Ikutle Kalo Agak-agak Ngkome Ghajin Membacenye

Cakap Le Ape Ngkome Nak Cakap Asey Jangan Mencarut Udah Le


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails

Monday, November 30, 2009

Aku Berjaya Menulis Cerpen!

Posted by The Pamiesz® | Monday, November 30, 2009 | Category: | 24 Kata Komenan

cerpen.





.....

dah tulis dah perkataan cerpen. berjaya! mission accomplished! hahaha.

saya mengucapkan jutaan malah infinity terima kasih kepada semua yang memberikan sokongan kepada blog ini. hasrat saya untuk bercuti lama nampak gayanya tak kesampaian. saya rasa amat terharu dengan sokongan anda yang keep on supporting me walaupun kadang-kadang tu anda tak kenal pun sape saya. walaupun anda tahu blog ini telah ditutup anda tetap masuk juga menunggu-nunggu posting saya. follower tetap bertambah walaupun blog sudah tak terapdet. sms keep on coming bertanyakan tentang bilakah saya nak buat comeback. soalan demi soalan ditanyakan kepada saya tentang asbab musabab penutupan blog ni. saya dah tak tahu camne nak jawap soalan kalian sume. saya harap takde antara kalian yang mengatakan blog ini dah menjadi suratkhabar bagi kalian yang harus dibuka setiap hari.

insyaAllah lepas ni saya akan jadi lebih ceria supaya kita dapat sama-sama menceriakan blog ni disamping input-input yang bermanfaat yang akan cuba saya sampaikan semampu yang boleh. kalau dah namanya penulis.. sehari tak menulis mesti rasa ada sesuatu yang tak kena.

saya berharap blog ini dapat terus menjadi medan dakwah bagi saya dan juga menjadi tempat untuk pembaca semua bergumbira sambil mengutip mutiara ilmu daripada saya yang taklah seberapa pun ilmunya. sekadar perkongsian pintar di alam maya. saya akan cube untuk tak menghampakan harapan para pembaca semua. kalau hampa jugak, nak buat camne. hampa jelah sorang-sorang. takkan saya pon nak kene ikut hampa jugak? hihihi.

[yang iye nye, rugi la kan ada orang sapot bayor domain pamiesz.com ni kalau tak berhapdet. ngehngehngeh.]

setelah 11 hari blog ini ditutup tanpa dikunci.. dengan ini saya sebagai tuan punye blog merasmikan pembukaan semula blog ini dengan terpostingnya sebuah cerpen.. yang bertajuk.. cerpen. [yang kat ateh tu tadi le. kekeke]

selamat berbahagia kepada semua dan... selamat berpamiesz semula!

(^_^)

Pantai Teluk Batik, Lumut

Thursday, November 19, 2009

Blog Ini Ditutup

Posted by The Pamiesz® | Thursday, November 19, 2009 | Category: | 19 Kata Komenan

...sampailah aku rasa nak bukak balik. mungkin sehari. mungkin setahun. mungkin sesaat. selama2nya? who knows. layankan lah ape yang ade. aku nak bawak diri. jangan gaduh2 kat sini oke. yang baik, ambek. yang buruk, campak jauh2. oke tata sumeee.

[berlalu pergi sambil tersenyum...]


Sunday, November 15, 2009

Saya Ada Baaaaanyaaakk Gambar Yang Besbesbesbesbes

Posted by The Pamiesz® | Sunday, November 15, 2009 | Category: , | 14 Kata Komenan

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

sila tengok koleksi gambo2 saye dan bace cerite2 saye. yang senyap membisu, lepas bace anda diam. anda silent reader. so stay silent. yang bisin melalak, lepas bace anda komen. anda bisin reader. anda tak bole senyap. kalau anda senyap saya akan terase blog saya sunyi sepi tanpa bisingan anda. tapi kalo nak best lagi kan, semua silent reader saya ni upgrade dorang punye maqam dan naik taraf jadik bisin reader. puh, gerenti meriah punyelah blog saya ni kalau ada 286482926 comments dalam satu posting. padahal yang bace blog ni pon stengah orang jer sehari. hahaha. stengah orang? ooo.. agaknye daripada ujung ibu jari kaki sampai ke pusat jer kot yang baca blog nih. stengah la tuh.

janganla tengok buntut saya. takde pape pon kat situ. siyes2. takde pape. betoi. sungguh. - mohd aidil adha. raya aji dah dekat nih. jaga2 lah ngko. satgi lembu habis orang mesti cari ngko nak wat korban. tapi untuk 2 orang makan jelah. sorang dapat daging stengah kilo. sorang lagi dapat tulang wat sup. haha.

mohd shafiruddin. pemes dikalangan bebudak pompan. dimane ade bebudak pempuan buat halaqah disitulah ade beliau. hingga menimbulkan kejelesan dikalangan pelajar lelaki lain yang buat2 tak reti nak mengorat.

kifli adam - pencetus dan leader kelompok pembuat bisin yang paling berwibawa. memang tinggi ciri2 kepimpinan ngko nih. mampu memimpin sekelas supaya membuat bisin beramai2.


PREPARATION KAWAD
___________________

"weh, bulu ketiak ngko tekeluar 18 helai"
"hahhh? mane? mane? aku kire tadi tekeluor 3 helai jer. camne bole naik 6x ganda?"

"ingat pesan aku ni. masa ko kawad kang jangan lupe tenggelamkan kepala dalam kolar. kalau tak sia2 jelah aku betulkan kolar ngko nih."

"aku dah kata lipat lengan ni saiz 4 jari. yang ngko pegi ukur pakai saiz jari kaki gajah tu apehal?"
"sori cekgu. saya pekak sket. tadi saya dengo cekgu sebut jari gajah"
"apekejadahnye?"
"ha tu kan cekgu sebut gajah? bukan ke?"
".............."

"cekgu bole tak kami senyum dan gelak2 macamni masa tengah kawad?"
"bole. ngko kawad kat wad psikiatri"


SOLAT ITU TIANG AGAMA
____________________

kedai kasut tempat aku beli kasut ni bulan lepas dah pon tutup dan kosong. bengkrap ke pindah tempat ke aku pon tatau. mungkin dia dah boring jual kasut lalu berpindah kepada perniagaan menjual kamera DSLR. yelah kan, kasut biasa habeh2 tinggi sepasang orang beli harge rm500. kalo DSLR sebijik paling kurang 3-5riban. tak untung lagi ke namanya tuh? kalo camtuh aku ingat besok nak meniaga jual kete ferari lah. sbijik aku jual dah dapat 2-3juta. kayoo kayoo~

الحمد لله رب العالمين ، الرحمن الرحيم
segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam, yang bersifat dengan sifat Ar-Rahman bagi semua makhluknya dan Ar-Rahim bagi mereka yang beriman dan bertaqwa..

"ingatlah wahai anak2 ku sekalian. biarpun dimana kamu berada biarpun apa jua yang kamu lakukan biarpun berapa lama kehidupan kamu di dunia ini, janganlah sesekali kamu mengabaikan solat. kerana ia adalah perkara pertama yang akan ditanya oleh Allah diakhirat kelak."

سبحان ربي العظيم وبحمده
Maha Suci Allah Tuhanku yang Maha Agung dan dengan segala puji-pujianNya..

"jika seorang bos meminta pekerjanya untuk menyiapkan satu kertas kerja tentang kewangan misalnya untuk dibentangkan di mesyuarat penentuan tender pada keesokan harinya, adakah pekerja itu akan dengan rasa senang hati dan tak caknenye membuat task2 lain yang tiada priority dan tidak disuruh hingga akhirnya meninggalkan dan tidak melakukan task kertas kerja kewangan itu? tentunya tidak. apabila kita telah tahu priority sesuatu kerja yang patut kita lakukan, pastinya kita akan sedaya upaya menyiapkannya terlebih dahulu agar kita boleh tenang hati dan mempunyai baki masa untuk melakukan kerja2 lain. namun mengapakah ramai manusia yang sememangnya sudah mengetahui priority solat sebagai amalan pertama yang akan Allah tanya diakhirat kelak namun tiada daya tiada usaha langsung pun apatah lagi keinginan untuk manusia mengerjakannya bahkan lebih ramai pula yang meninggalkannya. tidakkah manusia itu sedar2 lagi bahawasanya mereka itu hidup dengan rezeki MAJIKAN mereka. dengan udara yang dicipta MAJIKAN mereka. dengan air yang dikurniakan MAJIKAN mereka. akan tetapi task yang diminta oleh MAJIKAN mereka tidak pernah hendak ditunaikan. Allahlah Raja kepada segala majikan yang wujud di dunia menjadikanNya MAJIKAN kita yang patut kita sembah dan beribadat kepadaNya."

سبحان ربي الأعلى وبحمده
Maha Suci Allah Tuhanku yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujianNya..

kata Maulana Syeikh Yusri Rusydi Al-Hasani hafizahullah: bacaan sujud ini sepatutnya kita selang selikan dengan istighfar [memohon ampun]. seperti contoh:

سبحان ربي الأعلى وبحمده
Subhana rabbiyal a'la wa bihamdihi
رب اغفر لي ولوالدي
Rabbighfir li wa liwalidayya
(Tuhanku ampuni daku dan kedua ibu bapaku)

sebanyak 3x

ataupun jika mahu memendekkan sujud sikit bacalah sekurang2nya:

سبحان ربي الأعلى وبحمده
Subhana rabbiyal a'la wa bihamdihi
رب اغفر لي
Rabbighfir li
(Tuhanku ampuni daku)

sebanyak 3x

bacaan ini adalah berdalilkan firman Allah Subhanahu wa Taala dalam surah Al-Nasr ayat 3:


Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya, sesungguhnya Dia amat menerima taubat.

dalam ayat ini Allah berfirman supaya kita mengucapkan tasbih terlebih dahulu (سبحان ربي الأعلى وبحمده) dan kemudian mintalah ampun kepadaNya (رب اغفر لي) dan jika mampu untuk sujud panjang sikit maka tambahkanlah juga permohonan ampun kita untuk ibu bapa kita. (رب اغفر لي ولوالدي) moga2 kita tergolong dalam golongan hambaNya yang diterima taubat. ameen ya Rabb.

رب اغفر لي وارحمني واجبرني وارفعني وارزقني واهدني وعافني واعف عني
Ya Allah,
ampunilah daku,
rahmatilah daku,
kayakan daku,
angkatlah darjatku,
rezekikan daku,
berilah aku hidayah,
sihatkanlah daku dan
maafkanlah akan daku.


PERASMIAN HARI KOKURIKULUM 2009
______________________________

para pelajar menanti para perasmi datang sementara cekgu2 sebok menyiapkan tempat dan segala kelengkapan. aku? tolong jugak. tolong pukul gambar lah. heheh.

BAAAARIIIIISSSS! BAAAAAARRIIIIIISSS... SEDIEEEPP!! [teringat pulak la masa aku PLKN dulu. bunyi kawad kaki macam taik lembu jatuh ke tanah secara berjemaah. haha]

"kami bersedia menerima arahan tuan!"
"betul ke bersedia? arahan saya: blanjer saya makan cepat!"
"baik tuan! kami belanja tuan makan, tuan belanja kami henset sorang satu tuan!"

mari memijak2 tar sambil menyamakan gerakan kaki. yeayy~

kak naja the shooter

alamak, rasa nak teberrrr la plak..camne nihhh..

perasmi dah datang diiringi pasukan kompang yang memainkan irama 'potong'

ish.. begerak pulak budak nih. diri le dendiam aku nak tembak nih

"potong!potong!potong!potong!"

cekgu azam, saya berazam untuk menjadi pelajar yang baik. tapi azam jelah. tindakannye takde. azam saya biasanya tak terlunas sebab nama saya bukan azam. hahaha.

"saya bole tido bediri sambil cekak pinggang. kagum tak? kagum tak?" - cekgu hafiz abdullah merangkap warden asrama

"lambeknyooo. bile majlis perasmiannye nak stat nih. usus kecil aku dah merengek2 dah nak makanan yang dah dihadamkan dalam perut meluncur lalu kedalam saluran beliau. pendek kate aku lapor la tuh. nak makan."

"yang cekgu ni pulak asik shoot sane shoot sini. aku pon dah naik heran la ngan cekgu ni. die takde ke perasaan simpati pada rakyat yang sedang kebuluran di afrika sane tu." [ape kaitan?]

nampak sangat bosan dengo orang berucap majlis2 protokol nih. maka komiklah menjadi seri hiasan hati agar tak mengantuk dan kekal berasa gumbira berada dalam majlis.

hah! 3 ekor dah berjaya masuk dalam gua! sedap tak rasa lalat?

ni upenye keje ngko.. bawak komik pastu pasing2 kat kengkawan sape nak bace 1mukasurat bayo 2kupang. giler kayer ah cemtuh. 132ms punye komik x2kupang = rm26.40. tu baru sorang bace. kalo 865 orang yang bace? senang2 jer jadik kaye.

the back of mr lee the 2nd shooter

"ustat bak la kamera tu hadiahkan kat sayeee" - nur qyafawati aini binti thalip. ape tah makne name ngko nih. canggih sangat.

wanita bertudung merah ni merupakan geng sejati aku. kak norhimah. merangkap pengacara majlis pada hari itu. merupakan seorang yang tak makan deroyan dan tak bole bau pon deroyan nescaya akan demam dan jadik penin2. aku taklah seteruk itu. abeh2 pon aku muntah 28liter jer. hahaha. [dibelakang kak himah adalah ustaz jamhari, partner aku yang mana kami bedua dibahagi2kan kelas untuk mengajar matapelajaran pendidikan Islam untuk form1 dan form2]


PERSEMBAHAN SENI SILAT GAYUNG
___________________________

dari kiri: haji said sarkowi, cekgu selva, cekgu fauzi [VIP tengok persembahan silat]

haaaaiiippppp~ sape berani cubit kuku kaki aku akan ku berikan flying kick tanda kasih sayang sejati.

cekgu hafiz samad a.k.a cekgu disiplin bersama para pelajar khusyuk nengok silat

mr lee do the shoot part. i shoot his back so that i cant be shooted by anyone. ngehngehngeh

bebudak laki yang kusut [khusyuk] jugak menengok silat

"tolong jangan silambam saya. saya hanya seorang budak PBSM. saya hanya seorang penyelamat. bukan kaki pukul. kalau orang kene pukul datang injured2 haa tu baru keje saya."

"kita haruslah menyokong perjuangan ostat pamie menambahrepekkan blog beliau agar ia tersohor di mata telur mata kerbau!"


CERAMAH MOTIVASI
_________________

disampaikan oleh yang berbahagia Ustaz Syirazi

bebudak nampak cam bagi perhatian sepanjang ceramah. luarannye gitulah. dalaman sape tau kan?

salin umi jangan tak salin. ngko salin ape ustat cakap ke ataupun ngko melukih muka ustat kat depan tuh jer?

bukaklah kasut anda dengan segera sebelum aku datang tolong bukakkan kasut tuh. kalau aku yang tolong bukakkan siaplah. dengan seluar2 skali aku bukakkan.

besok keje. minggu ni minggu terakhir aku berada di SMK Khir Johari Sungai Sumun. lepas ni tak tau lah kemana hala pulak rezeki aku. rezeki Allah sangatlah luas. cuma terkadang kita yang tak reti nak bersyukur dengan rezeki dan nikmat yang Allah bagi pinjam kat kita. kan? kengkadang kita tak sedar pon yang semua nikmat ni hanya pinjaman. kita lalai dan tergoda dengan syaitan dan nafsu terhadap dunia menjadikan kita leka untuk menyediakan bekalan untuk memulangkan segala yang kita pinjam ini kepada Raja Segala Raja. menjadikan kita leka dan menganggap segala nikmat ini adalah usaha kita sendiri. jerit payah sendiri. titik peluh sendiri. bole belah~ kita langsung takde kuasa nak usaha kalau Allah tak bagi pinjam kuasa kat kita untuk usaha.

apepun.. selamat berusaha dan bertawakal dalam apa jua yang anda lakukan. doa2kan juga untuk aku disini. jom solat isyak.

tatatititutuuuu~
salam ikhlas dari maxis untuk jemaah haji.

Saturday, November 14, 2009

Bagaikan Babi Dengan Tebing

Posted by The Pamiesz® | Saturday, November 14, 2009 | Category: | 8 Kata Komenan

aku rasa aku tak pernah lagi posting bab2 politik kan. rasa2nya video ni dah lama dah kot orang tengok tapi aku rasa aku nak posting pulak kat sini sebab video ni buat aku tegelak sampai nanges2. bape kali aku tengok pon aku rasa nak menanges2 gak. hahaha.



moral of the video: kurangkan mencarut. hahaha. eh, jangan sesekali mencarut kot. terutama kat dalam blog ni. mamnu' carutan. ngeh3.

Friday, November 13, 2009

Bitwin Tu Tawzen En Siks En Tu Tawzen En Nain

Posted by The Pamiesz® | Friday, November 13, 2009 | Category: | 9 Kata Komenan


3 tahun perbezaan. takde banyak beza pon kan?

perbezaanya:
1. tie makin senget tapi tuannye tetap makin straight.
2. dahi makin luas menandakan title profesor tu dah tak jauh mane dah la ngan aku.
3. rambut dah makin jarang menandakan aku kene pegi buat rawatan kat yun nam hair care 1st try free. ahhh ade aku care?
4. pipi tuh macam ade span jer aku tengok. ekceli aku tengah kunyah span masa tu. [pecah rahsie] tu nampak kembong sket. [tak pon mesti cine kedai gambo ni superimposed gambo aku sebab dia tak sampai ati tengok pipi aku cekung sangat sampai dah nampak tengkorak. jeles la tuh.]
5. dah makin tinggi. [tentunya sebab aku tinggikan sebelah gambar tuh. hahaha]

persamaannya:
1. masih tetap hensem
2. masih tetap bergaya
3. masih tetap macho
4. masih tetap berwibawa
5. masih tetap berwawasan
6. masih tetap berdedikasi
7. masih tetap baik hati
8. masih belum kerja tetap

actualy dah dekat 2 tahun dah aku tak buang jamban aku. eh? jamban aku boleh diangkat kesana kemari dan dipakai buang ke? jambanG laaa. maka hari ini pabila aku pergi ke sekolah dengan janggut nostalgic camtuh maka ramai la anak murid yang mengenden2 kat aku arini:

"ustaz smart lah hari nih!"

"haihhh~ dah dekat 2 bulan saya kat skolah ni. takkan baru hari ni awak pasan saya smart?"

"ustaz.. mulut ustaz seksi la"

"hah?mulut seksi? awak nampak skirt ke kat mulut saya?"

"mulut seksi.. macam bekas pakwe siti nordiana"

hunggah la budak2 ni. maleh aku nak layan. bek aku pegi kaco budak2 tengah main treasure hunt.

"ustaz.. negeri mana yang takde sultan? cepatla ustat.. nak dua negeri nih"

"tokyo ngan australia"

"ustaz.. gunung ape yang tertinggi kat semenanjung malaysia ni ust.. gunung kinabalu bukan kat semenanjung.."

"gunung impian"

"cakapla betul2 ust.."

"betul2.. dah cakap dah. hahaha"

"ustaz.. cuba tengok hint ni. tempat yang jadi tumpuan pelajar lelaki. kat mana ni ustaz?"

"cuba tengok kat tengah2 tiang gol kat padang tuh"

hahaha. aku tak sangke diorang pegi tengok betul2. berlari pulak tuh pegi. naive naive.

ketikamana budak2 tu dah sampai depan pintu bilik kaunseling untuk chekpoin yang seterusnya, dorang ditahan oleh cekgu azam.

"hah ape hint nye?"

"disini menjadi tempat mengadu masalah. kat mana ni cekgu?"

"kome pegi cari haji said sarkawi kat bilik guru. kat situ la tuh."

naive. naive. lagi dan lagi. dorang dah ade depan chekpoin terang2 dah. boleh turun bawah balik cari haji said yang tak memasal2 tak tau ape2 tak semene2 dimintak soalan. hahaha.

lalu mereka kuar balik dari bilik guru dan naik semula ke bilik kaunseling sambil menyumpah seranah sebab rasa tertipu oleh cekgu azam yang mengatakan bilik kaunseling tu bukan tempat mengadu masalah. hahaha.

"WEH KORANG JAGA2 NGAN DUA ORANG CEKGU TU! DORANG TU PENGACAU NAK BAGI KITA LAMBAT MENANG!"

dah ade yang sound pon same jugak. dorang tetap nak pecaya jugak ape yang aku ngan azam cakap. termasuk yang tukang sound tu skali. lepas dia sound orang lain, dia pecaya jugak lagi kat aku ngan azam. hahaha.

"ustaz.. kawasan mane yang menerima hujan paling banyak ni ustaz.."

"yang paling banyak terime ujan.. mestila kawasan yang paling banyak awan"

"hei! saya nak nama kawasan la! nama daerah!" jerit cekgu siti yang jaga cekpoint. tertekan agaknya tengok budak2 terus nak tulis apa je yang aku cakap.

"camne plak ngan kawasan yang paling sikit terima ujan ni ustat?"

ketika itu kelihatan sume peserta tengah mengibas2 baju sebab panas dan berpeluh2. yelah kan, berlari keliling skolah cari chekpoin. sape yang tak penat.

"awak panas ke?"

"panas laa ustat"

"kalo camtu sekolah ni la kawasan yang paling sikit terima ujan. sebab asik panas je kan. tulih la situ SMK Khir Johari."

"mane bole ustat. tu nama skolah. bukan daerah. lagipon kan tetiap petang skang ni slalu ujan. aritu kan siap ribut lagi"

"kalo camtu maknanya skolah ni la kawasan paling banyak terima ujan. tulih tulih."

"eeeee ustat niiii. ustat jangan duk sini laaa. ustat pegi saneeeee. pegi jauh22222!"

hahahaha.

"ni ape task awak kene buat ni?"

"ust meh sini ust tolong kitorang. kene find the words dalam banyak2 hurup nih"

"mane? mane? saya memang suka tolong2 nih"

"yeaaayyy ust nak tolonggg~"

"saya memang sukeeee sangat tolong tengok dan tolong kacau. hahaha"

"hampeh la ust.. mane ni ustaz.. takkan tak nampak.. 1 lagi ni. perkataan anaconda. cepatlaa ust tolong carikan."

"hah! saya nampak dah! saya nampak dah!"

"mane ust! maneeee?!"

"saya nampak huruf. banyak."

"eeeeeeee.. ustat niiiiii!"

hahahaha. lagi. dan lagi. hahahaha.

satu group lagi kantoi jawap soklan salah. cekgu siti dengan baik atinye menyerahkan slot denda pada aku. nahaslah korang.

"nyanyi lagu skolah"

"nyanyi lagu negaraku"

"nyanyi lagu negeri perak"

"ustaaaattt! udahla ustat!"

"oke2. last2 kalau tanak lagu negeri perak. nyanyi lagu.... selamat hari deepavali"

"cheguuu mana ada itu lagu deepavali!"

"oh tada ka? saya ingat adaa.. serupa itu lagu raya juga"

"tadaaa la cheguu"

"kalu tada.. u all nyanyi lagu.. maruku."

"cheguuuu! manaaaa adaaa lagu itu macam cheguuuuu!"

hahaha. ingatkan ade. teringin gak nak dengo lagunye itu sesedap rasanya kah. kahkahkah. dahla tuh. malas dah la nak tulis lagi 80,000 dialog kacauan aku terhadap budak2 tuh. takde paedah pon kan. duk wat orang gelak je keje. bagi hati orang gelap. huh. tapi korang bace posting aku tak gelak kan? nasib baik... lega aku.

PENGUMUMAN KHAS BUAT KAWAN2:

bini aku a.k.a hempon sony ericsson w810i aku yang sangat banyak jasanya pada aku tuh telah pon selamat dikebumikan di kedai cine tadik. rm120 jer dapat trade in. dahla bini baru nih tak sebest bini lame. function macamba.....gus jer. tensen aku. nak beli yang mahey2 duit dah takde. tak pakai hempon kang payah pulak aku nak gosok gigi. huh. nak tanak tepakse la aku terima hakikat bahawasanya hampir 1000 contact number aku kat dalam hempon lama tu tak dapat diselamatkan. makanya dengan ini aku meminta bantuan kalian kengkawan sume agar bole mengsmskan nombo telepon korang kat aku agar aku dapat menebas rumput pada keesokan harinya.

anda boleh juga memberi maklumat dengan jalan lain seperti jalan berturap ataupon jalan yang belum digazet. silalah mendropkan nombo telepon itu di ruangan komen posting ini ataupon apa2 cara jelah janji maklumat sampai dan aku tau camne nak kontek korang.

ni nombor telepon aku skarang. untuk panggil aku merepek di majlis2 korang pon bolehla kontek nombor ni. 2jam merepek aku charge RM8000. my celcom: +60134757996

segala jasa baik pihak tuan saya dahulukan dengan ucapan jutaan terima kasih. saya berharap permohonan saya dapat dipertimbangkan dengan menggunakan timbang kati.

*sorry i masih dalam mood merepek. mane artikel ilmiah mane artikel ilmiah oh marilah datang kepadaku~

Saturday, November 7, 2009

Jangan Tunggu Sampai Anda Dah Takde Masa Baru Nak Terhegeh-hegeh Cari Masa

Posted by The Pamiesz® | Saturday, November 7, 2009 | Category: , , , | 29 Kata Komenan

salam aleik

terime kasih kepada sume pengikut dan follower blog ini kerana terus setia memfolow kisah idup aku yang ntahape2 nih. apepun aku ucapkan tahniah kepada diri aku seniri sebab berjaya memonteng sekolah hari ni. nampak2nya perangai aku masa aku jadi pelajor dulu masih tak bole nak ubah sampaila aku dah jadik pengajor. haha. well takde mende pon. sebenornye skolah aku harini ada LADAP. jadah ape ladap tuh aku pon tak ingat. aku dipakse untuk sain borang wajib hadir mende tuh. sebenornye tak penting pon untuk aku. tu untuk cekgu tetap jer. aku guru ganti ade ke takde ke takde efek pon. maka janganlah salahkan aku sebab ponteng tuh. aku tak mengaku bersalah oke. janganlah tangkap aku lepas aku ceramah kat masjid nanti. penat aku nak wat sidang media ngan sidang akhbar pulak nanti. "DR. FAHMI BEKAS PENIAGA KURMA DITAHAN." tajuk berita hari itu. hahaha.


haritu ada budak masuk bilik guru. dipimpin oleh sorang kawan dia yang merupakan anak murid aku. kawan dia tuh memegang kepala sambil menutupnya dengan tali leher dan diketika itu darah memancut2 dan meleleh2 kat lantai bilik guru. meleleh2 dari celah2 kepala bertutup tali leher dia tuh la. cekgu2 pompan dah mule menjerit2 sambil menutup2 muke.

"aaaarrhhhh aku tak bole tengok darahhhhh"

tipu la tuh. tak bole tengok darah konon. padahal kome2 sume sokmo2 jer tengok darah haid. darah jugak tu kan. hahaha

dasat betul budak2 skang ni begurau. depan cekgu tanak ngaku begaduh. konon2 begurau. gurau kepala hotok dia la smpai kene jait kepala. baik tolon jaitkan aku suar aku yang koyak nih.

sorang budak india lalu kat seblah aku dalam keadaan suar dia koyak dpd bawah sampai atas dekat2 pinggang dah. daripada jauh nampak macam elvis.

"hah ni apehey pulak suor ngko camni? cekgu hapis potong ke?"

"tara cekgu. tadi suar saya sangkut kat bas. pastu koyak."

menipu mengelat memang nombo satu. tips untuk guru2 bakal guru temasuk bekas guru. kalau tanya budak2 jangan terus pecaya dengan 1st answer yang diorang bagi. itu adalah berkemungkinan besar adalah jawapan yang hanya direka2.

cekgu yang lebeh mengenali pelajar tesebut telah menceritakan bahawasanya pelajar itu sering dibuli dalam kelas dan kejadian seluar elvis itu sebenarnya adalah salah satu kesan pembulian rakan2 beliau. seluar koyak sangkut kat bas yer.. logik la suar nak koyak sampai ke pinggang. elok straight je plak tu koyaknye. nasib baik la aku tak bengong mana nak pegi pecaya [padahal mule2 jujur gile aku pegi pecaya jugak.hahaha]

ketika pelajor berpusu2 membentuk saf untuk menunaikan solat berjemaah zohor, seorang pelajar mendekati aku seraya bertitah:

"ustat kat kentin ada budak lepak2 tak pegi solat"

yesss~ kaki repot macam ni la yang amat diperlukan oleh seorang ustat yang amat berwibawa. lalu dengan langkah kaki yang perlahan aku mendekati kentin. sorang pelajar disitu tenampak kelibat aku lalu menghebohkan pada kengkawan yang asyik sedang makan nasik lemak kat situ.

"woih! ustat datang!"

berterabur habeh budak2 lari. mencicit2 mencirit2 lari.

paling bes skali... dorang lari dengan membawak dan mengimbang kestabilan pinggan yang penuh dengan nasik lemak! hahaha

menjerit2 makcik kentin. "woiiiii..pinggan aku tu kemana ngko nak bawakkkk!"

dalam berbelas2 budak monteng solat yang lari tuh, ada sorang yang tak lari. duduk relek jer ngunyah nasik lemak sambil pandang muke aku dan tersenyum. dia dah tau dia kantoi la tuh. nak lari watpe. baik abehkan nasik lemak yang lemak berkrim disukai ramai ini sambil bertenang. aku membalas senyuman dia sambil mengenyit2 mata. [kejadahnye kenyit mata?]

"ngko tak lari plak?"

"nak watpe lari ust..dah tau salah."

"haha. bagus2. bertenang jer ngko. pegi panggil member2 ngko yang lari tadi tuh"

"wehhh.. meh sini ust panggil. tengok aku relek jer tak kene ape pon ngan ust"

"ohoo.. tak kene ape ye.. ngko tunggu la kejap lagi"

lalu datanglah gerombolan pelajor tadi sambil memegang nasik lemak yang berjaya dihabiskan semasa menjadi pelarian.

"dah pegi surau cepat"

aku ingatkan dorang insap sebab aku berlembut. rupe2nye dorang bleh melepak2 lagi goyang kaki kat dalam kelas tak bukak2 kasut. lalu dengan jeritan yang amat padu aku mengamuk sambil menumbuk dinding dan menerajang pintu serta memboxing meja dan mewrestling kerusi [tipu la tuh]:

"bape belas jam korang nak amik masa nak bukak kasut hahh!! pegi surau cepat!!"

barula tehegeh2 dorang nak bukak kasut jalan laju2 pegi surau. jemaah yang bersolat tadi dah pon selesai. aku terus kehadapan mengimamkan budak2 yang lambat ni. selesai solat. maka bermulalah sesi membebel yang kebanyakan pelajor tak suke nak dengor. antara isi pembebelan itu adalah seperti berikut:

kalau saya tak pegi kentin tadi awak sume tak pegi la solat yer? kalau awak ponteng skolah itu undang2 skolah. tapi kalau awak ponteng solat, ni undang2 sape? ni undang2 Allah. awak sume nak masuk neraka ke? nak kene bakor ponggong kat dalam api neraka jahanam?

kenapa tak boleh nak disiplinkan diri tentang masa? cuba cakap kat saya kenapa awak sume duduk kat kentin tadi? awak tau tak yang masa tu masa solat? hah? jawaplah.

"kitorang makan ustat."

bile masa pulak awak makan saya? makan tak boleh tunggu habis solat ke? time solat, solatlah. lepas solat nak makan pegi la makan. awak pon datang skolah 12.30. solat 1.20. antara masa dekat sejam tu kenapa tak pegi makan? kenapa nak tunggu 1.20 jugak baru nak makan? tau pon tunduk. dah salah tanak mengaku. saje akai nak monteng solat kan?

awak tau tak betapa pentingnya penggunaan masa. kalau daripada sekarang awak dah bazir2kan masa, awak ingat masa2 akan datang awak boleh biasakan diri untuk sharp on time? skarang mungkin la awak tak rasa lagi. bile dah kerja nanti awak tahu la. awak ingat ade ke majikan yang nak amek pekerja yang melengah2 kerja. melenggang2 kangkung jalan. tehegeh2 datang kerja. kalau yang kerja ikut jam, lagi lah. sejam awak lewat bape banyak dah gaji awak ilang. bos pon benci. rakan sekerja pon tak suka.

tu kalau dengan majikan. dengan bos. kat dunia. dengan Allah pulak? abeh kalau dalam solat pulak, awak sengaja lewat2kan solat, sengaja tinggal solat, ingat Allah nak bagi awak pahala banyak? ingat Allah nak bagi syurga senang2 pree2? sedangkan Allah itu Majikan kita yang kita perlu memperhambakan diri kepadaNya. berkhidmat untukNya. cakap pandai. nak pahala banyak la. nak bercinta sampai syurga lah. solat caca merba. ade hati nak bercinta tunggu kat pintu syurga. pooorah.

dengolah cakap orang tua ni. jangan sesekali lalai2kan solat. korang ni dah 28 kali dah mimpi basah. tak payah la nak belagak jadi budak2 lagi. amalan korang malaikat dah tulis dah tau. dosa pahala korang dah tanggung sniri.

dan banyak lagi lah aku bebel2kan pada waktu tu. cukuplah kot aku pon dah malas nak tulis.

skarang ape yang aku nak cakap ni pulak ditujukan khas buat mereka yang masih bergelar "penuntut ilmu" ataupon dalam erti kata lain yang lebih senang, still student lah.

sesungguhnya seorang student itu mempunyai masa yang sangat banyak dan lapang tanpa perlu memikirkan banyak perkara yang menyusahkan hidup mereka. antara perkara yang menyusahkan hidup itu adalah mencari wang. kebanyakan student ada pinjaman dan ada sumber kewangan mereka tersendiri termasuklah ibu bapa. mencari wang untuk pelajaran anak2 adalah suatu perkara yang dirunsingkan oleh ibu bapa dan tidak dirunsingkan oleh anak2. maka masa yang amat banyak oleh pelajar itu dan kelapangan otak itu sayugialah digunakan untuk mencari ilmu menadah kitab dan melazimi para masyayikh. berkali2 saya katakan bahawa anda akan menyesal jika anda tak menggunakan masa yang ada untuk mencari ilmu. anda akan menyesal jika anda membuang2 masa ketika anda belajar dan apabila sampai satu tahap anda sudah bekerja dan hati dan rohani anda menginginkan untuk diisi dengan majlis ilmu, diketika itu anda sudah tidak ada masa yang banyak untuk itu dek kerana suasana kerja yang menghalang dan tanggungjawap2 anda yang pelbagai seperti tanggungjawap terhadap keluarga dan masyarakat.

saya tak mahu mengambil contoh yang jauh. saya melihat pada diri saya seniri je. ada satu ketika jiwa saya memang betul2 rasa kosong. [hakikatnya banyak ketika] saya yang kebiasannya pasti ada kelas paling kurang 1 kelas dalam sehari di ruwaq masjid azhar. pabila sudah bekerja skang ni terkadang dalam seminggu hanya 1 kelas pengajian yang saya mampu hadiri. saya sangat tertekan. perut kalau tak dibagi makan ia akan lapar. hati dan rohani pula kalau tak diberi makan ia akan mati. saya rindu keadaan saya di mesir. dipenuhi suasana ilmu. walaupun dalam malas2 saya masih mampu meredah bas 80palang selama hampir sejam untuk ke kelas pengajian. tetapi di tempat saya sekarang, walaupun saya mempunyai semangat dan kerajinan, bilangan kelas2 pengajian yang wujud sangat terhad dan juga keadaan dan suasana kerja telah mengehadkan pergerakan saya untuk menjadikan saya seorang yang aktif duduk bersila di pengajian2 ilmu.

saya sering duduk bersendirian dan memikirkan sebenarnya apakah yang saya mahukan dalam hidup. saya tak seronok bekerja kerana ini akan mengehadkan masa untuk saya belajar. tapi adakah bermakna saya tidak perlu bekerja? adakah saya mahu lagi menyusahkan ibu dan ayah untuk menyara kehidupan saya sedangkan ini adalah masa untuk saya pula memberikan kepada mereka. tidak. saya tidak mahu lagi menyusahkan mereka.

disebabkan itu tidak bekerja bukanlah satu opsyen dan bukan juga satu solusyen.

opsyen dan solusyen yang sebenarnya saya ada hanyalah mengatur masa yang ada agar saya dapat bekerja untuk menyara kehidupan dan juga menggunakan baki masa yang ada untuk terus belajar. ya. mengatur masa dengan efektif. itulah yang terbaik untuk saya lakukan.

sekarang saya rasa sedikit tenang walaupun agak kepenatan. walaupun dengan jadual yang agak pack, saya berpuas hati kerana masa saya terisi dengan aktiviti dan saya tidak sempat untuk melepak2. itulah yang saya sangat suka. sedangkan hari yang penuh dengan aktiviti pon saya berasa boring. inikan lagi jika hari2 saya dilalui tanpa ada sebarang aktiviti. bertambah2 lah keboringannye.

setiap subuh rabu saya akan pergi ke masjid untuk menyampaikan kuliah subuh. saya membaca kitab syarah hadith empat puluh dan juga inilah medan untuk saya menyampaikan ilmu yang telah saya pelajari dan berkongsi dengan masyarakat tentang Islam yang saya kenal. disini jugalah saya menimba pengalaman dan belajar cara bercakap dan cara penyampaian yang berkesan. saya sedar saya tidak boleh hanya menerima. saya juga harus memberi. duduk bertalaqqi semata2 tidak akan menampakkan kesan kepada perkembangan dakwah Islam jika kita tidak berusaha pula untuk menyampaikannya. hakikatnya saya juga masih belajar dan sangat jauh lagi untuk capai tahap 'ulama' yang merupakan target setiap yang namanya penuntut ilmu.

jika tiada kuliah, kebanyakan daripada hari2 saya bersolat subuh di rumah. bukankah tempat bagi seorang lelaki itu adalah afdhalnya di masjid? ya, saya tahu dan sangat faham tentang keadaan itu. ini bukanlah alasan untuk saya mengelak dari ke masjid. saya juga hakikatnya sangat ingin untuk ke masjid.

saya mempunyai seorang ibu yang sudah tua dan biasalah sebagai orang tua sudah tentunya mereka tidaklah sekuat tenaga orang muda. kadang2 mereka sakit. kadang2 mereka tak larat. bukan kadang2 lagi bahkan kebanyakan dari hari2 mereka adalah sudah kurang tenaganya. mak saya juga tidak terkecuali. maka beliau adalah salah satu sebab saya mengambil keputusan untuk menangguhkan cita2 saya untuk kembali semula ke mesir. bukankah berkhidmat kepada ibu dan ayah juga merupakan suatu jalan jihad? ya. tidaklah semua pihak itu keluar berjihad di jalan perang. bahkan ada yang keluar untuk berjihad melalui menuntut ilmu fi sabilillah dan ada juga yang tidak keluar kerana menjaga ibu dan ayah sebagai lambang ketaatan kepada mereka. moga2 saya tergolong dalam golongan ketiga ini yang mempersembahkan ketaatan kepada kedua ibu bapa dan diberikan ganjaran pahala sama juga seperti sahabat2 yang sedang berjihad menuntut ilmu disana.

setiap kali waktu solat ibu saya memanggil saya untuk mengimamkan beliau yang kini lebih banyak duduk solatnya dek kerana lutut yang kesakitan. oleh kerana itulah kebanyakan dari waktu2 solat saya adalah di rumah bagi memenuhi hajat ibu yang ingin juga mendapatkan pahala berjemaah.

waktu pagi saya pula kebanyakannya terisi dengan khidmat saya kepada ayah dan ibu. saya membantu ayah meracun kawasan kebun barang setong dua tong tige tong. juga membantu ibu mengangkat pasu2 dikebun bunganya yang sering ditukar2 kedudukannya. selesai meracun dan berkebun pula saya akan memasak. tentunya sebagai pembantu kepada ibu dan kakak ipar saya. khidmat saya sangatlah sedikit jika nak dibandingkan dengan mereka. almaklomlah saya tetap seorang lelaki dan ini tidak akan mengubah bahawasanya saya hanyalah membantu dirumah dan merekalah watak utama yang tentunya jauh lebeh penat daripada apa yang saya lakukan. sebahagian dari hari pula diwaktu pagi saya akan membawa ibu untuk ke pasar atau ke bandar untuk mencari apa2 keperluan yang ibu inginkan seperti barang2 dapor dan sebagainya. itulah rutin saya sehari2an diwaktu pagi.

rutin di waktu petang pula tidak boleh diganggu dengan aktiviti2 lain. sesi persekolahan yang perlu saya hadiri adalah diwaktu petang. dan ianya bermula pada pukul 12.30 tengahari. maka seawal 11.40 saya perlu keluar dari rumah memandu selama 30-40 minit bergantung kepada jem atau taknye jalan untuk menuju ke sekolah berkhidmat sebagai guru yang mendidik anak2 didik yang sangatlah buasnye itu. di sekolah saya tidak banyak masa yang lapang. jika ada pun ianya adalah untuk mengisi rancangan mengajar, menulis borang2 pelajar dan hal2 lain yang berkaitan dengan hal sekolah. namun begitu saya tetap cuba untuk mencuri masa untuk menterjemah dan mensyarahkan paling kurang sebuah hadith dari kitab hadith yang ada di tangan saya. walaupun terkadang masa itu tidak dapat juga saya curi, saya beralih pula kepada pembacaan kitab sebagai persediaan mencari modal2 buah2 untuk saya sampaikan kepada masyarakat. walau tidak dapat banyak, cukuplah sekadar seperenggan dua yang saya sempat baca. yang penting masa saya tidak terbazir.

sesi persekolahan habis pada jam 6.45 petang. setelah berpenat lelah dan bersabar melayan karenah anak didik yang semakin hari semakin mencabar ini, saya perlu memandu lagi selama 40 minit untuk sampai di rumah. skang maghrib pon dah awal. pukul 7 dah masuk waktu. keluar dari pagar skolah pon dah 6.50. maka pukul 7 itu saya hanya baru tiba di simpang empat. satu kawasan yang saya lalui sebelum kona ke kiri untuk menuju ke jalan ke teluk intan. disitu terdapat sebuah masjid yang bernama masjid al-aula yang menjadi persinggahan harian saya untuk menunaikan solat maghrib secara berjemaah.

saya berasa amat beruntung dan amat gembira kerana telah berjumpa dengan satu lagi tempat untuk saya lebih memenatkan diri. di masjid tersebut terdapat seorang imam yang mengadakan pengajian hampir setiap hari selepas maghrib. maka saya telahpun melabuhkan punggung saya disitu hinggalah selepas isyak. hari isnin selasa dan rabu saya akan berada di sana duduk bersila dengan pakaian kerja yang disapu2 dengan perfume bagi mengelakkan kebencian dan sumpah seranah jemaah yang bersolat atau duduk disebelah saya. sekurang2nya dapatlah saya menghilangkan kerinduan saya bertalaqqi apabila dapat duduk dalam majlis baca kitab macamnih. walaupun kitab yang dibaca adalah kitab jawi, sekurang2nya saya dapat banyak ilmu baru dan mengulangingat ilmu2 yang saya pernah belajar. [rindu sangat pengajian dan khutbah dalam bahasa arab] ini kerana ustaz yang mengajar itu juga adalah khirrij daripada mesir a.k.a anak tok guru a.k.a budak pondok yang hebat ilmunya a.k.a ustaz khairuddin mat saman. maka, pengajian ini telah menjadikan hati dan rohani saya semakin banyak dapat makan dalam seminggu. alhamdulillah kenyang. Allah masih memberi peluang untuk saya belajar walaupun telah bekerja.

tak cukup lagi dengan itu, Allah telah memperkenalkan saya dengan seorang sahabat yang mula2 dengan setianya beliau membaca blog saya. lalu setelah mengetahui kepulangan saya ke malaysia, dengan ramahnya beliau menjenguk dan bertanyakan khabar saya ketikamana saya masih bekerja di kedai PAMIN bulan puasa dulu. dan persahabatan kami terus kukuh dan kini kami yang berkongsi minat yang sama iaitu duduk bersila mendengar pengajian bertalaqqi bersama masyayikh telah berbincang dan membuat keputusan untuk membuat muzakarah setiap minggu. kami telah pun memilih 2 buah kitab untuk dibaca dalam masa lebeh kuang sejam iaitu kitab Syarah Qatrunnada dan jugak Syarah Hikam Ibn Athoillah. hari jumaat dipilih dan saya masih mengekalkan jadual yang sama iaitu saya bersolat maghrib di masjid al-aula kemudian terus menuju ke rumah Syeikh Nizam yang kini bekerja di kolej komuniti sebagai librarian. rumah dia tak jauh pon daripada masjid tuh. dekat2 area simpang pat tu jugak lah. anda semua nak join muzakarah kami? marilah. bayor kat saya yuran rm200 seminggu. hahahaha. ala kulli hal time kasih jazakumullah kheir kepada syeikh Nizam sebab sudi meluangkan masa untuk bersama2 kita berbincang tentang perkara2 ilmiah. takdelah 98jam saya merepek jer kan. ngehngehngeh.

makanya itulah rutin harian ataupun mingguan saya ketika ini. walaupun penat saya tetap berasa puas. saya merasa amat gembira dan bersyukur kerana saya masih diberi peluang oleh Allah untuk duduk dalam majlis yang dinaungi oleh sayap para malaikat iaitulah majlis2 ilmu. moga2 saya dapat terus istiqamah untuk mengikuti jalan penuntut ilmu yang disamping menjadi seorang pekerja dan pendidik yang mampu mendidik anak bangsa dan juga masyarakat dengan sabar dan tekun.

jadi kepada mereka yang masih berstatus student terutama yang berada di mesir, gunalah peluang masa yang anda semua ada untuk bertalaqqi dan bermuzakarah semaksima mungkin. kerana anda mempunyai peluang yang sangat luas dan juga komitmen yang sangat terhad kepada hal2 lain seperti pekerjaan dan sebagainya. jangan tunggu sampai anda dah takde masa baru nak terhegeh2 cari masa nak cari ilmu.

sekian dimaklumkan. peringatan buat diri seniri jua yang sering terleka.


Masjid Al-Aula, Simpang Empat


GALERI RIBUT SMK K-JO
_____________________

surau skolah. budak2 skolah ni gigi kuat sket. almaklumlah takde karies lagi. seminggu skali kene tukar cebok @ gayung baru sebab akibat dikokak oleh budak2 nih. amek wuduk pon dan lagi gigit cebok. memang rajin bab mengabiskan rete skolah.

ni gambor sebelum ribut melanda. macam takde orang jer skolah ni. ni skolah orang ke skolah jin senanye?

sedang kami menunaikan solat asar, hujan turun dengan lebatnya angin bertiup dengan kencangnya hingga menyebabkan sebahagian kawasan skolah tenggelam. tak tau ler aku ape ke name ribut nih. mungkin nama dia "NGGAK OSAH RIBBUT-RIBBUT PAKKK"

aku dan cekgu azam meredah ribut ni untuk mengutip kasut dan beg2 budak2 yang diparking di birai2 longkang. tak memasal main ujan aku masa tuh. basah kuyup. ade jugak kasut yang dah hanyut ke longkang2 beso. nasib lah labu. balik umah berkaki tapir lah ngkau.

"ustat, kenapa kami tak bole balik kelas? kenapa kene tunggu dalam surau?" tanya bebudak.
"saya takut ada yang hanyut sampai ke kuala dipang" jawap aku.
"ustat, kuala dipang tu hape?"
"erkk.." nak kene jawap ke tak ntah.

disebabkan ribut ni bebudak bole balik awal. pukul 5.30 dah balik. maka yang bergumbira sebenornye adalah cekgu2. haha. tak menadah kitab aku maghrib tuh. balik teluk intan terus singgah kedai kete pasang aksesori. hehehe.

pagi tadi sarapan pagi ngan abah kat kedai roti canai zali. secara tentibe die kabo:

"semalam ada orang datang umah nak minang ko untuk anak sedara dia. ustazah j-qaf kat selangor"

erkkkkk.. aaaaarrrkkkkk~ abahhh.. aku tak baligh lagi bahhh! hahaha.

akhir kata, hayatilah lirik lagu ni. kalau korang terer cuba bagi hikmah yang tersirat daripada ape yang terkandung dalam lirik lagu nih.

You gotta be extra careful
With the things nearest to you
You know the closer you get to something
The tougher it is to see it

Explain to me this happiness
That you just got to experience
Or maybe you are so blessed
That you can’t even remember
That you stand here now
That you live and breathe

They are just all little miracles
Just by themselves

And I’ll never take it for granted
It’s fine to say, “Never give up”
And keep “Chasing your dreams”

But the more time you spend talking big
The less you get done

I’ll press that handful of courage against my heart
And with its help, survive another day
And I’ll never take it for granted

Let’s go

oke kengkawan let's gooooo~ to the brightest future~ (^_^)

There was an error in this gadget