Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Sunday, April 20, 2008

Makanan Mesir Takleh Blah? Really?

Posted by The Pamiesz® | Sunday, April 20, 2008 | Category: , |

Kaifa ahwalukum jamian? arju annakum daiman fissihhah..tengah baring2 pas futur..tetibe rasa nak update blog plak..[elok sangat la tu baring pas makan..] tadi ana masak kentang goreng berlada..tangan kiri menggoreng..tangan kanan pegang kitab fiqh lughah..mate kiri tgk kentang mate kanan usha kitab..[pergh..mantap giler aku stadi!] kaki kiri basuh pinggan..kaki kanan buat air..[yg ni kompem aku menipu nih..kalau sape pecaye memang kompem bongok..haha] apepun..imtihan nihaie untuk faslu thani dah hampir tibe..tinggal lagi tak sampai sebulan je..dengo2nye syafawi seploh ribulan..tahriri 17ribulan..ana idak le lagi gi ngambek jadual..tapi deme duk kabo2nye gitule..kalo deme menipu ana tu makne katenye ana menipu ngkome jugak le..hehe..

tgh2 temenung dalam bilik temenung tadi ana teringat satu citer mase dalam fli
ght nak ke mesir aritu..kejadian ini berlaku dalam kapal terbang..bukan kapal selam..citernye berbunyi begini..perlu diingat kisah ini mengandungi sedikit unsur tokok tambah untuk memberikan zouq kemenarikan cerita..bukan bermakna ana ni periwayat yg tak thiqah ye..

"ustaz. ustaz." kedengaran suara ayu yang memanggil entah daripade mane..ana buat dek je la..ana bukan ustaz..
"ustaz. ustaz." suara tersebut semakin nyaring berbicara..bagaikan makhluk yg dipanggilnya itu membuat dek aje akan panggilannye..lalu ana menoleh ke seat belaka
ng..
"awak panggil saya ke?" kata ana yang hensem ini sambil menudingkan jari kearah muke ana sendiri..
"yela. ustaz la..sape lagi..?" balas beliau..

"tapi saya belum jadi ustaz lagi..apekeseha
l?" ana pantas menjawab sambil membuat muka pelik seribu..
"nak mintak tolon.." katanya..

"tolooooonggggg!toooolooooonnnggggg!" ana menjerit didalam hati..haha..

"mintak tolong kebende?" kata ana dengan suara yang sorohah..
"tolong turu
nkan beg kat atas tu bleh?beratla.." cakap dpd tadi ayat ni kan senang..bebunge2 sangat..haha..

lalu ana pun turunkan la beg die yang seketul tu..entah hape die isi dalam tu..bawak lesung batu ke..ke bawak playstation 3 ngan tv 14"..ataupun boleh gak la ihtimal die bawak anak kambing kesayangan die sekor kot..wallahu a3lam..


"time kasih ustaz." kate beliau..
"kasihmu diterime seadanya" tehehehe..

"gatal!" aganye tu la yg die cakap dalam ati die..

ana bukan gatal ye..harap maklum..cume sampai2 kat mesir aritu memang ade jugak kene serangan gatal2 kesan daripada gerakan tentera pijat umah perak..sa
mbil2 tu ade la terkesan sikit gatal2 tu keluar bila tengok minah arab ni seksi2..apekesehalla diorang ni pakai cenggini..kita kalau jalan tengok depan..nampak macam2 bonggol..jalan tunduk kang..langgo kete plak..bahkan kalau jalan tunduk pun..lagi teruk..nampak jugak bonggol2 belakang diorang tuh..tepat2 mate kesitu plak tuh..lengggang kangkung je die melantun2..ish3..jadik sebagai resolusi..ana jalan jela cam biase tapi laju2..lame2 terus terbiasa gitu..jalan laju2 supaya elak maksiat mate..patutla ade hikmah Nabi Muhammad selawat dan salam untuk Baginda berjalan laju sepertimana yang termaktub dalam syamail Muhammadiah li Imam Tirmidzi..Baginda S.A.W. dikatakan berjalan bagaikan menuruni bukit yang curam..bagaikan dilipat bumi ini untuknya..untuk apa..untuk mengelak maksiat mate..kat luar tu kan nak atau tak kita terpakse pandang bende2 gitu..tapi insyaAllah biiznillah..maksiat2 kecil sebegitu boleh terhapus dengan wuduk..dengan istighfar..dan sebagainya..dengan syarat..jangan la kite sesaje kuar untuk gi cari nak tgk bende2 gitu..kalau keluar memang kompem dapat tengok punye..tak payah dicari memang bende2 gitu akan setan bawak datang pada kita..jadik..same2lah kita memperbanyakkan istighfar dan melazimi wuduk..[yg ni la yg aku jem sikit..aku bile berwuduk je..3minit akan datang mesti tubik angin wangi dpd blakang aku ni..sehari bape ratus kali aku kene amik wuduk?] ala kulli hal tak kisah la..banyak hangin ke..hangin satu badan ke..lazimilah wuduk dan istighfar..moga2 disitu ade ruang untuk kita rapat dengan Allah dan jauh daripada setan..

memandangkan tadi pun ana baru je
pas makan..jadi kali ni ana nak becerite pasal makan..dah musim2 dekat nak exam ni..sumer ahli bait malas nak masak..tapi rasa2 makin rajin nak makan..[tula orang suh kawin awal tanak..] yela kan..stadi maut..banyak pakai energy nak perah otak..[perah la sangatt..] so..banyakla yang diperlukan oleh perut..apabila kes sperti ini berlaku..akibatnye..lakulah kedai2 tokmiah yang berada dikeliling umah ana ni..macam2 jenih tokmiah yang ana bedal..jimat..sedap..murah..dan express! tokmiah bilbaid..tokmiah ala syibs..tokmiah ala sawabik..antara nama2 tokmiah yang kerap kali masuk dalam perut ana yang senantiasa kelaparan nih..[taip nama tokmiah ni je dah membuatkan aku rasa nak turun bawah jab beli tokmiah..huh] bagi rakyat malaysia yang ana rindui dan kasihi..antum tentunya tertanye2 menatang apakah sebenarnya tokmiah itu? jadi..untuk mengetahui dengan lebih lanjut..sila tunggu dan jangan kemana2 hinggalah rancangan ini berakhir..

yaaa~kembali kita dalam rancangan "Tom Tokmiah!" arini abang pamie akan memperkenalkan kat korang tentang makanan2 yang dimakan oleh rakyat dan penduduk2 kat negare republik arab mesir dan negara2 arab sekitarnya secara umum..kebanyakan daripade makanan mesir adalah based on gandum..ataupun roti yang dipanggil eisy baladi..bukan baldi ye sayang..baa-laa-dii..makanan asasi dorang mmgla roti..tapi takde la kate dorang tak makan nasik langsung..wei..korang jangan ingat abang kat sini tak makan nasik yee...abang makan je nasik..ade je jual beras kat sini..kuliah abang ni kan..sebelah sawah lagi..cuma sambil2 makan nasik..makan jugak makanan2 arab ni
..[kadang2 sampai gak tahap dimana makanan2 arab ni aku makan lebeh banyak daripade memakan nasik..heheh]

tanpa membuang masa..marilah kita berkenalan ngan makanan yang pertama..the famousest one..[betui ke bahse omputih aku neh?]

Tokmiah

nama beliau adalah tokmiah..beliau dilahirkan di kampung tok sagor..sejak lahir beliau sudah mempunyai cucu yang bernama miah..disebabkan itulah beliau dipanggil tokmiah..[riwayat mengarut yang dimaudukkan oleh pakar makan tokmiah - pamie hebat] rakyat mesir memakan tokmiah ini bagaikan lauk yang dimakan bersama nasik oleh kita..namun ia bukanlah dimakan bersama nasik tapi dibuat sandwich bersama eisy baladi..akan tetapi rakyat2 malaysia yg kreatif akan membli tokmiah sadah ini dikedai dan dibuat cam begedil dimakan bersama nasik.
.kreatif kan? beliau ini dimasak dalam minyak yang banyak..[ade jugak kdai pengoto yang tak penah tuko2 minyak sampai dah jadik cam minyak 4t dalam periuk tu..] beliau biasanya dijual dalam harge yg begitu murah..kalau beli beliau saje kita namakan dia sebagai tokmiah sadah..tapi kalau beli skali ngan eish..kita panggil die sandwich tokmiah..biasenye tokmiah sadah yang agak beso saiznye dijual 4 ketul segenih..kalau yg kecik2 sikit..ikut atas kedai la nak jual bape..ade jugak yg buat beso2 naget..kalau sandwich tokmiah..biasenye sejibik dalam 75qirsh atau segenih atau segenih rubuk ikut market dan strategi pemasaran kedai la..dan sandwich tokmiah ni gak digandingkan dengan gandingan mantap bebrapa watak yang lain..antaranya..telo(baid)..kentang goreng jari(sawabik)..kentang goreng chips(syibs)..bubur kacang(ful)..dan sebagainya..ikut suke korang la nak makan tokmiah ni ngan ape..pendek katenye..tokmiah ni mmg sedap! namun ade jugak riwayat2 yang mengatakan bahawa banyak makan bende ni rambut cepat gugur dan botak..[aaahh peduli hape aku..janji sedap..kalau tak makan tokmiah pun sebelum ni aku memang botak dah..]

Tohinah dan Salatoh

seterusnye abang memperkenalkan...jeng3..due mende ni adalah member baik tokmiah..yang putih2 tu name die tohinah..beliau dilahirkan di kampung tok tahu..beliau merupakan seorang tua yang sering dihina oleh masyarakat setempat..oleh kerana itulah orang2 kampung memanggil beliau 'tok yang dihina' last2 payah sangat nak sebut lalu dipendekkan menjadi tohinah..[riwayat mauduk kedua daripada peminat tohinah - pamie hebat] beliau amat kamcing ngan tokmiah sejak daripada sebelum lahir lagi..makne kate..apabila ada tokmiah sandwiich..mesti ade beliau..kadang2 tokmiah ngadu gak ngan abang..rimas bile tohinah ikut2 die..tp abang pandai tenangkan hati tokmiah tu..sampaila dia dapat menerima dengan hati yang terbuka..bahwasenye tohinah tu memang diciptakan untuk bersama2nya..menitis airmata tokmiah bila mengenangkan betapa terharunya beliau mendapat teman sejati..


skang abang nak kenalkan kat korang plak sape lagi sorang yang serabut kat sebelah kanan tohinah tu..[sorang?tu makanan ke orang?pekesehal ko ni mie?] introducingg..name beliau adalah salatoh..tepuk2..[pappappappappappap] waaa gemuruhnyee..ramai minat nih..beliau adalah merupakan gabungan beberapa jenis sayur..beliau lahir di taman salat selatan..beliau sering ditanya dimanakah kampung halamannya..dan seringkali pula beliau menjawab.."salat"..apabila ditanya lagi..lahir kat mane..beliau menjawab "salat" tinggal kat mane? "salat" selalu men2 basikal petang2 kat mane? "salat" dan setiap kali beliau menjawab soalan2 tersebut..si penanya akan berkata pula.."ooohhh..." sebagai tanda memahami ape yang dikatakan oleh beliau..dek kerana tersohornye sesi soal jawap antara penanya dengan beliau..melekatla name salatoh pada beliau..[salat-ooooohhhh] sekian dimaklumkan. [lagi riwayat mauduk dpd penggemar salatoh - pamie hebat] beliau juga merupakan teman kamcing tokmiah sandwich..senang kate..tokmiah..tohinah..dan salatoh adalah 3stooges yang mmg tak dapat dipisahkan..cubalah korang pisahkan diorang betige..maka akan pincanglah dunia!

Mahalil

ish3..cepat la gi depan..cepat la..nak malu ape...cepatla..[aku tolak die kedepan] haa...ni dia spesel guest kite..oi2..nak lari kemane tuh? [2 bonzer datang tarik die] sorila kawan2..beliau ni malu2 sikit..pegang die pegang..jgn bagi lepeh..ok..skang abang kenalkan kat korang..tadaaaaa..nama beliau adalah mahalil..ade jugak yg panggil mulhiyah..[ikut suke korang la nak panggil ape pun..aku memule dulu pun panggil bende masam2 je..] beliau dilahirkan same kampung ngan dr mahadir..sempena nama dr mahadir tu la beliau meletakkan nama beliau sebagai mahalil..dah mane pulak datang lil tu? beliau ni sebenarnya peminat jalil hamid..ngan syarizat abd jalil..disebabkan fanatik tu beliau letak nama beliau gabungan mahadir ngan jalil..jadi la mahalil..beliau ni tergolong dalam golongan pencuci jamban..ehh..pencuci mulut je..beli tokmiah kat mane2 mesti dapat pree bende nih..ade riwayat ngan tak dipastikan kesahihannya mengatakan mahalil ni meneutralkan kolestrol dalam badan..tokmiah tu banyak minyak..so..kene makan bende ni skali..baru sehat..tak semua budak melayu larat nak makan beliau ni..beliau kurang digemari..[temasuk oleh aku sniri pada mulanya..tapi skang aku hantu mende ni plak..adakah ini tandanya aku perlu mengahwini gadis mesir?hahaha] kerana rasanya yang sedikit macam hampeh..masam macam basi2 pun ade..tapi tu memule je..sape yang dah stat menyukai beliau akan merasa ingin sentiasa berdamping dengan beliau..[aku la tuu..haha..]

Kusyari

nama beliau yang dihormati adalah kusyari..namun perlu diingat..tak semua orang yang bernama kusyairi yang boleh makan beliau ni..kerana mereka akan terasa macam makan diri seniri..adapun bagi yang selain daripada nama kusyairi..juga ramai yang menyebok takleh nak makan beliau ini..hanya kerana rupa beliau yang seakan2 campuran tuuuuuuut..korang memang judge the book by its kaber..namun ramai juge yang berundur setelah merasainya.."takleh blah!" kate mereka2 itu..walhal mereka tidaklah merasakan nikmat sebenar beliau ini..[aku first time makan kusyari ni boleh gi sesudu je..tapi 2nd time aku gi aku habis 2 mangkuk!haha] beliau dijual mengikut selera dan kapasiti perut pemakan..korang boleh pilih nak segenih stengah ke..2 geneh ke..3geneh ke..4geneh ke..[kalau tangki honda cup70 jangan lawan la tangki kete kancil..]lupe nak citer..beliau dilahirkan di kampung kucai..namun isi kandungan beliau tidaklah mempunyai daun kucai walau secubit..beliau terhasil daripada beberapa campuran seperti nasik..mi..kacang kude..soon..makaruna..dan ditumpahi pulak ngan kuah solso yang feeling lagi menyelerakan..ditambah pulak ngan cili bagi sesape yang mahukan kepedasan maksima..[meleleh melimpah2 air liur aku ateh keyboard nih..malam ni jugak aku gi carik!] kusyari yang paling feeling kat mesir ni adalah kusyari tahrir [aku tak kire..aku nak royalti kerana mengiklankan produk ko wahai kusyari tahrir..dapat makan pree malam ni pun jadi laaa] Al-fadhil Ust Aidil Azwal pun berkongsi minat yang same..penggemar extreme kusyari tahrir..jom ust!ana blanje..mai ah zagzig..hehe..


Togin Makaruna Lahmah

assalamualaikum..[toktoktok..] assalamualaikum..makcik..ape kabo? togin ade? hah? die keluar? die gi mane makcik? lari dari medan perang? huih..dosa besar tuh..takpela makcik..nanti saya gi cari die kat padang tembak..time kasih ye makcik..[searching...searching..] haaa! tu pun die! oit togin! kemari kau! ko gi mane? kusyari tahrir? ape ko buat kat sane? menjual diri? brape genih semangkuk? tige geneh je? murah! astaghfirullah..ape nak jadi ko nih menjual diri..bertaubatlah..mari aku pimpin kau kejalan yang benar..sebelum tu aku nak kenalkan ko kat sahabat2 aku nih..ha kawan2..masih bersama ramcangan Tom Tokmiah? memperkenalkan ni la kawan baru abang..name die togin..kameraman..close-up sikit muke die..bagi nampak daging2 kat atas die tu..beliau ni dilahirkan bersama2 togey..memandangkan name beliau adalah togin maka hobi beliau adalah login ke web2 ilmiah..baguih no dia ni..togin ni sejenis makaruna [bukan moknah..] yang disirami dengan kuah daging yang sangat menyelerakan..rasa die mmg sedap..bagi mereka yang tidak menggemari kusyari..togin adalah pilihan alternatif yang sangat tepat..beliau boleh didapati di kusyari tahrir atau dimana2 saja apabila sampai shif beliau menjual diri..sila dapatkan sebelum stok habis..


Aruz Billaban

macam biasa tengok je..ni nasik nih! tapi apsal melekit2 semacam je..rase sikit..pergh, manis! campor susu! sedap giler! abeskan semangkuk..kak..nak lagi 3! bungkus ye..ni abang kenalkan name die aruz billaban..nasik dengan susu..die buat macamane abang pun tatau..kalau takat campurkan nasik biase ngan susu..tak menjadinye..mesti ade resepi khas nih..takpe2..nanti abang cube selongkor dapur die carik resepi..bawak balik niage kat kampung ni gerenti top mletup nih..heheh..apepun aruzbillaban ni memang syok dimakan sebagai snek tambahan ataupun pencuci mulut..tapi awas jaga2..jika dimakan terlalu banyak akan menyebabkan kemuakan..[makan memang tak elok banyak2 pun..ingat pesan Imam Ghazali..makan bila lapar..berenti sebelum kenyang..cube rase sikit camane rase jadik orang susah..ishh kau ni lahh sengal!] beliau biasanya diberikan percuma diwaktu berbuka puasa dibulan puasa di masjid2 yang terdapat orang yang nak memberikannya secara percuma..adapun jika bulan yang tidak berpuasa..maka beliau dijual biasanya dengan harga segenih atau segenih steng..


Syai Naknak

tgk name pun dah tau dah...skali minum gerenti nak lagi..seteguk je minum..tekak akan memberontak..nak!nak! nak lagi! introducing..teh pudina..nama beliau adalah syai naknak..teh ni abang tatau la kat tempat len nak dapatkan kat mane..maybe cari je daun pudina tu..pastu blender buat la teh..buh gule..tapi yg ni spesel abang minum kat bani amir..tempat abang talaqqi sahih bukhari ngan Al-Fadhil Ust Husni Ginting kat zagzig ni..sambil2 Ust Husni membacakan hadis..ammu2 kat situ akan round dan hulurkan teh2 ni pade sesape yg rasa tak malu nak minum..tapi..bile tekak dah asik memberontak mengatakan nak!nak! apekah lagi yang perlu dipedulikan dengan malu..malu bertempat dan ini bukan tempatnye..ammu!aizhu! bak sini satuuu!

kita dah pun berkenalan dengan 8jenih makanan atau minuman mesir ni..dengan ini berakhirlah dulu rancangan Tom Tokmiah kita pada episod pertama ini..episod pengenalan..sebenarnya banyak lagi makanan mesir yang abang makan..tapi abang telupe nak tangkap gambo..khusyuk dan terliur sangat dengan makanan tu sampai telupa tangan memegang kemera untuk ditangkap makanan itu akan gambarnye..tapi takpe2..kite bejumpe lagi dalam episod seterusnye..jangan lupe mengosongkan perut dulu sebelum menyaksikan rancangan ini kerana kalau korang punye perut dah penuh..korang pandang seblah mate je ngan makanan2 ni..biarla tekak korang menelan air liur dan rasa teringin untuk kemesir merasa sume makanan2 ni..haha..[tapi aku datang ke mesir bukan sebab untuk makan ye..aku datang nak cari ilmu Allah..makanan tu wasilah untuk aku mendapat tenaga mengumpul ilmu Allah..sekian dimaklumkan]


mane makan malam ni..takde sape nak masak ke..tolooooonnggg...aku laperrrr!

hingga ketemu lagi dalam entri yang akan datang..senyum2 selalu..=)

Currently have 5 Kata Komenan:

  1. pamie ko mmg sejak azali lg kaki lawak ek? pas blk sini kalo tkder kije leh join raja lawak..confirm menang.huhu

    bler nk blk sini? aku nk kirim aruzbilaban mcm besh jek.. nk tunggu aku g mesir tatau ar ble nk ckup duit nk bt umrah..:)

  2. cet..raja lawak punye lawak kire low class lg tuh..aku punye lawak dah sampai tahap pro of pro dah..tak layak nak dicomparekan dengan low-class joke tu..hahaha..[gelak nada bangge giler]

    staun due lagi aku balik la kot..tengokla kalau mende tu tak basi insyaAllah aku hangkutkan selori utk ko..tehehe..

  3. isy2..baru je nk feeling tgk mknan arab sdap..
    rupe nye..buat cite sndiri plak..adei.. ;p

  4. walaupun buat cite seniri..siyes makanan2 ni memang sedap...
    so..jgn frust k..memang leleh air liur la kalau makan mende nih..heheh..

  5. baguih2..
    ade la point nk citer kt mak mknn mesir cmne..hua3~


Leave a Reply

There was an error in this gadget