orang.. hehe..


gambo ni diambik masa pengajian hadis sahih bukhari di Bani Amir, Zagzig setiap jumaat pas solat jumaat.. ust Husni Ginting akan membacakan hadis didepan Syeikh Muhamad Mahmud Ahmad Hashim.. ana pun sejak pindah kaherah ni lama dah tak pegi pengajian ni..

TAG KEDUA

datangnya daripada sue.. soalannye berbunyi begini: ana jawap terus jelah..

1.What have you been doing recently?
research.. in saratoga.. haha..

2.what do you think about yourself?
banyak dosa..masih jahil banyak yang tak tau..tak cukup amalan lagi nak hadapi maut..

3.how do you know that something is wrong with u?
tak sedap hati.. daging pun tak sedap.. ayam pun tak rase ape.. makne ade la tu yang tak kena..

4.When did you last cry?
tak ingat la pulak.. rasanye masa menghadiri majlis pengebumian mak sorang sahabat..

5.how do u relax urself?
gelak2 merapu ngan kawan2.. men game..

6.What do you want in your life now?
ketenangan hati yang tak pernah pudar

7.Do you carry an umbrella when it rains or just put up your hood?
umbrella tade hood pun tade.. aku redah jela..

8.what makes you happy?
kengkawan yang hepi

9.what do people envy about you?
envy ni kagum kan? ke name kete? tu savy.. lupe la plak bahse ingris ni.. hehe.. takde ape kot.. aku ni bese2 jer.. takde ape yang boleh dikagumi..

10.What's the nicest things in your inbox?
email

11.Do you tend to make the relationship complicated?
takndak aku..

12.Are you wearing anything borrowed from anyone?
yang penting suar dalam memang kompem aku tak pinjam la.. hahaha..

13.What was the last movie you caught?
ip man.. tangan dia macam machinegun.. macam tangan aku jugak.. haha..

14.What are you proud of?
my parents

15.how do u define success?
tawakkaltu alallah.. wallahu waliyyuttaufiq..

16.What was the latest song u listened?
yui my short stories

17.Do you have any nicknames?
pamie, paminyak, mi megi, ape2 tah lagi

18.Who is your bestfriend?
ramai jer set2 asobiah ni.. haha..

19.Who was the last person to make you laugh?
adeh.. tak ingat la.. hari2 aku gelak sebab orang buat aku gelak..

20.Are you currently happy?
ho laaa.. ade nampak macam tengah sedeh2 feeling2 touching2 kee..

21.Who gives you the best advise?
mak abah.. kengkawan..

22.what makes you confident?
tau bahawa Allah senantiasa ada disisi untuk bantu selesaikan setiap apa jua masalah yang timbul.. dan setiap apa yang ditakdirkan oleh Allah kepada kita tentunya adalah yang terbaik buat kita..

23.have you ever make someone sad? if yes, why?
slalu jer.. aku ni tak reti mane serius.. kengkadang orang cepat jer kecik ati ngan aku.. dahla nak pujuk pun tak reti.. aku wat tak tau jela.. haha..

24.Is something bugging you now?
yes.. the bug is bugging me..

25.Who are you?
ape la punye soklan.. dah panjang2 detail2 tanye pasal aku last skali upenye aku pun tak kenal sape? hampagas.. patut soklan ni buh atas skali.. penggubal soklan sila amik cakne.. hehe..

dah2.. nak gi solat.. jangan sebab blog solat pun jadi lalai.. tattaa..
wassalam..

Tuesday, February 17, 2009

Alexanderiarasasayangheyrasasayangsayanghey

Posted by The Pamiesz® | Tuesday, February 17, 2009 | Category: , | 14 Kata Komenan

salam..

kejadah tajuk posting gitu? sekati ah blog ni blog aku kan.. biaq pi ah aku nak tulih tajuk pa pun.. hahaha..

"ust.. aritu ust guna ana enta kan.. pastu kejap aku ngko pulak.. kejap teman mike.. kejap ambe mung.. kejap kawe demo.. ust ni tak istiqamah la.. guna kata ganti diri tu satu2 la.."

err.. ni blog aku kan? sukati saya la nak pakai kata ganti diri ape pun.. bukan efek kat anta pun kalau teman cakap ngan mung camni.. nape demo raso tak senang ke kalau ambe kecek ngan you camni? hahaha.. sedap gak kalo guna semua skali campor2 gini.. [kepada dewan bahasa sila jangan saman penulis blog ini kerana merosakkan sedikit bahasa melayu.. ini hanyalah contoh kepada kesalahpenggunaan lahjah.. kekeke..]

apepun kepada peminat2 diluar sana harap dapat bertenang.. kejap lagi aku sain la sume poster2 tu.. hehehe.. sorila sebab lama tak hapdet.. bizi bodi la skang ni.. berlaga2 program.. daripada pagi sampai ke malam.. tak lekat kat tempat lain melainkan dalam saratoga.. kelas straight kat dalam tu.. benti solat ngan makan jer.. fuh.. memang bizi.. letih upenye jadi pelajar cemerlang ni.. hahaha.. agak2 ah.. takkan la tido je manjang.. ade la aktiviti aku yang menjadikan aku bizi.. takkan la sume benda aku buat nak bagitau kat orang.. kalau aku bagitau pun bukannye korang nak tolong pun.. kan? kan? takat cakap tolong tengok.. tak payah la.. tu lawak lama la weh.. orang2 zaman batu jer pakai lawak tu.. hahaha..

ana masih tercari2 masa senggang untuk menaip artikel yg ilmiah sikit.. tapi tak jumpe2 kesenggangan itu.. tiap2 kali bukak notepad nak taip blog mesti termerepek.. dah stat termerepek rasa cam payah plak nak patah balik.. sape nak tolong ana tunjukkan jalan nak patah balik? dapat u-turn pun jadi la.. tolong yee.. tolong laaa..

posting kali ni ana cuma nak uploadkan sikit aje lagi gambo saki baki berdaki masa kat alex ngan nyoi arituh.. hari ke brape tah ni.. hari kedua terakhir dan hari terakhir..

memandangkan masa gi alex aritu ana bawak nyoi sebagai peneman.. [nyoi marah sebenornye aku buh nama dia nyoi kat dalam blog ni.. tapi takpe la yedak.. demi mempopulerkan ko bersama2 aku letak jugaklah.. lagipun comel pe name nyoi.. macam nyor.. hahaha..] jadi sikit sebanyak nyoi berasa boringlah.. duk saje je kat umah pmram bait muhajirin tu.. ana gi ngajo dia lepak umah jer.. makan tido makan tido.. jadi tetiap kali ana balik ngajo maka akan terdengarlah keluhan2 manja daripada nyoi mengajak suaminya yang keletihan ni gi jalan2.. namun ajakannya itu sedikit pun tidak diendahkan oleh suaminya yang malas itu.. [kejadah pulak suami? bila masa aku kawen ngan ko nyoi? geli buku lali aku.. hahaha..]

lalu disampaikanlah keluhan2 ini kepada para anak murid..
"sian kawan saya kat umah tu duk saje.. boring2 kadang tengok dia macam mental pun ada jugak.. menjerit sorang2.. saya cadangkanla dia watla keje2 amal yang berpaedah skit.. cuci umah ke.. cuci peti ais ke.. lalu dibuatnye betul2.. hahaha.."

maka muncullah sorang ustazah mencadangkan..
"ust bawak la kawan ust tu gi makmurah.. sian dia boring.. bawak la dia gi sana menjerit2 kat sana pulak.."

lalu balik tu ana pun critelah kat nyoi tentang wujudnye binatang bernama makmurah.. bukan binatang la.. nama tempat tu.. lalu nyoi pun dengan muka yang sangat gumbire berterima kasih sambil peluk2 cium suami dia kerana memahami perasaan dia.. [aku bukan suami dia.. tapi kalau dibayangkan aku yang dipeluk2 cium dek nyoi memang aku muntah hijau straight 2 minggu non stop.. hahaha..]

maka layankanlah galeri gambo lagi ni.. sebelum tu mari kita kenali dulu sape sebenornye makmurah ni..

asal usul kewujudan makmurah: sorang budak pada zaman batu teringin nak main gelongsor.. lalu dia mintak kat bapak sedara dia belikan gelongsor.. pak sdare dia tu kate tak mampu.. lalu dia bawak la kat taman mainan kunon2 nak bagi main gelongsor la kat budak tu.. tetibe sampai2 jer nak main gelongsor tu kene buh duit 2000 dinar skali slide.. kalau nak men 8 kali dah kene bayo 16000 dinar.. smate2 nak men gelongsor nak bayo banyak tu.. baik buat beli kitab nihayatul matlab boleh dapat 80 belas nuskhah.. jadi pak sdara tu pun bawak la budak tu balik dalam keadaan budak tu nanes2 air mata darah.. lalu mak budak ni tak sedap ati tengok anak dia asik nangis jer.. tak pat main gelongsor.. lalu mak budak ni cari satu tempat.. dia susun batu2 ngan pasir wat sampai jadi gelongsor.. besoknya dia bawak anak dia tu kat situ dan dia suh budak tu slide kat situ jer.. sebelum budak tu slide.. dia tanya kat mak dia..

"mak bayo baper sewa gelongsor ni?" tanye budak tu penuh inkuiri
"doposen bleh main 80x" jawap si ibu selambe
"maaaaakk~muraaaah gileeeee~" sahut budak tu teruja kaw2 punye..

lalu sampailah arini orang panggil tempat tu makmurah.. sebab budak tu jerit kat mak dia teruja gelongsor tu bayo murah.. sekian hahahahaha..


GALERI ALEXANDERIA - MAKMURAH
_____________________________

makmurah ni sbenornye funfair.. dalam kawasan taman perumahan elit.. kawasan macam taman perumahan kat melesia la.. sampah2 tepi2 jalan betabo2 takde la.. kire pusing2 kat dalam taman ni ade la sket terasa macam kat melesia.. sikit je pun..

nyoi nunggu orang nak men kete langgo..

pakar drift dah ready nak kayuh skyline..

kalah la ngko nyoi..

cuba gak nak drift kete langgo ni tapi tak menjadi.. telupe nak seting.. lupe buh tayar.. patut pun tak dapat drift.. hahaha..

game ni plak main last skali.. kapal terbang laju nak meninggal.. dahla security cam haram.. kalo aku tak pegang kaw2 besi tu memang kompem dah tecampak terbang ke terusan suez..

abis je main game ni.. suara aku habis sebab banyak sangat menjerit sambil gelak.. jalan pun dah takleh straight.. hilang daya keseimbangan..
lalu aku ngan nyoi keluor daripada makmurah tu dan mengambik keputusan untuk jalan2 pusing taman tu plak dengan menyewa basikal.. jam menunjukkan pukul 10 malam.. dengan bayaran 4geneh aku dan nyoi pun sewa la 2 jibik beskal selama sejam.. [padahal bebudak alex naik 3geneh je.. beselah.. orang luo.. tak tau.. kene kapak la ngan minyak cap kapak..]

elok jer pas bayo duit sewe.. bawak kuo basikal.. terus hujan.. aduyai.. ape nak watnye.. dah sewe.. ujan pun redah jugaklah.. sejam tuuu.. takkan sejam sewe basikal nak buat tengok jer basikal tu.. mestila nak kene kayuh jugak.. nyoi besiap2 pasang protection kat kepala kunon2 dapat menyelamatkan dia daripada terkene titisan air ujan rahmat tu..

aku senang.. tarik serban naik atas.. setel..

nyoi bergaya ngan basikal nye.. nyoi ni dulu bekas pemain bmx dalam world x-games.. mantap skill dia ngayuh beskal.. bila dia kayuh jer beskal tu tayar dia bepusing pastu beskal tu bergerak.. waaaahh~ kagum gilee~

seat beskal aku tinggi.. [bukan kaki aku yang pendek tau..]

nak pegi belah mane ni nyoi? mane map? sesat kangg

kayuh aje laa mane2 pun.. yang penting.. tangkap gambooo~

kunon2 kayuh sampai kebelakang nak cari pantai.. tapi tak jumpe.. ujan renyai2 lagi.. tak memasal jer main ujan..

lembaga mana ni?

ni la area dalam taman perumahan makmurah ni..

salah satu resort yang ada kat situ..

stengah jam kitorang kayuh.. ujan makin lama makin lebat.. last2 memang lebat kaw2 punye.. macam dalam gambo ni laa.. abeh dah basah kuyop sampai kedalam2 masuknye.. huhu.. tak tahan.. bekuuu.. 10.30 malam dalam kelebatan itu kitorang akhirnye mengambik keputusan untuk mengabaikan stengah jam lagi waktu kayuhan yang ade..

sepantas kilat kitorang mencari jalan balik kedepan dan mengayuh secepat guruh untuk mengembalikan basikal dan mencari tempat teduhan.. masa yang diambik 10 minit.. bermakne ada baki lagi 20 minit.. rugi.. rugi.. tambah2 rugi lagi.. bilamana je kitorang masukkan beskal dalam garaj dan tuan punye kedai memulangkan baki duit.. terus ujan berenti.. huhu.. amek je beskal..ujan.. pulang je beskal.. ujan pun benti.. memang bes sangatt~ hahaha..
tak stakat berhenti disitu.. balik tu.. tambah2 lagi la besnye.. bilamana kitorang menahan hampir seploh bijik tremco sekor pun tanak benti..

lalu berjalakakilah nyoi pulang ke umah..

diikuti rapat oleh si pamie..

mereka bedua mengambil masa stengah jam bejalan kaki sambil merungut2 disepanjang jalan ini..

sampai jer kat umah bukak segala yang basah sidai kat ruang tamu dan bukak kipeh full speed supaya besok pagi takdele kitorang balik kaherah dalam keadaan tangkap basah.. haha..

GALERI BALIK KAHERAH NEK KETAPI
____________________________

balik daripada asofiroh nek ketapi ayam sampai sidi gaber.. bediri kat pintu ketapi ayam yang terbukak luas..
eleh nyoi wat muka comel plak.. haha..

suasana dalam ketapi ayam..

suasana luor ketapi ayam.. cantik sungguh serta indah sekali pemandangan alam sekitar disepanjang perjalanan ini.. hahaha..

dalam satu qawaid ada disebutkan: dimana ada tanah mesir disitu ada sampah [jangan gi cari qawaid ni kat dalam kitab qawaid fiqhiah plak.. memang takkan jumpe la.. hehe]

balik kaherah nek ketapi bukan ayam [letak la ketapi ape2 pun.. rimau ke cheetah ke jaguar ke ikut sukati kome la..] daripada sidi gaber sampai la ker ramsis.. daripada ramsis terus amik bas sampai ke asyir..
sekian cerita si pamie kat alex..dahla.. nak gi kelas ni.. jumpe lagi lain2 mase..
aku cadang nak tutup la blog ni.. agak2 ok tak cadangan aku tu? sape sokong sila angkat tangan dan sain petisyen kat peti sejuk kat umah kome masing2.. kekeke..

senyum sokmo wahai kome sume.. jangan sedeh2.. dunia ini terlalu singkat waktunya untuk disedeh2kan.. (^_^)

Tuesday, February 3, 2009

Gile Ma3rad

Posted by The Pamiesz® | Tuesday, February 3, 2009 | Category: , , | 13 Kata Komenan

salam..

tak berape ade mase nak cakap banyak.. [padahal blog ni tak becakap pun kan.. dia bertulis jer.. hahaha..] jadi layankanlah saki baki daki gambo2 ma3rad kutub yang ade ni.. hampir hari2 aku berulang alik gi tempat ni.. memang gile ma3rad tol aku ni.. takpelah maleh cakap banyak.. lain kali la pun kalo nak aku tulis artikel pepanjang.. semenjak dua lapan belas menjak ni memang bizi.. nak mandi pun tak sempat.. melainkanlah time2 'eksiden' tu memang terpakse sempatkan jugaklah mandi.. ngahahaha..

GALERI KEBIZIAN DI MUSIM MA3RAD
______________________________

duit yang bakal dispendkan di ma3rad pada kebesokan harinye.. hampir LE5000.. approx RM3500

pada malam itu nyoi mengambil kesempatan untuk bermanje2 dan meniduri duit tersebut sebelum ianya lesap ke tangan pemilik maktabah..

ape kite panggil menatang ni.. signboard? whiteboard? skateboard? ntah.. hantam jelah kome nak panggil ape2 pun..

ni pintu depan maarad.. bese kalo nak masuk ikut pintu depan ni ataupun nak balik sabiek ikut depan ni naik la bas atabah.. bas pendek yang bernombor 134.. tapi jalan depan ni sesak nak mampos.. payah gile nak dapat teksi.. kalo dapat pun.. kene kapak ngan minyak cap kapak..

ni pintu belakang pulak.. kalo nak gi daripada asyir ataupun sabiek.. tahan jela tremco yang menjerit2 panggil kate gi abbasiah ghamrah ramsis.. tak pun kalo maleh sangat tunggu je bas no 1 dekat2 bawah kompleks asrama asyir tu.. direct dia bawak sampai bawah kubri tu pepandai la kome turun cari jalan nak gi ma3rad.. nak balik pulak camne? takkan itu pun nak kene ajo.. kate dah 87 taun duduk kat mesir kalo itu pun tak reti tanam kepala dalam tanah cam burung kawasari la weh.. hahaha.. [kawasari? macam kawasaki je bunyi.. kasawari laaa.. kekeke]

ni orang kire sikit jugak lagi ni.. time ni tengah2 lagi.. kalo dah minggu last ma3rad takdenye orang ghope ini.. sesak trepik jem kaw2 punye.. siap ada polis jaga buat lampu isyarat 3 4 bijik kat situ untuk pejalan kaki.. [aku tipu je ni..jangan pecaya tau..]

nak kabo punye lueh nye kawasan kat dalam ni sampe diorang sediakan khidmat bas secara pree dalam area ma3rad.. bagi sape2 yang rasa kaki dia dah patah ataupun lutut dia dah retak ataupun telinge dia dah luke ataupun lubang idung dia ade dua bleh la naik bas ni untuk istirahat.. tapi jangan tido plak dalam bas tu kang tau2 dah sampai kuala terengganu.. hahaha..

ni area depan masjid.. depan solah 4b..

kat mana2 pun boleh solat.. tak muat dalam masjid.. luar masjid ada bentang tikar mengkuang.. tak muat jugak tikor mengkuang.. atas tar pun ape masalah.. kuang kuang kuang..

manusia gile buku.. [padahal dorang ni ramai2 datang bekelah jer.. bukan beli sangat pun buku.. hihi..]

haa..budak yang tarik troli ni kompem gile buku.. [ostat otai.. kalo tak larat tarik kang ganti2 la ye.. tapi bukan dengan aku la.. hahaha..]

"apekehe pulak tayar troli ni bulat?" - kata ostat otai sambil membelek2 tayar itu.. "banyaknyee kitab aku....bawak." kate ostat amin pulak.. "lantak korang la aku nak tangkap gambo jer.." kata hati kecik aku pulak.. hahaha..

solah (dewan) 4.. aku tak rajin masuk pun..

solah 5.. dalam ni ada darul maarif ngan ahram.. leceh nak masuk sini.. takleh bawak masuk beg.. kene tinggal kat kaunter.. maleh aku..

solah 7.. dimana terdapatnye banyak maktabah2 yang bukan daripada mesir.. antara yang pemes yang dikunjungi dalam solah ni adelah dar ibn hazm dan jugak dar basyair islamiah.. ade lagi dar ibn kathir.. dar yamamah.. dar ape tah lagi takkan la semua nak suruh aku nak ingat..

tejumpa set2 mansurah yang tengah nak tangkap gambo.. terus aku serbu untuk mewujudkan kelibat aku didalam gambar tersebut.. tapi malangnye ade pulak makhluk bernama amin ni.. lalu dia bersungguh2 cuba menghalang kewujudan aku yang dianggap bakal mencemar gambar itu..

namun.. akhirnya aku tetap berjaya bergambar bersama2 mereka dengan jayanya.. hahaha.. [sebuk jelah kau amin.. pi main jauh2 laa..]

ni pulak dalam solah 6.. cuba kome teka pukul bape aku gi maarad ni.. time ni takde orang lagi.. hehehe.. padahal solah ni la hok sesok kali.. antara yang ade dalam solah 6 ni adalah dar hadith.. muassasah mukhtar.. maktabah qayyimah.. dar aqidah.. maktabah adab.. maktabah azhariah litturath.. dar salam.. wizarah awqaf.. blablabla..

ostat jali tengah nengok kitab sahih muslim bisyarhi annawawi.. memula tengok jerla.. pastu beli terus..

dar basyair islamiah.. kat solah 7..

haa.. hok ni wase pemes kali dikalangan pengunjung2 ma3rad.. solah milik saudi.. beso dan lawo.. memacam la maktabah duk kat dalam tu.. kitab pun semua cetakan lawo2 dan harge dia pun.. lawooooo...

janah2 dalam solah saudi..

ni janah dar minhaj.. pemes dikalangan bebudak melayu.. tetiap kali datang sini ade jer bebudak melayu duk belek2 kitab kat sini.. cetakan terbaik la wat masa ni.. kitab lawa.. isi lawa.. harga pun boleh tahan.. antara kitab yang mendapat sambutan sangat hangat adalah syarah yaqut nafis dan mawahib laduniah syarah syamail muhammadiah.. kejap je habis.. antara kitab yang kebanyakan orang datang untuk mengkaguminye aje adalah nihayatul matlab karangan imam haramain aljuawini yang berharge LE750 dan terbaru syarah sahih muslim karangan alharari berharge LE900.. sembang ngan tokey dar salam aritu pun dia sebut pasal syarah muslim ni.. "si3rul maganin.." katenye.. gile punye harge..

rugi la tak tangkap gambo kan.. main activity selain daripada beli kitab.. kekeke..

ni pulak solah dar salam.. bebudak melayu pun rajin gi sini.. padahal dar salam depan azhar ngan kat pejabat pmram tu dah tecongok sekian lama takde plak dorang nak gi.. saje memeriahkan ma3rad le katekan.. ngehehehe.. patut time2 ma3rad ni cari la kitab2 yang tak jumpa kat mesir.. dar salam bebila pun boleh gi.. maleh gi telepon je suh deme anto kitab kat umah.. ni gi dar salam beli tafsir munir ngan fiqh islami.. itu2 aje le.. huhuhu..

Quran ni aku kene sebey untuk jemaah kampung yang ndak bukak keleh pengajian tajwid.. deme ndak harge LE100.. dalam 100 orang le oder.. tapi masalahnye takndaknye dibagi rege LE100 walaupon oder banyak.. akhir kalam LE110..

Mushaf Quran bertajwid siap ngan terjemah melayu skali.. cetakan dar makrifah terjemahan hak milik dar fikr malaysia.. gini le ghope dalamnye..

ni plak kamus mawrid moden arab-bi.. tiap2 taun ada pertambahan kalimah jadi tiap2 taun la cetakan berubah..

malam peh magrib udah tutup solah2.. kosong sunyi sepi jer.. tapi ni masa awal2 ma3rad jugak lagi.. dah minggu2 last ni rase sampai subuh dorang bukak.. [korang tunggu la sampai subuh kalo nak tau dia bukak ke tak.. hahaha..]

udah tak dapat masuk solah yang tutup.. nangkap le gambo skepin due..

ini le main activity sebenornye.. memborong kitab.. tempat sasaran pada hari itu adalah maktabah taufiqiah..

ni semua kitab yang diorder..

kene chek dulu.. takut2 dia bagi jilid lain2 ker.. kaler lain2 ker.. [suke ngko yer aku beli banyak2 kat ko..] lepas daripade beli tu terus jadi geng.. tetiap kali deme nampak je muka aku terus serbu tanye nak kitab ape.. kengkadang tu aku saje je masuk padahal takde nak beli ape pun.. saje nak bagi nampak pemes.. hahahaha..

inilah dia jumlah kitab yang diborong pada hari itu.. macam nak mati angkat kotak2 ni.. nasib baik la ilmu.. disebabkan kekuatan dan stamina aku yang melimpah2 dalam badan maka aku pun dengan bangganya mengupah arab tolong angkat kitab ni keluar untuk cari teksi.. hahaha.. 4 orang tolong angkat.. aku bagi LE50 tak cukup.. nak lagi.. hampeh.. gaduh2 kejap.. last2 bagi jugak LE70.. boleh beli bidayah wannihayah dah tu.. huhuhu..

muka2 dan watak2 yang membantu dalam penghangkutan kotak2 yang tersangat ringan ini.. terima kasih kerana menjayakan movie ini.. kita pasti akan dapat box office! cayalaahh~

malam tu pulak menyaksikan aku membelanje pulak kengkawan yang telah membantu sampai patah2 siku dorang.. tempat sasaran adalah RSK bawabah talata di asyir.. tempat mi bandung dan mi hongkong yang paling feeling sampai tebawak2 dalam mimpi.. aku kalo sangap sini la aku gi sorang2 makan.. hehehe.. inilah menu pebret aku.. mi bandung RSK.. pekat.. likat.. mengancam.. aduh.. meleleh air liur aku atas keyboard.. mane tisu ni..

menu aku sampai dulu.. yang lain dah tak tahannnn.. hahaha..

dorang pun tak tahan.. aku apetah lagi.. hahaha.. sorila kengkawan.. aku ngap dulu la yee.. hihihi.. bismillah..

kini beginilah rupe rumah aku yang hanya tinggal 1 laluan sempit untuk ke jamban dek kerana penuh dengan kitab2 yang bakal dikargo mungkin ujung bulan ni.. ini pun ade list dekat 20riban lagi aku nak kene beli.. sok luse nanti mungkin aku ngan amin akan tido dalam jamban ataupun dapur dek kerana bilik kami dah jadi stor kitab.. hahaha..

apepun ma3rad ni ada 2hari lagi.. rebut cepat2 peluang ni.. gi lah cepat cari kitab apa yang belum cari tu.. tak tau le kan taun ni dia nak lanjut lagi tarikh ke tak.. kalo lanjut.. bagus jugak.. ade can lagi nak tangkap2 gambo.. hahaha..

sekian dahulu berita warta perdana.. kita bertemu lagi dalam episod akan datang dalam musim baru prison break.. tattaaaa~

eh.. lupe plak nak cite pasal kesah sebenar pasal berus gigi celah2 sudu tu.. sebenornye gini.. teman bangun lambat.. mamai2.. udah telambat nak gi keleh.. skali ade orang dalam jamban.. pastu pulak orang itu plak jenih yang suka menetap lama2 dalam jamban.. setelah diketuk dan dipakse kuor beberapa kali juga tak ndak dia kuor.. jadi untuk mengelakkan kelambatan itu berterusan.. teman pun amik keputusan maleh mandi dan gi gosok gigi jelah kat dapo.. pas abis gosok gigi tu teman terasa macam baru lepas makan.. jadi memandangkan tengah mamai dan dah terbiasa pas makan terus basuh.. teman pun basuh berus gigi tu macam teman basuh sudu.. ingatkan dia sudu.. jadi terus la paking kat bekas tu.. kehkehkeh.. bile balik bilik dah siap2 pakai baju baru terperasan yang tadi tu bende yang teman basuh adelah berus gigi.. sekian cerita dongeng hikayat si janggut perang.. semoga terhibur.. hahaha..

wassalam.. (^_^)

There was an error in this gadget