Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Sunday, April 20, 2008

Makanan Mesir Takleh Blah? Really?

Posted by The Pamiesz® | Sunday, April 20, 2008 | Category: , | 5 Kata Komenan

Kaifa ahwalukum jamian? arju annakum daiman fissihhah..tengah baring2 pas futur..tetibe rasa nak update blog plak..[elok sangat la tu baring pas makan..] tadi ana masak kentang goreng berlada..tangan kiri menggoreng..tangan kanan pegang kitab fiqh lughah..mate kiri tgk kentang mate kanan usha kitab..[pergh..mantap giler aku stadi!] kaki kiri basuh pinggan..kaki kanan buat air..[yg ni kompem aku menipu nih..kalau sape pecaye memang kompem bongok..haha] apepun..imtihan nihaie untuk faslu thani dah hampir tibe..tinggal lagi tak sampai sebulan je..dengo2nye syafawi seploh ribulan..tahriri 17ribulan..ana idak le lagi gi ngambek jadual..tapi deme duk kabo2nye gitule..kalo deme menipu ana tu makne katenye ana menipu ngkome jugak le..hehe..

tgh2 temenung dalam bilik temenung tadi ana teringat satu citer mase dalam fli
ght nak ke mesir aritu..kejadian ini berlaku dalam kapal terbang..bukan kapal selam..citernye berbunyi begini..perlu diingat kisah ini mengandungi sedikit unsur tokok tambah untuk memberikan zouq kemenarikan cerita..bukan bermakna ana ni periwayat yg tak thiqah ye..

"ustaz. ustaz." kedengaran suara ayu yang memanggil entah daripade mane..ana buat dek je la..ana bukan ustaz..
"ustaz. ustaz." suara tersebut semakin nyaring berbicara..bagaikan makhluk yg dipanggilnya itu membuat dek aje akan panggilannye..lalu ana menoleh ke seat belaka
ng..
"awak panggil saya ke?" kata ana yang hensem ini sambil menudingkan jari kearah muke ana sendiri..
"yela. ustaz la..sape lagi..?" balas beliau..

"tapi saya belum jadi ustaz lagi..apekeseha
l?" ana pantas menjawab sambil membuat muka pelik seribu..
"nak mintak tolon.." katanya..

"tolooooonggggg!toooolooooonnnggggg!" ana menjerit didalam hati..haha..

"mintak tolong kebende?" kata ana dengan suara yang sorohah..
"tolong turu
nkan beg kat atas tu bleh?beratla.." cakap dpd tadi ayat ni kan senang..bebunge2 sangat..haha..

lalu ana pun turunkan la beg die yang seketul tu..entah hape die isi dalam tu..bawak lesung batu ke..ke bawak playstation 3 ngan tv 14"..ataupun boleh gak la ihtimal die bawak anak kambing kesayangan die sekor kot..wallahu a3lam..


"time kasih ustaz." kate beliau..
"kasihmu diterime seadanya" tehehehe..

"gatal!" aganye tu la yg die cakap dalam ati die..

ana bukan gatal ye..harap maklum..cume sampai2 kat mesir aritu memang ade jugak kene serangan gatal2 kesan daripada gerakan tentera pijat umah perak..sa
mbil2 tu ade la terkesan sikit gatal2 tu keluar bila tengok minah arab ni seksi2..apekesehalla diorang ni pakai cenggini..kita kalau jalan tengok depan..nampak macam2 bonggol..jalan tunduk kang..langgo kete plak..bahkan kalau jalan tunduk pun..lagi teruk..nampak jugak bonggol2 belakang diorang tuh..tepat2 mate kesitu plak tuh..lengggang kangkung je die melantun2..ish3..jadik sebagai resolusi..ana jalan jela cam biase tapi laju2..lame2 terus terbiasa gitu..jalan laju2 supaya elak maksiat mate..patutla ade hikmah Nabi Muhammad selawat dan salam untuk Baginda berjalan laju sepertimana yang termaktub dalam syamail Muhammadiah li Imam Tirmidzi..Baginda S.A.W. dikatakan berjalan bagaikan menuruni bukit yang curam..bagaikan dilipat bumi ini untuknya..untuk apa..untuk mengelak maksiat mate..kat luar tu kan nak atau tak kita terpakse pandang bende2 gitu..tapi insyaAllah biiznillah..maksiat2 kecil sebegitu boleh terhapus dengan wuduk..dengan istighfar..dan sebagainya..dengan syarat..jangan la kite sesaje kuar untuk gi cari nak tgk bende2 gitu..kalau keluar memang kompem dapat tengok punye..tak payah dicari memang bende2 gitu akan setan bawak datang pada kita..jadik..same2lah kita memperbanyakkan istighfar dan melazimi wuduk..[yg ni la yg aku jem sikit..aku bile berwuduk je..3minit akan datang mesti tubik angin wangi dpd blakang aku ni..sehari bape ratus kali aku kene amik wuduk?] ala kulli hal tak kisah la..banyak hangin ke..hangin satu badan ke..lazimilah wuduk dan istighfar..moga2 disitu ade ruang untuk kita rapat dengan Allah dan jauh daripada setan..

memandangkan tadi pun ana baru je
pas makan..jadi kali ni ana nak becerite pasal makan..dah musim2 dekat nak exam ni..sumer ahli bait malas nak masak..tapi rasa2 makin rajin nak makan..[tula orang suh kawin awal tanak..] yela kan..stadi maut..banyak pakai energy nak perah otak..[perah la sangatt..] so..banyakla yang diperlukan oleh perut..apabila kes sperti ini berlaku..akibatnye..lakulah kedai2 tokmiah yang berada dikeliling umah ana ni..macam2 jenih tokmiah yang ana bedal..jimat..sedap..murah..dan express! tokmiah bilbaid..tokmiah ala syibs..tokmiah ala sawabik..antara nama2 tokmiah yang kerap kali masuk dalam perut ana yang senantiasa kelaparan nih..[taip nama tokmiah ni je dah membuatkan aku rasa nak turun bawah jab beli tokmiah..huh] bagi rakyat malaysia yang ana rindui dan kasihi..antum tentunya tertanye2 menatang apakah sebenarnya tokmiah itu? jadi..untuk mengetahui dengan lebih lanjut..sila tunggu dan jangan kemana2 hinggalah rancangan ini berakhir..

yaaa~kembali kita dalam rancangan "Tom Tokmiah!" arini abang pamie akan memperkenalkan kat korang tentang makanan2 yang dimakan oleh rakyat dan penduduk2 kat negare republik arab mesir dan negara2 arab sekitarnya secara umum..kebanyakan daripade makanan mesir adalah based on gandum..ataupun roti yang dipanggil eisy baladi..bukan baldi ye sayang..baa-laa-dii..makanan asasi dorang mmgla roti..tapi takde la kate dorang tak makan nasik langsung..wei..korang jangan ingat abang kat sini tak makan nasik yee...abang makan je nasik..ade je jual beras kat sini..kuliah abang ni kan..sebelah sawah lagi..cuma sambil2 makan nasik..makan jugak makanan2 arab ni
..[kadang2 sampai gak tahap dimana makanan2 arab ni aku makan lebeh banyak daripade memakan nasik..heheh]

tanpa membuang masa..marilah kita berkenalan ngan makanan yang pertama..the famousest one..[betui ke bahse omputih aku neh?]

Tokmiah

nama beliau adalah tokmiah..beliau dilahirkan di kampung tok sagor..sejak lahir beliau sudah mempunyai cucu yang bernama miah..disebabkan itulah beliau dipanggil tokmiah..[riwayat mengarut yang dimaudukkan oleh pakar makan tokmiah - pamie hebat] rakyat mesir memakan tokmiah ini bagaikan lauk yang dimakan bersama nasik oleh kita..namun ia bukanlah dimakan bersama nasik tapi dibuat sandwich bersama eisy baladi..akan tetapi rakyat2 malaysia yg kreatif akan membli tokmiah sadah ini dikedai dan dibuat cam begedil dimakan bersama nasik.
.kreatif kan? beliau ini dimasak dalam minyak yang banyak..[ade jugak kdai pengoto yang tak penah tuko2 minyak sampai dah jadik cam minyak 4t dalam periuk tu..] beliau biasanya dijual dalam harge yg begitu murah..kalau beli beliau saje kita namakan dia sebagai tokmiah sadah..tapi kalau beli skali ngan eish..kita panggil die sandwich tokmiah..biasenye tokmiah sadah yang agak beso saiznye dijual 4 ketul segenih..kalau yg kecik2 sikit..ikut atas kedai la nak jual bape..ade jugak yg buat beso2 naget..kalau sandwich tokmiah..biasenye sejibik dalam 75qirsh atau segenih atau segenih rubuk ikut market dan strategi pemasaran kedai la..dan sandwich tokmiah ni gak digandingkan dengan gandingan mantap bebrapa watak yang lain..antaranya..telo(baid)..kentang goreng jari(sawabik)..kentang goreng chips(syibs)..bubur kacang(ful)..dan sebagainya..ikut suke korang la nak makan tokmiah ni ngan ape..pendek katenye..tokmiah ni mmg sedap! namun ade jugak riwayat2 yang mengatakan bahawa banyak makan bende ni rambut cepat gugur dan botak..[aaahh peduli hape aku..janji sedap..kalau tak makan tokmiah pun sebelum ni aku memang botak dah..]

Tohinah dan Salatoh

seterusnye abang memperkenalkan...jeng3..due mende ni adalah member baik tokmiah..yang putih2 tu name die tohinah..beliau dilahirkan di kampung tok tahu..beliau merupakan seorang tua yang sering dihina oleh masyarakat setempat..oleh kerana itulah orang2 kampung memanggil beliau 'tok yang dihina' last2 payah sangat nak sebut lalu dipendekkan menjadi tohinah..[riwayat mauduk kedua daripada peminat tohinah - pamie hebat] beliau amat kamcing ngan tokmiah sejak daripada sebelum lahir lagi..makne kate..apabila ada tokmiah sandwiich..mesti ade beliau..kadang2 tokmiah ngadu gak ngan abang..rimas bile tohinah ikut2 die..tp abang pandai tenangkan hati tokmiah tu..sampaila dia dapat menerima dengan hati yang terbuka..bahwasenye tohinah tu memang diciptakan untuk bersama2nya..menitis airmata tokmiah bila mengenangkan betapa terharunya beliau mendapat teman sejati..


skang abang nak kenalkan kat korang plak sape lagi sorang yang serabut kat sebelah kanan tohinah tu..[sorang?tu makanan ke orang?pekesehal ko ni mie?] introducingg..name beliau adalah salatoh..tepuk2..[pappappappappappap] waaa gemuruhnyee..ramai minat nih..beliau adalah merupakan gabungan beberapa jenis sayur..beliau lahir di taman salat selatan..beliau sering ditanya dimanakah kampung halamannya..dan seringkali pula beliau menjawab.."salat"..apabila ditanya lagi..lahir kat mane..beliau menjawab "salat" tinggal kat mane? "salat" selalu men2 basikal petang2 kat mane? "salat" dan setiap kali beliau menjawab soalan2 tersebut..si penanya akan berkata pula.."ooohhh..." sebagai tanda memahami ape yang dikatakan oleh beliau..dek kerana tersohornye sesi soal jawap antara penanya dengan beliau..melekatla name salatoh pada beliau..[salat-ooooohhhh] sekian dimaklumkan. [lagi riwayat mauduk dpd penggemar salatoh - pamie hebat] beliau juga merupakan teman kamcing tokmiah sandwich..senang kate..tokmiah..tohinah..dan salatoh adalah 3stooges yang mmg tak dapat dipisahkan..cubalah korang pisahkan diorang betige..maka akan pincanglah dunia!

Mahalil

ish3..cepat la gi depan..cepat la..nak malu ape...cepatla..[aku tolak die kedepan] haa...ni dia spesel guest kite..oi2..nak lari kemane tuh? [2 bonzer datang tarik die] sorila kawan2..beliau ni malu2 sikit..pegang die pegang..jgn bagi lepeh..ok..skang abang kenalkan kat korang..tadaaaaa..nama beliau adalah mahalil..ade jugak yg panggil mulhiyah..[ikut suke korang la nak panggil ape pun..aku memule dulu pun panggil bende masam2 je..] beliau dilahirkan same kampung ngan dr mahadir..sempena nama dr mahadir tu la beliau meletakkan nama beliau sebagai mahalil..dah mane pulak datang lil tu? beliau ni sebenarnya peminat jalil hamid..ngan syarizat abd jalil..disebabkan fanatik tu beliau letak nama beliau gabungan mahadir ngan jalil..jadi la mahalil..beliau ni tergolong dalam golongan pencuci jamban..ehh..pencuci mulut je..beli tokmiah kat mane2 mesti dapat pree bende nih..ade riwayat ngan tak dipastikan kesahihannya mengatakan mahalil ni meneutralkan kolestrol dalam badan..tokmiah tu banyak minyak..so..kene makan bende ni skali..baru sehat..tak semua budak melayu larat nak makan beliau ni..beliau kurang digemari..[temasuk oleh aku sniri pada mulanya..tapi skang aku hantu mende ni plak..adakah ini tandanya aku perlu mengahwini gadis mesir?hahaha] kerana rasanya yang sedikit macam hampeh..masam macam basi2 pun ade..tapi tu memule je..sape yang dah stat menyukai beliau akan merasa ingin sentiasa berdamping dengan beliau..[aku la tuu..haha..]

Kusyari

nama beliau yang dihormati adalah kusyari..namun perlu diingat..tak semua orang yang bernama kusyairi yang boleh makan beliau ni..kerana mereka akan terasa macam makan diri seniri..adapun bagi yang selain daripada nama kusyairi..juga ramai yang menyebok takleh nak makan beliau ini..hanya kerana rupa beliau yang seakan2 campuran tuuuuuuut..korang memang judge the book by its kaber..namun ramai juge yang berundur setelah merasainya.."takleh blah!" kate mereka2 itu..walhal mereka tidaklah merasakan nikmat sebenar beliau ini..[aku first time makan kusyari ni boleh gi sesudu je..tapi 2nd time aku gi aku habis 2 mangkuk!haha] beliau dijual mengikut selera dan kapasiti perut pemakan..korang boleh pilih nak segenih stengah ke..2 geneh ke..3geneh ke..4geneh ke..[kalau tangki honda cup70 jangan lawan la tangki kete kancil..]lupe nak citer..beliau dilahirkan di kampung kucai..namun isi kandungan beliau tidaklah mempunyai daun kucai walau secubit..beliau terhasil daripada beberapa campuran seperti nasik..mi..kacang kude..soon..makaruna..dan ditumpahi pulak ngan kuah solso yang feeling lagi menyelerakan..ditambah pulak ngan cili bagi sesape yang mahukan kepedasan maksima..[meleleh melimpah2 air liur aku ateh keyboard nih..malam ni jugak aku gi carik!] kusyari yang paling feeling kat mesir ni adalah kusyari tahrir [aku tak kire..aku nak royalti kerana mengiklankan produk ko wahai kusyari tahrir..dapat makan pree malam ni pun jadi laaa] Al-fadhil Ust Aidil Azwal pun berkongsi minat yang same..penggemar extreme kusyari tahrir..jom ust!ana blanje..mai ah zagzig..hehe..


Togin Makaruna Lahmah

assalamualaikum..[toktoktok..] assalamualaikum..makcik..ape kabo? togin ade? hah? die keluar? die gi mane makcik? lari dari medan perang? huih..dosa besar tuh..takpela makcik..nanti saya gi cari die kat padang tembak..time kasih ye makcik..[searching...searching..] haaa! tu pun die! oit togin! kemari kau! ko gi mane? kusyari tahrir? ape ko buat kat sane? menjual diri? brape genih semangkuk? tige geneh je? murah! astaghfirullah..ape nak jadi ko nih menjual diri..bertaubatlah..mari aku pimpin kau kejalan yang benar..sebelum tu aku nak kenalkan ko kat sahabat2 aku nih..ha kawan2..masih bersama ramcangan Tom Tokmiah? memperkenalkan ni la kawan baru abang..name die togin..kameraman..close-up sikit muke die..bagi nampak daging2 kat atas die tu..beliau ni dilahirkan bersama2 togey..memandangkan name beliau adalah togin maka hobi beliau adalah login ke web2 ilmiah..baguih no dia ni..togin ni sejenis makaruna [bukan moknah..] yang disirami dengan kuah daging yang sangat menyelerakan..rasa die mmg sedap..bagi mereka yang tidak menggemari kusyari..togin adalah pilihan alternatif yang sangat tepat..beliau boleh didapati di kusyari tahrir atau dimana2 saja apabila sampai shif beliau menjual diri..sila dapatkan sebelum stok habis..


Aruz Billaban

macam biasa tengok je..ni nasik nih! tapi apsal melekit2 semacam je..rase sikit..pergh, manis! campor susu! sedap giler! abeskan semangkuk..kak..nak lagi 3! bungkus ye..ni abang kenalkan name die aruz billaban..nasik dengan susu..die buat macamane abang pun tatau..kalau takat campurkan nasik biase ngan susu..tak menjadinye..mesti ade resepi khas nih..takpe2..nanti abang cube selongkor dapur die carik resepi..bawak balik niage kat kampung ni gerenti top mletup nih..heheh..apepun aruzbillaban ni memang syok dimakan sebagai snek tambahan ataupun pencuci mulut..tapi awas jaga2..jika dimakan terlalu banyak akan menyebabkan kemuakan..[makan memang tak elok banyak2 pun..ingat pesan Imam Ghazali..makan bila lapar..berenti sebelum kenyang..cube rase sikit camane rase jadik orang susah..ishh kau ni lahh sengal!] beliau biasanya diberikan percuma diwaktu berbuka puasa dibulan puasa di masjid2 yang terdapat orang yang nak memberikannya secara percuma..adapun jika bulan yang tidak berpuasa..maka beliau dijual biasanya dengan harga segenih atau segenih steng..


Syai Naknak

tgk name pun dah tau dah...skali minum gerenti nak lagi..seteguk je minum..tekak akan memberontak..nak!nak! nak lagi! introducing..teh pudina..nama beliau adalah syai naknak..teh ni abang tatau la kat tempat len nak dapatkan kat mane..maybe cari je daun pudina tu..pastu blender buat la teh..buh gule..tapi yg ni spesel abang minum kat bani amir..tempat abang talaqqi sahih bukhari ngan Al-Fadhil Ust Husni Ginting kat zagzig ni..sambil2 Ust Husni membacakan hadis..ammu2 kat situ akan round dan hulurkan teh2 ni pade sesape yg rasa tak malu nak minum..tapi..bile tekak dah asik memberontak mengatakan nak!nak! apekah lagi yang perlu dipedulikan dengan malu..malu bertempat dan ini bukan tempatnye..ammu!aizhu! bak sini satuuu!

kita dah pun berkenalan dengan 8jenih makanan atau minuman mesir ni..dengan ini berakhirlah dulu rancangan Tom Tokmiah kita pada episod pertama ini..episod pengenalan..sebenarnya banyak lagi makanan mesir yang abang makan..tapi abang telupe nak tangkap gambo..khusyuk dan terliur sangat dengan makanan tu sampai telupa tangan memegang kemera untuk ditangkap makanan itu akan gambarnye..tapi takpe2..kite bejumpe lagi dalam episod seterusnye..jangan lupe mengosongkan perut dulu sebelum menyaksikan rancangan ini kerana kalau korang punye perut dah penuh..korang pandang seblah mate je ngan makanan2 ni..biarla tekak korang menelan air liur dan rasa teringin untuk kemesir merasa sume makanan2 ni..haha..[tapi aku datang ke mesir bukan sebab untuk makan ye..aku datang nak cari ilmu Allah..makanan tu wasilah untuk aku mendapat tenaga mengumpul ilmu Allah..sekian dimaklumkan]


mane makan malam ni..takde sape nak masak ke..tolooooonnggg...aku laperrrr!

hingga ketemu lagi dalam entri yang akan datang..senyum2 selalu..=)

Thursday, April 3, 2008

Pacar ke Pacat?

Posted by The Pamiesz® | Thursday, April 3, 2008 | Category: , | 5 Kata Komenan

Ape kes awal plak update blog nih..baru je post entri yg lepas cite pasal malas..takkan malas lagi..[hakikatnye malas gak nak update blog ni..] tapi malas ni bukan sebarang malas..ade je malas yang tepat dan betul tempat..malas betul tgk orang buat keje lagha..malas sungguh tgk seorang azhari membuang masa dengan benda yang tak sepatutnya dihabiskan masa tu ke situ..malas tak ingat bile berdepan dengan orang2 yang malas nak didik hati menerima pandangan orang lain yang nakkan kebaikan pada diri mereka dan agama Islam tu sendiri..malas giler nak lepak ngan orang yang malas..kerana secara tak langsung akan menyebabkan kita terkesan menjadi malas..malaslah kamu daripada menjadi malas..kerana jika kamu malas2 kamu tidak ada banyak bezanya dengan mawas yang malas..

cukup la kot cite pasal malas..tengah mode bersemangat ni..jangan duk sebut2 pekataan tu..la ni ana nak bukak topik baru lak..nak kate baru tak baru mane..orang ramai dah duk bincang..duk tulis artikel pasal mende ni..duk buat forum sane sini..debat sane sini..orang tu keluar pandangan..sini keluar pendapat..orang ni radd..orang tu pangkah..yang belah sana sokong kaw2..belah sini tekangkang2 bangkang..macam2 qil wa qal tentang mende ni..rase2nye kalau ana sebut pun antum semua memang dah biasa dengar dah..tapi sebagai meraikan seorang sahabat baik ana yang bertanya..maka dengan ringan jari ana menaip khas untuk beliau dan umumnya kepada semua bloggers..bukalah hati bukalah
minda antum semua untuk menerima pendapat orang lain..sepertimana yang telah ana katakan ana malas betul nak berdepan dengan orang yang jenis nak menang aje tanpa ada rasa langsung nak menerima pendapat orang lain..maalishlah..ini bukan tempat bagi orang yang jenis sedemikian..adapun ana seorang yang terbuka..untuk menerima sebarang keritikan..jika ianya baik untuk ana..tafaddhal untuk mengomen, mengeradd dan memangkah ana..[tp untuk doktor2 aku dikuliah..tolongla jangan pangkah ketas jawapan exam aku..hehe]

soalan yang telah ditanyakan kepada ana adalah seperti berikut: "Aku still tak paham la..dalam Islam couple tu haram..tapi camne kita nak kenal hati budi pasangan kita kalau kita tak becouple dulu kan.
." betul ke gini soklannye? tak kisahla..janji mafhumnye lebih kuang gitu la soklannye..[jgn marah wahai sahabat penanya..ko kan tau aku ni pelupe..hehe..kalau tekeluar tajuk..nanti inform aku balik k..] ada beberapa perkara yang perlu diambil perhatian mengenai persoalan ni..mungkin kita memikirkan daripada satu sudut sahaja tanpa melihat kepada banyak lagi sudut yang lain..menyebabkan timbulnya persoalan begini..jika kita melihat daripada pelbagai sudut..insyaAllah tak akan timbul soalan seperti ini..dan disini ana akan cuba menjawab persoalan ini melalui cara menimbulkan beberapa pertanyaan pula..

pertama: apekah maksud sebenar yang dimaksudkan dengan istilah couple tu?
kedua: adakah couple tu satu2nye cara untuk mengenal hati budi pasangan? memang takde langsung cara lain ke?

ketiga: antum yakin seyakin2nye ke kalau couple dan dah kenal hati budi kompem kawin dan bahagia?

keempat: agak2 sape yang nak jawap soalan2 ni?haha..


sebelum kita berpindah kepada syarah bagi matan..marilah kita muqaddimahkan telebih dahulu pebincangan ini supaya dalam kepala hotak kita ni tersusun baik
tentang maklumat yang akan disampaikan..

sebagaimana yang kita semua sedia maklum tahu dan faham tentang fitrah manusia itu sendiri yang inginkan kasih dan sayang..ingin dicintai dan mencintai..itu
memang tabiie alam..banyak makhlukNya yang diciptakan berpasang2..siang malam..paneh sejuk..beso kecik..tinggi pendek..kuruih gemuk..pandai bodoh..bangang bijak..begitu juga kejadian manusia sememangnya diciptakan Allah
berpasang..lelaki dan perempuan..dan setiap pada tubuh badan kita sendiri pun ada yang berpasangan..tangan..kaki..mata..telinge..lubang idung..ketiak..kepale lutut..mate siku..dan sebagainya..dan takde sape pun manusia yang pernah menafikan naluri ingin berkasih sayang secara berpasangan ni..[kes2 yg syaz, nadir ataupun luar daripada tabii tak termasuk dalam perbincangan..] maka dengan sebab itu Allah ciptakan ada cas ataupun karen yang menjadi tarikan antara laki dan pempuan cam cas +ve dan -ve..maka dengan itu bagi seorang lelaki apabila melihat perempuan bergetarlah hatinya..begitu juga bagi seorang perempuan apabila melihat lelaki maka akan tertariklah hatinya untuk mendekati magnet yang berlainan kutub tersebut..[aku terase aku taip ni macam smua orang dah penah baca mende ni..perlu ke aku panjang2kan lagi?]

amma ba'du..

adapun jawapan bagi persoalan yg telah ana sendiri timbulkan itu..kalau ana suruh antum jawap sendiri..ana yakin antum pun boleh jawap..ape maksud couple tu? couple tu bahse omputih..maksudnye pasangan..kalau loving couple tu..pasangan yang sedang bercinta la..kalau dalam bahse indonesia..berpacaran la..adapun dalam bahse korea..dan bahse jepun..antum boleh rujuk sendiri dalam kamus..jangan pulak antum berjumpa dengan Dato Hj Ismail Kamus untuk bertanya hal sedemikian walaupun memang sah ayah beliau merupakan seorang Kamus..itu maksud lughawi..adapun maksud couple secara istilah yang digunapakai oleh kebanyakan remaja masakini membawa makna seorang lelaki dan seorang wanita yang belum berkahwin..berkenan antara satu sama lain..berkawan..cinta..berkongsi suka duka..masa depan bersama2..menjadi teman dikala suka dan duka..tempat meluah perasaan..tempat menyimpan rahsia..dan lain2..dan antara aktiviti yang biasanya akan dilakukan oleh pasangan loving couple ni..mereka akan keluar makan
bersama-sama..jalan2 same2..gi funfair ke..shoping complex ke..boling ke..pantai ke..air teghojun ke..taman rekreasi ke..taman bunge ke..ataupun kalau yg jenis ilmiah sikit..stadi same2 ke..gi library ke..pastu pulak..sms ataupun call gerenti tak bole tinggal punye..tinggal jage! mule la kate minah ni tak setia..mamat ni ade pempuan lain..memacam la..

antum perasan ataupun tidak..maksud couple diatas tak jauh beza pun daripada maksud ataupun hadaf ataupun tujuan sesuatu perkahwinan..ape bezanya couple
dengan kawin..same je..couple berkenan antara satu sama lain..suami isteri pun same..couple berkawan..suami isteri pun same..couple becinta..suami isteri pun same..couple berkongsi suka duka..suami isteri pun same..couple rancang masa depan bersama2..suami isteri pun same..couple menjadi teman dikala suka dan duka..suami isteri pun same..couple tempat meluah perasaan..suami isteri pun same..couple tempat menyimpan rahsia..suami isteri pun same..dah tu..tang mane yang lain? yang lainnye..kawin tu dah kawin..tapi couple ni belum kawin..tu je..bahkan aktiviti2 yang dilakukan oleh couple tadi adalah aktiviti yang harian ataupun mingguan yang sepatutnya dilakukan oleh suami dan isteri untuk mengekalkan kasih sayang antara mereka..maka apabila dikatakan satu pasangan itu belum lagi berkahwin..maka Islam telah menggariskan satu batasan..lelaki dan perempuan yg ajnabi tidak dibenarkan bergaul bebas antara satu sama lain..

baik..mari kita kembali kepada persoalan fitrah dan naluri tadi..manusia ingin mencintai dan dicintai..ingin membelai dan dibelai..ingin menyentuh dan
disentuh..ingin memegang dan dipegang..ingin mencium dan dicium..ingin menggosok dan digosok..ingin meraba dan diraba..ingin memain dan dimain..ingin menyarung dan disarung..[mintak mahap ye kalau bahse terlalu direct..] senang katenye manusia ni ade keinginan seks..naluri tuh..sape yang takde..malanglah ianya kerana ditarik satu nikmat yang paling beso dalam hidup ni..[kalau lelaki kene potong anu tu..aduss..gerenti tanak idup punyelah kat dunia ni..] naluri manusia ni bukanlah sekadar mahukan kasih sayang secara psikologi semata..seperti ingin memahami dan difahami..ingin membantu dan dibantu..ingin menemani
dan ditemani..bahkan naluri kasih sayang psikologi ini akan membawa dan melarat pula kepada keinginan kasih sayang tubuh badan pula..penyerahan tubuh badan adalah salah satu bukti cinta yang sebenar..[cam ayat playboy2 yang ngayat nakkan badan pempuan plak.."kalau u betul sayang kat i..serahkan tubuh badan u kat i..baru i pecaya yang u sayangkan i.."] kan ayat standard tu..yang pempuan pulak..sayang punye pasal..jujur lurus bendul bangang tak betempat gi bagi jela kat laki yang konon sayang kat dia tu..agak2 pernah tak pempuan ni pikir yang kalau sungguh laki tu sayang kat dia dia akan kawin dulu baru mintak serah body..baru namanya sayang dengan kesanggupan memikul tanggungjawab.."pernah..kitorang memang pikir semua tu..tapi.." tapi korang yang bongok kan..kene tipu ngan setan..[bunyik cam emosyenel je aku nih..haha] bukanpe..ana sedih dan geram dengan keadaan gadis2 muslimah kita kini yang terlalu murah nilainya..[bukan semua ye..harap maklum]

jadi ape kaitannye? antum ni..cube tartib sikit flow cite ni..telah ana katakan sebelum ni..tujuan couple tu same je ngan kawin..cuma tak dapat buat hubungan
badani je..jadi..bile bercouple..hubungan psikology cuba dibentuk..saling cuba faham memahami..saling bantu membantu..rahsia pun dikongsi bersama..kenal mengenali..hinggalah sampai satu masa dah takde ape yang cuba dibentuk [sebab semua dah cuba dibentuk masa couple] melainkan yang belum ditry hanyalah perhubungan badani..dan perkara2 yang berkaitan dengannya..nanti dah takde bende nak tanye mula la keluar soalan2 yang tak patut keluar.."u punye bra saiz ape ye?" "abang punye tu kalau saiz standard panjang mane? kalau naik lak panjang mane? boleh anto mms x? nak nengokk.." [maalish skali lagi kerana terlalu sarahah dan jelas..] Astaghfirullahal azim..wal'iyazubillah..relevan ke soalan2 camni keluar dalam keadaan lelaki dan perempuan masih ajnabi? mana maruah masing2? jika mereka melakukan perhubungan badani sedangkan belum berkahwin semua orang tahu itu adalah zina dan hukumnya adalah haram qat'ie..jika tidak melakukan zina sekalipun..mereka telah melakukan zina hati..zina mata..dan pelbagai lagi jenis zina..takde pulak qaul yang mengatakan apabila darurat boleh berzina..tu memang takde..karut!tak logic langsung..same la cam kalau kite kate lelaki kene rogol..
lagi tak logic..kalau namanya rogol mesti tak rela kan..kalau lelaki tak rela..masakan bende alah tu boleh naik..tak dimaunye..

dalam Al-Quran sendiri Allah Subhanahu Wa Taala berfirman "Wala taqrabuzzina" bermaksud "janganlah kamu MENDEKATI zina.."jadi..muqaddimah kepada
zina ataupun lebih sesuai kita katakan toriq kepada berlakunya zina itulah yang Allah haramkan..maka sedangkan jalan untuk menujunya pun dikira haram..apatah lagi melakukan perbuatan terkutuk itu..couple membuatkan lelaki dan wanita ajnabi tersebut merasa mahu bermesra antara satu sama lain disebabkan oleh kasih sayang yang terbentuk antara mereka..maka couple itu merupakan toriq ataupun jalan kepada berlakunye keinginan untuk melakukan hubungan tersebut..dan oleh kerana itulah Islam mengharamkannya..

bile ana katakan sebegini..mungkin ada pula yang berkata.."tapi kalau kitorang takde rase pun nak berzina..just cam kawan biase2 je..tak benafsu pun..camne
pulak?" tu bukan namenye couple..tu namanya kawan..tak temasuk dalam perbincangan..tapi ada pulak yang mungkin berkata begini.."tapi kalau kitorang bercouple ikut syarak? tahan la keinginan tu sampai kawin.." tang mane pulak korang nak nisbahkan ikut syarak tu? takat mane korang boleh tahan? bile tak tahan? korang buat ape? melancap? lancap tu dibolehkan dalam syarak ke? ooo..baru ana tau..[jangan jadi bangang..korang yang cari pasal gi bagi naik nafsu korang seniri pastu korang nak nisbahkan pada syarak pulak ye?] tapi kalau ade yang kate.."kitorang bercouple untuk kenal hati budi..bile rasa dah sampai tahap yang nakkan naluri seks tu..kitorang kawin la.." kan..last2nye ka
win jugak kan? jadi nak buatpe couple? bekenan..datang minang kawin terus sudaahh..setell..nak buat ape lepeh kawin tu buatla..takde sape nak melarangnye..jadi pahala ibadat pulak tu kalau dah laki bini..

"...sebab nak kenal hati budi..tu je..takut tersalah pilih.." tu semua alasan semata-mata..cuba jawab balik soalan yang ana kemukakan pada mula2 tadi..takde
cara lain ke nak kenal hati budi selain couple? tanye pada mak bapak die tak boleh? tanye pada kawan2 die tak boleh? risik senyap2 pada cekgu die tak bleh ke? pastu kalau la korang rase dengan cara tu tak dapat kenal mane hati budi dia..cara lapuk..cara koman..cara orang tue..jawap pulak soklan ana yang ketiga tu..korang yakin seyakin2nye ke kalau couple dan dah kenal hati budi kompem kawin dan bahagia? sorry to say..kalau kompem kawin..takkan keluar istilah yang dikatakan sebagai clash..dah keluar heret anak orang sane sini..dah pegang sana sini..pastu dah kenal hati budi..tinggal..sebab rasa tak sesuai..tu ke matlamat kite? sebenarnye tu hanya kata-kata nafsu..bukan kata-kata iman..nafsu kata suruh couple untuk kenal hati budi..padahal kita bukan nak kenal hati budi die sangat pun..bahkan yang kita mahukan hanyalah untuk mencari pasangan yang rasa2 sesuai dengan diri kita..kalau ada hati dan budi perempuan tu yang tak kena dengan apa yang kita inginkan..itu akan menjadi dalil dan bukti untuk kita berlepas tangan daripada perempuan tersebut dan mencari pula dan bercouple pula dengan orang lain..sampai la 7 ke 8 kali betukar pasangan pun tak jumpe2 lagi yang dikatakan hati budi yang betul2 dikenali..ape kes?[pempuan pun same jugak..tak terkecuali daripada berkelakuan sebegini..cuma ghalibnye yan
g buat perangai gini adalah lelaki..] alah..orang dulu2 tak payah kenal hati budi..elok je kawin..elok je sampai tue..sampai mati beranak cucu kekal je pekahwinan tu..bahagia lagi.."tu orang dulu..kite skang zaman moden beb..takkan nak samekan dengan zaman dulu..dulu bole laa kawin tak kenal ni..skang tak relevan dah.." [ah korang ni ade jela nak menjawap cakap aku..sekeh ngan lutut kang baru tau..cube korang komen kat mak bapak korang cakap cinta dorang tak relevan..tgk samada aku dulu yg sekeh korang ngan lutut atau mak bapak korang yang pelangkung korang gune due mate siku..] yang dah kenal ati budi pun bape banyak sangat yang stay sampai kawin..

mungkin ada yang akan berpendapat pandangan ana ni agak syadid..sedangkan mungkin masih ada disitu apa yang dikatakan sebagai kelonggaran untuk bercinta
sebelum berkahwin..terpulang..tapi prinsip ana..biarlah soal jodoh kita berserah kepada Allah dan bertawakal kepadaNya lebih banyak daripada usaha kita untuk mencarinya dan berusaha mempertahankannya..itu lebih menenangkan dan membahagiakan jiwa..ana tak katakan kita tak perlu berusaha langsung dalam soal jodoh..usaha perlu ada..kerana kuasa memilih ditangan kita..jika kita tersalah pilih..sememangnya kita yang akan menyesal kelak dengan pilihan tersebut..namun..sesalan itu hanya akan terjadi jika itu datang daripada pilihan kita sendiri..nak salahkan sape lagi..kita sniri yang pilih kan..jika tersalah pilih itu
pula datang daripada pilihan ibu bapa..kita masih boleh menyandarkan kesalahan itu kepada mereka..tapi..jika itu memang pilihan daripada Allah..dan kita pula telah meredhainya sejak mula..tak mungkin ada apa yang dikatakan dengan menyesal..kecewa..patah hati..putus asa..kerana kita tahu itulah yang terbaik Allah anugerahkan kepada kita..selayaknya..ye la cube antum pikir..sape yang menciptakan cinta? Allah adalah Tuan Punya Cinta..agak2 la kan..antara kita carik cinta kita sendiri dengan kita mintak Tuan Punya Cinta anugerahkan cinta yang sesuai dengan kita..mana satu yang akan lebih memberikan hasil yang bakal memuaskan hati kita? antum boleh jawap sendiri..tepuk dada tanyalah iman dan kethiqahan kita pada Allah, Tuhan yang membolak balikkan hati manusia..bagi ana sendiri ana lebih berlapang dada untuk mempercayai Allah seratus peratus bahawa kuasaNya mampu mempertemukan ana dengan jodoh yang selayaknya buat ana..tak ada rasa risau mahupun bimbang walaupun sekelumit didalam hati..apa yang perlu kita sungguhkan..hanyalah usaha untuk memperbaiki diri dan mempersiapkannya dengan ilmu sebanyak mungkin untuk meningkatkan taqwa yang ada dalam diri kita ni agar Allah boleh padankan kita dengan pasangan kita bersesuaian dengan tahap kecintaan kita kepadaNya..cukuplah solat istikharah dan hajat sebagai usaha dan kesungguhan kita..

[aku dah agak dah..kalau menulis pasal bab ni..mesti panjang giler babas..tak tau la dah tebabas ke belum..] bagi antum yang berpendapat..kita perlu juga
usaha sedaya upaya untuk memilih jodoh..nak nilai seniri jugak hati budi pasangan tu..rasa2 kebal sangat..kental sangat hati tu rasa tak tembus syaitan masuk menggoda..tafaddhal untuk melakukan sedemikian..tapi pastikan antum memenuhi syarat dan step sedemikian:

1. Mempunyai matlamat suci, iaitu untuk membawa pencinta itu ke jinjang pelamin dan ikatan yang sah.
2. Menjaga batas-batas pergaulan dengan tidak menyentuh sesama sendiri, tidak membuang
masa berjam-jam dengan bertelefon atau berbual-bual, dan tidak menjadikan pergaulan mereka seperti suami isteri yang sudah sah dinikahkan. Mereka harus sedar dan berasa malu kerana mereka masih belum mempunyai sebarang hak ke atas satu sama lain.
3. Menghormati maruah dan harga diri masing-masing, dalam erti kata lain tidak membenarkan diri berdua-duaan dengan kekasih, kerana orang yang ketiga adalah
syaitan. Di samping itu tidak berhias-hias atau menampakkan perhiasan di hadapan kekasih kerana dikhuatiri boleh menaikkan nafsu syahwat kekasih. Sebaik-baiknya sebarang pertemuan hendaklah melibatkan mahram atau ibu bapa yang mengawasi tingkah laku mereka.
4. Berdoa dan menunaikan solat hajat supaya percintaan yang dimiliki akan diredai dan diberkati Allah. Bermohon kepada Allah supaya cinta itu dapat membawa kepada kesempurnaan peribadi dan kesempurnaan agama dengan mendirikan rumah tangga dan memelihara kelangsungan cinta itu.
5. Sentiasa melakukan solat Istikharah bagi meneguhkan hati supaya orang yang dicintai itu adalah yang terbaik untuk menjadi pasangan hidup sehingga ke akhir
hayat. Janganlah mencintai seseorang kerana harta, rupa atau keturunannya, tetapi cintailah dia kerana agama dan kemuliaan akhlaknya. Solat istikharah membantu supaya individu yang bercinta itu tidak menyesal dengan pilihannya dan dia wajiblah menjuruskan percintaannya itu untuk mendirikan rumah tangga yang terpelihara. Sekiranya dia bercinta tanpa niat untuk berumah tangga tetapi sekadar ingin bermain-main dan bersuka ria, maka percintaan itu adalah penipuan dan setiap perbuatan ke arah itu mencetuskan dosa dan kemurkaan Allah. Setiap perbuatan cinta seperti menyentuh kekasih, bersalaman, berdating, berpelukan dan bercanda adalah dilarang sebelum perkahwinan. Sebagai hamba Allah yang takut kepada kemaksiatan dan kehinaan hidup di dunia, pasangan kekasih hendaklah berasa malu untuk mempamerkan ‘cinta terlarang’ mereka kerana belum lagi diiktiraf oleh perkahwinan yang dituntut oleh syarak. Tetapi sebaliknya, apabila diikat dengan ikatan perkahwinan yang sah, perbuatan-perbuatan itu mendatangkan pahala dengan syarat suami isteri itu berusaha untuk menjaga batasan akhlak dan kesopanan tingkah laku apabila berada di khalayak ramai.

kalau antum tengok balik syarat2 tadi tu..rasenye antum pun bole buat kesimpulan seniri yang menunjukkan bahwe senang cite..couple tu takde dalam Islam..tapi
Islam menggantikannya dengan apa yang dikatakan sebagai khitbah..iaitu pertunangan..dalam tempoh pertunangan nilah nak kenal habis hati budi..kalau dalam tempoh ni kita dah nampak keburukan pasangan yang kita rasakan takkan mampu kita tahan hidup dengannya dimasa akan datang..maka atas kita untuk pilih nak teruskan ataupun tak..kalau nak jugak..ape2 jadi pada hidup dalam perkahwinan akan datang..sniri tanggung la..tapi kalau kita merasakan dengan memutuskan pertunangan itu adalah lebih baik..[tentunya setelah istikharah] maka tafaddhal untuk mengambil darurat yang kecil daripada menanggung darurat yang besar dimasa akan datang..

sebagai penutup..[letih dah beb menaip lame dah ni..pinggang aku dah reput..buku lali aku dah rate..tengkuk aku dah cam unte nak kene sembelih..mate aku sekuyu ikan puyu..] ana menyeru kepada semua sahabat2..janganlah terlalu memfokus kepada menilai hati budi pasangan yang kita mahukan..sebaliknya fokuslah pada menilai dimanakah tahap kita untuk dipadankan selayaknya dengan pasangan yang perfect..[takde manusia sesempurna Rasulullah] maka dengan itu apabila kita dijodohkan dengan sesiapa sahaja pun kelak..kita akan mampu menerimanya seadanya..insyaAllah biiznillah..sama2lah kita berdoa Allah mengurniakan pasangan yang terbaik buat kita..dunia dan akhirat..

p/s=agaknye dah tejawap ke soalanmu wahai sahabatku yang bertanye..kalau dah terjawab dan jelas..alhamdulillah..tapi kalau ade kesamaran lagi..silakan untuk bertanye selanjutnya..pintu ym senantiasa terbuka untukmu dan untuk sesiapa sahaja yang nak bertanye pendapat [yang mampu dijawablah..] =) sekian dimaklumkan.

There was an error in this gadget