Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Thursday, April 3, 2008

Pacar ke Pacat?

Posted by The Pamiesz® | Thursday, April 3, 2008 | Category: , |

Ape kes awal plak update blog nih..baru je post entri yg lepas cite pasal malas..takkan malas lagi..[hakikatnye malas gak nak update blog ni..] tapi malas ni bukan sebarang malas..ade je malas yang tepat dan betul tempat..malas betul tgk orang buat keje lagha..malas sungguh tgk seorang azhari membuang masa dengan benda yang tak sepatutnya dihabiskan masa tu ke situ..malas tak ingat bile berdepan dengan orang2 yang malas nak didik hati menerima pandangan orang lain yang nakkan kebaikan pada diri mereka dan agama Islam tu sendiri..malas giler nak lepak ngan orang yang malas..kerana secara tak langsung akan menyebabkan kita terkesan menjadi malas..malaslah kamu daripada menjadi malas..kerana jika kamu malas2 kamu tidak ada banyak bezanya dengan mawas yang malas..

cukup la kot cite pasal malas..tengah mode bersemangat ni..jangan duk sebut2 pekataan tu..la ni ana nak bukak topik baru lak..nak kate baru tak baru mane..orang ramai dah duk bincang..duk tulis artikel pasal mende ni..duk buat forum sane sini..debat sane sini..orang tu keluar pandangan..sini keluar pendapat..orang ni radd..orang tu pangkah..yang belah sana sokong kaw2..belah sini tekangkang2 bangkang..macam2 qil wa qal tentang mende ni..rase2nye kalau ana sebut pun antum semua memang dah biasa dengar dah..tapi sebagai meraikan seorang sahabat baik ana yang bertanya..maka dengan ringan jari ana menaip khas untuk beliau dan umumnya kepada semua bloggers..bukalah hati bukalah
minda antum semua untuk menerima pendapat orang lain..sepertimana yang telah ana katakan ana malas betul nak berdepan dengan orang yang jenis nak menang aje tanpa ada rasa langsung nak menerima pendapat orang lain..maalishlah..ini bukan tempat bagi orang yang jenis sedemikian..adapun ana seorang yang terbuka..untuk menerima sebarang keritikan..jika ianya baik untuk ana..tafaddhal untuk mengomen, mengeradd dan memangkah ana..[tp untuk doktor2 aku dikuliah..tolongla jangan pangkah ketas jawapan exam aku..hehe]

soalan yang telah ditanyakan kepada ana adalah seperti berikut: "Aku still tak paham la..dalam Islam couple tu haram..tapi camne kita nak kenal hati budi pasangan kita kalau kita tak becouple dulu kan.
." betul ke gini soklannye? tak kisahla..janji mafhumnye lebih kuang gitu la soklannye..[jgn marah wahai sahabat penanya..ko kan tau aku ni pelupe..hehe..kalau tekeluar tajuk..nanti inform aku balik k..] ada beberapa perkara yang perlu diambil perhatian mengenai persoalan ni..mungkin kita memikirkan daripada satu sudut sahaja tanpa melihat kepada banyak lagi sudut yang lain..menyebabkan timbulnya persoalan begini..jika kita melihat daripada pelbagai sudut..insyaAllah tak akan timbul soalan seperti ini..dan disini ana akan cuba menjawab persoalan ini melalui cara menimbulkan beberapa pertanyaan pula..

pertama: apekah maksud sebenar yang dimaksudkan dengan istilah couple tu?
kedua: adakah couple tu satu2nye cara untuk mengenal hati budi pasangan? memang takde langsung cara lain ke?

ketiga: antum yakin seyakin2nye ke kalau couple dan dah kenal hati budi kompem kawin dan bahagia?

keempat: agak2 sape yang nak jawap soalan2 ni?haha..


sebelum kita berpindah kepada syarah bagi matan..marilah kita muqaddimahkan telebih dahulu pebincangan ini supaya dalam kepala hotak kita ni tersusun baik
tentang maklumat yang akan disampaikan..

sebagaimana yang kita semua sedia maklum tahu dan faham tentang fitrah manusia itu sendiri yang inginkan kasih dan sayang..ingin dicintai dan mencintai..itu
memang tabiie alam..banyak makhlukNya yang diciptakan berpasang2..siang malam..paneh sejuk..beso kecik..tinggi pendek..kuruih gemuk..pandai bodoh..bangang bijak..begitu juga kejadian manusia sememangnya diciptakan Allah
berpasang..lelaki dan perempuan..dan setiap pada tubuh badan kita sendiri pun ada yang berpasangan..tangan..kaki..mata..telinge..lubang idung..ketiak..kepale lutut..mate siku..dan sebagainya..dan takde sape pun manusia yang pernah menafikan naluri ingin berkasih sayang secara berpasangan ni..[kes2 yg syaz, nadir ataupun luar daripada tabii tak termasuk dalam perbincangan..] maka dengan sebab itu Allah ciptakan ada cas ataupun karen yang menjadi tarikan antara laki dan pempuan cam cas +ve dan -ve..maka dengan itu bagi seorang lelaki apabila melihat perempuan bergetarlah hatinya..begitu juga bagi seorang perempuan apabila melihat lelaki maka akan tertariklah hatinya untuk mendekati magnet yang berlainan kutub tersebut..[aku terase aku taip ni macam smua orang dah penah baca mende ni..perlu ke aku panjang2kan lagi?]

amma ba'du..

adapun jawapan bagi persoalan yg telah ana sendiri timbulkan itu..kalau ana suruh antum jawap sendiri..ana yakin antum pun boleh jawap..ape maksud couple tu? couple tu bahse omputih..maksudnye pasangan..kalau loving couple tu..pasangan yang sedang bercinta la..kalau dalam bahse indonesia..berpacaran la..adapun dalam bahse korea..dan bahse jepun..antum boleh rujuk sendiri dalam kamus..jangan pulak antum berjumpa dengan Dato Hj Ismail Kamus untuk bertanya hal sedemikian walaupun memang sah ayah beliau merupakan seorang Kamus..itu maksud lughawi..adapun maksud couple secara istilah yang digunapakai oleh kebanyakan remaja masakini membawa makna seorang lelaki dan seorang wanita yang belum berkahwin..berkenan antara satu sama lain..berkawan..cinta..berkongsi suka duka..masa depan bersama2..menjadi teman dikala suka dan duka..tempat meluah perasaan..tempat menyimpan rahsia..dan lain2..dan antara aktiviti yang biasanya akan dilakukan oleh pasangan loving couple ni..mereka akan keluar makan
bersama-sama..jalan2 same2..gi funfair ke..shoping complex ke..boling ke..pantai ke..air teghojun ke..taman rekreasi ke..taman bunge ke..ataupun kalau yg jenis ilmiah sikit..stadi same2 ke..gi library ke..pastu pulak..sms ataupun call gerenti tak bole tinggal punye..tinggal jage! mule la kate minah ni tak setia..mamat ni ade pempuan lain..memacam la..

antum perasan ataupun tidak..maksud couple diatas tak jauh beza pun daripada maksud ataupun hadaf ataupun tujuan sesuatu perkahwinan..ape bezanya couple
dengan kawin..same je..couple berkenan antara satu sama lain..suami isteri pun same..couple berkawan..suami isteri pun same..couple becinta..suami isteri pun same..couple berkongsi suka duka..suami isteri pun same..couple rancang masa depan bersama2..suami isteri pun same..couple menjadi teman dikala suka dan duka..suami isteri pun same..couple tempat meluah perasaan..suami isteri pun same..couple tempat menyimpan rahsia..suami isteri pun same..dah tu..tang mane yang lain? yang lainnye..kawin tu dah kawin..tapi couple ni belum kawin..tu je..bahkan aktiviti2 yang dilakukan oleh couple tadi adalah aktiviti yang harian ataupun mingguan yang sepatutnya dilakukan oleh suami dan isteri untuk mengekalkan kasih sayang antara mereka..maka apabila dikatakan satu pasangan itu belum lagi berkahwin..maka Islam telah menggariskan satu batasan..lelaki dan perempuan yg ajnabi tidak dibenarkan bergaul bebas antara satu sama lain..

baik..mari kita kembali kepada persoalan fitrah dan naluri tadi..manusia ingin mencintai dan dicintai..ingin membelai dan dibelai..ingin menyentuh dan
disentuh..ingin memegang dan dipegang..ingin mencium dan dicium..ingin menggosok dan digosok..ingin meraba dan diraba..ingin memain dan dimain..ingin menyarung dan disarung..[mintak mahap ye kalau bahse terlalu direct..] senang katenye manusia ni ade keinginan seks..naluri tuh..sape yang takde..malanglah ianya kerana ditarik satu nikmat yang paling beso dalam hidup ni..[kalau lelaki kene potong anu tu..aduss..gerenti tanak idup punyelah kat dunia ni..] naluri manusia ni bukanlah sekadar mahukan kasih sayang secara psikologi semata..seperti ingin memahami dan difahami..ingin membantu dan dibantu..ingin menemani
dan ditemani..bahkan naluri kasih sayang psikologi ini akan membawa dan melarat pula kepada keinginan kasih sayang tubuh badan pula..penyerahan tubuh badan adalah salah satu bukti cinta yang sebenar..[cam ayat playboy2 yang ngayat nakkan badan pempuan plak.."kalau u betul sayang kat i..serahkan tubuh badan u kat i..baru i pecaya yang u sayangkan i.."] kan ayat standard tu..yang pempuan pulak..sayang punye pasal..jujur lurus bendul bangang tak betempat gi bagi jela kat laki yang konon sayang kat dia tu..agak2 pernah tak pempuan ni pikir yang kalau sungguh laki tu sayang kat dia dia akan kawin dulu baru mintak serah body..baru namanya sayang dengan kesanggupan memikul tanggungjawab.."pernah..kitorang memang pikir semua tu..tapi.." tapi korang yang bongok kan..kene tipu ngan setan..[bunyik cam emosyenel je aku nih..haha] bukanpe..ana sedih dan geram dengan keadaan gadis2 muslimah kita kini yang terlalu murah nilainya..[bukan semua ye..harap maklum]

jadi ape kaitannye? antum ni..cube tartib sikit flow cite ni..telah ana katakan sebelum ni..tujuan couple tu same je ngan kawin..cuma tak dapat buat hubungan
badani je..jadi..bile bercouple..hubungan psikology cuba dibentuk..saling cuba faham memahami..saling bantu membantu..rahsia pun dikongsi bersama..kenal mengenali..hinggalah sampai satu masa dah takde ape yang cuba dibentuk [sebab semua dah cuba dibentuk masa couple] melainkan yang belum ditry hanyalah perhubungan badani..dan perkara2 yang berkaitan dengannya..nanti dah takde bende nak tanye mula la keluar soalan2 yang tak patut keluar.."u punye bra saiz ape ye?" "abang punye tu kalau saiz standard panjang mane? kalau naik lak panjang mane? boleh anto mms x? nak nengokk.." [maalish skali lagi kerana terlalu sarahah dan jelas..] Astaghfirullahal azim..wal'iyazubillah..relevan ke soalan2 camni keluar dalam keadaan lelaki dan perempuan masih ajnabi? mana maruah masing2? jika mereka melakukan perhubungan badani sedangkan belum berkahwin semua orang tahu itu adalah zina dan hukumnya adalah haram qat'ie..jika tidak melakukan zina sekalipun..mereka telah melakukan zina hati..zina mata..dan pelbagai lagi jenis zina..takde pulak qaul yang mengatakan apabila darurat boleh berzina..tu memang takde..karut!tak logic langsung..same la cam kalau kite kate lelaki kene rogol..
lagi tak logic..kalau namanya rogol mesti tak rela kan..kalau lelaki tak rela..masakan bende alah tu boleh naik..tak dimaunye..

dalam Al-Quran sendiri Allah Subhanahu Wa Taala berfirman "Wala taqrabuzzina" bermaksud "janganlah kamu MENDEKATI zina.."jadi..muqaddimah kepada
zina ataupun lebih sesuai kita katakan toriq kepada berlakunya zina itulah yang Allah haramkan..maka sedangkan jalan untuk menujunya pun dikira haram..apatah lagi melakukan perbuatan terkutuk itu..couple membuatkan lelaki dan wanita ajnabi tersebut merasa mahu bermesra antara satu sama lain disebabkan oleh kasih sayang yang terbentuk antara mereka..maka couple itu merupakan toriq ataupun jalan kepada berlakunye keinginan untuk melakukan hubungan tersebut..dan oleh kerana itulah Islam mengharamkannya..

bile ana katakan sebegini..mungkin ada pula yang berkata.."tapi kalau kitorang takde rase pun nak berzina..just cam kawan biase2 je..tak benafsu pun..camne
pulak?" tu bukan namenye couple..tu namanya kawan..tak temasuk dalam perbincangan..tapi ada pulak yang mungkin berkata begini.."tapi kalau kitorang bercouple ikut syarak? tahan la keinginan tu sampai kawin.." tang mane pulak korang nak nisbahkan ikut syarak tu? takat mane korang boleh tahan? bile tak tahan? korang buat ape? melancap? lancap tu dibolehkan dalam syarak ke? ooo..baru ana tau..[jangan jadi bangang..korang yang cari pasal gi bagi naik nafsu korang seniri pastu korang nak nisbahkan pada syarak pulak ye?] tapi kalau ade yang kate.."kitorang bercouple untuk kenal hati budi..bile rasa dah sampai tahap yang nakkan naluri seks tu..kitorang kawin la.." kan..last2nye ka
win jugak kan? jadi nak buatpe couple? bekenan..datang minang kawin terus sudaahh..setell..nak buat ape lepeh kawin tu buatla..takde sape nak melarangnye..jadi pahala ibadat pulak tu kalau dah laki bini..

"...sebab nak kenal hati budi..tu je..takut tersalah pilih.." tu semua alasan semata-mata..cuba jawab balik soalan yang ana kemukakan pada mula2 tadi..takde
cara lain ke nak kenal hati budi selain couple? tanye pada mak bapak die tak boleh? tanye pada kawan2 die tak boleh? risik senyap2 pada cekgu die tak bleh ke? pastu kalau la korang rase dengan cara tu tak dapat kenal mane hati budi dia..cara lapuk..cara koman..cara orang tue..jawap pulak soklan ana yang ketiga tu..korang yakin seyakin2nye ke kalau couple dan dah kenal hati budi kompem kawin dan bahagia? sorry to say..kalau kompem kawin..takkan keluar istilah yang dikatakan sebagai clash..dah keluar heret anak orang sane sini..dah pegang sana sini..pastu dah kenal hati budi..tinggal..sebab rasa tak sesuai..tu ke matlamat kite? sebenarnye tu hanya kata-kata nafsu..bukan kata-kata iman..nafsu kata suruh couple untuk kenal hati budi..padahal kita bukan nak kenal hati budi die sangat pun..bahkan yang kita mahukan hanyalah untuk mencari pasangan yang rasa2 sesuai dengan diri kita..kalau ada hati dan budi perempuan tu yang tak kena dengan apa yang kita inginkan..itu akan menjadi dalil dan bukti untuk kita berlepas tangan daripada perempuan tersebut dan mencari pula dan bercouple pula dengan orang lain..sampai la 7 ke 8 kali betukar pasangan pun tak jumpe2 lagi yang dikatakan hati budi yang betul2 dikenali..ape kes?[pempuan pun same jugak..tak terkecuali daripada berkelakuan sebegini..cuma ghalibnye yan
g buat perangai gini adalah lelaki..] alah..orang dulu2 tak payah kenal hati budi..elok je kawin..elok je sampai tue..sampai mati beranak cucu kekal je pekahwinan tu..bahagia lagi.."tu orang dulu..kite skang zaman moden beb..takkan nak samekan dengan zaman dulu..dulu bole laa kawin tak kenal ni..skang tak relevan dah.." [ah korang ni ade jela nak menjawap cakap aku..sekeh ngan lutut kang baru tau..cube korang komen kat mak bapak korang cakap cinta dorang tak relevan..tgk samada aku dulu yg sekeh korang ngan lutut atau mak bapak korang yang pelangkung korang gune due mate siku..] yang dah kenal ati budi pun bape banyak sangat yang stay sampai kawin..

mungkin ada yang akan berpendapat pandangan ana ni agak syadid..sedangkan mungkin masih ada disitu apa yang dikatakan sebagai kelonggaran untuk bercinta
sebelum berkahwin..terpulang..tapi prinsip ana..biarlah soal jodoh kita berserah kepada Allah dan bertawakal kepadaNya lebih banyak daripada usaha kita untuk mencarinya dan berusaha mempertahankannya..itu lebih menenangkan dan membahagiakan jiwa..ana tak katakan kita tak perlu berusaha langsung dalam soal jodoh..usaha perlu ada..kerana kuasa memilih ditangan kita..jika kita tersalah pilih..sememangnya kita yang akan menyesal kelak dengan pilihan tersebut..namun..sesalan itu hanya akan terjadi jika itu datang daripada pilihan kita sendiri..nak salahkan sape lagi..kita sniri yang pilih kan..jika tersalah pilih itu
pula datang daripada pilihan ibu bapa..kita masih boleh menyandarkan kesalahan itu kepada mereka..tapi..jika itu memang pilihan daripada Allah..dan kita pula telah meredhainya sejak mula..tak mungkin ada apa yang dikatakan dengan menyesal..kecewa..patah hati..putus asa..kerana kita tahu itulah yang terbaik Allah anugerahkan kepada kita..selayaknya..ye la cube antum pikir..sape yang menciptakan cinta? Allah adalah Tuan Punya Cinta..agak2 la kan..antara kita carik cinta kita sendiri dengan kita mintak Tuan Punya Cinta anugerahkan cinta yang sesuai dengan kita..mana satu yang akan lebih memberikan hasil yang bakal memuaskan hati kita? antum boleh jawap sendiri..tepuk dada tanyalah iman dan kethiqahan kita pada Allah, Tuhan yang membolak balikkan hati manusia..bagi ana sendiri ana lebih berlapang dada untuk mempercayai Allah seratus peratus bahawa kuasaNya mampu mempertemukan ana dengan jodoh yang selayaknya buat ana..tak ada rasa risau mahupun bimbang walaupun sekelumit didalam hati..apa yang perlu kita sungguhkan..hanyalah usaha untuk memperbaiki diri dan mempersiapkannya dengan ilmu sebanyak mungkin untuk meningkatkan taqwa yang ada dalam diri kita ni agar Allah boleh padankan kita dengan pasangan kita bersesuaian dengan tahap kecintaan kita kepadaNya..cukuplah solat istikharah dan hajat sebagai usaha dan kesungguhan kita..

[aku dah agak dah..kalau menulis pasal bab ni..mesti panjang giler babas..tak tau la dah tebabas ke belum..] bagi antum yang berpendapat..kita perlu juga
usaha sedaya upaya untuk memilih jodoh..nak nilai seniri jugak hati budi pasangan tu..rasa2 kebal sangat..kental sangat hati tu rasa tak tembus syaitan masuk menggoda..tafaddhal untuk melakukan sedemikian..tapi pastikan antum memenuhi syarat dan step sedemikian:

1. Mempunyai matlamat suci, iaitu untuk membawa pencinta itu ke jinjang pelamin dan ikatan yang sah.
2. Menjaga batas-batas pergaulan dengan tidak menyentuh sesama sendiri, tidak membuang
masa berjam-jam dengan bertelefon atau berbual-bual, dan tidak menjadikan pergaulan mereka seperti suami isteri yang sudah sah dinikahkan. Mereka harus sedar dan berasa malu kerana mereka masih belum mempunyai sebarang hak ke atas satu sama lain.
3. Menghormati maruah dan harga diri masing-masing, dalam erti kata lain tidak membenarkan diri berdua-duaan dengan kekasih, kerana orang yang ketiga adalah
syaitan. Di samping itu tidak berhias-hias atau menampakkan perhiasan di hadapan kekasih kerana dikhuatiri boleh menaikkan nafsu syahwat kekasih. Sebaik-baiknya sebarang pertemuan hendaklah melibatkan mahram atau ibu bapa yang mengawasi tingkah laku mereka.
4. Berdoa dan menunaikan solat hajat supaya percintaan yang dimiliki akan diredai dan diberkati Allah. Bermohon kepada Allah supaya cinta itu dapat membawa kepada kesempurnaan peribadi dan kesempurnaan agama dengan mendirikan rumah tangga dan memelihara kelangsungan cinta itu.
5. Sentiasa melakukan solat Istikharah bagi meneguhkan hati supaya orang yang dicintai itu adalah yang terbaik untuk menjadi pasangan hidup sehingga ke akhir
hayat. Janganlah mencintai seseorang kerana harta, rupa atau keturunannya, tetapi cintailah dia kerana agama dan kemuliaan akhlaknya. Solat istikharah membantu supaya individu yang bercinta itu tidak menyesal dengan pilihannya dan dia wajiblah menjuruskan percintaannya itu untuk mendirikan rumah tangga yang terpelihara. Sekiranya dia bercinta tanpa niat untuk berumah tangga tetapi sekadar ingin bermain-main dan bersuka ria, maka percintaan itu adalah penipuan dan setiap perbuatan ke arah itu mencetuskan dosa dan kemurkaan Allah. Setiap perbuatan cinta seperti menyentuh kekasih, bersalaman, berdating, berpelukan dan bercanda adalah dilarang sebelum perkahwinan. Sebagai hamba Allah yang takut kepada kemaksiatan dan kehinaan hidup di dunia, pasangan kekasih hendaklah berasa malu untuk mempamerkan ‘cinta terlarang’ mereka kerana belum lagi diiktiraf oleh perkahwinan yang dituntut oleh syarak. Tetapi sebaliknya, apabila diikat dengan ikatan perkahwinan yang sah, perbuatan-perbuatan itu mendatangkan pahala dengan syarat suami isteri itu berusaha untuk menjaga batasan akhlak dan kesopanan tingkah laku apabila berada di khalayak ramai.

kalau antum tengok balik syarat2 tadi tu..rasenye antum pun bole buat kesimpulan seniri yang menunjukkan bahwe senang cite..couple tu takde dalam Islam..tapi
Islam menggantikannya dengan apa yang dikatakan sebagai khitbah..iaitu pertunangan..dalam tempoh pertunangan nilah nak kenal habis hati budi..kalau dalam tempoh ni kita dah nampak keburukan pasangan yang kita rasakan takkan mampu kita tahan hidup dengannya dimasa akan datang..maka atas kita untuk pilih nak teruskan ataupun tak..kalau nak jugak..ape2 jadi pada hidup dalam perkahwinan akan datang..sniri tanggung la..tapi kalau kita merasakan dengan memutuskan pertunangan itu adalah lebih baik..[tentunya setelah istikharah] maka tafaddhal untuk mengambil darurat yang kecil daripada menanggung darurat yang besar dimasa akan datang..

sebagai penutup..[letih dah beb menaip lame dah ni..pinggang aku dah reput..buku lali aku dah rate..tengkuk aku dah cam unte nak kene sembelih..mate aku sekuyu ikan puyu..] ana menyeru kepada semua sahabat2..janganlah terlalu memfokus kepada menilai hati budi pasangan yang kita mahukan..sebaliknya fokuslah pada menilai dimanakah tahap kita untuk dipadankan selayaknya dengan pasangan yang perfect..[takde manusia sesempurna Rasulullah] maka dengan itu apabila kita dijodohkan dengan sesiapa sahaja pun kelak..kita akan mampu menerimanya seadanya..insyaAllah biiznillah..sama2lah kita berdoa Allah mengurniakan pasangan yang terbaik buat kita..dunia dan akhirat..

p/s=agaknye dah tejawap ke soalanmu wahai sahabatku yang bertanye..kalau dah terjawab dan jelas..alhamdulillah..tapi kalau ade kesamaran lagi..silakan untuk bertanye selanjutnya..pintu ym senantiasa terbuka untukmu dan untuk sesiapa sahaja yang nak bertanye pendapat [yang mampu dijawablah..] =) sekian dimaklumkan.

Currently have 5 Kata Komenan:

  1. thanks bro. good job. sudah faham

  2. stiap org ada cara sndri... kalo ko fkr ko tue betul, why not tegur org yg ko nampak dpn mata...? rather than blogging...

    pernah aku jmp ustaz, bila d tnya... dia kata akn tegur dpn mata tp bila aku trserempak dia brdpn dgn bdk laki pompuan jln brpeluk2, diam jer...

    maybe off duty kot... mcm mana aku nk respect org mcm tue... kata x serupa bikin... tp hrp ustaz tue prbaiki diri dia lg... he just a human... also make mistake...

    aku x pernah nampak ustaz tegur bdk yg brsosial (pki'n x senonoh / brsikap melampau d khalayak rmi) dpn mata aku... biasany ustaz nie akn tegur bila ada operasi cegah maksiat jer...

    mana keikhlasn nk tegur cara baik tue...? bila ada operasi cegah maksiat, tue ke cara nk tegur org...? dah keje mcm tue... well, hrp biar la ikhlas... jgn nk d marah2 pd org yg x sedar diri dorg tue salah, mereka pn manusia... tolong la mereka, beri la tegurn n nasihat yg baik2 agr hati dorg trbuka utk kembali ke jln yg benar... jgn ikutkn hati nk benci org yg sprti tue... better pimpin dorg... dpt gak pahala... k...

  3. aik..1st2 ayat dah bunyi cam nak pangkah aku..tapi rasanye takyah jawap kot..pasal ko sniri dah tolong jawapkan.."stiap org ade cara sniri" time kasih coz sudi berkongsi pendapat ko..aku amat menghargainya..slalu asik orang stuju je cakap aku..ni ade orang nak tegur bagus gak..mengasah otak aku..syukran alaik..

    blogging 2 just salah satu cara..mungkin yg membaca ada yang terkesan dan insaf..kemungkinan tu ada dan itulah pun yang kita harapkan daripada tujuan memblogging..yang membolak balikkan hati tu adalah Allah..sape la tau kot2 ade manusia yang dah dinasihat sampai bebuih mulut pun tanak berubah tapi tetibe dengan izinNya hati yang keras macam batu bleh lebur hanya melalui pembacaan artikel kat blog..Saidina Umar pun masuk Islam hanya kerana mendengar bacaan Quran..semuanya hidayah Allah..kita hanya berusaha melalui toriq2 yang kita mampu..

    blogging tak menghalang kita daripada menjalankan amar ma'ruf nahi mungkar..aku tak nafikan kate2 ko tu memang betul..memang realiti yang berlaku..memang wujud ust2 yg tak berani nak tegur depan2..tapi tak nafikan jugak kan ade ust yang tegur depan2..kalau ko tak pernah nampak tu tak bermakna benda tu tak pernah berlaku kan..ko je yang tak pernah nampak..tapi bukan smua orang tak nampak kan..

    toriq dakwah ade banyak..dalam hadis pun Nabi ada bersabda..kalau nampak maksiat depan mata cegahlah dengan tangan (dengan kuasa)..kalau tak mampu cegahlah dengan lisan..dan kalau tak mampu lagi..cegahlah ngan hati..dan itulah selemah2 iman..macam aku sniri..aku blum lagi masuk dalam dunia masyarakat..aku masih belajar..dan skarang ni pun..aku baru memulakan langkah dakwah aku melalui lisan..dan insyaAllah aku harap Allah kurniakan aku kekuatan untuk upgrade toriq amar makruf nahi mungkar aku supaya lebih efektif..

    ko sniri tau kan negara kita punye undang2 pelik2..nak tegur orang depan2 kene ade kuasa pencegah maksiat..kalau tegur ikut suke..kan ke ade je kes2 orang kene tangkap pulak sebab tegur tanpa permit..tapi tu tetap bukan alasan untuk tak jalankan amar makruf nahi mungkar..sebenarnya wujud je ust2 yang tegur gitu..dan sememang spatutnye waktu pencegahan maksiat dorang tegur gitu sebab dorang ada kuasa..sememangnye mereka layak untuk melakukan sedemikian..

    satu lagi..tegur bukan boleh main ikut dan je..kalau tegur depan2 khlayak ramai..yang ditegur tu bakal malu tak memasal dan akan menyebabkan hati dia jauh lagi dengan Islam..kengkadang..lagi kene tegur depan2 lagi teruk jadinya..kene la tegur berhikmah kan..

    lagi..kenapa perlu meletakkan tanggungjawab menegur kepada ust2 je..kalau ko rase bende tu sah2 salah..maksiat..kan ke elok ko takyah tunggu ust tu yang tegur..ko sniri pun bole jugak..dah ko bleh komen aku camni..makne kate ko pun hebat jugak la..dakwah bukan tanggungjawab ust je..dakwah tanggungjawab semua individu muslim..kan..kita takleh nak salahkan orang je..ke selain ust tu bukan muslim?tak camtu kan..

    cukupla kot sebagai perbincangan ringkas..sebagai kesimpulan..kita tak marah dan tegur orang sebab kita benci..kita tak ikutkan hati untuk membenci orang lain..kita tak pernah pun membenci orang lain..tapi kita cakap dan marah tu disebabkan kita sayang pada diorang..

    btw,thanx 4 da comment..=)

  4. Salam wah ayat saudara sungguh direct huhu smpi ada part yg mcm segan nk baca huhu tp xpe ...sy sokong apa yg ditulis..dlm zaman skrg nih mmg ssh nk melaksanakan spt apa yg ditulis moga2 kita smua diberi kekuatan oleh Allah...:-)

  5. ostat pamie,sy bru bc artikel ni
    tahniah la ats usaha2 ustz
    wlaupun dah lama,nak komen gak
    kpd anonymous atas tu,tegur la org tu sbb sygnya kita kat dia sbg saudara semuslim..kalau tegur dgn perasaan benci dan marah,nmpak la teguran tu sbbkan bgga dgn diri yg x kononnya x melakukan maksiat,rs diri lagi bagus tu adlh satu penyakit hati.nak tegur org,kna dgn hati yg ikhlas,bia menusuk ke dalam hati org yg mendengar.
    wallahua'lam


Leave a Reply

There was an error in this gadget